Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
iris til haven

Iris i haven og i krukker – Guide

Den smukke iris, opkaldt efter den græske regnbuegudinde, er en fryd at have i haven, hvor den tiltrækker nytteinsekter og spreder sin smukke farve.

Hvis du vil dyrke iris, eller hvis du har svært ved at passe dem, du allerede har, så er du havnet det rette sted. I den her guide kan du lære om alt fra plantning til fjernelse af døde planter. Få den smukkeste have fyldt med sunde irisser!


Hvilke arter af iris findes der?

Iris er en stor familie, og der findes arter, der har underjordiske skud, er stauder, eller dyrkes som blomsterløg. Løgiris er den mest almindelige til haven, da den er lettest tilgængelig, men på en planteskole burde du kunne finde andre arter.

Sørg altid for at vide, hvad din enkelte irisarts behov er, da de kan variere meget. Herunder kan du læse om tre af de mest typiske irisarter.

Blå iris

Blå iris, Iris Spuria, er en mere sjælden art at se vildt i Danmark, og den kan typisk findes på strandoverdrev på Østsjælland. Den smukke, blå blomst med sin gule stribe er også den lettest genkendelige, og det er også den mest typiske irisart til haven. Den foretrækker tør jord og masser af sol, og dyrkes ofte som prydplante.

Japansk iris

Japansk iris, Iris Laevigata, er en lilla irisart, som helst skal placeres i halvskygge og i nærheden af et vandspejl. Den blomstrer i løbet af juni og august og er, ligesom gul iris, en vandplante. Japansk iris skal helst tilplantes i en kurv, inden den bliver sat ud til din havedam, så du er sikker på, vandet kan strømme gennem planten.

Gul iris

Gul iris, Iris Pseudocorus, kaldes også sværdlilje og er familiens afstikker – den foretrækker nemlig ligefrem våd jord, og den kan typisk findes vildt ved enten søer eller åer. Gul iris er velegnet til haver, der ligger nær sumpet område eller har en lille dam. Den klarer sig godt ved skyggefulde, sumpede bede eller i fugtig jord.

Bemærk, at gul iris er en staude, der kan vokse op til 125 cm.

Plantevejledning: Sådan planter du iris

Du kan købe iris som irisløg. De skal gerne sættes ned dobbelt så dybt, som selve løget er højt. Det er også muligt at formere iris ved at dele jordstænglerne lige efter afblomstringen i slutningen af juni. Gamle planter vokser typisk tilbage, på nær centrum af planten, som dør og efterlader en plet.

Irisløg må ikke stå og soppe i vand – det forårsager hurtigt råd.

Placering af iris i haven

Iris kan både dyrkes i haven og i krukker. Blomsten skal helst have gode mængder sol, og jorden kan helst være veldrænet – iris bryder sig nemlig ikke om tung, våd jord. Derfor skal iris i krukker også gerne have dræn i bunden, så overskydende vand kan komme ud.

Iris skal plantes med halvdelen af rhizomet oven over jorden, så det kan fange solen og blive dejlig varm. Iris må ikke stå i andre planters skygge.

Valg af jord

Iris kan sagtens håndtere almindelig plantejord, men den må ikke være for våd eller tung. Porøs havejord er at foretrække, men kan variere efter planteart – gul iris trives nemlig bedst i våd jord, stik modsat andre arter, og kan findes vildt ved vandområder som åer eller søer.

Tidspunkt

Det bedste tidspunkt, du kan sætte iris ned, er i løbet af efteråret. Det er flot at placere dem i grupper, enten i bede eller i krukker, så farverne rigtig kan komme til sin ret. Iris vil komme i løbet af foråret og sommeren.

Flytning og omplantning af iris

Du kan flytte og omplante iris ved at grave hele planten op. Iris kan godt lide at have det tørt, så medmindre der er tale om gul iris, skal planten ikke stå i vand. Lad være med at have planten liggende oppe i mange dage, men vær heller ikke bekymret, når du flytter den.

Iris

Pasning og klipning af iris

Iris er en flerårig blomst, og dét kommer med et lille behov for pasning og pleje. Sørg for at vide, hvad lige netop din sort har behov for, men som tommelfingerregel skal de fleste irisarter kun vandes, hvis der opleves meget tørt vejr i løbet af vækstperioden.

Pasning

Iris er ikke en frostglad blomst, og det er bedst at tage dem ind i enten et drivhus eller i huset i løbet af vinteren. Hvis din iris står i bede, kan du dække dem med blade eller granris, så frosten ikke ødelægger løgene.

Det er desuden en god idé at tilføje gødning, hvis jorden er næringsfattig. Det giver et flottere resultat og holder blomsterne sundere.

Klipning og fjernelse

Iris vender tilbage år efter år, men dele af planten dør ved hver afblomstring. Med tiden vil det forårsage en ”plet” i plantens midte, som er bar. Du kan afhjælpe det ved at grave selve planten op og skære de ældste rhizomer væk, hvorefter resten sættes ned igen. Du bør omplante dine irisser cirka hvert tredje-fjerde år, ellers begynder blomstringen at forsvinde.

De ældste irisser vil før eller siden holde op med at sætte blomster. Hvis du så vil fjerne dine planter, skal du bare luge ud i bedet og hive løgene op.

Sådan får du iris til at blomstre

Du skal omplante iris hvert tredje eller fjerde år, ellers vil de holde op med at blomstre. Du omplanter dem ved at grave hele planten op og skære de ældste rhizomer væk, hvorefter resten sættes ned.

Iris vil med tiden få en ”bar” plet, hvor den ikke blomstrer – det er almindeligt, og derfor skal blomsten omplantes.

Hvis din iris slet ikke dukker op, kan det være tegn på, at den er rådnet. Så skal du luge ud i bedet og fjerne de døde planter og løg. Råd er ofte forårsaget af en for våd jord, fx hvis vinteren har være meget våd, og kan somme tider afhjælpes ved at dække bedet med flis. Husk at fjerne flisen, inden blomstringen bør begynde.

De fleste irisarter foretrækker desuden sol. Hvis planten er placeret i skygge, er der ingen garanti for, at den vil blomstre.

Inspiration til andre planter

Iris er en smuk plante, der kan give masser af farve i haven. Men du kan ikke lave en hel farvepalet kun med iris. Hvis du vil have flere blomster, der kan lave en ægte regnbue i din have, og som matcher iris godt, er der her tre sorter, du bør overveje:

  • Hyacinter
  • Vintergækker
  • Stedmorblomster

Almindelig hyacint er en løgplante, der kommer i mange forskellige farver. De er utrolig smukke og nemme at have med at gøre, og der findes mange forskellige arter, du kan dyrke i din have. Hyacinter er desuden også flotte i krukker, og de kan vokse sammen med iris, da de ikke bliver høje nok til at blokere for solen.

Alle kender vintergækker, og den lille, fine blomst kan være fin at plante som forberedelse til haven. Den tidlige blomst er ofte det første tegn på forår, og den er let at dyrke udenfor, da den sagtens kan tåle frosten.

For at få så meget farve i haven som muligt, kan du også vælge at dyrke stedmorblomster. Stedmorblomster får samme farve som iris, men har en anden form og fordeling. Det er en tættere plante og kategoriseres som en urt, for modsat iris er den nemlig spiselig.

Stedmorblomster er nemmere at holde end iris og er et alternativt valg, hvis du har en gave med meget sandet jord, eller hvis du ikke har meget tid til at passe dine blomster.

FAQ

Er iris en giftig blomst?

Især roden på iris er giftig, og i frisk tilstand kan den ætse uden. Brug altid havehandsker, når du arbejder med iris, og undlad at indtage den.

Foretrækker iris at vokse tørt?

Der er mange forskellige irisarter, og mange af dem foretrækker at vokse tørt og i fuld sol. Enkelte arter, som gul iris, er dog vandplanter og skal helst vokse i våd jord eller et vandområde.

Tåler iris frost?

Iris kan ikke tåle frost, og du bør tage planten ind i udestuen eller drivhuset for vinteren. Hvis dine iris vokser i bed, skal du enten dække dem til eller grave dem op og tage dem ind, inden vinteren begynder.

1 kommentar

  1. Hej
    Er det nemt at se hvilke rhizomer på Iris som er gamle – og som derfor skal fjernes?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove