Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dahlia

Dahlia – sorter, udplantning og pasning

Dahliaer er meget smukke og store blomster, der både ser kønne ud i haven og afskårne i en vase. De kræver noget pasning, ikke mindst i forhold til, at du skal grave dem op om vinteren for at gemme knoldene. Har du ikke noget imod det, vil du dog få nogle meget flotte og farverige blomster i haven.


Dahlia er nogle meget imponerende blomster. De får utroligt store hoveder og kommer derfor til at være nogle af havens mest iøjnefaldende blomster. Du kan få dem i stort set alle farver og også nogle, hvor bladene har flere forskellige farver. Der er altså rig mulighed for at lege med farvesammensætningen i et bed med dahliaer.

Vil du have en have, der kræver så lidt pasning som muligt, er det måske ikke lige dahliaer, du skal vælge. De er ikke krævende i løbet af sommeren, men inden frosten kommer, er du nødt til at grave deres knolde op, for at de kan overleve vinteren. Der ligger derfor et større arbejde i at plante og grave knolde op hvert år.

Hvis du er vild med de smukke og farverige dahliaer, og du ikke har noget imod at tage arbejdshandskerne på og graveskeen i hånden, kan dahliaer til gengæld være de helt rette blomster til din have.

Hvilken sort af dahlia skal jeg vælge?

Der findes over 15.000 forskellige sorter af dahliaer – eller georginer, som de også kaldes. Det vil derfor være helt umuligt for dig at se alle sorterne igennem for at finde ud af, hvilken der vil være den helt rette. Der er dog nogle forskellige ting, som du kan se på, når du gerne vil finde ud af, hvilken sort du skal vælge til lige netop din have.

Først og fremmest kan du tænke over, hvordan du gerne vil bruge dine dahliaer. Hvis du gerne vil have dem i haven for at kunne klippe blomsterne af og bruge dem til smukke buketter, er det godt at vælge en høj variant, da det giver en ekstra lang stængel til de store blomsterhoveder.

Dahlia

Vil du derimod gerne have dem i haven, for at de kan stå og pynte sammen med de andre blomster, kan du vælge en lavere variant.

Gode sorter af dahlia:

  • Bishop of Llandaff: Får smukke, skarlagenrøde blomster med en gul midte. Blomsterne kan blive op til 10 cm store og selve planten op til 1 meter høj.
  • American Dawn: Får orange blomster, der bliver mellem 10 og 15 cm. Selve planten bliver mellem 70 og 90 cm høj.
  • Tartan: får blomsterblade i mørk purpur med hvide spidser. Blomsterne bliver 15-20 cm store, og selve planten bliver omkring 90 cm høj.

Hvor og hvornår skal jeg plante dahlia?

Dahliaer skal stå i en veldrænet og næringsrig jord, hvis du dyrker dem direkte i haven. Har du meget leret jord, kan det derfor være en god ide, at du blander den op med sand og jordforbedring, så den ikke længere er så tung, og så der er nok næringsstoffer i.

Vil du sætte dahliaknoldene direkte i jorden, skal du vente, til jordtemperaturen er på over 15 grader. Dahliaer er nemlig lidt kuldskære. Du kan dog også forspire dahliaknoldene i en krukke indenfor eller i drivhuset. Gør du det, kan du starte i løbet af april og plante dem ud i slutningen af maj måned.

Plantning af dahlia

Selve plantningen af dahlia er ikke så svær. Du graver et hul, der er omkring 10 cm dybt og lægger knolden ned i hullet. Derefter dækker du knolden til med jord. Dahliaer bliver store planter, og du skal derfor sørge for, at der er omkring en meter mellem rækkerne, hvis du planter i flere rækker.

På den måde gør du det nemt at gå ind mellem planterne, når der er brug for det, for eksempel i forbindelse med at luge, nippe blomsterstande af eller klippe af blomsterne.

Dyrkning af dahlia

Når du har plantet din dahlia, har den godt af at blive vandet en gang om ugen. Hvis det er en meget tør sommer, bør du vande to gange om ugen.

Planten har derudover godt af at få gødning 1-2 gang om året. Det optimale er at gøde dem med et lag på ca. 5 cm organisk jordforbedring, men du kan også give almindelig NPK-gødning. Det er vigtigt, at du ikke giver for meget gødning, da for meget kvælstof, kan give svage stængler og mindre blomstervækst. Du bør give gødning cirka seks uger før fremspiring og cirka seks uger efter fremspiring, såfremt du bruger kunstgødning.

Det vigtigste at huske i forbindelse med dyrkning af dahlia er dog, at du som tidligere nævnt skal sørge for at grave knoldene op, inden det bliver frostvejr. Knoldene kan ikke overleve en vinter i jorden, og hvis du vil have dahliaer til næste sommer, må de derfor op og ind i lidt varmere forhold.

Står dine dahliaer i en meget sandet jord, kan du som regel bare børste den af, inden du lægger dahliaerne til opbevaring. Har du muldjord, bør du imidlertid rense dine dahliaer og sørge for, at de er helt tørre, inden du lægger dem til opbevaring. På den måde dæmmer du op for, at der kan opstå råd og svamp.

dahlia blomster

Generelt bør du dog sørge for at tjekke dine dahliaknolde løbende, så du sikrer, at der ikke er en knold, der er blevet ramt af råd og svamp, og at det derfra spreder sig til de andre. Er der knolde, der er ramt af råd og svamp, skal de selvfølgelig kasseres med det samme.

Sådan får du større hoveder på dine dahliaer

De fleste dyrker jo dahliaer på grund af deres meget store og flotte hoveder. For at få hovederne så store som muligt kan du knibe stænglen ned, når den er 20 cm høj. Det bevirker, at planten deler sig, og at den bliver mere busket.

Når planten får blomster, vil den som regel sætte flere blomsterstande sammen. Her kan du knibe blomsterstandene af, så der kun er en hvert sted. Så fokuserer planten sin energi på de blomster, der er tilbage, og de vil derfor blive større. De største dahliablomster kan blive op til 20 cm i diameter.

Almindelige problemer med dahlia

Der er flere skadedyr, der er glade for dahliaer. Et af de største problemer er snegle, der spiser af planterne. Du bør helt, fra du lægger dahliaknoldene i jorden sørge for at dæmme op for, at sneglene kan komme til dine planter. Der findes forskellige former for fælder, som du kan bruge til at fange sneglene i. Og ellers må du ud morgen og aften og fjerne sneglene med håndkraft.

Et andet problem ved dahliaer kan være, at de bliver angrebet af bladlus. Sker det må du i gang med at vaske dem med vand og insektsæbe, til du har fjernet alle lusene.

Du kan læse mere om bekæmpelse af bladlus her.

Hvis du kan holde snegle og bladlus væk, og hvis du kan leve med, at du skal grave dahliaens knolde op om efteråret og lægge dem i jorden igen om foråret, vil du få nogle meget smukke og karakteristiske blomster til haven. Nogle, du vil kunne glæde dig over hele sommeren.

Er dahlia og georginer det samme?

Dahlia og georginer er den helt samme plante bare med to vidt forskellige navne. Har du undret dig over, hvorfor man ikke bare kan blive enige om at kalde det for enten dahlia eller georginer, så er du ikke alene.

Grunden til at blomsten har to forskellige navne, er at man tilbage i slut 1700-tallet ikke kunne blive enige om hvad den skulle hedde på verdensplan. I 1790’erne blev blomsten opkaldt efter den svenske botaniker Anders Dahl, som var Carl Linnaeus elev.

Navnet dahlia slog tilsyneladende ikke nok igennem, da en tysk botaniker i starten af 1800-tallet valgte at navngive planteslægten efter en tysk professor ved navn Johann Gottlieb Georgi. Dahlia er i dag det mest bruge navn, men georginer bruges stadig af mange.

FAQ

Hvornår er det bedst at sætte dahlia i jorden?

Det er bedst at sætte dahliaknolde i jorden i foråret, når der ikke længere er udsigt til nattefrost.

Er der forskel på dahlia og georginer?

Nej, der er ikke forskel på dahlia og georginer. Det er den samme blomst, som blot har fået 2 forskellige navne - Kært barn har mange navne.

Kan man dyrke dahlia i krukker?

Ja du sagtens dyrke dahlia i krukker. Her kan du også lettere få større og mere farverige blomster, da det er nemt at gøde og vande blomster som står i krukker.

1 kommentar

  1. georginer købt i krukke 2022, flot farve, sat igen 2023 nu er blomsterne næsten hvide med en lille farvespids. Hvorfor får blomsterne ikke farve som første år ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove