Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
skadedyr i frugttræ

Bekæmpelse af orme i frugttræer

I sommerperioden og i efteråret findes der ikke nogen mere tilfredsstillende og velsmagende oplevelse end at sætte tænderne i sprød og saftig frugt, som vi kan plukke af vores egne træer i haven. På samme måde er det lige så frustrerende og irriterende at kunne konstatere, at andre væsener har været i frugterne før os.

Herunder kan du læse mere om bekæmpelse af orme i frugttræer. Du får gode råd til at bekæmpe orme på miljøvenlig vis, så du og familien kan se frem til at få hele udbyttet af jeres skønne frugttræer.

Værd at vide om larver og deres livsvilkår

For at skabe den bedste bekæmpelse af orme i frugttræer, er det en fordel at have viden om, hvor larverne i dine træer kommer fra, og hvordan de lever. Larverne stammer fra et insekt, der kaldes en “vikler”. Viklerne spiser nektar, og de formerer sig i foråret. Når dine frugttræer begynder at blomstre, lægger viklerne deres æg på træets blade og i selve blomsterne.

Efter knap 2 uger klækker æggene, og de udvoksede larver begynder nu at søge mod frugt, de kan nære sig ved. Larverne bruger træets frugter til føde og som ly. Grunden til at dine æbler og blommer blandt andet bliver rådne af larvernes eksistens skyldes, at larveekskrementer fremskynder nedbrydningsprocessen, så dine frugter hurtigere rådner.

Uden indgreb vil larverne forblive i dine træer og skabe problemer med høsten. Derfor gælder det om at sætte ind, så snart du opdager, at din frugt er angrebet.

Disse metoder kan du benytte til bekæmpelse af orme i frugttræer

Du kan gøre brug for forskellige tilgange, når du vil fjerne larver fra dine frugttræer. Du skal altid benytte dig af en giftfri metode, så du og familien fortsat kan plukke frugter af træer og nyde dem.

Metode nr. 1: Viklerfælder

En effektiv metode at bekæmpe larver på er ved at bruge en metode, der fjerner viklerne helt. Der findes viklerfælder, som kan sættes op i blomstringstiden i de tidlige forårsmåneder. Fælderne er lavet med en særlig duft, der har til formål at tiltrække viklerne. Det anbefales, at du har dine fælder hængende permanent i træet i hele sommerhalvåret.

Du skal være opmærksom på, at der findes forskellige typer af viklerfælder, som er målrettet forskellige frugttræer. Sørg for at holde øje med fælderne, da de kun har effekt, så længe duftstoffet er aktivt. Det kan være nødvendigt at sætte flere fælder op i løbet af én sæson.

Metode nr. 2: Biologisk ormebekæmpelse

Kan du konstatere, at det ikke er tilstrækkeligt med viklerfælder, kan du bruge dyr til bekæmpelse af orme i frugttræer. Der findes en bestemt udgave af hvepse – snyltehvepse -, der egner sig godt til formålet. Du kan købe nyttedyr og snyltehvepse online på udvalgte webshops, og selvfølgelig også her på Havehandel.dk. Vores Mellussnyltehvepse har vist sig at kunne bruges i de varme måneder mod larver i frugttræer.

Metode nr. 3: Manuel bekæmpelse af orme i frugttræer

Vil du undlade at bruge produkter eller hvepse til bekæmpelse, kan du tage den mere ressourcekrævende metode i brug, hvor du selv samler alle nedfaldne frugter sammen og smider dem ud. Sørg for at komme de rådne og angrebne frugter i skraldespanden (ikke i komposten). Larver kan overvintre, og derfor skal de angrebne frugter smides helt ud i øvrigt skrald.

Efter høstsæson (det sene efterår) kan du efterbehandle jorden lige under dine frugttræer. Her skal du kultivere og harve, så levebetingelserne for larver forringes.

FAQ

Hvorfor kommer der orme i frugttræer?

Der kan opstå enklaver af orme i frugttræer på grund af insekter, der kaldes "vikler". Vikler søger efter steder, de kan formere sig og lægge deres æg. Det er gerne på steder nær nektar. Ud af viklernes æg kommer der larver, som søger efter føde og ly i frugter i træer.

Hvordan bekæmper jeg orme i mine frugttræer?

Du kan benytte dig af forskellige metoder til at slippe af med larver og orme i frugttræer. Du skal altid bruge en organisk og giftfri metode. Det kan f.eks. være ved at bruge en fælde til vikler, eller du kan bruge særlige typer af hvepse. 

Hvad skal jeg gøre med frugter, der er angrebet af orme?

Du skal smide de ormeplagede frugter helt ud i skraldespanden. Larver er i stand til at overvintre, og de kan på dén måde forsætte med at forstyrre dine frugter og livet i din have, hvis du smider rådne frugter ud i komposten.

1 kommentar

  1. Hej Martin. Kan man pakke sit kirsebærtræ ind i fint masket net? For at undgå orm? Kan det stadigvæk blive bestøvet? Jeg er ret sikker på at mit kirsebærtræ er morell.
    Mvh Frederik

    Frederik Stjerne Sylvan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove