Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kartoffelskurv

Kartoffelskurv – Bekæmpelse og forebyggelse

Hjemmedyrkede kartofler er en fryd i sommerhaven, og de er nemme at dyrke og holde. Men kartoffelskurv kan være en gene for mange. Her kan du læse alt om, hvordan du bærer dig af med bekæmpelse af kartoffelskurv, samt hvorfor det opstår, så du kan forebygge det bedst muligt.

Hvad er kartoffelskurv?

Kartoffelskurv er brune misfarvninger på knolden af kartofler. Det er en sygdom, der rammer kartofler, men den er ikke som sådan farlig. Det opstår på grund af en bakterie, som klassificeres tæt med andre lavere svampe, og er en form for strålesvamp.

Der er ofte tale om forholdsvis lette angreb, som ikke er grund til bekymring. Men indimellem kommer der større udbrud. Du kan kende skurvede kartofler på de brune, ru pletter og plamager, der hæver sig op fra knoldens glatte overflade, eller kratere, der stikker ned.

Kartofler med grønne pletter kan have et for højt indhold af solanin. De må ikke spises og skal kasseres. Husk også altid, at det kun er knolden, der må spises – ikke andre dele af kartoffelplanten.

Sådan kan du bekæmpe kartoffelskurv

Bekæmpelse af kartoffelskurv foregår oftest ved mere kontrolleret vanding. Det er et tegn på, at kartoflerne ikke får den rigtige mængde vand. Enten er rodnettet ikke godt, så vandet ikke fragtes op, eller også er jorden omkring dem for tør.

Der findes ikke kemisk bekæmpelse af kartoffelskurv. Skurv findes i de fleste jordtyper, men med lægge-materiale kan du ændre udfaldet. Sørg for, at jorden er sund, og vælg modstandsdygtige arter, inden du planter dem, så du giver dig selv de bedst mulige forudsætninger.

Bekæmpelse af kartoffelskurv sker nemmest ved at tage kartoflerne op tidligere og sørge for, at jorden ikke er for tør. Mange gange bemærkes kartoffelskurv slet ikke, da der er tale om helt små misfarvninger, men når det opdages, kan sædskifte være at foretrække.

Gode råd om bekæmpelse af kartoffelskurv

Kartoffelskurv opstår oftest, fordi kartoflerne ligger for tørt. Enten er rodnettet ikke godt nok til, at knoldene kan få nok vand, eller også er jorden omkring dem udtørret. Du kan hjælpe dem ved at holde jorden fugtig – selvfølgelig uden at over-vande.

Selvom bekæmpelse af kartoffelskurv er vigtigt for de fleste, uanset om du sælger dine afgrøder eller bare prøver at holde jorden sund, så husk på, at kartoffelskurv i sig selv ikke er farligt eller påvirker kartoflernes kvalitet.

Sædskifte er vigtigt, og du bør så vidt som muligt undgå kalkning. Jord med højere pH-indhold kan fremmane skurv. Kombiner de to, så jorden får, hvad den skal bruge, uden at den ødelægger kartoflerne.

FAQ

Hvorfor opstår kartoffelskurv?

Kartoffelskurv er typisk et tegn på, at kartoflerne har et dårligt rodnet, og derfor ikke får nok vand. En for tør jord kan også give flere skurvede kartofler, så sørg for at holde den fugtige.

Hvilke kartofler er mest modstandsdygtige overfor kartoffelskurv?

Kartofler med kartoffelskurv kan sagtens spises – det er kun udseendet, der påvirkes. Sorter som Revelino og Sava har en forholdsvis lille modtagelighed, så du mindsker risikoen og får et flottere resultat.

Hvordan bekæmper jeg kartoffelskurv?

Det vigtigste ved en bekæmpelse af kartoffelskurv er, at du holder jorden omkring kartoflerne våd og fugtig – selvfølgelig uden at over-vande. Man kan ikke fjerne kartoffelskurven, når den først er kommet, så derfor skal du huske at forebygge, mens kartoflerne vokser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove