Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
laurbærkirsebær hæk

laurbærkirsebær som hæk

En laurbærkirsebærhæk er en smuk, tæt, stedsegrøn hæk, der vokser hurtigt, og som du kan forme, som du ønsker. Hækken kræver ikke meget pasning, når den først er etableret efter 2-3 år.

Læs med i dette indlæg hvor vi gennemgår de forskellige sorter af laurbærkirsebær, og giver en komplet plantning- og pasningsvejledning.


En laurbærkirsebærhæk er god for dig, der ønsker en hurtigvoksende, stedsegrøn hæk. Planten vokser cirka 40-60 cm om året, og den vil derfor hurtigt nå op i en vis højde. Den vokser også en del i bredden, hvorfor den kan blive rimelig dominerende i små haver. Vil du gerne have den i en lille have, kan du dog vælge en langsomt voksende variant.

Planten tåler forholdsvis lave temperaturer og kan tåle at stå i skygge, hvilket gør den til en god hækplante på steder, hvor andre hækplanter vil have svært ved at trives. Den foretrækker at stå i jord med lidt fugt i, men kan også klare at stå i en tør jord. Der er altså mange muligheder for, hvor du kan placere hækken henne.

Om sommeren får hækken små sorte bær, der desværre er giftige for mennesker, men som fugle er meget vilde med. Du vil derfor opleve, at mange forskellige slags fugle vil komme forbi din hæk og sidde i den, mens de nyder de sorte bær. Er du fugleelsker, er det derfor et ekstra plus i forhold til at vælge denne type hæk.

Laurbærkirsebær sorter

Der findes en række forskellige sorter af laurbærkirsebær, som alle kan noget forskelligt. Nedenfor finder du en gennemgang af de syv mest populære sorter i Danmark, så du kan vælge den laurbærkirsebær, der passer bedst til din have.

Portugisisk Laurbærkirsebær – tiltrækker bier og sommerfugle

Portugisisk laurbærkirsebær har det latinske navn, Prunus Lusitanica ”Angustifolia”. Planten har pragtfulde, glinsende grønne blade og rødlige stængler. Denne sort af laurbærkirsebær har en middelhurtig vækst og er yderst dekorativ, både når den blomstrer med sine cremefarvede blomster – og når den står som stedsegrøn hækplante.

Om sommeren tiltrækker de duftende blomster både bier og sommerfugle, mens det om efteråret er fuglene, der kommer på besøg for at spise bær.

Laurbærkirsebær Prunus Herbergii – Tæt sort med mørke blade

Prunus Herbergii har mørkegrønne blade og grenen, der er tæt forgrenede. Den er velegnet som en tæt og lodretvoksende hækplante, til den høje hæk. Den blomstrer med cremefarvede og velduftende blomster.

Det er en hårdfør hækplante, der kan blive op til 3 meter høj og 1,5 meter bred. Den vokser middelhurtigt og bør beskæres jævnligt, hvis du ikke ønsker en bred hæk.

Laurbærkirsebær Novita – Hurtigløberen

Sorten Novita hører til de hurtigvoksende hækplanter. Det gør, at du lynhurtigt kan etablere en hæk f.eks. ved anlæg eller omlægning af haven. Planten vokser mellem 40-50 cm om året og kan uden problemer vokse sig op i 6 meters højde.

Bladene er skinnende grønne og blomsterne er hvide, hvorefter der kan ses et væld af røde bær, som siden bliver sorte. På grund af sin hurtige vækst er den derudover yderst velegnet til dig, der gerne vil kunne beskære din hæk i forskellige faconer. Vær indstillet på, at den skal klippes og beskæres jævnligt for ikke at vokse fra dig.

Laurbærkirsebær Caucasica – god at beskære i facon

Laurbærkirsebær Caucasica er ligesom forgængeren en hurtigløber med en vækst på 40-50 cm. Hvis du kunne tænke dig at lege med beskæring og formning af skulpturelle hække og grønne figurer, er Caucasica velegnet.

Sorten har smalle mørkegrønne blade og kendetegnes også ved, at nye grene er helt skriggrønne.

Laurbærkirsebær Genolia – skal kun klippes i toppen

Planter af sorten Genolia har opretstående grene, og da den fra naturens hånd er en smal hækplante, behøver den faktisk kun at blive klippet i toppen. Den vokser hurtigt med 40-60 cm om året. Planten er yderst dekorativ med sine lancetformede, skinnende grønne blade. Den kan blive op til 3 meter høj.

Laurbærkirsebær Otto Luyken – Langsomvoksende og lav sort

Otto Luyken er en kompakt og lav sort med en langsom vækst på 10-20 cm om året. Plantens blade er små, grønne og skinnende. Sorten kan både sættes som en hæk, der skal klippes, eller stå uklippet. Den er også god som kantplante.

Planten er ikke helt så hårdfør og placeres bedst et sted, hvor den er i læ for den værste blæst.

Laurbærkirsebær Etna – god som uklippet hæk

Laurbærkirsebær af sorten Etna er perfekt til dig, der vil have en hæk, som kan stå uden at blive klippet. Det kan f.eks. være som rumdeler i haverummet eller blot som et dekorativt og stedsegrønt indslag. Planten er kompakt og breder sig kun meget lidt.

Etna får opretstående hvide blomsterstande med en mild duft. Plantens blade har et smukt og dekorativt farvespil fra de nye blades smukke bronze til den dybe mørkegrønne på de eksisterende blade.

Trin for trin-vejledning til laurbærkirsebærhæk

Her får du en trin for trin-vejledning til laurbærkirsebærhæk. Du kan finde en uddybning af punkterne længere nede på siden.

  1. Grav en rende på 1,5 gange dybden og bredden af potten.
  2. Bland jorden op med jordforbedring – mere næring, ingen ukrudtsfrø.
  3. Vand i de første 2-3 år – derefter kun i meget tørre perioder.
  4. Gød årligt – to gange med NPK eller en gang med organisk.
  5. Klip i efteråret med en grensaks for ikke at skære blade over.

Plantning af laurbærkirsebær som hæk

Når du planter en laurbærkirsebærhæk, bør du starte med at grave en rende, der er 1,5 gange dybere og bredere, end rødderne på hækplanterne er.

Du kan godt grave individuelle huller til hver plante, men det gør det sværere for dig at få planterne til at stå lige, og du sparer typisk ikke noget tid ved det. Du skal regne med, at der skal stå 2-3 planter pr. meter, for at du får en tyk hæk.

laurbærkirsebær hæk

Jord til laurbærkirsebær

Det er en god idé, at du køber særlig jord til at lægge omkring plantens rødder.

Dels sikrer du, at jorden indeholder den næring, som planten har brug for, dels er du sikker på, at der ikke er ukrudtsfrø i jorden, der kan konkurrere med hækken om næringen.

Du skal gå efter en god jordforbedring, som du blander op ca. 50/50 med den eksisterende muld.

Hvornår er det bedst at plante en laurbærkirsebærhæk?

Hvornår du skal plante laurbærkirsebær som hæk, kommer an på, hvordan plantens rødder er ”pakket ind”. Er der tale om en barrodsplante eller en plante med en klump jord om rødderne, kan du plante den fra oktober til april, når det er frostfrit.

Hvis der er tale om en plante med en potte omkring rødderne, kan du plante den hele året. Dog selvfølgelig ikke, hvis jorden er frossen.

Sådan passer du laurbærkirsebær

Hækken har brug for rigeligt med vand de første par år. Du bør derfor løbende holde øje med, at den ikke tørrer ud – ikke mindst om sommeren. Om vinteren vil planten godt kunne klare sig kun med regnvand.

Når planten er mere veletableret efter to til tre år, behøver du kun at vande den i meget tørre perioder.

Gødning til laurbærkirsebær som hæk

Planterne har brug for at få tilført gødning hvert år. Hvis du vælger organisk gødning (jordforbedring), kan du nøjes med at tilføre det en gang om året, hvis du vælger NPK gødning, skal du give det to gange om året.

Beskæring af  laurbærkirsebær

En laurbærkirsebærhæk vokser hurtigt. Du behøver derfor ikke at være så bange for, at du kommer til at klippe forkert, når du klipper den. Den kan tåle, at du klipper den meget hårdt tilbage, og at du formklipper den.

Det bedste tidspunkt at klippe hækken på er om efteråret. Du bør bruge en grensaks til at klippe den med, da en hækkeklipper også vil klippe bladene over, og det giver et lidt kedeligt udtryk med overskårne blade.

Pris på laurbærkirsebærhæk

Priserne på laurbærkirsebærhæk varierer markant. Du kan finde priser på ned til under 20 kroner og op til 450 kroner for en plante.

Det hele afhænger af, hvilken type laurbærkirsebær du gerne vil have, og hvor høj planten er. Du kan derfor med fordel kigge på forskellige forhandlere og regne lidt på de forskellige muligheder, inden du vælger en plante. Regn med, at du skal bruge 2-3 planter pr. meter.

Lige meget hvilken højde du vælger, og hvilken type vil du have, kan du med en laurbærkirsebærhæk få en flot, tæt hæk, der er grøn hele året og er nem at have med at gøre. Den er derfor et godt valg for rigtig mange haveejere.

FAQ

Hvor tæt skal man plante laurbærkirsebær hækplanter?

Du skal plante 2-3 laurbærkirsebær planter pr. meter. Det betyder at der skal være ca. 40 cm. mellem vær hækplante.

Hvilken gødning er bedst til laurbærkirsebær?

Det bedste du kan gøre for din laurbærkirsebær hæk, er at give en den et nærende topdække af organisk jordforbedring på ca. 5 cm. Udover at frigive næring langsomt og sætte gang i mikroorganismerne i jorden, så minimere det ukrudt omkring hækplanterne, samt holder på vandet og varmen i jorden.

Hvornår er det bedst at klippe en laurbærkirsebær hæk?

ligesom med mange andre hæktyper, så er det bedste tidspunkt at klippe sin laurbærkirsebær hæk i efteråret. Det er dog vigtigt at du ikke klipper din hæk i højden, før den har fået den ønskede højde. Det kan dog være en god ide at klippe den i siderne, så den holder en god form.

20 Kommentarer

  1. Når du skriver jeg skal bruge en NPK gødning, hvilken slags skal det så være hvis der er forskellige slags? Jeg har en NPK jeg bruger til min græsplæne. Kan jeg bare bruge den?

    Mikkel Arnoldi Pedersen
    1. Hej Mikkel,

      Ja du kan roligt bruge en almindelig plænegødning – Det høje indhold af kvælstof der typisk findes i plænegødninger, vil især være gavnligt, når vækstsæsonen for alvor starter. 🙂

      Martin Nissen
  2. Hej Martin

    Vores laurbær Etna plantet i efteråret 2021 (nogle 30-40 cm, andre 50-60 cm høje) skyder alle fint her sidst i maj 2022. De nye skud har dog alle en rødlig/bronzeagtig farve – både på de små planter og de større, som er købt et andet sted. De har i det tidlige forår fået kalk og NPK. Nogle gamle og meget høje laurbærplanter, som jeg er sikker på også er Etna (klippet som hæk) har nye skud, der er rigtig lysegrønne og ser sunde ud. De gamle planter har ikke fået gødning. Jordbundsforholdene er forholdsvis ens for både gamle og nye planter – dog er de gamle planters rødder selvfølgelig nået dybere ned. 20-30 cm god sort muld med stift ler nedenunder. Har du en forklaring på farven på skuddene på de nye planter? På forhånd tak for svar.

    Jørn Gregersen
    1. Etna er kendetegnet ved netop de bronzefarvede skud, som i løbet af sommeren bliver grønne.

      Michael Pedersen
  3. Hej igen

    Nogle gange løser et problem sig selv: De nye skud ser nu ud til at skifte til den “rigtige” farve. Måske har det været planternes stress over udplantning og akklimatiseringen til nye jordbundsforhold og gødning…..

    Jørn Gregersen
    1. Hej Jørn.

      Tak fordi du vendte tilbage med en opdatering.
      Det lyder meget sandsynligt, det du beskriver.

      Med venlig hilsen
      Marc

  4. Hej. Hvad med NPK gødning “Kongerslev alt i et 14-3-10” passer den til laurbærkirsebær Novita?

    1. Hej Mathias,

      Ja den kan du godt bruge et par gange – Jeg vil dog passe på med at give for meget og for ofte, da du kan komme til at hæve pH-værdien for meget, da alt-i-et gødningen også indeholder kalk.

      Martin Nissen
      1. Tusind tak for svar
        God weekend

  5. Vil den kunne trives i bøgeskov? Jeg tænker på at der ikke kommer særligt med sollys ind.

  6. Hej. Hvad skal pH-værdien være i jorden for kirsebær-laurbær? Har målt den til 4,5, og bladene er gullige!
    På forhånd tak. Vh Camilla

    1. Hej Camillia,

      Det er for lavt – En ph-værdi på 6 vil være optimalt.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  7. Hej!
    Jeg har lige plantet en hæk her i foråret og den gror aktivt! Når jeg beskærer den i efteråret må den så blive klippet i toppen? Jeg vil gerne have en tæt fyldig hæk som er ca 180 cm høj.
    Deler grenene sig i en eller flere grene efter beskæring?
    Mvh Christel

    Christel Treu Grønbech
  8. Hej,
    Vi fik plantet en lauerbær hæk i efteråret 2022 med 2,5 plante per meter med planter af 180-200 cm hæjde. Super flot og tæt fra start:) Vi vander den meget her i varmen/tørken men den smider mange blade inde i hækken og enkelte grene ser meget tørre ud. Kan den være plantet for tæt? Er plantet af en anlægsgartner:)

    Signe Grynnerup Frost
    1. Hej Signe,

      Der kan være flere grunde til at den smider bladene. Det kan skyldes jordkvalitet, plantekvalitet, for lidt vanding, for meget vanding osv.

      Men det kan også være noget planterne gør pga. stress fra genplantningen. Planterne vil bedre kunne fokusere på at skabe rodnettet, hvis den ikke skal holde liv i bladene sammentidig.

      Jeg vil helt sikkert anbefale dig at spørge anlægsgartnere, som har planten dem, hvad han synes.

      Martin Nissen
    2. Hej

      Vi skal til og købe hæk og plante den her i efteråret. Vi påtænker og købe jordforbedring og afslutte med de 5 cm. men vi vil også gerne have Flis øverst. Er det en dårlig ide, eller hvis hvor meget “plads” skal vi så påregne 5-10 cm. ?

      Sisse Thorsbjerg
  9. Hejsa
    Vi har plantet en norvita her i april måned og den ser ud til at have det rigtig godt. Vi vander den via en drypslange ca. 3 timer hver 2-3 dag.
    Hvis vi gerne vil have den til at blive mere tæt i bunden, kan vi så begynde at klippe den i toppen for at tvinge den til at sætte skud længere nede?
    Hækken er ca. 1,20 høj.

  10. Hej,
    Tror at min kirsebær/lauerbær er ramt at såkaldt falsk meldug. Den har stået i ca 6 år, men er nu ramt med huller i bladene grundet melduggen. Hækken er blevet meget mindre tæt grundet dette. Kan man gøde/vande sig ud af dette, eller kræver det andet? Mange tak.

  11. Hej Martin.
    Vi har plantet 3 opstammede laurbær-buske for ca. 2 år siden. Alle 3 fik ganske godt fat med god tilvækst, men i efteråret blev bladene på det ene af buskene lysegrønne-gullige og sådan er det fortsat.
    Et andet sted i denne tråd beskriver du at ph-niveauet i jorden for laurbæk-planter gerne skal være omkring 6 – men hvad er den bedste og hurtigste måde til at hæve ph-niveauet i jorden?
    m.v.h. Preben

    Preben Ladefoged Jepsen
  12. Hej Martin,

    Jeg har en laurbærkirsebær hæk af sorten Etna der er plantet for efterhånden 3–4 års tid siden af nogle buske i ca 100cm højde med en stor rodklump. Den vokser på nordsiden af en række egetræer og jeg har i den ene del af den haft svært ved at få den til at trives og nogle planter er efterhånden ved at dø for mig. Der står alle steder at den trives bedst i halv eller fuld skygge, men jeg må indrømme at den er vokset meget lidt og trives klart bedst i den ende hvor det er mere tyndt med træer, og her hvor jeg døjer med den er det tykkest bevokset af egetræer. Kan der være for meget skygge til at de kan trives, eller er det fordi at egetræerne tager alt næring og vand fra busken? Jeg har gødet den hvert år med organisk gødning og vandet den godt de første 2+ år.
    På forhånd tak for hjælpen!

    Ronnie Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove