Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke solsikker

Dyrkning af solsikker

Dyrkning af solsikker kan virke som en besværlig opgave, da planten netop har en tendens til at blive enormt høj – men faktisk er det slet ikke så svært at dyrke solsikker. Ikke nok med at der findes forskellige sorter af solsikker, som blive forskellige højder, så er det faktisk en relativ nem plante at dyrke.


Hvis du derfor gerne vil prøve dyrkning af solsikker af i din have, så læs med herunder, hvor du kan lære lidt mere om denne skønne plante, dens historie, egenskaber, såvel som hvordan du dyrker den på bedste vis.

Historien om solsikken

Historien som solsikken starter rent faktisk i Amerika. Her begyndte de nordamerikanske indfødte amerikanere at dyrke blomsten for mere end 5000 år siden, da den i deres kultur blev betragtet som værende en hellig plante.

Også inkaerne i Peru fik for mange tusinde år side øjnene op for denne fantastiske plante. De dyrkede ligesom de indfødte amerikanere nemlig også solsikken, som de brugte til at lave olie, mad, medicin og endda tekstilfarve med. Dertil var den også symbolet for deres solgud.

Det var først omkring 1550, at spanierne tog solsikken med til Europa, men her blev den hurtigt lige så populær, som den var på den anden side af havet. Allerede i løbet af 1600-tallet blev solsikken brugt til blandt andet bagning, ristet til kaffeerstatning og lidt senere brugt til at lave olie med tværs over Europa.

Forskellige sorter af solsikker

Når man tænker på en solsikke, så forestiller mange sig sikkert den ca. to meter høje variant med den store gule blomst, som kigger på mod en skyfri sommerhimmel. Men selvom denne sort af solsikke er en helt fantastisk og utrolig smuk sort, så findes der faktisk en lang række af andre sorter af blomsten, som er mindst lige så skønne.

Der findes nemlig omkring 50 forskellige sorter af solsikker, og de bliver generelt inddelt i to forskellige grupper: enårige og flerårige sorter. Nogle af disse smukke og spændende sorter af solsikken er blandt andet:

Almindelig solsikke, Helianthus annuus

Den almindelige solsikke er – som navnet angiver – den sort af solsikke, som langt de fleste mennesker tænker på, når de skal forestille sig planten. Denne sort er enårig, hvilket vil sige, at den kun blomstrer én enkelt sæson, hvorefter hele planten dør.

Den almindelige solsikke er som nævnt udstyret med de karakteristiske gule blade, imens dens ‘øje’ er brunt og består af tusindevis af små kerner – nemlig solsikkekerner. Selvom den oftest ses i gul, så kan den dog godt have mørkerøde blade med en sort eller orange midte.

Solsikke dyrkning
Solsikke (Helianthus annuus)

Planten bliver et sted mellem 1-3 meter høj, hvormed den altså formentlig vil skille sig meget ud i din have. Hvis den dog trives ekstra godt, så er det ikke usædvanligt, at den kan blive helt op til 5 meter høj.

Strand solsikke, Helianthus debilis

Vil du dog gerne nyde synet af solsikker hver eneste sommer, men uden at du skal til at så og spire planterne fra ny af, så bør du måske overveje i stedet at få fat en af de mange sorter af solsikker, som er flerårige – såsom for eksempel strand solsikken.

Denne sort er nemlig flerårig, hvilket vil sige, at selvom de afblomstrer og visner, når sommeren er over, så kommer de igen året efter, hvormed din dyrkning af solsikker bliver mindre tidskrævende.

Strand solsikken – eller agurkebladet solsikke / østkyst klit solsikke som den også kaldes – er en salttolerant plante, som trives i sandet jord.

Tyndbladet solsikke, Helianthus x multiflorus

Den tyndbladede solsikke er endnu en sort, som er flerårig, selvom den oprindeligt er en krydsning mellem en enårig og en flerårig sort af planten. Generelt kan du finde denne sort i to forskellige udgaver; ‘Capenoch Star’ og ‘Loddon Gold’.

Hvor Capenoch Star har lysegule blomster og bliver ca. 1 meter høj, så har Loddon Gold dobbelte blomster og bliver ca. 2 meter høj, hvormed den minder en smule om den almindelige solsikke.

Silverleaf solsikke, Helianthus argophyllus

Selvom solsikkens gule farve er fuldstændig ikonisk, så er det faktisk ikke alle solsikker, som er gule – det er silverleaf solsikken et levende bevis på. Som navnet indikerer, så er denne sort af solsikkes blade nemlig ikke gule, men derimod sølvfarvede.

Sortens sølvfarvede blade, som er enormt bløde og dækket med noget silkeagtigt ‘pels’, gør den enormt populær at bruge i buketter og blomsterdekorationer, da de skaber et smukt visuelt udtryk.

Planten hører ligeledes til de større sorter af solsikken, da den bliver et sted mellem 1-2 meter høj, hvormed den helt sikkert vil skille sig smukt ud i enhver have.

Solsikkens egenskaber

Udover at dyrkning af solsikker skaber noget utroligt kønt at se på, så rummer planten også andre egenskaber, som du kan læse nærmere om her:

Solsikkekerner

Som langt de fleste mennesker er klar over, så er en af de største egenskaber ved solsikken, at den producerer solsikkekerner, som netop er spiselige for mennesker såvel som dyr. Dyrkning af solsikker i din have kan derfor potentielt fører til, at du kan lave dine helt egne solsikkekerner, hvis du har mod på det.

Solsikkeolie

En anden fantastisk egenskab ved solsikken er, at den kan bruges til at lave solsikkeolie med. Olien presses ud af solsikkekernerne, og den er gylden, tyndtflydende, fed og mild olie, som blandt andet bruges til madlavning.

solsikker

Dyrkning af solsikker

Når det kommer til dyrkning af solsikker, så bør du generelt være ude i relativt god tid, når du skal så dem – især hvis du gerne vil have høje solsikker. Hvis du planter dine solsikker direkte i jorden, så er det optimalt at gøre det i maj-juni måned.

Du kan dog med fordel vælge at forspire dine solsikker i et drivhus eller potteplanter indenfor. Dette kan du gøre i løbet af foråret og så plante blomsterne ud, når temperaturerne begynder at stige udenfor, og frosten har forladt jorden.

Som navnet på planten indikerer, så elsker solsikken at stå et solrigt sted, så vælg gerne et at plante din solsikke et af de steder i haven, hvor der er allermest sol hele dagen. Så giver du din dyrkning af solsikker de bedste betingelser.

Pasning

Hvis dine solsikker har nået en relativ høj højde, så kan de få brug for støttepinde, sådan at de ikke ender med at knække. Ved meget høje planter kan stilken nemlig blive for tynd til at kunne bære det tunge blomster-hoved, hvormed en støttepind vil kunne hjælpe med at børe noget af vægten.

Imens planten er lille, er det fint med en tynd støttepind, men i takt med at hovedet bliver tungere skal der ofte en tykkere pind til. Støttepinden sætter du blot i jorden et lille stykke fra planten, og binder den til planten med et lille stykke, løs snor.

Gødning af solsikker

Hvis du drømmer om at få rigtig høje solsikker, så kan du med fordel vælge at gøde dem, da dette for alvor vil sætte gang i deres vokseværk.

Gødningen kan du enten tilføre helt fra starten af ved at plante solsikkerne i jord vendt med kompost. Men er det som nævnt en meget høj sort, som du har valgt, så bør du gøde løbende.

Vanding af solsikker

Solsikker er en meget tørstig plante, hvormed du skal sørge for at vande dem ofte Faktisk er vandingen en af de største faldgruber ved dyrkning af solsikker. Står blomsterne i krukker eller potter i vinduet eller på terrassen, så skal du helst vande dem dagligt. Står de derimod i jorden, så hold øje med, at de får vand nok. Regner det ikke nok, så må du have fat i haveslangen.

Beskæring af solsikker

Hvis du har plantet flerårige solsikker i din have, så kan du vælge at beskære toppen af dine planter. Dette vil give dem et mere busket look, da det vil skabe flere blomster (6-7 stykker) på hver plante.

Hvis du derimod vil beskære dine solsikker med henblik på at bruge dem i buketter eller dekorationer, så er det bedst at beskære planten om morgenen, inden temperaturerne stiger alt for meget. Dernæst bør du opbevare de afskårne blomster i en vase med vand på et relativt køligt sted, da de holder sig bedst på denne måde.

1 kommentar

  1. Hej
    Jeg har lige et spørgsmål vedr. solsikke. Hvis jeg skal have den højeste solsikke plante i starten af september, hvornår er det så bedste at sætte frøet?

    Lena Johansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove