Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dipladenia vejledning

Dipladenia (bærgerranke) – Den store guide

Dipladenia (bærgerranke) er en smuk krukkeplante, som du kan nyde synet af både inden- og udenfor. Slægten indeholder tropiske og subtropiske vinstokke med smukke, unikke blomster. Du kan få glæde af dem i stuen, drivhuset eller haven, og hvis du tager god hånd om den, kan den godt blive flerårig.

Dipladenia kaldes oftere for mandevilla, selvom bærgerranke i sidste ende er det navn, de fleste kender den under. Uanset hvilket navn, du foretrækker, kan du læse alt, du har brug for, i denne omfattende guide.

Hvilke arter af dipladenia (bærgerranke) findes der?

Der findes flere forskellige arter af dipladenia, inklusiv nogle hybrider. I Danmark er alle arter af dipladenia kun egnet som plante i krukker, da de ikke kan klare det danske vinterhalvår. Her kan du læse om et lille udpluk af bærgerrankearter.

Dipladenia boliviensis

Den her plante dyrkes stort set kun som potteplante, men blomstrer helt fra april til oktober med hvide kronblade, der mod svælget begynder at gå over i gul. Det er en flot plante, der kan sprede farve i en lang periode.

Dipladenia sanderi

Sanderi er den mest populære bærgerrankeart, som får rosa blomster med et svælg, der er slet gult. Med 5 til 8 blomster i en klase er der meget pryd at se på. Undersorten rosea er er den hyppigst dyrkede.

Dipladenia sanderi
Dipladenia sanderi

Dipladenia splendens

Splendens har nogle større blade end andre dipladenia-arter, som desuden er mere bølgede og har en underside, der er mindre behåret. Udvendigt er blomsterne hvide, mens de er rosa eller violette indeni. Planten er velegnet til vinterhaver, men klarer sig ikke særlig godt som stueplante.

Plantevejledning: Sådan planter du dipladenia

Dipladenia (bærgerranke) skal i Danmark helst plantes i krukker med dræn, da den ikke er egnet til at overleve det danske klima, når temperaturen daler. Her kan du lære mere om, hvordan du planter din dipladenia.

Placering af bærgerranke

Dipladenia (bærgerranke) skal stå i et område med meget lys, men ikke direkte i solen. Hvis den sættes indenfor, skal det være i et rum med meget naturligt lys – altså ikke på badeværelset. Den skal ikke stå i nærheden af træk eller vinduer.

Hvis du ikke bor i Danmark, men et sted, hvor klimaet er varm, kan din dipladenia godt vokse i det fri. Dyrk ned op ad en pergola, så dens andet navn, bærgerranke, kan komme til sin ret.

Valg af jord

Du kan plante dipladenia i mange forskellige jordtyper, men den foretrækker sandet jord. Sørg for, at jorden kan blive drænet for vand, så rødderne ikke drukner.

Optimalt tidspunkt at plante

Dipladenia (bærgerranke) skal plantes om foråret, og hvis den skal stå udenfor, skal det være når du er sikker på, frosten ikke kommer igen.

Flytning af dipladenia

Dipladenia vokser i krukker, og derfor er den nem at flytte på. Du skal være forsigtig, hvis du vil omplante den til en anden krukke, og helst gøre det, mens planten er stærk og sund.

Pasning og beskæring af dipladenia

Dipladenia er en krukkeplante fra varme egne, der ikke tåler temperaturer under 5 grader. Du kan hjælpe den med at overvintre ved at tage den ind, inden temperaturen falder, og opbevare den lyst og køligt, så den ikke får plantechok.

Pasning

Dipladenia (bærgerranke) kræver varm, fugtig luft, selvom selve roden ikke tåler høj fugtighed. Du kan holde øje med fugtighed i luften med en digital fugt- og temperaturmåler. I en vinterhave opnår du den ideelle lufttype ved jævnlig overbrusning af planten – her kan det være en god idé at dække rødderne til, så de ikke bliver for våde.

I de varmere måneder, altså sommer og forår, kræver planten en del mere vand end i vinterhalvåret, og der er behov for regelmæssig tilføring af næring.

Beskæring

Du kan beskære din dipladenia i hele vækstperioden, altså i sommerhalvåret. Skær de stilke, der enten vokser for meget eller ser svagest ud. Med hensyn til visne blomster kan du bare fjerne dem.

Du kan med fordel hjælpe dipladenia med at klare vinteren, ved at give den lidt godt havegødning og pakke rødderne ind i et termisk tæppe. Hvis du vander planten med varmere vand, altså stuetemperatur, får rødderne det lidt lunere.

Dipladenia

Sådan får du dipladenia til at blomstre

Hvis din dipladenia får gule blade, er det ofte et tegn på, at den får for meget eller for lidt vand. Det er ikke altid nemt at finde ud af, men du kan blive klogere ved at anskaffe dig en fugtighedsmåler til krukker. Det kan også skyldes for meget lys.

Hvis din plante slet ikke blomstrer i løbet af sommeren, kan det være tegn på, at den er ved at dø. Hvis du ikke kan redde den med gødning, ekstra varme, vand eller anden almen pleje, og der ikke er tegn på hverken sygdom, insekter eller svamp, er der ikke meget, du kan gøre.

Der er altid risiko for, at din plante springer et blomstringsår over – men hvis den har været udsat for frost, og ikke blomstrer det følgende forår, er der stor sandsynlighed for, at den ikke klarer det.

Dipladenia skal helst ikke være i et miljø, hvor der er under 15 grader. Det gør planten forholdsvis krævende, og det kan være nødvendigt at anskaffe sig et minidrivhus. Dipladenia er en prydplante, og der kræves en vis kærlighed og dedikation til dens skønhed, samt en god del tålmodighed, for at holde den.

Inspiration til andre planter

Hvis du har en dipladenia (bærgerranke), som du holder meget af, eller hvis du synes, planten virker for krævende, er der andre planter, du måske også vil synes om. Nogle af dem, du kan overveje, er følgende tre:

Bonderosen er en pæon, som egner sig godt både til haven og krukke, og som har noget nemmere ved at håndtere det danske vejr end bærgerranken. Den tykke, næsten knoldede blomst har en smuk, lyserød farve, og den kan let dyrkes i klynger og som pryd i haven.

Hvis du vil have en plante, som er smuk og let at se på indenfor, kan du overveje et sølvtræ – også kaldet spøgelsestræet. Den kan placeres både indenfor og udenfor, og træet kan holdes ganske lille ved at opbevares i krukke. Så længe, jorden holdes fugtig og ikke tørres ud i længere perioder, er træet let at holde.

Mange tænker om julestjernen, at det er en sæsonbetonet plante, men den smukke, røde blomst kan faktisk passes hele året. Det er en flerårig plante, som i den vilde natur kan blive op til fire meter høj. I krukke kan den blomstre igen den næste jul, og selvom det kræver lidt teknik og viden om lyspåvirkning af planten, kan du få den smukke, røde farve at se år efter år!

FAQ

Hvilke temperaturer er vigtige for dipladenia (bærgerranke)?

Bærgerranke skal helst ikke være i et miljø under 15 grader, og om vinteren skal den indenfor i et varmere miljø, før temperaturen falder til under 5 grader.

Kan dipladenia (bærgerranke) vokse frit?

I et varmt klima kan dipladenia godt vokse frit, helst op ad noget andet. I Danmark er der dog for koldt, og planten ville dø om vinteren.

Er dipladenia (bærgerranke) krævende?

Dipladenia kræver en vis forståelse og tålmodighed, og det er ikke en helt nem plante at passe. Men hvis du sætter pris på dens skønhed og får en rutine med den, er den nem nok at håndtere.

5 Kommentarer

  1. Hej

    Hvorfor kan planten ikke tåle det naturlige lys, der er på et badeværelse? Det forstår jeg ikke …..

    Mange hilsner Hanne

    Hanne Saksager
    1. Hej Hanne.

      Det der menes med naturligt lys, er solskinslys.
      Planter optager en masse næring fra solskin, som den ikke får hvis det er på et badeværelse med enten få vinduer eller udelukkende loftslamper.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Hej.
    Kan man tage et skud fra denne ? Og plante det i en anden krukke.
    Mvh Gitte Gammelgaard

    1. Hej Gitte.

      Jeg er faktisk i tvivl, men du kan altid give det et forsøg med et enkelt skud eller to, hvis du har nogle tilovers.

      Med venlig hilsen
      Marc

  3. Jeg har købt to Dipladenia, en rosa og en rød som gror på et espalier. De står på hver sin side af vores terrasse dør. Men den rosa får en masse gule blade, hvilket den røde ikke gør. Er der forskel på disse to ? Og hvad er det der giver de gule blade ? De blomstrer flittigt begge to, men den røde får flest blomster.
    På forhånd tak 🌺🌸

    Gitte Stuhaug

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove