Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
elefantgræs i haven

Elefantgræs i haven – Gode råd og vejledning

Elefantgræs kommer oprindeligt fra Sydøstasien og dyrkes ofte som prydgræs. Græsarten bruges efterhånden også i praksis, fx. som en erstatning for ellers almindelige tagrør til stråtag. Ligesom mange andre græsarter vokser den utrolig hurtigt, og dét kommer både med fordele og ulemper.


I den her guide kan du lære alt, du har brug for at vide, om elefantgræs, så du er klar til at så og passe dit eget.

Hvilke elefantgræs-arter findes der?

Elefantgræs er en type af prydgræs, og der findes omkring 15 forskellige arter. Græsset kommer fra Sydøstasien, hvor det længe er blevet brugt til fx. stråtag.

I Europa er der 3 arter af elefantgræs, som har været og er mest udbredte.

Kinesisk elefantgræs

Miscanthus Sinensis, det latinske navn for kinesisk elefantgræs, er en blomstrende sort af elefantgræs, som får en flot, rødlig farve. Navnet er delvist korrekt, men planten har også hjemme i Japan, Taiwan og Korea foruden det meste af Kina. Arten kaldes også kinesisk sølvgræs.

Rødlig elefantgræs

Rødlig elefantgræs, også kaldet Miscanthus purpurascens, er en type af kortere elefantgræs, som får smukke, gyldne efterårsfarver, der holder til langt ind i vinterhalvåret. Græsset er velegnet både til haven og, som én af de få, til blomsterkummer som fx halve vintønder, og så kaldes det også flammegræs på grund af den smukke farve. Det er en flot plante at have til den mere minimalistiske have.

Sølvelefantgræs

Sølvelefantgræs kan vokse op til 2 meter og er en elegant sort med en hvid aks. I solskin får aksen et sølvagtigt skær, som har bidraget til navnet. Græsset har overhængende, smalle blade, der er grønne med en fin, hvid stribe over midten. Sølvelefantgræs bliver bredere for hver sæson, og dét er vigtigt at overveje, inden du planter det.

LÆS OGSÅ: Prydgræsser til haven – Inspiration

Elefantgræs strå

Plantevejledning: Sådan planter du elefantgræs

Elefantgræs er, som navnet antyder, en græsart. Den er nem både at plante og dyrke, og den holder sig godt i danske haver. Her kan du lære mere om, hvordan du håndterer elefantgræs ved plantning.

Placering af elefantgræs i haven

Elefantgræs vokser helt utrolig hurtigt, og den er særlig velegnet som en rumdeler i din egen have. Hvad den dog ikke er så egnet til, er som deler mellem dig og din nabo, da elefantgræs gerne skal skæres ned årligt.

Elefantgræs klarer sig fint i sol og halvskygge. Alt afhængig af arten kan dit elefantgræs kræve noget unikt, men ellers er græsset ikke så kræsent. Det kan være en god idé at plante elefantgræs i brøndringe – det vil altså sige i potter, der ikke har nogen bund. Så undgår du bedst muligt, at det spreder sig.

 Jord til elefantgræs

Elefantgræs er hårdført og trives helt fint i ganske almindelig havejord. Den har dog også godt af lidt fugt, men i længere tørkeperioder klarer den sig fint.

Hvornår er det bedst at plante elefantgræs?

Elefantgræs kategoriseres som en staude, og derfor er det bedst at plante det tidligt om efteråret. Det er også her, det er bedst at flytte græsset.

Udplantning

Da planten er en græsart, så kan du nemt så den i din have, hvorefter den hurtigt vil spire frem.

Dog er sorten elefantgræs tuedannende, hvormed det kan være svært at flytte, når det først er sået. Det kan godt flyttes, og dét gøres ved at grave hele tuen op. Vær forsigtig med ikke at kappe mere end nogle få rødder over, og helst ikke nogen af de større. Hvis elefantgræsset er gammelt, kan flytningen godt være hård og besværlig – men ikke umulig.

Pasning og klipning af elefantgræs

Ligesom alle andre græsarter skal elefantgræs passes og klippes ned. Selvom behovet er noget mindre end græsplænens, så det stadig vigtigt, du ved, hvordan du skal gribe det an, inden du planter græsset.

Pasning

Elefantgræs kræver ikke den helt store pasning, når først det er dyrket. Det vil komme igen år efter år, og du skal ikke bekymre dig om at vande det – heller ikke under tørke. Elefantgræs er hårdført, og i Danmark kan det sagtens klare alt, hvad klimaet har at kaste efter det.

Klipning

Elefantgræs bør klippes ned hvert år til efteråret. Så undgår du at beskadige nye frø til foråret.

Hvis du vil skaffe dig af med dit elefantgræs, skal du klippe det helt ned og dække alle resterne af rodnettet med en sort, lystæt plastik. Dæk plastikken til med et jordlag på ca. 5 centimeter. Vent to vækstsæsoner, hvor du fx. kan plante etårige blomster i jordlaget over for pryd, så burde planten være gået i sig selv.

Sådan får du elefantgræs til at blomstre

Elefantgræs kan sagtens klare den danske vinter og kommer typisk igen år efter år. Det er ikke uhørt, at elefantgræs klarer sig i flere årtier i en dansk have. Græsset forsvinder helt i efteråret og over vinteren, men dukker op igen til foråret.

Der er forskellige arter af elefantgræs, som kan blomstre på lidt forskellige tidspunkter, og det er ikke alle græsarterne, der bærer blomster. Elefantgræs er først og fremmest en græsart, og selvom nogle sorter har flotte, farverige blade, er det ikke en garanti for alle.

Hvis elefantgræsset et år ikke kommer op, kan det skyldes, at planten er død. Årsagen kan være, at tuen er rådnet eller blevet spist af ubudne gæster, eller at den ikke står i ordentlige forhold. Hvis dit elefantgræs dør, kan du grave tuen op og plante noget nyt, hvor det stod.

Elefantgræs

Inspiration til andre planter

Elefantgræs er selvfølgelig ikke den eneste art af prydgræs, der kan klare sig i danske haver. Hvis du vil have en lignende plante, eller måske én, der har lidt flere farver, kan du overveje én af følgende:

Hjortetrøst er ikke en græsart som sådan, men det er en staude, af hvilken der findes én vild art i Danmark. Den får en flot, lyserød/lilla farve, og kan se flot ud både i haven og i en blomsterkumme.

Mere velkendt er bambus, som er blevet helt utrolig populær over de sidste år. Fra have til stueplanter til undertøj til byggerier, der er næsten ikke noget, den her græsart ikke kan. Bambus vokser ufatteligt hurtigt og får lange, tynde blade. Hvis den får lov til at stå, vil den vokse sig til et træ, og den er særlig flot i minimalistiske haver eller dem, der er mere ryddelige.

Pampasgræs er lige nu særlig populært som tørret og i vaser indenfor, men det kan også dyrkes i haven. Med sit bløde, næsten fjeragtige udseende, er det ingen overraskelse, at græsset er blevet populært. Pampasgræs kræver særlig vedligeholdelse, som du skal være opmærksom på, men er ikke tidskrævende, når du først har fået en pasningsrutine.

Sidst kommer marehalm, som mange har hørt om, men ikke altid tænker på. Marehalm er en strid, kortere græsplante, som kan se særlig flot ud på række i lavere bede eller i krukker på terrassen. Det har et særligt rustikt, nordisk udseende, og er en plante, der oftest ses vildt ved kysten. Den vokser bedst i næringsfattig, sandet jord.

FAQ

Hvor højt vokser elefantgræs?

Alt afhængig af arten kan elefantgræs blive op til 3 meter højt. Nogle arter bliver dog kun 100 cm, og det er vigtigt at undersøge den individuelle art, inden du planter græsset.

Kan elefantgræs komme i blomsterkumme?

Kun få arter, fx. rødlig elefantgræs, er velegnet til blomsterkummer, da elefantgræs danner tuer, som har brug for plads. Sørg for at vide, om det elefantgræs, du køber til at plante, vokser sig bredere, og at du har plads til det flere år frem.

Kan man flytte elefantgræs?

Du kan godt flytte elefantgræs, men alt efter græssets alder, kan det godt blive en langvarig og besværet proces. Sørg for at grave hele tuen op, for at flytte græsset.

4 Kommentarer

  1. Hej. Vi har købt 2 højbede på hjul som skal stå på terrassen og give læ og hygge. Vi er i tvivl hvilken sort elefantgræs vi skal vælge.
    Den må gerne give læ samtidig give hygge, tænker højden skal være omkring 2 meter. De skal plantes ned i aflange murespande((70*34) som der er 2 af i hvert højbed
    Mvh Jonatan

    Jonatan Henriksen
    1. Hej Jonatan.

      Lige her vil jeg faktisk anbefale dig at tage ud i din lokale planteskole og se hvilke sorter de har. Der kan du også se hvilken en du syntes bedst om. Det er en fordel at se dem i levende live.

      Med venlig hilsen
      Marc

    2. Hej
      Hvordan virker det med højbede og elefantgræs?
      Hvilken sort valgte du?

      1. Hej Preben

        Du bør tage i din lokale planteskole og spørge hvilke elefantgræs de har til højbede.

        Kan elefantgræs komme i blomsterkumme / højbed?
        Kun få arter, fx. rødlig elefantgræs, er velegnet til blomsterkummer, da elefantgræs danner tuer, som har brug for plads. Sørg for at vide, om det elefantgræs, du køber til at plante, vokser sig bredere, og at du har plads til det flere år frem.

        Jeg må erkende at jeg ikke ved præcis hvilken græssort min er, da jeg gravede noget op fra en anden have.

        Mvh Martin

        Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove