Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Tidsler i græsplæne

Bekæmpelse af tidsler i græsplæne

Tidsler i græsplænen er irriterende og kan tage tid at slippe af med. Ved at fjerne tidslerne, mens de er små, og sørge for, at din plæne bliver ved med at være sund, kan du dog skabe en græsplæne uden tidsler.


Drømmer du om en pæn, grøn græsplæne, er det irriterende, hvis en tidsel pludselig stikker hovedet op. Den ødelægger det pæne billede af en pletfri græsplæne – og så er den virkelig svær for dig at slippe af med. Derfor er det naturligt, at du gerne vil af med tidslerne hurtigst muligt.

Først og fremmest er det vigtigt, at du selvfølgelig sørger for at fjerne de tidsler, der er i plænen allerede. Det bedste er at fjerne dem med et tidseljern, når de er små. Du kan ikke bare hive tidslerne op ved håndkraft, da du i det tilfælde ikke får nok af roden med. Du skal have mindst 2/3 dele af roden med, for at planten går ud.

Med et tidseljern kan du hive de små tidsler op og få en stor del af roden med. Dermed er du sikker på, at tidslen i hvert fald ikke kommer igen på det sted. Gør det til en vane at gennemgå plænen regelmæssigt for de små tidsler. På den måde får de ikke mulighed for at vokse sig store. Hurtigt vil du opleve at se færre af dem, når du regelmæssigt gennemgår plænen.

Sådan får du bugt med større tidsler

Har tidslerne fået mulighed for at vokse sig store i din have, er et tidseljern ikke nok. I stedet bør du bruge et mælkebøttejern eller en mosrive. Det giver dig igen mulighed for at få så meget af roden med op som muligt, hvilket er den mest effektive mulighed til at sikre, at tidslerne ikke kommer igen.

Mælkebøttejern skaber dog ret store huller i plænen. Derfor bør du ikke bruge dem på de små tidsler, men udelukkende gå efter de store tidsler med dem.

Du bør aldrig prøve på at grave en stor tidsel op. Det er ikke en særlig effektiv metode, og du ender med at skabe et alt for stort hul i græsplænen, fordi du skal have så meget af roden med op som muligt.

Tidsler

Sørg for at dække bare huller med græs

Hvis du har bare huller i plænen, for eksempel fordi du har fjernet en tidsel med et mælkebøttejern, er det vigtigt, at du sørger for at efterså med græsfrø. Hvis der er en bar plet i haven, vil tidslerne nemlig kunne udnytte det til at snige sig ind i haven igen.

De bare huller kan også opstå, hvis du har havemøbler stående det samme sted på græsset i lang tid. Det er derfor også vigtigt, at du husker at flytte rundt på dine havemøbler, og at du sørger for at efterså hullerne med gode kvalitets græsfrø, hvis de er opstået.

Til dette kan man med fordel bruge almindelig harpet muld eller topdressing og nogle gode eftersånings græsfrø.

Klip og gød plænen ofte

For at få en pæn græsplæne uden tidsler er det også vigtigt, at du sørger for at slå den regelmæssigt. Du bør slå den i hvert fald en gang om ugen. Når du holder græsset kort, er det svært for tidsler og andet ukrudt at slå sig ned.

Derudover bør du også sørge for, at din græsplæne har den gødning og kalk, som den har brug for for at holde sig sund. Det gør, at der ikke lige så nemt kommer huller i plænen, og at du derfor nemmere kan slippe for tidsler.

Se vores udvalg af plænegødning og kalk her

Lad være med at bruge gift

Det er aldrig en god ide, at du bruger gift i din have. Dels kan det sive ned i grundvandet, hvis du bruger for meget, dels kan det komme på græsset, så du ender med meget store og bare pletter i plænen. I langt de fleste haver vil det være muligt at bekæmpe tidsler i græsplænen med håndkraft, så du ikke er nødt til at ty til gift.

Læs eventuelt også vores store guide om mos i græsplænen og få en knivskarp græsplæne til sommeren.

FAQ

Hvad er grunden til at man får tidsler i græsplænen?

Tidsler spreder sig via frø, som kan flyve utrolig langt med vinden, eller ved rodskud. Det betyder at tidsler til enhver tid kan lande i ens have, og sprede sig via sine rodskud. Tidsler opstår typisk i ens græsplæne, fordi den er misvedligeholdt. Når græsplanterne i græsplænen ikke trives, så skaber det plads til at tidsler og andre former for ukrudt etablerer og spreder sig.

Virker plænerens mod tidsler?

Plænerens virker mod stort set alt bredbladet ukrudt og er derfor også effektivt mod tidsler.

Hvordan forbygger man tidsler?

Måden hvorpå du gør din græsplæne stærk imod ukrudt såsom tidsler, er ved at sørge for at græsplanterne har gode vækstforhold. Det går man bl.a. ved regelmæssig gødskning og årlig eftersåning af nye græsfrø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove