Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kløver græsplæne

Bekæmpelse af kløver i græsplænen

Kløver er hos de fleste haveejere en uønsket vækst, der ødelægger den harmoniske og grønne græsplæne. Hører du til de mange danske haveejere, der generes af kløver, skal du have styr på, både hvordan du bekæmper væksten samt, hvordan kløver opstår.

Herunder kan du læse mere om bekæmpelse af kløver i græsplænen. Du får gode råd til, hvordan du forebygger, at kløver skaber problemer for dig i fremtiden. Og du får viden om, hvordan du bekæmper væksten på sund og miljøvenlig vis.


Derfor er der kløver i græsplænen

Kløver hører til ærteblomstfamilien, der er kendt for at have rodknolde på deres rødder. Disse kolde indeholder bakterier, der kan optage det naturlige indhold af kvælstof, som findes i luften. Denne egenskab gør kløver i stand til at vokse ekstra og trives i din græsplæne.

Døjer du med kløver derhjemme, skyldes det, at der mangler kvælstof i det lag i græsplænen, hvor græsrødderne findes. Uanset type af have vil der altid befinde sig kløverfrø i luften, som cirkuleres rundt fra have til have. Når frøene lander på græs, vil de begynde deres spireringsproces, ligesom andre planter og afgrøder gør.

Det er praktisk talt umuligt for dig at undgå, at der kommer kløverfrø ind i din have, som lander på dit græs. Når du vil bekæmpe kløver i græsplænen, gælder det om at tilføre græsset ekstra kvælstof.

Det er især i haver med langsomt voksende græs, at kløver har størst sandsynlighed for at vokse og trives.

Værd at vide om optimal bekæmpelse af kløver i græsplænen

Kløver gør ingen skade på dit græs. Græsset kan opleves at vokse mere langsomt, da kløver optager kvælstof fra luften, som græsrødder også har brug for for at leve. Det er særligt udseendet på græsplænen, der gør kløver til en uønsket vækst.

Det er værd at huske på, at kløver er fødekilde for bier og andre vigtige insekter, der fremmer biodiversiteten i din have. Hvis du ønsker en vild og naturlig have, skal du ikke bekæmpe kløver i græsset.

Kløver i græsplæne

Det kan blive nødvendigt at bekæmpe kløver, hvis væksten begynder at brede sig meget i dit græs. Erfarer du, at din græsplæne er ved at indeholde mere kløver end græs, skal du forholde dig til bekæmpelse.

LÆS OGSÅ: Mikrokløver i græsplænen – Fordele og ulemper

Sådan minimerer du kløver i haven

Når det kommer til at slå kløver ned, skal du være bekendt med, at væksten som udgangspunkt er svagere sammenholdt med græs. Det er en fordel for dig som haveejer, da det gør det let for dig at få bugt med væksten. Du skal sørge for, at dit græs har de bedste betingelser for at spire og vokse.

Det bedste er at give dit græs en god gødning, der har et højt indhold af kvælstof. Sørg for at vælge en variant af kunstgødning, som er sammensat i forhold til græsfrø.

Du skal starte arbejdet med at gøde græsplænen i april eller maj. I løbet af sommeren kan du gøde græsset á flere omgange, så både frø og spirer får de bedste vækstbetingelser.

Det er vigtigt, at du altid følger brugsvejledningen, som følger med til dit gødningsprodukt. Der kan være forskel på, hvordan gødningen skal doseres, og hvor stor en mængde der skal bruge fra produkt til produkt.

LÆS OGSÅ: Gødning af græsplænen – NPK værdierne forklaret

Bivirkning ved bekæmpelse af kløver i græsplænen

Når du tilfører dit græs ekstra kvælstof, vil det begynde at vokse hurtigere, og hvert græsstrå vil udvikle sig mere stærkt. Det vil vinde over kløver i forhold til vækst og fremkomst. Dog fører brug af gødning også til, at du skal slå dit græs mere hyppigt, end hvis du ikke tilføjer græsset kvælstof.

Er du ikke tilfreds med resultatet efter gødningen på 1 sæson, kan du gentage bekæmpelsen ved brug af gødning til næste år.

Særligt om brug af sprøjtemidler mod kløver i græs

Udover organisk gødning og kunstgødning findes der få, godkendte sprøjtemidler, du må bruge til formålet om at slå kløver ihjel i haven. Disse sprøjtemidler indeholder kemiske pesticider, der er fremstillet til at gå direkte efter bestemte planter – herunder kløver.

Du skal være særlig opmærksom, når du anvender et sprøjtemiddel. Der vil følge en detaljeret brugsvejledning med til dit produkt, som du skal tage afsæt i. Eventuel overdosering eller forkert brug af sprøjtemidler i haven kan føre til større skader på din græsplæne. Og det kan forårsage forstyrrelser af miljøet i din have, der får konsekvenser for dyre- og planteliv. Derfor er det de mildere og naturlige produkter i form af gødning, der anbefales til bekæmpelse af kløver i græsplænen.

FAQ

Hvorfor får man kløver i græsplænen?

Kløver trives i langsomt voksende græs, hvor der er minimal forekomst af kvælstof. Det er naturligt og uundgåeligt, at der findes kløverfrø i luften, som lander på dit græs, når det ikke blæser.

Hvordan bekæmper jeg kløver i min græsplæne?

Den bedste og mest effektive bekæmpelse af kløver foregår ved brug af enten kunstgødning eller organisk gødning. Start med at give dit græs gødning i april eller maj. Du kan gøde dit græs flere gange på en sæson afhængig af, hvor plaget græsplænen er af kløverbestand. 

Hvilke produkter må jeg bruge til kløverbekæmpelse?

Du kan vælge mellem forskellige typer af gødning, der er beregnet til græs, når du vil minimere forekomsten af kløver. Derudover findes der enkelte sprøjtemidler, der er godkendt til formålet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove