Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
nerium oleander

Nerie (nerium oleander) – Den store guide

Nerie, også kaldet nerium oleander, er en smuk plante med grønne, aflange blade og blomster med en skøn duft. Den stedsegrønne busk er velegnet til krukker, men kan også sættes ud i haven, hvis den rette ekspertise og viden om vedligeholdelse besiddes.

Hele planten er meget giftig, og den skal derfor ikke dyrkes, hvor den kan forveksles med en urt. Nerie er også giftig for kæledyr, og derfor anbefales det ikke at have en nerie stående, hvis du fx har en kat eller fugl, der kan nå den.

Hvilke arter af nerie findes der?

En nerie kan, under ideelle forhold i vild natur, blive op til 5 meter høj – det sker ikke i Danmark, og i potte bliver den ofte ikke engang en halv meter høj. Nerien har en dejlig duft, og derfor er det en populær stueplante. Der findes kun én art af nerie.

Nerium oleander

Nerie er en monotypisk slægt, og derfor er der kun én art. Det gør det nemt for planteejere at finde ud af, hvordan den skal passes. Det betyder dog ikke, at alle nerier ligner hinanden. Du kan få nerie i mange forskellige farver, hvilket også er grunden til, at de oftest kan købes i starten af sommeren, når de er sprunget ud.

Plantevejledning: Sådan planter du nerie

På nogle områder stiller nerie meget specifikke krav, mens den andre steder er ligeglad og ikke særlig kræsen. Her kan du blive klogere på, hvordan du planter og dyrker en nerie.

Placering af nerier

Nerie skal helst stå, hvor den kan få masser af sol, og den skal ikke have det for koldt. Den er god at have som stueplante eller i vinterhaven. I naturen vokser nerie ofte tæt på vandløb, en god indikation for, hvor meget vand den egentlig har behov for.

Valg af jord

Nerien foretrækker muldrig standardjord, gerne med en blanding af 10% grus og 10% lermuld. Det er dog ikke et krav, at der er bestemte forhold af forskellige jordtyper, og din nerie kan sagtens klare sig i almindelig jord.

Tidspunkt

Du vil oftest finde nerier hos forhandlere fra juni, og de er gode at plante i månederne inden. I og med nerie foretrækker et stabilt klima, kan du plante den når som helst på året, så længe den holdes indenfor eller i et drivhus, hvor temperaturen er konstant.

Flytning af nerier

En nerie klarer sig rigtig godt i en krukke, og der er ofte ingen grund til at flytte den, når den først trives. Hvis du dog skal omplante eller flytte din nerie, skal du være forsigtig. Den skal have masser af vand under flytningen, der helst skal være hurtigt overstået, og efterfølgende gerne både gødes og vandes, så den ikke får plantechok.

Det er en god idé at ompotte din nerie hvert andet eller tredje forår, hvis den ikke får nye skud, eller hvis rødderne begynder at vokse gennem drænhullet. Gør den næste potte klar med dræn og et lag kompost, og få forsigtigt planten ud. Du fjerner noget af den gamle jord og stimulerer forsigtigt rødderne, enten med en blyant eller en pin, hvorefter den sættes den i den nye krukke. Dæk rødderne med kompost og jord og lad den stå uden vand i et par dage, så rødderne søger ud.

Nerie

Pasning og beskæring af nerie

Nerie trives bedst i en vinterhave, hvor den kan stå lyst og frostfrit og overvintre. Den foretrækker en temperatur på mellem 12 og 14 grader, og hvis den stilles ud på en altan, skal den helst have den mest solrige plads og vandes ofte. Du kan stille nerie ud om sommeren, og tage dem ind, inden temperaturen falder under 5 grader.

Pasning

I sommerhalvåret har nerie godt af lidt ekstra pleje. Vær opmærksom på at vande den – nerie har også godt af flydende havegødning en gang om ugen. Nerie må ikke tørre ud og kræver meget sol, og når det er rigtig varmt, må den godt stå i vand i en underskål, så den selv kan trække op.

Du kan med fordel plante din nerie i en selvvandende potte.

Beskæring

Du kan klippe en nerie ned i marts – så blomstrer den hen mod august. Hvis du ikke skærer den tilbage, kommer der blomster i løbet af maj eller juni. Nerie tåler sagtens trimning. Det er altid bedst at trimme din nerie ned til en forgrening, så nye skud kan bevares, frem for at skære den helt ned til det gamle træ.

Når din blomsterbestand er visnet, skærer du hovederne af over det nærmeste blad, så de kan komme igen til næste år.

Sådan får du nerie til at blomstre

Hvis din nerie ikke blomstrer, men bladene og knopperne i stedet falder af, er det fordi, den mangler vand. Manglende blomstring på en velvandet plante er forårsaget af for lidt sol, og hvis bladene begynder at blive gule, prøver den at fortælle, at den får for meget vand. En nerie, der bliver ranglet, står for varmt og bør flyttes lidt.

Der er meget at holde styr på, når en nerie ikke trives, og derfor kan det være en fordel at anskaffe en måler med forskellige parametre. Så skal du ikke selv holde øje med det hele, men bare sørge for at aflæse måleren. Se evt. vores 3-i-1 måler til jord her.

Inspiration til andre planter

Hvis du har stor glæde af din nerie, eller hvis du ikke tør anskaffe dig én af frygt for, at dit barn eller kæledyr vil blive forgiftet, er der andre planter, du kan overveje. De følgende tre er velegnede som stueplanter, også selvom du har kæledyr eller nysgerrige fingre i hjemmet.

Bærgerranke er en utrolig flot plante, som kræver en vis viden og ekspertise, men som er nem nok at passe med lidt rutine. Den er god som stueplante eller til vinterhaven eller drivhuset, og har mange af de samme krav som nerien.

Geranium, også kaldet storkenæb, er en utrolig smuk blomst, som kommer i mange farver. Der findes over 400 arter og kan enten være staude eller etårig plante, som kan dyrkes i haven eller i krukker. Geranium er også smuk i altankasser.

Sølvtræ er en populær stueplante, som er nem at holde, når du først ved, hvordan du skal gøre. Den kan sættes udenfor eller tages ind, alt efter ønske, og kaldes også spøgelsestræet på grund af det lidt sælsomme, men smukke, udseende.

FAQ

Skal nerie bruge meget vand?

Nerie skal bruge meget vand og sollys – det kan være en god idé at hælde vand direkte i underskålen, så den selv kan trække det op, den har brug for.

Hvilke arter af nerie findes der?

Nerie er en monotypisk slægt, så der findes kun én art, nemlig nerium oleander. Nerie kan dog findes i forskellige farver.

Hvor giftig er nerien?

Nerie indeholder digitalislignende glykosider, der let bliver optaget fra tarmene. Selv indtagelse af tørre blade kan forårsage en alvorlig forgiftning, og også børn, der sutter på plantedele, er i risiko. Hvis nerie indtages, skal der straks søges lægehjælp.

2 Kommentarer

  1. Hej jeg plantede en nerium i foråret i en stor potte som står i havestuen og den har blomstret lige siden nu er der ingen blomster mere og det syntes jeg er ærgeligt kan det passe at der ikke kommer flere blomster. PS. Det er en opstammet nerium hilsen Karen Larsen

    Karen Larsen
  2. Hvorfor dufter min nerie ikke. Den er sund og rask og har blomstret hele sommeren

    Minna Berngeldt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove