Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-

Tørstetræ i haven – Guide

Tørstetræ (Rhamnus frangula) kendes også under det smukkere klingende navn: Citronsommerfugle-træ. Navnet skyldes, at den smukke, citrongule sommerfugl er helt afhængig af træerne i tørst-familien, fordi det er her, æggene til sommerfuglelarverne lægges, så larverne senere kan leve af træets blade.

Nedenfor kan du læse alt, hvad du behøver at vide om tørstetræet.


Kort om tørstetræ

Tørstetræet er hjemmehørende i Danmark og er et lille træ eller busk, der bliver mellem 2 og 4 meter højt. Træet er yderst hårdført og trives lige godt i sol og i skygge. Træet egner sig godt som planter i et læbælte på grund af dets robusthed og busklignende karakter.

Træets blade er ovale, og fra maj og helt frem til oktober står træet med smukke hvidegrønne blomster samtidig med, at der sættes bær, som skifter fra rød til sort, som er en velkommen vinterspise for havens fugle.

tørstetræ

Værdifuld for havens dyr

Det er ikke kun citronsommerfugle, du glæder ved at have et eller flere tørstetræer i din have. Også den smukke lyseblå sommerfugl, skovblåfugl, bruger træet som vært, og bier og andre insekter holder af at sværme om træets blomster. Og når det bliver efterår, vil havens fugle nyde godt af træets bær.

Så vil du gøre noget for diversiteten og insekterne i din have, så er tørstetræet et godt og yderst værdifuldt valg.

Citronsommerfuglens bedste ven

Citronsommerfuglens larver er voldsomt kræsne. De spiser kun blade fra tørstetræet eller vrietorn, som er en anden sort, der af samme grund ofte nævnes sammen med tørstetræer.

Når citronsommerfuglene har parret sig, vil hunnen lægge æg på grenene. Dette sker typisk i april og maj, og herefter vil du kunne finde æg og små larver på dit tørstetræ og kunne følge lavernes udvikling, indtil de folder vingerne ud som en smuk, gul sommerfugl.

Mange tænker på de voksne sommerfugle, når der sættes blomster i haven. Men at der skal være spise- og voksesteder for larverne, tænker de færreste på. Men med et tørstetræ eller flere har du lavet den perfekte børnehave for citronsommerfugle.

De voksne citronsommerfugle er ikke kræsne, som deres larver. Og de finder nemt masser af egnet føde i haven. Gode fødeemner for dem er planter som: pil, mælkebøtter, kattehale, rødkløver, violer, følfod, tidsler,  sommerfuglebusk og gederams.

Hvornår og hvordan plantes tørstetræ?

Tørstetræet er utroligt hårdført og nøjsomt. Træet vokser i almindelig og ikke alt for næringsrig havejord, der er veldrænet uden at være for tør.

Hvis du vil give dine tørstetræsplanter de bedste vækstbetingelser, kan du med fordel sætte dem i hækjord, som har lige den rette sammensætning af sand og næringsstoffer.

Ønsker du at så frø, sås disse i det sene efterår eller tidlige vinter i oktober eller november – gerne i udendørs forkultur. Du får her en vejledning i, hvordan du laver en forkultur til dine frø:

  • Start med at lægge frøene i vand i et døgn (indendørs)
  • Kom fugtig så- eller priklejord i en plastkasse og pres det let
  • Så frøene og dæk med et tyndt lag af groft sand, vermiculite eller andet, der kan holde på fugten i jorden
  • Stil plantekassen i skyggen f.eks. ved nordsiden af huset
  • Dæk kassen med plast eller glas, så der kan komme lys til
  • Sørg for at holde jorden fugtig
  • Når den rette temperatur er opnået i plantekassen, vil du se de første spirer
  • Når de første kimblade viser sig, kan du prikle de små planter ud

Køber du færdige planter i en planteskole, kan de sættes i foråret eller i efteråret. Du får her en vejledning i, hvordan du gør:

  • Sørg for at holde træets rødder fugtige, indtil de skal plantes
  • Undgå blæst eller direkte sollys på rødderne
  • Grav en rende, der er stor nok til rødderne
  • Fyld renden op med vand
  • Sæt træerne ned
  • Dæk rødderne med jord
  • Træd forsigtigt jorden på plads omkring rødderne
  • Sæt planterne med 25-30 cm. afstand, hvis du skal skabe et læhegn med tørstetræer

Pasning og formering af tørstetræer

Tørstetræet er en nem plante, som ikke stiller de store krav til hverken pasning, gødning eller trimning. I naturen vokser den gerne i skovbryn eller ved markskel.

Træet skal dog vandes godt i starten, indtil du er sikker på, at det har godt fat. Og har du en af de smalbladede varianter, vil du få den flotteste vækst ved at give planten let gødning en gang imellem.

Tørstetræet formeres ved frøudsæd fra frugterne, straks de er modne, eller ved aflæggere, der formeres op i det tidlige forår.

Hvorfor hedder det tørstetræ?

Navnet menes at henføre sig til ordet ”trøske”, som betyder frønnet træ med henvisning til den meget distinkte mugne, rådne lugt, der afgives fra træets inderste bark. Trøske er da siden blevet til tørste – altså tørstetræ.

En anden forklaring kan være, at tørst er beslægtet med det tyske ord ”drosseln”, som betyder at kvæle eller kværke. Træets bær og bark er nemlig giftig og giver opkastninger ved indtagelse.

Tørstetræ – sorter

Der er forskellige sorter af tørstetræ – og her nævnes også arten vrietorn, da den ligesom tørstetræet fungerer som første voksested for citronsommerfuglens larver.

Almindelig tørst

Almindelig tørst, med den latinske betegnelse Frangula alnus, er en høj løvfældende busk, der er hjemmehørende i Danmark. Den er vært for citronsommerfuglens larver. Træet er i reglen med flere stammer og altså mere busklignende.

Tørstetræet bliver normalt op til 3-6 meter høj. Det er mangeløvet og sætter små, hvide blomster hele sommeren og efteråret igennem. Buskens bær er desuden en yndet spise for havens fugle.

Storbladet tørst

Storbladet tørst, Rhamnus emeretina, adskiller sig fra den almindelige ved at have meget store og svulmende blade, som er de rene madpakker for sommerfuglelarver. Bladene er desuden dekorative sammen med de små, hvidgrønne blomster. Planten stammer oprindeligt fra Kaukasus og trives bedst i en lidt beskyttet krog af haven, hvor der ikke er for megen vind.

Vrietorn

Vrietorn, Rhamnus cathartica, kaldes også korsved og sættes ofte i gruppering med tørst, fordi vrietorn ligeledes er et yndet ynglested for citronsommerfuglen og dens kræsne larver.

Vrietorn har tætte grene med et smukt grønt løv og sætter i øvrigt torne for at beskytte sensommerens bær. Fuglene lader sig dog ikke afskrække af dette, men det kan være et godt katteværn, så katten lader havens fugle spise i fred inde i den tornede vrietorn.

Busken kan blive op til otte meter høj og var tidligere meget brugt som læhegn ved marker og eng.

Fligbladet tørstetræ

Fligbladet tørstetræ med det latinske navn, Rhamnus frangula Asplenifola, har aflange, fligede blade. Blomsterne, der er 1-5 cm. i diameter, er større end på de to foregående tørstetræer. Blomstringen sker i april og maj. Planten bliver 1-2 meter høj og er kompakt i sin form, hvorfor den egner sig til at stå i klynge eller som hækagtig beplantning. Planterne bør passes med let gødning.

Fligbladet tørstetræ er ikke som varianterne med store blade vært for sommerfuglelarver.

Smalbladet tørstetræ

Rhamnus frangula eller Fine Line har smalle blade og bliver mellem 1-2 meter høj. Planterne får kun en bredde på 60-90 cm., hvorfor de egner sig som søjleformet beplantning i haven.

Træets blade er grønne og nåleformede. Planten kræver middel gødning og trives lige godt i sol og skygge. Heller ikke denne sort er vært for sommerfuglelarverne.

Skab endnu mere diversitet i haven

Du har allerede gjort en masse godt for både bier, svirrefluer, sommerfugle og havens fugle ved at sætte et eller flere tørstetræer i din have.

Vil du fremme biodiversiteten endnu mere, så er et godt tip at tænke i, hvilke planter der sættes under tørstetræerne. Her kan stauder som krybende læbeløs, hvide eller gule anemoner og skovjordbær være gode valg.

Anvendelse af tørstetræ

Tørstetræ har været brugt til forskellige ting gennem tiden. F.eks. har den tørrede, svagt giftige bark været brugt som et brækmiddel – og det samme gælder frugterne, der altså er giftige og forårsager opkastninger hos mennesker, men bestemt ikke hos havens fugle.

Den inderste bark, som udover sin rådne lugt karakteriseres ved sin helt fantastiske citrongule farve, har været brugt til farvning af tøj, og træets grene blev brugt til fremstilling af den trækul, der indgik i produktionen af sort krudt i gamle dage.

I dag dyrkes tørstetræ fortrinsvis på grund af dens store betydning for biodiversiteten og ikke mindst citronsommerfuglen.

FAQ

Er alle tørstetræer yngleplads for citronsommerfugle?

Nej, de smalbladede varianter med smalle eller nålelignende blade giver ikke føde nok til de sultne og kræsne sommerfuglelarver. Gå efter det almindelige tørstetræ, det storbladede eller arten vrietorn, hvis du vil være sikker på at give citronsommerfuglen en optimal yngleplads.

Kan jeg så tørstetræer?

Ja, du kan sagtens så dine egne tørstetræer. Frøene kan købes flere steder, og følger du anvisningerne til forkultur, har du gode chancer for at kunne fremdrive dine egne små træer.

Hvor kan jeg sætte tørstetræer?

Du kan sætte dem overalt i haven. Men de egner sig især som læplanter, som hegn og andet, da de er meget hårdføre og trives lige godt i sol og halvskygge.

6 Kommentarer

  1. Hej Martin.
    Spændende med den mangeartede gode oplysning, der følger med plantebeskrivelsen.
    Men under “skab endnu mere diversitet i haven” er en af de gode planter under tørstetræet blevet skrevet med ombytning af ‘æ’ og ‘ø’ – jeg er ret sikker på, at du mener krybende læbeløs 😉
    MVH Michala / Sommerfuglebevægelsen

    Michala Marstrand
    1. Hej Michala,

      Godt set, det får jeg lige rettet til!

      Rigtig god weekend. 🙂

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  2. Hej Martin
    Kan det tåle at stå i en krukke ?
    Mvh Anne Cathrine

    Anne Cathrine Holgaard
  3. Hej Martin

    Måske ligger det udenfor området , men jeg prøver.
    På Fyns Hoved da jeg var barn var der gule evighedsblomster overalt.på sandjorden De forsvandt fordi gartnere samlede dem ind og rødderne følger med op. Hvor finder ,man frø, så man kan reetablere dem?

    Morten Bruntse
  4. Har en tørst men noget har spist en 2 cm rundt på grenen af barken og så døde grænsen naturligvis. Det var ingen tandmærker 😥 hvad ødelægger/spiser min tørst ?

    Camilla Carstens
  5. Har læst at bærrene er giftige, så vil det være klogt at plante den i en gårdhave med mange børn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove