Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kællingetand

Kællingetand (Lotus corniculatus) – Værd at vide

Kællingetand (Lotus corniculatus) er en flerårig urt, der vokser i hele Danmark. Navnet på planten har formentlig rod i, at blomsterbladende kan ligne skæve tænder, men det er uvist, hvordan den præcist er navngivet.

Blomsterne er flotte og gule, og planten bliver cirka 30 cm høj og blomstrer i sommermånederne juni og juli. Bladende er tredelte og ligner meget kløver, og arten er en del af ærteblomstfamilien.

Såning af Kællingetand

Planten kan bedst lide steder, hvor der er åbent og meget lys, og hvor jorden er tør eller en smule fugtig og mager. Derfor vokser særligt i vejkanter, på overdrev og klitter, hvor den har fine betingelser for at brede sig.

Om året vil en enkelt kællingetand kunne vokse med cirka 40 cm i både bredde og højde.

Det er muligt at få frø fra udenlandske planter, men de har ofte ikke så gode betingelser for at gro i Danmark. De har en tendens til at blive ranglede, så de ikke kan modstå vind og vejr så godt.

Kællingetands egenskaber

Planten har gode betingelser i mere mager jord, fordi den blandt andet samarbejder med bakterier, som hjælper planten med at lave næring. Kombineret med en lang pælerod sikrer det, at planten har gode betingelser steder, hvor andre planter ikke kan gro.

Den næringsrige plante er en populær art blandt insekter, der bestøver dem. Når blomsten bliver til en frøbærende bælg, er den rund og har en aflang form, og frøene bliver spredt med vinden.

Kællingetand som grøntgødning

Kællingetand bliver ikke brugt i samme omfang som eksempelvis kløver af landmænd, men planten har nogle af de samme egenskaber, der gøder og fornyer jorden.

Særligt på mere tør, sandet og mager jord kan planten gøre en forskel, og den er ofte en del af mange af de frøblandinger, der kan bruges til vejkanter, haven eller for øget diversitet.

Du kan læse mere om efterafgrøder og grøngødning i vores indlæg her.

FAQ

Hvad er Kællingetand?

Planten er en flerårig urt, der er en del af ærteblomstfamilien. Den er cirka 30 cm høj og får i juni og juli flotte, gule blomster, der senere bliver til en bælg med frø.

Hvilke egenskaber har Kællingetand?

Man kan både bruge planten som en del af jordforbedring, hvor de tilfører jorden nye næringsstoffer, men den kan også bruges i langbruget som dyrefoder.

Hvor vokser Kællingetand?

Planten har gode betingelser steder, hvor andre planter ikke kan gro. Det gælder særligt i mager, sandet og tør jord, og den kan særligt ses i vejkanterne, på overdrev og lignende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove