Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
ligusterhæk pris og plantning

Ligusterhæk – plantning m.m

En ligusterhæk er nem for dig at holde og er samtidig meget smuk, da den har grønne blade hele året. Du kan vælge mellem forskellige typer, så du dermed nemt kan finde den helt rette til din have.


Ligusteren er en af de mest populære former for hækplanter i Danmark, da den passer perfekt til vores klima, er grøn hele året og er meget nemt for dig at passe. Den giver dig derfor masser af privatliv i haven uanset årstiden.

Den eneste virkelige konkurrent til ligusterhækken er bøgehækken. Fordelen ved den i forhold til liguster er, at den trives godt i skygge. Liguster kan ikke lide at stå for meget i skygge, så hvis du har et meget skyggefuldt sted i haven, hvor du gerne vil have dækket af, er bøgehækken den rette.

Ellers er ligusterhæk for mange en sikker vinder. De elsker, at de kan kigge ud på den flotte grønne hæk hele året – og ligusterens tætte vækst tiltrækker mange fugle, der bygger rede i hækken.

Typer af ligusterhæk

Måske tror du, at der kun findes en form for ligusterhæk – nemlig den stedsegrønne type, der har blade hele vinteren. Men det er dog ikke tilfældet. Der findes faktisk hele tre forskellige typer med forskellige hårdførhed. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på det, når du skal vælge ligusterhæk til din have.

Ligustrum vulgare ‘Liga’

Liga er en hårdfør og robust plante, der har blade hele året. Dog taber den nogle om efteråret, men beholder andre. Det betyder, at du stadig har en tæt hæk om vinteren.

ligusterhæk vinter

Den bliver typisk mellem en og to meter, men kan i nogle tilfælde blive helt op til fire meter, hvis den har de rette forhold – og du lader den selvfølgelig.

Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’

Atrovirens er stedsegrøn hele året og kan blive mellem to og tre meter høj. Den kan tåle, at du klipper forholdsvis meget i den, og at den står delvist i skygge. Det er den eneste af ligustertyperne, der egner sig til det.

Ligustrum ovalifolium

Ovalifolium er ikke lige så hårdfør som de to andre typer. Den tåler ikke skygge og områder med meget hård frost. Du bør derfor tænke dig om en ekstra gang, hvis du overvejer denne form for hækplante. Den tåler dog klipning godt og har nogle flotte blade, der er lidt bredere end dem, du ser på de to andre former for liguster.

Plantning af ligusterhæk

Når du skal plante en ligusterhæk, skal du grave en rende, der er en meter bred og 30 cm dyb. Bor du et sted, hvor der er meget leret jord, bør du grave renden omkring 30 cm dybere. De nederste 30 cm bør du derefter fylde op med grus, så regnvand nemt kan blive ledt væk fra plantens rødder, så de ikke rådner.

Derefter sætter du planterne ned i renden. Der skal være tre planter per meter, hvis det er færdighæk, og fire til fem planter per meter, hvis det er barrodsplanter. Det er vigtigt, at du ikke bøjer rødderne, når du sætter dem ned. Er 30 cm ikke nok til, at rødderne ikke bliver bøjet, bør du grave renden lidt dybere.

Det nemmeste er, at du får en til at hjælpe dig, når du skal plante ligusterhæk. Når du har sat planten ned, har du nemlig en, der kan hjælpe dig med at holde planten, mens du skubber jorden på plads omkring den. Jorden bør gå så højt op, at den lige akkurat dækker rodhalsen. Når du er færdig med at plante, bør du vande din liguster grundigt.

Jord til ligusterhæk

Jorden er vigtig for, at din nye ligusterhæk kommer til at trives. Har du en tung lerjord eller en meget sandet jord, er det en god ide, at du investerer i en god hækjord. Det er en jordtype, der er særligt udviklet til hækplanter, så de får de næringsstoffer, som de har brug for.

Samtidig er jorden med til at gøre lerjorden lettere, mens den gør sandjorden lidt tungere. I begge tilfælde er det med til at gøre, at regnvandet ikke kommer til at løbe enten for langsomt eller for hurtigt igennem jorden.

Se vores kvalitetstestede hækjord herunder.

Pasning af ligusterhæk

Når du først har plantet din ligusterhæk, kræver den ikke så meget pasning. Hvis du planter om efteråret, vil det typisk være nok, at du bare vander planten, lige når du har plantet den. Derefter vil du typisk ikke behøve at vande.

Du bør dog lige holde øje med, at planten får nok vand i foråret. Det gør du ved at stikke en spade ned i jorden. På den kan du se, hvor langt ned jorden er fugtig. Hvis den ikke er fugtig særlig langt ned, bør du vande. Det samme er tilfældet, hvis planten er helt tør i de øverste fem centimeter.

Har du plantet din ligusterhæk om foråret, bør du være langt mere påpasselig med at vande den. I det tilfælde har planten ikke nået at etablere et nær så stor rodnet, inden det bliver varmt. Derfor er vanding ekstra vigtigt den første sommer. Du kan bruge de samme tricks som nævnt ovenfor til at finde ud af, om planten mangler vand.

Bedste gødning til ligusterhæk

Din ligusterhæk har selvfølgelig brug for, at der løbende bliver tilført gødning til jorden, da den jo skal stå på det samme sted i mange år fremover. Nogle ligusterhække kan stå på det samme sted i helt op til 40 år.

Gødning er dog ikke noget, som du behøver at bruge lang tid på. Du har 2 valgmuligheder i forhold til gødning af ligusterhækken.

Du kan vælge at bruge jordforbedring til hækken, der lægges som et topdække omkring hækken. Dette behøves du kun at gøre én gang hvert 1-3 år. Jordforbedring er 100% organisk og den mest miljørigtige metode, som desuden også virker ukrudtshæmmende.

Vil du hellere bruge kunstgødning skal din ligusterhæk have gødning 2 gange om året. En gang i maj eller juni og en gang i august eller september. Hver gang bør du give 40-50 gram NPK-gødning pr. m2.

Her på Havehandel.dk forhandler vi markedets billigste jordforbedring som er 100% organisk og modvirker ukrudt.

Klipning af ligusterhæk

Der er ingen regler for, hvor ofte du må klippe din ligusterhæk. Kan du godt lide at klippe den ofte, kan du derfor bare gøre det. Er du ikke så vild med at klippe ligusterhæk, kan du trøste dig med, at du kun behøver at klippe den to gange om året. En gang i maj eller juni og en gang i august.

Kugleformet ligusterhæk
Ligusterhækken egner sig rigtig godt til sjove og atypiske klippeformer

Du bør altid klippe ligusterhækken, så den er tykkest i bunden og tyndest i toppen. Det er dels med til at give en flot tæt hæk. Dels er det med til at sikre, at hækken ikke braser sammen, hvis der falder meget sne på den. Hvis hækken er tyk på toppen, giver det en større flade, der kan ligge sne på, og det er ikke sikkert, at hækken kan klare vægten.

Hvornår skal jeg klippe min nyplantede ligusterhæk?

Når du lige har plantet din ligusterhæk, bør du vente med at klippe den i toppen, til den har nået den højde, som du gerne vil have. Det første år vokser den cirka 10 cm, mens den de efterfølgende år vokser 20-30 cm. Derfor kan der gå noget tid, før den er oppe i den rette højde, alt efter hvilken højde du er startet med selvfølgelig.

Siderne på din ligusterhæk bør du klippe allerede sommeren efter, at du har plantet den. Når du klipper siderne, skaber planten nye grene, og du får derfor en tættere hæk.

Når du sørger for at gøde og klippe din ligusterhæk et par gange om året, vil det altså ikke være svært for dig at få en smuk hæk, som du kan have glæde af i mange år fremover.

Find flere gode fifs om klipning af hæk her.

Ligusterhæk priser

Prisen på din ligusterhæk afhænger af en lang række forskellige faktorer.

Højde:

Først og fremmest afhænger prisen af, hvor høje planter du gerne vil have. Du kan købe planter, der allerede har den højde, som du ønsker. Dermed skal de bare vokse til i siderne. Det betyder, at du får en hurtigere afskærmning af din have.

Denne form for planter er dog selvfølgelig også dyrere. Vælger du planter, der både skal vokse i højden og i bredden, vil der derfor være penge at spare for dig.

Barrod, klump eller potte

En anden afgørende faktor for prisen er, om du vælger barrodsplanter, planter med en klump jord omkring rødderne eller planter i potte. Planterne i potte er de mest hårdføre og dem, der kan klare sig i længst tid, inden du planter dem ud. De er derfor også dyrest.

Barrodsplanterne er de billigste, da der ikke er noget jord om deres rødder. Det gør dem mere sårbare, og du skal derfor være hurtigere, når du planter dem og passe bedre på dem.

Planterne med en klump jord om rødderne ligger i en mellemkategori rent prismæssigt. De er nemmere at have med at gøre end barrodsplanterne, men du skal alligevel være hurtigere, end hvis du planter ligusterplanter i potte.

Antal ligusterhæk planter per meter

Antallet af planter per meter er selvfølgelig også afgørende for, hvor meget prisen kommer til at være på i den sidste ende. Når du planter ligusterhæk, afhænger antallet af planter per meter af, hvilken type du har valgt.

Har du valgt en færdighæk, der har den højde, som du ønsker, behøver du kun tre planter per meter. Har du derimod valgt barrodsplanter, der skal vokse til i højden, bør du regne med fire til fem planter per meter.

Prisen på liguster afhænger af årstiden

Tidspunktet på året, hvor du køber dine hækplanter, har også betydning for, hvor meget de kommer til at koste. Der er sæson for at plante hæk i oktober. Derfor er det på det tidspunkt, at planteskolerne har flest planter på lager, og dermed der hvor du har mest at vælge imellem.

Kommer du først i gang med at plante hæk i forsommeren, vil du have et langt mindre udvalg. Planter med klump er kun i handel indtil maj, mens barrodsplanter kun er i handel indtil juni.

FAQ

Hvor manger sorter af ligusterhæk findes der?

Der findes 3 tre forskellige sorter af ligusterhækken, som har forskellige hårdførhed. Ligustrum vulgare ‘Liga’: Liga er en hårdfør og robust plante, der har blade hele året. Dog taber den nogle om efteråret, men beholder andre. Det betyder, at du stadig har en tæt hæk om vinteren. Den bliver typisk mellem en og to meter, men kan i nogle tilfælde blive helt op til fire meter, hvis den har de rette forhold – og du lader den selvfølgelig. Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’: Atrovirens er stedsegrøn hele året og kan blive mellem to og tre meter høj. Den kan tåle, at du klipper forholdsvis meget i den, og at den står delvist i skygge. Det er den eneste af ligustertyperne, der egner sig til det. Ligustrum ovalifolium: Ovalifolium er ikke lige så hårdfør som de to andre typer. Den tåler ikke skygge og områder med meget hård frost. Du bør derfor tænke dig om en ekstra gang, hvis du overvejer denne form for hækplante. Den tåler dog klipning godt og har nogle flotte blade, der er lidt bredere end dem, du ser på de to andre former for liguster.

Hvor mange ligusterhækplanter per meter?

Har du valgt en færdighæk, der har den højde, som du ønsker, behøver du kun tre ligusterplanter per meter. Har du derimod valgt barrodsplanter, der skal vokse til i højden, bør du regne med fire til fem planter per meter.

Hvordan gøder man en ligusterhæk?

Man har 2 valgmuligheder i forhold til gødning af ligusterhækken. Man kan vælge at bruge jordforbedring til hækken, der lægges som et topdække omkring hækken. Dette behøves man kun at gøre én gang hvert 1-3 år. Jordforbedring er 100% organisk og den mest miljørigtige metode, som desuden også virker ukrudtshæmmende. Vil man hellere bruge kunstgødning skal din ligusterhæk have gødning 2 gange om året. En gang i maj eller juni og en gang i august eller september.

Hvornår skal man klippe en nyplantet ligusterhæk?

Når du lige har plantet din ligusterhæk, bør du vente med at klippe den i toppen, til den har nået den højde, som du gerne vil have. Siderne på din ligusterhæk bør du klippe allerede sommeren efter, at du har plantet den. Når du klipper siderne, skaber planten nye grene, og du får derfor en tættere hæk.

Hvor hurtigt vokser en ligusterhæk?

Det første år vokser den cirka 10 cm i højden, mens den de efterfølgende år vokser 20-30 cm.

14 Kommentarer

  1. Vores ligusterhæk blev sat i efteråret 2018. Vi har vandet den og givet den gødning og gør det stadig. Den fik rigtig mange blomster og bær sidste år 2019. Bærene har været tunge og fået grenene til at hælde nedad. Vi har i foråret gået og fjernet bærene ved at glide hænderne opad, så bærene røg af.
    Er det derfor at spidserne på planterne er bare, så de nærmest er gået ud?
    Påvirker det hækplanterne, at vi gør det?
    Hvad er bærene godt for andet end fuglene?
    Jeg går nu og klipper hækplanterne i siderne og klipper alt det visne af.
    Jeg kan se, at der igen kommer rigtig mange blomster og derved også bær på hækplanterne. Skal jeg lade dem være eller fjerne dem, da de er meget tunge for de unge planter?
    Nogle at de nye hækplanter er gullige. Hvad skal jeg gøre ved dem?
    Vi har dækbark i bunden, for at holde på fugten og holde ukrudt væk.
    Mvh Jeannie

    Jeannie Thomsen
  2. Hej min liguster hæk er ca 17 år og for første gange er den ramt af et eller andet den har stået så flot alle år

    Dendi thomsen
  3. Hej

    Hvis nu man har en ligusterhæk på 150 cm, men ønsker at gøre den højere for at dække haven mere ind.

    Skal jeg så undlade at tage af toppen indtil at jeg har den ønskede højde og blot fokusere på siderne?

    Er der en ideal højde på en ligusterhæk?

    Mvh. Mathias

    1. Hej Mathias,

      Ja lad den vokse op ad indtil du har den ønskede højde.

      Der er ikke som sådan en ideal højde, men man ser dem sjældent højere end 180-200 cm.

      Martin Nissen
      1. Hej Martin

        Tak for svar. Jeg har klippet den en del ned nu, da jeg troede man skulle klippe af noget af toppen også og bevare nogle små skud.

        Men jeg skal så egentlig blot klippe så snart vi rammer højden til næste år, og så ved at klippe siderne, så vil hækken blive tæt nok?

        1. Ja det vil jeg mene 🙂

          Martin Nissen
  4. Tak for en god side. Skal man fjerne de sorte bær på en ligusterhæk eller er det bare en gammel skrøne?

    1. Hej Claus

      Du må gerne fjerne dem, men du må ikke spise dem.
      Jeg har ikke hørt at det skulle være vigtigt at fjerne dem, for plantens vækst. 🙂

      Mvh Martin

  5. Hej,

    Jeg har pga. en misforståelse klippet toppen på min ligusterhæk efter halvanden år. Meningen er dog at de bliver meget længere. Hvad sker der når man klipper fra toppen? Vil den stoppe med at vokse i længden? Hvad er konsekvenserne?

    Mange tak for svar på forhånd.

    Mvh.
    Storm.

  6. Hejsa. Jeg har købt HH Hækmuld fra havehandel, men hvor meget skal man egentlige bruge pr meter.? Jeg skal til at plante liguster Liga. Og er det for meget hvis jeg ligger feks 10L ned i renden som jeg mixer med eksisterende jord og igen 10L pr meter som jeg mixer med den eksisterende jord, som jeg har grevet op og skal ligges ned sammen med hækkens rodnet.? Jeg skal plante ca 75m hæk og har 3000L HH Hækmuld. Eller kan det skade hækkens rodnet hvis man bruger for meget Hækmuld.? Mvh. Torben.

    1. Hej Torben,

      Vores HH Hækmuld er klar til at blive plantet i, med det samme man modtager det.
      Hækmulden leveres som en færdigblandet jordblanding, det er derfor ikke nødvendigt at blande det med eksisterende jord.

      Skulle du ønske at inkludere den i en eksisterende jordblanding, er det ingen problem.
      – Her blander du bare som du ønsker.

      Jeg håber du får en rigtig god dag.
      Mvh Nadia

  7. Hej
    Jeg bor i et nyere bygget bolig/rækkehus område
    Der blev sat en liguster hæk kort før indflytning i Nov. 2021. 1/2 år senere var den gået ud.
    I april 2023 fik vi igen sat ny hæk.
    Den mistede alle blade i efteråret og ser nu helt død ud.
    Kan det være rigtigt ? Pg hvordan finder man ud af hvilken liguster hæk det er ?
    Har taget nogle billeder men kan se jeg ikke kan lægge dem ind her.
    Håber på er svar.

    1. Hej June,

      Hvis i har haft et firma ude og plante hækken, så vil jeg starte med at tage fat i dem og spørge dem til råds. Plantede i selv hækplanterne kan i alligevel godt forsøge at række ud til en lokal anlægsgartner, som muligvis kan hjælpe med sit besyv.

      Maj 2023 var en ekstremt varm måned med tørke, så hvis i ikke vandede utrolig meget dengang er den med stor sandsynlighed død. Det er altid lidt af en risiko når man planter i foråret.
      Du kan prøve at knække en gren over og se efter om der er lidt saft i midten. Er den knastør hele vejen igennem, så er den formentlig død.

  8. Hej
    Vi har en ligusterhæk, som vi går ud fra har stået siden huset blev bygget i 60’erne, den er på vej til at vælte ind til naboen. Den ser meget død/tør ud i bunden, men skyder den sidste meter i toppen. Kan det lade sig gøre at klippe den helt ned og få den til at skyde igen og blive til en pæn hæk. Hvis vi klipper den nu, midt april, hvor hurtigt vil vi kunne se om den lever, eller om den ikke bliver til noget.
    Hvis der nu skulle være nogle af planterne som er døde, kan man så bare grave de døde op og supplere med nye i de huller der måske kommer.
    Vi er meste til at genbruge den gamle hæk, men er det arbejdet ventetiden værd eller er den bedste løsning én helt ny hæk?
    Mvh Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove