Krydderurter og planter til krydderier har været dyrket i de danske haver i århundreder. Estragon er en af de mest elskede planter, der kan bruges i en lang række madretter.
Du kan også let dyrke din egen estragon, og planterne er generelt meget nøjsomme og lette at have med at gøre. Hvis du sørger for en god og solrig placering og godt med vand hen over sommeren, så kan du være selvforsynende med Estragon året rundt.
Estragon har mange anvendelsesmuligheder og kendes bl.a. fra bearnaisesauce, kyllige- og kødretter og kryddersmør. Estragon er også yndet at bruge som smagsstof i snaps, hvor den lidt bitre lakridssmag giver en god og kraftig aroma.
Estragon har en anden egenskab, som kan testes, hvis du prøver at smide et par kilo. Hvis du bliver lidt småsulten under havearbejdet, så tyg et par friske estragonblade. Smagen i sig selv er ganske fantastisk, og som en ekstra bonus vil du opleve at sulten forsvinder for en stund.
Hvad er estragon?
Estragon er en flerårig plante, der findes i flere varianter. Smag og duft minder meget om lakrids og anis, hvilket gør estragon perfekt til at give ekstra smag og krydderi i mange madretter, saucer og salater.
Planterne har forskellig højde alt efter sort og bliver fra omkring 50 cm i højden. Specielt den russiske estragon kan skyde noget mere i vejret og kan under de rette forhold blive over 2 meter høj.
Forskellige typer estragon
Den mest kendte og brugte variant er den franske estragon. Den kendes for at være den mest velsmagende af de forskellige sorter og er den, de fleste professionelle kokke sværger til.
Der findes andre varianter, som er kendt, som fransk estragon, russisk estragon, tysk og mexicansk estragon. Smagsindtrykket er meget ens i alle varianter, dog kan styrken i smagen være meget forskellig. Hvilken variant du foretrækker som din favorit, er derfor meget individuelt.
Fransk estragon er som nævnt den mest populære pga. sin stærke, gennemtrængende og karakteristiske smag, mens de øvrige varienter kan være mindre kraftige. Der kan være fordele og ulemper ved dyrkning og formering af de enkelte sorter, hvorfor der kan være flere bevæggrunde til dit endelige valg – det kommer vi til om lidt.
Dyrkning af estragon – sådan gør du
Estragon kan dyrkes i bede i haven eller i store potter og blomsterkasser. Planterne skal have en placering, hvor der er læ, og hvor der kommer sol dagen igennem.
Sørg for at have god afstand mellem planterne. 40-50 cm mellem hver planter er optimalt, hvilket giver plads til ,at planterne kan gro og vækste bedst muligt.
Hvis planternes kviste hænger for meget til siderne, kan du bruge en blomsterpind og lidt snor til at binde kvistene op med.
Lys- og jordforhold
Hvis du kan finde en lækrog op ad et hegn eller en mur, vil det være et perfekt sted at placere dine estragonplanter. Estragon elsker lys, så sørg for at vælge så solrig en placering som muligt.
Planterne trives bedst i god og næringsrig plantejord Du kan gøde estragon med krydderurtegørdning, som er 100 % organisk. Estragon må ikke overgødes, da det kan føre til ændringer i smagen, så du skal altid følge vejledningen på den gødning, du anvender.
Se vores fantastiske krydderurtegødninger her ->
Estragonplanterne er forholdvis tørstige og må ikke mangle vand i løbet af sommeren, men omvendt må de heller ikke overvandes. For at undgå overvanding kan du med fordel vande planterne flere gange om dagen i de meget tørre perioder.
Formering
Fransk estragon er steril og sætter ikke frø. derfor skal den formeres ved at tage stiklinger af eksistrende planter. Hvis du foretrækker at så din estragon selv, skal du vælge den russiske varient, der kan formeres ved at så frø.
Dyrkning fra frø tager længst tid, og det letteste er at købe en plante i det lokale plantecenter. Det giver mulighed for høst med det samme, og du slipper for at vente på, at planten gror sig stor og stærk.
Høst af estragon
Du har glæde af dine estragonplanter gennem hele vækstsæsonen fra omkring maj måned, og indtil frosten sætter ind i det sene efterår eller tidlige vinter.
Når du skal høste frisk estragon, klipper du hele kviste af planten med en saks eller en skarp kniv. Hvis du skal anvende din estragon i mindre stykker, kan det anbefales at bruge en urteskas til at findele kvistene til mindre stykker på ca. 2-3 mm i længden.
Hvis du ikke når at bruge al din friske estragon, kan den tørres eller fryses og holde sig i lang tid. Tørring sker lettest ved, at du hænger nogle kviste i en snor fra loftet i et tørt og mørkt rum, f.eks. et fyrrum eller ved en brændeovn. Du kan tørre mindre stykker ved at lægge kvistene på et stykke stof, som skal ligge tørt og varmt, men ikke i direkte sol.
Tørring eller frysning gør det muligt at få glæde af dit egen hjemmedyrkede estragonkrydderi hele året rundt.
Tips til at bruge frisk estragon
Estragon er en krydderurt, der – brugt med måde – har den fantastiske egenskab, at den fremhæver andre smagsingredienser og smagsindtryk fra maden. Estragon kendes af de fleste som et krydderi, der er en fast ingrediens i bearnaisesauce, men mulighederne for anvendelse er utallige.
Du kan bruge estragon alene eller sammen med andre krydderier. Estrogon er god til at give kødet ekstra smag, når du griller og steger. Her er krydderurten perfekt til kyllinge- og kødretter, men kan også bruges som et ekstra krydderi, når du skal anrette en tomatsalat, og når du blander dit eget smør med krydderier. Derudover kan du også lave estragonmayo og estragonpesto.
Estragon kan også bruges til andre formål end madlavning. I århundreder har estragon været brugt som febernedsættende middel og som middel mod forstoppelse. Planten skulle også kunne bruges mod tandpine og hikke, så det er værd at huske, hvis du får brug at det.
Hej Martin.
Hvordan opfører rødderne sig?
Jeg iagttog at det nærmest var pælerødder og med kraftige udløber til nye planter.
Men opfører rodrester sig som skvalderkål?
Skal samtlige rodrester fjernes for at planten forsvinder.
På forhånd tak for svar