Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
japansk løn

Japansk løn – Udplantning og pasning

Japansk løn (Acer palmatum), som også kaldes for japansk ahorn, er et smukt træ, der ikke bliver særligt stort. Det vil derfor være muligt at finde plads til det i haven, lige meget hvilken størrelse den har. Derudover vil du også kunne have træet i en krukke på altanen eller terrassen.


Der er to grunde til, at du bør overveje at have en japansk løn i haven. Den ene er, at det er et virkelig flot træ. Træet og dets grene er i sig selv smukke og krogede, selv om vinteren, hvor det ikke har nogen blade, vil det derfor være smukt at se på. Særligt smukt er træet dog om efteråret, hvor det får dybrøde blade. Det er det, som træet er kendt for.

Ud over at være et smukt træ er japansk løn også et langsomt voksende træ, der ikke bliver så højt. Det er derfor et oplagt træ at have i selv en lille have eller endda på altanen. Træets størrelse gør det muligt at have i alle former for haver, og du kan endda have det stående i en krukke.

Vælger du at have en japansk løn i en krukke, er det bedst, at du vælger en af dværgvarianterne af træet. Selvom japansk løn ikke bliver særlig høj, kan den alligevel nå op på omkring 4 meter for de almindelige sorter.

Plantning af japansk løn

Når du vil plante en japansk løn, er det først og fremmest vigtigt, at du vælger det rigtige sted at sætte træet. Det foretrækker nemlig at stå i læ og vandrende skygge. Hvis træet står i fuld sol, vil det få svedet sine smukke blade.

Når du har fundet den rigtige placering, skal du grave et hul, der er større end træets rodklump. Det er vigtigt, at det er nemt for træet at brede sine rødder ud i jorden. Derfor er det en god idé, at jorden rundt om dem er løs.

 

Hæld vand i hullet, og vent på, at det er sunket ned, inden du planter træet. Når du sætter træet ned i hullet, skal du være opmærksom på, at det ikke kommer til at stå dybere, end det gjorde i potten. Hvis jorden kommer op over podestedet, kan det nemlig være grundstammen, der begynder at skyde.

Japansk ahorn
Japansk løn af sorten “Atropurpureum”

Planter du i en krukke, skal du vælge en god og næringsrig muldjord at fylde krukken op med. Der skal være huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud af krukken. Japansk løn har nemlig ikke godt af at stå og soppe i vand i krukken. Hvert 3. til 4. år bør du skifte krukken ud med en større, så træet hele tiden har plads til at udvide sit rodnet.

Pasning af japansk løn

De første år bør du være særligt opmærksom på, hvordan træet har det. Du må endelig ikke lade det tørre ud. Derfor skal du vande det i varme perioder om sommeren. Det er ikke mindst vigtigt med træer, der vokser i krukker.

Efter et par år vil træer, der vokser på friland, typisk ikke have brug for at blive vandet, mens du skal fortsætte med at vande træer i krukker.

Om vinteren de første år efter, du har plantet træet, er det også vigtigt, at du sørger for at lægge granris, barkflis eller lignende ud under det. Selvom træet er modstandsdygtigt over for kulde, kan et nyetableret træ alligevel godt have problemer med at klare kulden de første år.

Klik her for at se vores udvalg af barkflis.

Har du et træ i en krukke, skal du selvfølgelig hvert år sørge for at sikre det mod frost, da et træ i krukke vil være langt mere udsat. Du kan for eksempel vikle krukken ind i bobleplast og sætte krukken tæt op ad husmuren, så træet står i læ.

Beskæring af japansk løn

Som udgangspunkt er det bedst, at du vælger et træ, der i højden og bredden passer til det sted, hvor det skal stå. Det er nemlig ikke særlig godt at beskære en japansk løn, da den nemt bliver angrebet af svamp. Derudover kan en beskæring få kronen til at miste formen, så træet ikke ser lige så smukt ud. Det er derfor klart bedst at undgå at beskære træet.

Japansk løn træ

Får du alligevel brug for at beskære det, er det bedst, at du gør det om sommeren. Det skal være på en dag, hvor det er tørvejr, og hvor der er udsigt til, at det bliver tørvejr i flere dage i træk. Det er med til at dæmme op for, at træet bliver angrebet af svamp.

Når du har beskåret træet, kan du derudover komme antisvampepulver på. Det kan være med til at forhindre, at træet bliver angrebet af svamp. Du skal ikke komme podevoks på de steder, du har beskåret, det vil alligevel ikke have nogen virkning.

Japansk løn som bonsaitræ?

Måske har du hørt, at du kan bruge dværgvarianter af en japansk løn som et bonsaitræ. Og så giver det nok ikke meget mening for dig at få at vide, at træet skulle være så besværligt at beskære. Og det er faktisk rigtigt, at træet kan bruges som et bonsaitræ. Hvis du vil det, bør du vente, til træet har stået 2-3 år i haven, før du begynder at beskære det.

Tiden kan du bruge på at sætte dig grundigt ind i bonsaikunsten, da træet kræver meget ekstra pleje, hvis du skal bruge det som et bonsaitræ.

Almindelige problemer med japansk løn

Det største problem med japansk løn er klart, at de bliver angrebet af svamp efter beskæring. Du kan tydeligt se, hvilke grene der er angrebet. Er træet angrebet af svamp, er der ikke andet at gøre end at fjerne de angrebne grene. Husk at rengøre din beskæresaks, så du ikke kommer til at føre smitten videre til andre områder på træet.

Hvis det er træets stamme, der er angrebet af svamp, er der desværre ikke så meget, du kan gøre ved det. Har du andre japanske løn i haven, kan du overveje at fælde det, så svampen ikke bliver videreført.

Tager du dine forholdsregler imod svamp, bør det dog ikke skabe problemer for dig. Når først du har etableret din japanske løn i haven, vil du derfor kunne glæde dig over et smukt, lille træ i mange år.

FAQ

Kan man flytte en japansk løn?

Du kan godt flytte en japansk løn uden at det skader træet. Hvis du overvejer at flytte en japansk løn til en ny placering, så anbefaler vi at du gør det mellem februar og marts måned.

Hvornår er det bedst at beskære japansk løn?

Hvis du har en japansk løn, som er blevet for vild at se på, eller som fylder for meget i haven, så anbefaler vi at du beskærer den i løbet af sommeren. Det skal gerne være på en dag, hvor det er tørvejr, og hvor der er udsigt til, at det bliver tørvejr i flere dage i træk. På den måde minimere du risikoen for, at træet bliver angrebet af svamp.

Hvor høj bliver en japansk løn?

En japansk løn bliver som udgangspunkt ikke særlig høj, men hvis man vil kan man få en af de almindelige sorter til at blive op til 4 meter høje.

Kan japansk løn tåle frost?

Har du en nyplantet japansk løn, eller står den i en krukke, så er den særligt udsat mht. frost. Rødderne på en japansk løn, som er plantet inden for 2 år, kan tage skade af frost. Derfor bør du beskytter rødderne ved at lægge et lag barkflis, jordforbedring eller granris omkring træet. Har du en japansk løn i en krukke kan du pakke den ind i bobleplast og sætte krukken tæt op ad husmuren, så træet står i læ.

Er japansk løn løvfældende?

Ja, en japansk løn er løvfældende, hvilket betyder at den smider bladene i løbet af efteråret.

6 Kommentarer

  1. Kan jeg plante en Japansk Løn i min græsplæne?

    Tonny Bonne
    1. Hej Tonny.

      Det kan du godt.
      Du skal bare sikre dig at den står det rigtige sted når du planter den.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. Hej der
    Jeg er ved at etablere surbundsbed og vil gerne have en japansk løn i hvert hjørne, jeg har set i anden have en løn som er lav ca.50cm men stor i omkreds, er det på grund af beskæring eller kan man få en sort som vokser sådan.
    Venligst Jens Winther Enø

    Jens winther
    1. Hej Jens.

      Jeg vil tro at det er grundet beskæring.

      Med venlig hilsen
      Marc

  3. Kan man tage en stikling / gren og få til at vokse videre. Hvis en japansk lønn er for stor til at flytte og man gerne vil have den med fra en gammel have til en ny have?

    1. Hej Nadia.

      Det er jeg faktisk i tvivl om man kan.
      Du kan jo altid give det et forsøg, og se om ikke det lykkes.

      Med venlig hilsen
      Marc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove