Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
lampepudsergræs beskæering og vejledning

Lampepudsergræs – Sorter, plantning og pleje

Hvis du ønsker at blive klogere på den populære græsart, der oprindeligt stammer fra det østlige Asien, er du havnet det helt rette sted. Du vil her finde nyttig information om artens udseende, livsvilkår og voksesteder.

Du kan også læse om de forskellige sorter, hvordan du giver lampepudsergræsset de optimale forhold og få gode råd til pasningen. Guiden vil klæde dig godt på og give dig de bedste betingelser til at få succes med dit lampepudsergræs.


Hvilke arter af lampepudsegræs findes der?

Her finder du en oversigt over de mest populære varianter indenfor lampepudsergræs. Her kan du også finde brugbar info om, hvornår de respektive sorter blomstrer. På den måde kan du mikse de forskellige sorter og forlænge blomstringsperioden i din have.

Den røde lampepudsergræs

Sorten kaldes også for “Pennisetum alopecuroides,” og hører til i sektionen under prydplanter.

Denne flotte, rødlige plante bliver i gennemsnit mellem 50-130 centimeter og hører til i den lavere ende af skalaen indenfor prydplanter. Dog kan andre sorter af lampepudsergræs også være endnu lavere.

Det røde lampepudsergræs gennemgår en forvandling i løbet af året. I månederne, der strækker sig over foråret og til og med sommeren, er bladende mørkegrønne. Dog kommer plantens navn for alvor til sin ret i efteråret, hvor bladene forvandler sig til rødlige efterårsnuancer. Det er også i denne periode, at bladende blomstrer – og hvor de lodne akser endelig kommer til syne. Det sker typisk mellem september og oktober.

Det er derfor ikke svært at forestille sig, hvordan denne rødlige skønhed vil pynte i alle haver!

Hameln

Sorten Hameln blomstrer typisk fra september – og er derfor en efterårsblomst. Ligesom det røde lampepudsergræs har denne også efterårsnuancer med dens gulbrune aks. Sorten har grønne strå og bliver i gennemsnit 50 cm høj.

Rubrum

Sorten Rubrum er en anelse højere end Hameln og måler typisk omkring 60 cm. Denne blomstrer allerede i løbet af sommermånederne og stråler fra juli til september med en sølvagtig aks, som ser smuk ud i samspil med det rødlige strå, som sorten også har.

Black Beauty

Sorten Black Beauty er gennemsnitlig højere end ovenstående sorter med sine typiske 80 cm. Navnet, Black Beauty, stammer fra aksens mørke farve, som blomstrer fra juli til september. Derudover har sorten grønne strå.

Fireworks

Det er ikke uden grund, at denne sort har fået sit fine navn ‘fireworks’, da planten både har røde strå samt en rosenrød aks – og ligner derfor et vaskeægte fyrværkerishow. Denne sort kan også nydes hele sommeren, da den blomstrer fra juli til september. Fireworks bliver i gennemsnit 50 cm høj.

LÆS OGSÅ: Prydgræsser – Inspiration og generel pasning

lampepudsergræs

Plantevejledning: Sådan planter du lampepudsergræs

Hvis du har forelsket dig i en af de fine sorter af lampepudsergræs, så får du her en plantevejledning til, hvordan du planter planten i din have på bedste vis, og dermed får det flotteste resultat ud af det.

Placering af lampepudsergræs i haven

Lampepudsergræs er en plante, som generelt elsker sol. Derfor vil den have godt af at blive plantet et sted med fuld og vandrende skygge. Det gælder både, hvis du vælger at plante den i et bed eller i en krukke – dog er det lidt nemmere at flytte på planten, hvis du vælger en krukke.

Valg af jord

Når det gælder valg af jord, så er lampepudsergræs ikke super kræsen, men den foretrækker dog almindelig og muldrig jord, hvor der er nogle næringsstoffer til stede, som den kan vokse af. Derfor kan de ofte godt slippe afsted med at plante den i almindelig havejord evt. tilført lidt organisk jordforbedring.

Hvornår er det bedst at plante lampepudsergræs?

Da lampepudsergræs hører til staudefamilien, så gælder der de samme regler som for alle andre stauder, når det kommer til det optimale tidspunkt for plantning – hvilket faktisk er størstedelen af året. Da lampepudsergræs ofte bliver opdrættet i krukker, så er de ret standhaftige, hvormed du kan plante dem ud, så længe jorden ikke er frossen.

Planter du dit lampepudsergræs ud en varm sommerdag, så husk at vande den godt, så rødderne ikke tørrer ud.

Udplantning

Når du skal udplant dit lampepudsergræs, så kan du gøre som følgende;

  1. Grav et rigeligt stort hul, som har en stor nok størrelse til, at plantens rødder ikke bøjes.
  2. Fyld hullet helt op med vand, og lad det synke ned i jorden. På denne måde sikrer du, at jorden er gennemvædet, og at dit græs ikke tørrer ud.
  3. Strø lidt løs jord i hullet, og sæt så planten ned i en dybde, som svarer til dens potte. Herefter fylder du hullet helt op med jord
  4. Slut af med at vande igen. Dette kan godt få jorden til at sætte sig, hvormed du kan fylde lidt mere jord på, og så vande igen. Slut af med at træde jorden til omkring planten.

Hvordan passer man lampepudsergræs?

Her finder du gode råd til både pasning og beskæring af dit lampepudsergræs.

Pasning

Planten gavnes af almindelig havegødning eller universalgødning. Hvis dit græs er plantet i et bed, skal du være sparsom med gødningen, så længe du blot sørger for, at dit lampepudsergræs bliver plantet i næringsrig jord. Dog bør du være særligt opmærksomt på at gøde dit græs, hvis du har plantet det i krukker. Her bør du også skifte jorden med jævne mellemrum.

Planter du i krukker, så kan planten ikke selv skaffe samme næring, som planter i et bed, og du bør derfor være behjælpsom med dette.

Man kategoriserer lampepudsergræs med et moderat behov for vand. Planten er dog så hårdfør, at den også tåler længere perioder med tørke. Dog er dette ikke optimale pasningsforhold. Sørg derfor altid for at tilbyde din plante fugtig jord.

Igen skal du skelne mellem, om din plante står i en krukke eller ej. Hvis du har lampepudsergræs plantet i krukker, anbefales der hyppig vanding – en god tommelfingerregel er ca. hver 3. dag.

Beskæring

Beskæring af lampepudsegræs er blot en årlig ting. Dog er det vigtigt, at dette gøres i foråret, når frosten er væk – typisk omkring april. Det er vigtigt, at beskæringen sker, inden planten har sat nye blade.

Det er også vigtigt, at du aldrig beskærer dit lampepudsergræs i efteråret eller om vinteren. Ved en beskæring i efteråret eller vinteren vil du udsætte dit græs for en risiko for at sprænge. Det skyldes, at ved en beskæring bliver stænglerne tykkere, og dermed kan fyldes med vand. Sker dette – og kommer der frost – vil de sprænge, og du vil ødelægge dine planter.

Lampepudsergræs

Sådan får du lampepudsergræs til at blomstre

Lampepudsergræs er ikke en art, som er svær at få til at blomstre, hvormed du ikke skal gøre særligt meget for det. Græsset sætter blomster relativt sent; nemlig først helt hen i september-oktober måned. Til gengæld er de værd at vente på, da de har et sødt og “nuttet” udseende med deres fjeragtige aks.

Hvis dit lampepudsergræs ikke blomster kan det skyldes, at der ikke er nok næring i jorden omkring den, eller at den simpelthen har mangler for meget vand. Husk derfor at holde øje med, hvordan din plante har det løbende, så du får dækket dens behov.

Inspiration til andre planter

Da græsarter foretrækker tørre steder at vokse, så er det oplagt at plante dem i solen. Planten foretrækker nemlig lune temperaturer og trives bedst steder, hvor vinteren er mild, og hvor sommeren er fugtig. Planten vokser dog mange steder i verden – og i mange typer af forskellig jord.

Hvis du gerne vil tilføre noget ekstra flot farve til dit lampepudsergræs, så kan du overveje at plante de fine små høstanemoner tæt ved det, hvilket kan skabe et fint og meget rustikt look.

Andre muligheder kan f.eks. også være blåregn eller dahlia, som ligeledes vil kunne klæde lampepudsergræs.

FAQ

Kan man finde lampepudsergræs i den danske natur?

Nej, lampepudsegræs er ikke en naturlig del af den danske natur. Man har endnu ikke gjort naturlige fund af planten i den danske natur - men den kan opleves i forskellige parker, da planten er en prydplante. Derudover er lampepudsergræs et populært valg til haven, og derfor sælger mange planteskoler dette.

Hvordan behandler man lampepudsergræs om vinteren?

Hvis dit græs er plantet i krukker, bør du rykke disse ind mod husmuren, der afgiver varme og skåner for vind. Det handler nemlig om at sikre, at frosten ikke når ned til rødderne. Dog skal du være ekstra opmærksom, hvis du vælger sorten Rød lampepudsegræs, da denne har dårligere betingelser for overlevelse i vintermånederne.

Hvordan kan man bruge lampepudsegræs i sin have?

Fordelen ved lampepudsegræs er også, at arten både kan vokse alene eller i et flot sammenspil med mindre buske eller stauder. Det - blandt andet grundet græsset flotte farve - vil give et flot og farverigt spil i haven. Selvom planten i naturen typisk vil vokse i tuer, kan den i haven også plantes i krukker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove