Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Forskellen på barkflis og træflis

Forskellen på barkflis og træflis

Spørgsmålet lyder muligvis meget simpelt, da forskellen på disse 2 produkter er ret åbenlys. De fleste er formentlig klar over at barkflis er lavet af barken på fra et træ, og træflis er lavet af træets stamme.

Det egentlig spørgsmål som mange søger svar på er, hvilket produkt er bedst? Skal jeg vælge barkflis eller træflis til mine højt elskede blomsterbede, buske eller hvor end det skal bruges?

Hvad er bedst – barkflis eller træflis?

Uheldigvis kan man ikke bare sige at det ene er bedre end det andet, fordi både træflis og barkflis har hver deres fordele og ulemper.

Det er dog heldigvis ikke en lang liste af fordele og ulemper, men nogle meget få ting som adskiller dem fra hinanden. Deres forskelle gennemgår vi her:

Holdbarhed før formuldningen begynder

Træflis: 4-7 år

Barkflis: 2-3 år

Alene forskellen på holdbarheden gør at den lidt mindre arbejdsvillige haveejer formentlig ville vælge træflis. Det skal dog siges at når flis formulder, så frigiver det næring til jorden, hvilket derfor også kan ses som en fordel ved barkflisen – at den formulder hurtigere og derved frigiver sin næring til jorden en anelse hurtigere.

Når man ser på holdbarheden, så gør barkflisens lidt kortere levetid det til et mere bekosteligt materiale end træflis. Barkflis og træflis ligger typisk i samme prisklasse, hvilket gør, at den økonomiske forskel ligger i hvor ofte man skal efterfylde.

Barkflis set tæt på

Udseende

Det vil altid være en præferencesag, når man vælger efter udseendet, men efter utallige samtaler og samarbejde med haveentusiaster, kunder, anlægsgartnere osv. tør vi godt konkludere, at barkflisen anses som det smukkere materiale.

Det skyldes typisk at barkflisen med sit mørke udseende fremstår som en mere naturlig bund i et bed eller omkring hæk. Det betyder dog langt fra at træflis er et grimt produkt, men det falder bare ikke i ét med omgivelserne i ligeså mange tilfælde som barkflisen.

Udseendet er i overraskende mange tilfælde den altafgørende faktor, og derfor er barkflis en bestseller hos de private husejere.

Sygdom

Ja ikke alle er klar over, at barkflis i meget sjældne tilfælde kan indeholde skadedyr og sygdomskim.

Selvom at det lyder alvorligt, så er sygdom/bakterier i flis en meget lille trussel for havens andre planter, bede osv. Det kan kun være et problem såfremt barkflisen stammer fra andre verdensdele og indeholder ukendte skadedyr eller sygdomme.

Man bør derfor altid være varsom, hvis man bestiller udenlands barkflis. Dette ses som sagt meget sjældent, men bør nævnes da det er en forskel på barkflis og træflis, da bakterier ikke kan overleve på samme måde i træflis.

Fordele ved at bruge flis generelt

I stedet for at se på forskellene imellem de forskellige typer af flis, så lad os se på de mange fordele der er ved flis uanset hvilen type flis man vælger.

Flis er et af de bedste og mest naturlige materialer til jorddække, som kan fås til rimelige penge.

Fordele ved at bruge flis:

  • Flis holder på jordens temperatur
  • Flis giver planterne mulighed for at udnytte jorden helt op til overfladen
  • Flis, uanset type, virker ukrudtshæmmende såfremt man udlægger et lag på min. 10 cm.
  • Flis beskytter mod erosion og sammenpresning af jorden.

FAQ

Skal man vælge barkflis eller træflis?

Fordelene og ulemperne ved disse 2 typer flis afviger ikke meget fra hinanden, derfor anbefaler vi at man vælger den type flis som man synes er pænest.

Hvor længe holder flis

Den største forskel på barkflis og træflis er holdbarheden før formuldningen begynder. Træflis holder ca. 4-7 år og barkflis holder ca. 3-4 før det begynder at formulde.

e-remove