Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
mikrokløver

Mikrokløver i græsplænen

Er du træt af en trist og kedelig græsplæne med bare pletter og en masse ukrudt? Så kan løsningen på problemerne være at så mikrokløver i plænen.

Kløveren vil få græsplænen til at at se grønnere ud, og kløveren vil være med til at bekæmpe ukrudtet i plænen. Samtidig vil kløveren fungere som en naturlig gødning af græsstråene, og du vil kunne spare en del på kunstgødning og sprøjtegifte.


Der er ikke noget mere trist at se på end en græsplæne, der er visengul og fyldt med områder uden ordentlig græsvækst. En usund plæne giver bedre betingelser for ukrudt, og inden du ser dig om, er der mere ukrudt og mos i plænen, end der er græs.

Mikrokløver kan være løsningen på dine græsplæneproblemer – Læs med, og find ud af, hvordan du let kan få en sundere og mere grøn plæne, og få svaret på, om der findes ulemper ved denne løsning.

Hvad er mikrokløver?

Mikrokløver er – som navnet antyder – en kløverart med meget små og fine blade. Bladene er noget mindre, end dem du kender fra almindelig kløver, og derfor er mikrokløveren ikke nær så dominerende i græsplænen.

Mikrokløver har ikke kun mindre blade, hver enkelt plante er også noget lavere i vækst end traditionel hvidkløver. Derudover har mikrokløver ikke samme tendens til at vokse i klumper, hvilket giver god plads til, at græsset kan vokse sig sundt og kraftigt.

Den lille mikrokløverplante kan ikke sammenlignes med den bredbladene hvidkløverplante, der ofte bliver opfattet som ukrudt, og som mange bekæmper i græsplænen. Faktisk kan mikrokløver have den gavnlige effekt, at den effektivt forhindrer ukrudt i at brede sig i græsplænen.

Mikrokløver er en meget beskeden og nøjsom plante, der kan supplere græsset i plænen ved dens naturlige opsamling af kvælstof, der kommer det omkringstående græs til gode.

Mikrokløver tager ikke skade af at blive klippet med plæneklipperen og er derfor både velegnet i parcelhushaver og på større grønne arealer i parker, på boldbaner og lignende steder. Mikrokløver er forholdsvis slidstærkt og vil holde en flot grøn farve hele sæsonen igennem.

Læs mere om de forskellige græsarter her.

Hvordan gavner det græsplænen?

Hvis du har svært ved at holde græsplænen fri for ukrudt, som mælkebøtter eller mos, kan du få stor gavn af mikrokløver. De små kløverplanter lukker effektivt af for ukrudt i græsplænen, og de små planter får plænen til at se ekstra sund og grøn ud.

Mikrokløver tilfører græsplænen kvælstof

En stor fordel ved mikrokløver er, at den lille plante er i stand til at opsamle kvælstof fra luften. Kvælstof er et vigtigt næringsstof for planter og græsplæner og bruges ofte til at tilføre plænen gødning i form af kunstgødning og plænegødning.

mikrokløver test
Her er et billede af et forsøg lavet af DLF med opdelte områder med og uden mikrokløver for at se effekten.

Mikrokløveren kan opfange forholdsvis meget kvælstof på en let og natulig måde. En del af dette kvælstof vil blive givet videre til græsset, og du vil kunne spare en del af den kunstgødning, som ellers ville være nødvendig for græssets trivsel.

Undgå at bruge sprøjtegifte

Den naturlige gødning af græsset giver en sundere plæne på en billig og økologisk facon. Det sunde græs holder mos og ukrudt væk, og du sparer både penge og arbejde, da du ikke behøver at gøde plænen nær så ofte.

En græsplæne, der trives godt, holder helt naturligt ukrudtsplanter væk. Du kan dermed ikke alene opnå en plæne, der nærmest er selvforsynende med kvælstof, du vil også kunne undgå at sprøjte græsplænen med ukrudtsbekæmpende midler.

Ved store plæner, som f.eks. i parker og andre større grønne områder, vil brugen af mikrokløver i græsset være forbundet med store besparelser til gødning og sprøjtegifte.

Hvordan får du mikrokløver i græsplænen?

Hvis fordelene ved at anvende mikrokløver i græsplænen tiltaler dig, kan du så kløveren selv. Mikrokløver kan blandes i græsfrø ved nyanlæggelse af græsplæner, men kan også sås i græsplæner, der allerede er anlagt.

Så mikrokløver i eksisterende græsplæner

For at du kan så mikrokløver i en eksisterende græsplæne, skal du sørge for, at de små frø kan spire. Det kræver, at plænen bliver revet grundigt, så der er åbnet ned til græssets rødder.

Du kan også vælge at så mikrokløver i forbindelse med en vertikalskæring og topdressing af plænen, der åbner græsset og giver adgang til jorden nedenunder.

Det kan være svært at få fordelt mikrokløverfrøene jævnt ved en eftersåning. Der vil derfor være risiko for, at udseendet ikke bliver helt så ensartet.

Så mikrokløver i nye græsplæner

Det bedste resultat får du, når du sår en helt ny græsplæne. Her får du det mest ensartede udtryk, og plænen kommer til at fremstå mere naturlig og harmonisk.

Du kan købe færdige græsblandinger, der indeholder mikrokløverfrø. De færdige blandinger sås på samme måde, som du sår græs i andre blandinger.

Du kan også vælge at købe mikrokløverfrø, som du selv blander sammen med almindelige græsfrø. På den måde kan du selv regulere, hvor stor en mængde mikrokløver, du blander i plænen. Den anbefalede mængde mikrokløver ligger sædvanligvis på ca. 10 % af græsfrøblandingen.

Ulemper ved mikrokløver

Nu har du hørt en masse om fordelene ved mikrokløver i græsplænen – men er det slet ingen ulemper?

Der er som sådan kun mindre ulemper, men der er alligevel ting, som du bør være klar over, inden du kaster dig ud i at så mikrokløver i græsplænen.

 • Plænen er grøn, men – Det er ofte kløvere der får plænen til at se grøn ud, og ikke græsset
 • Kløveren blomstrer – Blomsterne i kløveren kan spolere det grønne og friske look i plænen
 • Tiltrækker bier – Kløverens blomster tiltrækker bier – det kan både være en fordel og en ulempe
 • Mindre slidstærkt – Kløver er ikke så slidstærkt som græs, så undgå for meget kløver i blandingen

Hvordan fjerner du mikrokløver?

Hvis du ikke er vild med udseendet af mikrokløver og fortryder, at du kastede dig ud i projektet, er der en vej tilbage – selvom det kan være en svær kamp at vinde.

Hvis du vil udrydde kløveren i plænen, gælder det om at give græsset bedre betingelser, så det kan udkonkurrere mikrokløveren.

Det kan du gøre ved at gøde plænen med en særlig plænegødning, som har et højt indhold af kvælstof og som vil gøre græsset stærkere. Græsset vil vokse hurtigere, og på sigt vil du kunne se, at græsset begynder at få overtaget.

Det kan dog være en lang og sej kamp at udrydde kløveren helt, og i nogle tilfælde vil det være lettest at omlægge plænen og så nyt græs.

FAQ

Hvad er fordelene ved at have mikrokløver i græsplænen?

Mikrokløver har den unikke egenskab, at den opsamler kvælstof fra luften som den tilfører græsplænen. Det får din græsplæne til at fremstå grønnere, samt gør den stærkere mod mos og ukrudt.

Kan man købe mikrokløver til sin græsplæne?

Ja du kan godt finde græsfrøblandinger, som indeholder mikrokløver. Det er især ideelt, hvis du ønsker en græsplæne, som kræver minimal tilførsel af gødning. Det er typisk plæner der dækker store arealer, eller plæner ved sommerhuse, som kan have stor gavn af en blanding med mikrokløver.

Kan man fjerne mikrokløver?

Det kan godt lade sig gøre at fjerne, eller i hvert fald minimere mængden af mikrokløver i ens græsplæne. Man skal gøde regelmæssigt med en plænegødning, som har et højt indhold af kvælstof, samt vertikalskære, topdresse og efterså nye græsfrø.

9 Kommentarer

 1. Hva er det latinske navnet på mikrokløver?

  1. Hej Lene.

   Jeg er faktisk i tvivl om hvor mange sorter der er, men et eksempel på en Mikrokløver er sorten “Pipolina” der har det latinske navn “Trifolium repens”.

   Med venlig hilsen
   Marc

   1. Hej Marc

    Hvad sker der med mikrokløveren om vinteren? Visner den ned eller er den stedsegrøn?

    Mvh Camilla

    1. Hej Camilla.
     Jeg vil mene den er stedsegrøn. 🙂
     Det vigtige med mikrokløver græsplæner er at de sås senest d. 15 august så de er etableret inden vinter.
     Mvh Martin

     Martin Nissen
     1. Hej Martin. Jeg har en græsplane med store plamager hundegræs og vil det problem til livs.
      Jeg har prøvet at grave hundegræsset op, men det er så godt som umuligt med dets meget sammenfiltrede, træagtige rødder. Det er for hårdt arbejde, fordi fladerne er alt, alt for udbredte.
      Kann mikrokløver være en mulighed at så i dem?
      Eller kender du til en anden mulighed at løse problemet?
      I en anden have har jeg dækket skvalderkål til med svær sort plastik i 1 1/2 år med det resultat, at der aldrig mere dukkede skvalderkål op på det areal. Kan metoden bruges mod hundegræs?
      Jeg ville glæde mig meget over et svar, positiv eller negativ. Jeg vil bare gerne vide om der kan gøres noget.
      Venlig hilsen Heidi Ølgaard, Gammel Torpenvej 15, 3050 Humlebæk

      Heidi Ølgaard
     2. Hej Heidi,

      Det er en hård kamp at komme hundegræs til livs. Umiddelbart vil jeg tror at metoden med sort plast dræbe hundegræsset og resten af plænen, det er dog ikke noget jeg har erfaring med.

      Som du selv er inde på, så er der egentlig kun 2 løsninger:

      1. Fjern det manuelt.
      2. Læg græsplænen om.

      Vi har skrevet lidt om hundegræs her: https://havehandel.dk/hundegraes-dactylis-glomerata-i-graesplaenen/

      Mark Nissen
 2. Kan man så mikrokløver alene, uden græs?
  Overvejer at så KUN mikrokløver foran hæk, ved kantsten pga jeg vil ikke klippe græs mere på den side, men vil gerne have det skal se grønt ud og uden ukrudt. Er det muligt, og vil det kunne se ensartet og fyldig ud uden græs?

 3. Kan jeg bruge græsblanding med < 10% mikrokløver i indkørsel med græsarmeringsplader?
  Mvh

  1. Selvom mikrokløver ikke er ligeså slidsstærkt som almindeligt græs, så tænker jeg godt at det kan lade sig gøre. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove