Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
pieris i haven

Pieris – Den store planteguide

Leder du efter en plante, der forskønner din have uanset sæsonen, så er pieris måske noget for dig. Den stedsegrønne busk ændrer udseende hen over året, så der altid er noget nyt og kønt at kigge på. Om vinteren, når de fleste andre planter er gået i hi, står busken med tæt grønt løv. I foråret folder den sine røde blade ud, som bevarer den kulør længe, før de skifter til grønt.

Busken blomstrer smukt med liljekonval-agtige blomster, og der findes både duftende og ikke-duftende sorter. Læs herunder, hvordan du får mest muligt ud af den pyntelige busk.


Hvilke pieris-arter findes der?

Der er syv forskellige arter af pieris, som gror naturligt i de bjergrige egne i Asien, Nordamerika og på Cuba. Den blomstrende busk er stedsegrøn med brede blade, og der findes sorter, der i naturen kan blive helt op til 6 meter høj. Navnet har planten fået efter Pieria i Grækenland, hvor muserne efter sigende hørte til. Her i landet vil du næsten udelukkende støde på sorten japonica.

De japanske pieris sætter blade i flotte røde nuancer. I foråret springer blomsterne ud i farver fra hvid til cremefarvet, rød eller pink. De er langsomt voksende og på 10 år bliver de mellem 70 cm og to meter høje. Her kan du læse om en håndfuld udvalgte sorter.

Pieris japonica ’Valley valentine’

Denne sort bliver omkring 3 meter høj og lige så bred. Den sætter store, rosa blomster i april og maj. Busken gør sig fint i krukke eller i et kompakt bed. Som sine sortsfæller foretrækker Valley valentine halvskygge.

Pieris japonica ’Little heath”.

Little heath er en dværgform af planten og passer godt til krukker eller små haver. De nyudsprungne blade er bronzerøde i en lang periode i foråret. Planten bliver 60-80 cm. høj og kan bedst lide halvskygge. Busken blomstrer sjældent, men når den gør, sætter den hvide, duftende, klokkeformede blomster, der minder om liljekonvallens.

Pieris japonica ’Prelude’

Denne sort er en af dem, der sætter flest blomster. De fint duftende hvide blomster springer ud i april og maj. Planten har desuden bronzerøde blade i en lang periode i foråret før de skifter til mørkegrønt. Den bliver 80-100 cm. høj og står fint i både bed og krukke i halvskygge.

Pieris japonica ’Forest flame’

Forest flame er en krydsning mellem japonica og arten formosa. Den adskiller sig ved at have de rødeste nyudsprungne blade. Planten sætter hvide blomster i april og maj og vil helst stå i halvskygge. Den bliver 100-125 cm. høj og gør sig godt både solitært og i grupper i dit surbundsbed.

Pieris

Pieris – guide til plantning og pasning

Pieris er en surbundsplante, som holder af læ og gror bedst i halvskygge. Står den i helskygge sætter den ikke ret mange blomster.

Valg af jord

Uanset om du planter i bed eller krukke, skal jorden være sur, nøjagtigt som den skal til rododendron og hortensia. Du laver surbundsjord ved at blande spagnum med jordforbedring, og du kan med held blande grannåle i jorden også. Du kan læse meget mere om jordtypen i vores artikel om surbundsjord.

Jorden skal have en pH-værdi på 5-6,5. Det kan du måle med lakmuspapir. Du skal bare opløse lidt jord i lidt vand og stikke strimlen deri. Er jorden for basisk kan du regulere pH-værdien med spagnum eller vande med en kop eddike i knap 4 liter vand. Bliver jorden for sur, kan du hæve pH-værdien med kalk.

Udplantning af pieris

Både forår og efterår er gode tidspunkter, når du skal plante din pieris. Grav et hul, der er stort nok til at rødderne ikke bukkes. Du kan eventuelt stille din busk i en spand vand, mens du graver. Sørg også for at vande grundigt både før og efter plantning.

Vælger du at sætte din busk i en krukke, skal du vælge en krukke, der er stor, fordi det så er nemmere at forhindre jorden i at tørre ud. Læg lecasten eller grus i bunden af krukken, så overskydende vand kan dræne væk og husk at vande i tørre perioder. Gør du det, kan din busk trives fint i krukken i en del år.

Giv din busk regnvand

Din Pieris skal gødes med surbundsgødning to gange om året – i april og juni. Desuden skal du sørge for, at plantens jord ikke tørrer ud, så i perioder uden regn skal du vande. Surbundsplanter kan ikke lide kalkholdigt vand, fordi kalk hæver pH-værdien i jorden. Derfor er det bedst, hvis du vander dit bed eller din krukke med regnvand – Du kan evt. investere i en regnvandstønde. Det er også en god idé at sprede nogle centimeter spagnum i bedet en gang om året.

Tag stiklinger af din pieris

Pieris sætter godt nok frø, men det er langt nemmere at formere den ved hjælp af stiklinger. Stiklingerne tages om sommeren. De skal være ca. 15 cm lange og du skal fjerne de nederste blade, så der kun sidder et par stykker tilbage. Kvistene stikkes i surbundsjord. Det er en fordel at sætte en glasklokke over, så de ikke tørrer ud. Stiklingerne skal stå i koldhus vinteren over, da rødderne udvikler sig langsomt. De skal have lys, men må ikke få direkte sol. Når det bliver forår, er dine stiklinger klar til udplantning.

Inspiration til andre planter

Pieris hører til i den botaniske familie Ericacea, som også blandt andet omfatter lyng. De to planter komplimenterer hinanden godt, ligesom planten er en fin busk at have foran din rhododendron. Læs også vores inspirerende Rhododendron guide her.

FAQ

Hvordan beskærer man pieris?

Busken skal ikke beskæres. Du kan dog sagtens gøre det, hvis du synes, din busk bliver for stor. Planten kan tåle en kraftig beskæring, og det bedste tidspunkt at gøre det på er i foråret. Du skal regne med, at en beskæring går ud over årets blomstring.

Er pieris giftig?

Ja! Både blade og blomster er meget giftige. Symptomer på forgiftning er opkastning og diarré, kramper, hjerteforstyrrelser og åndedrætslammelse. Har du eller en anden spist af planten, skal du ringe til Giftlinjen på 82121212.

Hvilke sygdomme rammer pieris?

Den stedsegrønne busk er ikke ret modtagelig overfor sygdomme eller skadedyr. Den deler navn med kålsommerfuglen, pieris brassicae, men det er et tilfældigt sammenfald. Larverne angriber ikke din busk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove