Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dyrke gule og grønne squash

Dyrkning af squash

Er du nybegynder i køkkenhaven, er squashen en oplagt grøntsag for dig at starte med. Den er nemlig rigtig nem for dig at lykkes med. Så længe du sørger for, at den får vand nok og plads til at brede sig, vil en enkelt plante typisk være nok til at dække hele familiens behov.


Squash er en virkelig nem plante for dig at lykkes med i haven, og du får samtidig et stort udbytte ved bare at have en enkelt plante. Derfor bør du endelig ikke så for mange squash – medmindre målet da er at kunne forære væk til venner og familie.

Du kan bruge planten i en lang række forskellige retter. Det kan for eksempel være ratatouille. Har du fået for mange squash, er det en god ide, at du skærer den i tern og kommer den i fryseposer sammen med peberfrugt, løg og tomater, så du hurtigt er klar til at smække den lækre gryderet sammen.

Du kan også spise planten rå. Navnet squash stammer fra et indiansk ord, der indikerer, at noget kan spises råt. Hvis du spiser squashen rå, har den en mere nøddeagtig smag.

Sådan du sår du squash

Når du vil så squash, kan du vælge mellem at forspire planterne i et drivhus eller at så dem direkte på friland. Når du så planterne i drivhus, giver du dem selvfølgelig et forspring i forhold til, hvis du sår dem på friland.

I drivhuset kan du så squashfrøene fra omkring midt i maj. Du bør plante to frø i hver potte og lægge dem lodret cirka to cm under overfladen. Hvis begge frøene spirer, bør du fjerne den svageste plante.

Læs også: Top-5 liste med de bedste grøntsager til drivhuset

Omkring midten af juni, når planterne har 3-5 store blade, kan du begynde at hærde dem til at komme udenfor. Stil dem udenfor hver dag, men tag dem ind om natten. Efter et par uger kan du plante dem ud. Husk, at en squashplante optager cirka en kvadratmeter, så sørg for at sætte rigeligt med plads af til den i køkkenhaven.

Såning direkte på friland

Hvis du vil så squash direkte på friland, skal du typisk vente til midten af juni, før du er helt sikker på, at det er varmt nok til, at du kan så squash. Du følger samme fremgangsmåde som i drivhuset ved at så to frø to cm under jordens overflade. Det er en god ide, at du markerer stedet, hvor du har placeret frøene.

Når du har lagt frøene, kan du stille en omvendt plastikflaske over stedet. Den kan fungere som et minidrivhus, så dine squash har det varmt nok i starten.

Pleje af planterne

Squash udvikler to forskellige former for blomster, hanblomster og hunblomster. Humlebierne hjælper dig med bestøvningen, så hunblomsten kan begynde at udvikle squash. Når blomsterne først dukker op, er det dog en god ide, at du fjerner dem. Det sikrer, at planten bruger mere energi på at vokse – der vil komme mange flere blomster senere.

Ellers behøver du ikke at være særlig meget efter dine squash. Så længe du sørger for, at de får nok vand, vil de typisk trives. Du kan se på dem, at de mangler vand, når de får gule pletter på bladene. Det er dog en god ide, at du tjekker dem løbende, så de ikke kommer til det punkt.

squash zucchini dyrkning

Når du dyrker squash i friland skal du sørge at jorden er næringsrig og har en god struktur, som sørger for at jorden ikke klasker sammen. Har du endnu ikke sørget for muld til din køkkenhave, kan du finde kvalitetstestet og færdigblandet højbedsmuld her (den fås også til økologisk dyrkning).

Hvornår kan jeg høste squash?

Du kan løbende høste squash fra din plante, når den har nået en vis størrelse i løbet af sommeren. Det bedste er, at du spiser de små squash, da de er de mest lækre. Du bør derfor tjekke planten regelmæssigt, så dine squash ikke får vokset sig alt for store.

Du bør høste de sidste squash i oktober, inden den første nattefrost kommer. Derefter har du ikke mulighed for at høste mere.

Du opbevarer bedst squashene på et køligt sted, hvor der er omkring 10 grader. Det vil sige, at de ikke skal opbevares i køleskabet. Det er meget forskelligt, hvor længe de forskellige typer af squash kan holde sig. Nogle kan kun holde sig friske et par uger, andre hele vinteren.

Almindelige skadedyr og sygdomme

Det mest almindelige skadedyr, som du vil få problemer med, når du dyrker squash, er snegle. De er vilde med bladene på de små planter. For at forhindre, at de får gjort alt for stor skade på dine planter, er det derfor en god ide, at du sørger for at gå en sneglerunde i køkkenhaven en gang om dagen hele foråret og sommeren.

Den mest almindelige sygdom blandt squash er meldug. Den opstår særligt i meget fugtige somre og særligt sidst på sommeren. Det vil sige, at du ofte har høstet en del squash fra planten, og det derfor ikke vil betyde helt så meget for dig, at den bliver syg.

Der findes dog flere tiltag i forhold til at forhindre meldug. Når hunblomsten er begyndt at udvikle en frugt, vil den visne. Det er en god ide, at du fjerner de visne hunblomster, da de øger risikoen for meldug. Derudover bør du også undgå at vande direkte på bladene, når du vander, da de også øger risikoen for sygdommen.

Hvis du sørger for at holde øje med snegle og meldug, vil du dog have en meget nem plante i haven, som du vil have stor glæde af.

Læs eventuelt mere om hvordan du bekæmper og forebygger dræbersnegle.

Squash, zucchini eller courgette

Der er meget forvirring omkring de mange navne, som tilskrives squashplanten. En squash, zucchini og courgette er den præcis samme grøntsag og det er blot navnet på forskellige sprog.

Squash er den engelske betegnelse.

Zucchini er den italienske betegnelse.

Courgette den franske betegnelse.

På dansk bruger vi også navnene sommersquash og vintersquash.

FAQ

Kan squash tåle frost?

Squash kan ikke tåle frost. Derfor er det meget vigtigt at de først plantes ud når temperaturen konstant er over frostgrader.

Skal man forspire squash?

Når du vil så squash, kan du vælge mellem at forspire planterne i et indenfor eller i et drivhus. Når du forspirer squash, giver du dem selvfølgelig et forspring i forhold til, hvis du sår dem på friland. Vær dog opmærksom på hvornår du vælger at forspire squash, da de spirer hurtigt og nemt bliver til meget store planter indendørs. De tåler dårligt kulde og man kommer nemt til at stå med store planter, som er klar til at komme i jorden, mens det stadig er for koldt ude.

Kan man dyrke squash i krukker?

Der findes forskellige slags Squash. Vælger du at plante dine squash i en krukke skal du vælge en af de mere kompakte typer, da de ellers hurtigt kan komme til at brede sig mere end krukken tillader.

Hvornår er det bedst at plante squash?

Hvis du vil så squash direkte på friland, skal du typisk vente til midten af juni, før du er helt sikker på, at det er varmt nok til, at du kan så squash. Du følger samme fremgangsmåde som i drivhuset ved at så to frø to cm under jordens overflade. Det er en god ide, at du markerer stedet, hvor du har placeret frøene.

5 Kommentarer

  1. Hej martin
    Læste dit opslag om dyrkning af squash.
    Vi har sået squash i højbede i drivhus (første år som hus/haveejer) og de vokser meget og er blevet størrere end vi regnede med, så pladsen er trang. Der er kommet små blomster inden på “hovedstænglen/stammen” og de ser dejlige ud. Spørgsmålet er: kan man skærer de store blade af, eller bare nogle af dem? Vores tomat planter drukner snart i squash blade nemlig
    Mvh André

  2. Hvad er grunden til de små squash falder af? Hvad kan man gør ved det?

  3. Høns er vilde med squash

    Bjarne Munk Nielsen
  4. Hej
    Lægger jeg bare min squash plante på jorden/dækbark og så vokser den bare der, eller skal den støttes om/bindes op?

  5. Hej Martin,
    Jeg har 4 squashplanter i nogle plantekasser på min altan, og de er blevet flotte og store. To af planterne har dog udviklet meldug (går jeg ud fra). De har en hvid mamorering på deres blade. Indtil videre er ingen af planterne store nok til at bære frugt, så jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg så skal være opmærksom på ved planterne ift sygdommen. Er der andre måber, jeg kan komme det til livs på? Og kan meldug sprede sig til de sidste to planter?
    Tak for en dejlig detaljeret blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove