laurbærkirsebær hæk

laurbærkirsebær som hæk Skriv en kommentar

En laurbærkirsebærhæk er en smuk, tæt, stedsegrøn hæk, der vokser hurtigt, og som du kan forme, som du ønsker. Hækken kræver ikke meget pasning, når den først er etableret efter 2-3 år.


En laurbærkirsebærhæk er god for dig, der ønsker en hurtigvoksende, stedsegrøn hæk. Planten vokser cirka 40-50 cm om året, og den vil derfor hurtigt nå op i en vis højde. Den vokser også en del i bredden, hvorfor den kan blive rimelig dominerende i små haver. Vil du gerne have den i en lille have, kan du dog vælge en langsomt voksende variant.

Planten tåler forholdsvis lave temperaturer og kan tåle at stå i skygge, hvilket gør den til en god hækplante på steder, hvor andre hækplanter vil have svært ved at trives. Den foretrækker at stå i jord med lidt fugt i, men kan også klare at stå i en tør jord. Der er altså mange muligheder for, hvor du kan placere hækken henne.

Om sommeren får hækken små sorte bær, der desværre er giftige for mennesker, men som fugle er meget vilde med. Du vil derfor opleve, at mange forskellige slags fugle vil komme forbi din hæk og sidde i den, mens de nyder de sorte bær. Er du fugleelsker, er det derfor et ekstra plus i forhold til at vælge denne type hæk.

Trin for trin-vejledning til laurbærkirsebærhæk

Her får du en trin for trin-vejledning til laurbærkirsebærhæk. Du kan finde en uddybning af punkterne længere nede på siden.

  1. Grav en rende på 1,5 gange dybden og bredden af potten.
  2. Køb jord til jordforbedring – mere næring, ingen ukrudtsfrø.
  3. Vand i de første 2-3 år – derefter kun i meget tørre perioder.
  4. Gød årligt – to gange med NPK eller en gang med organisk.
  5. Klip i efteråret med en grensaks for ikke at skære blade over.

Plantning af laurbærkirsebær som hæk

Når du planter en laurbærkirsebærhæk, bør du starte med at grave en rende, der er 1,5 gange dybere og bredere, end rødderne på hækplanterne er.

Du kan godt grave individuelle huller til hver plante, men det gør det sværere for dig at få planterne til at stå lige, og du sparer typisk ikke noget tid ved det. Du skal regne med, at der skal stå 2-3 planter pr. meter, for at du får en tyk hæk.

Jord til laurbærkirsebær

Det er en god idé, at du køber særlig jord til at lægge omkring plantens rødder.

Dels sikrer du, at jorden indeholder den næring, som planten har brug for, dels er du sikker på, at der ikke er ukrudtsfrø i jorden, der kan konkurrere med hækken om næringen.

Du skal gå efter en god jordforbedring, som du blander op ca. 50/50 med den eksisterende muld.

Hvornår er det bedst at plante en laurbærkirsebærhæk?

Hvornår du skal plante laurbærkirsebær som hæk, kommer an på, hvordan plantens rødder er ”pakket ind”. Er der tale om en barrodsplante eller en plante med en klump jord om rødderne, kan du plante den fra oktober til april, når det er frostfrit.

Hvis der er tale om en plante med en potte omkring rødderne, kan du plante den hele året. Dog selvfølgelig ikke, hvis jorden er frossen.

Sådan passer du hækken

Hækken har brug for rigeligt med vand de første par år. Du bør derfor løbende holde øje med, at den ikke tørrer ud – ikke mindst om sommeren. Om vinteren vil planten godt kunne klare sig kun med regnvand.

Når planten er mere veletableret efter to til tre år, behøver du kun at vande den i meget tørre perioder.

Gødning til laurbærkirsebær som hæk

Planterne har brug for at få tilført gødning hvert år. Hvis du vælger organisk gødning (jordforbedring), kan du nøjes med at tilføre det en gang om året, hvis du vælger NPK gødning, skal du give det to gange om året.

Klipning af laurbærkirsebærhæk

En laurbærkirsebærhæk vokser hurtigt. Du behøver derfor ikke at være så bange for, at du kommer til at klippe forkert, når du klipper den. Den kan tåle, at du klipper den meget hårdt tilbage, og at du formklipper den.

Det bedste tidspunkt at klippe hækken på er om efteråret. Du bør bruge en grensaks til at klippe den med, da en hækkeklipper også vil klippe bladene over, og det giver et lidt kedeligt udtryk med overskårne blade.

Pris på laurbærkirsebærhæk

Priserne på laurbærkirsebærhæk varierer markant. Du kan finde priser på ned til under 20 kroner og op til 450 kroner for en plante.

Det hele afhænger af, hvilken type laurbærkirsebær du gerne vil have, og hvor høj planten er. Du kan derfor med fordel kigge på forskellige forhandlere og regne lidt på de forskellige muligheder, inden du vælger en plante. Regn med, at du skal bruge 2-3 planter pr. meter.

Lige meget hvilken højde du vælger, og hvilken type vil du have, kan du med en laurbærkirsebærhæk få en flot, tæt hæk, der er grøn hele året og er nem at have med at gøre. Den er derfor et godt valg for rigtig mange haveejere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *