Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Bøgehæk plantning og gødning

Bøgehæk guide – plantning m.m.

En bøgehæk er en meget nem og tæt form for hæk. Hækken kan nemlig klare sig med kun at blive klippet og gødet en gang om året. Den er derfor også meget populær rundt om de danske haver.


Bøgehækken deler første pladsen som den mest populære hæk i Danmark med ligusterhækken. Det skyldes, at bøgehækken er tæt hele året, så det ikke er muligt at se igennem den.

Om sommeren har den flotte grønne blade, mens den om vinteren beholder sine visne, brune blade. Hækken er derfor oplagt for dig, der gerne vil have en hæk, der afspejler årstidernes skiften.

Derudover er bøgehækken også populær, fordi den ikke kræver særlig meget pasning. Du kan nøjes med at klippe den en enkelt gang om året og sørge for at rydde ukrudt. Hækken passer altså stort set sig selv det meste af året.

Læs med i dette indlæg inden du planter din bøgehæk.

Typer af bøgehækplanter

Når du køber en hækplante, kan du vælge mellem forskellige typer, der er defineret ud fra, hvordan roden er beskyttet.

1) bøgehæk barrodsplanter

Barrodsplanter er planter helt uden jord om rødderne. De tørrer hurtigt ud, og det er derfor vigtigt, at du ikke lader dem ligge for længe med rødderne blottede. De er den billigste form for hækplanter og typisk også den, der er nemmest for dig at sætte – hvis du har adgang til en rendegraver.

2) Bøgehækplanter med klump

Planter med en klump jord om rødderne er ikke lige så følsomme over for at tørre ud. Du behøver derfor ikke at være helt så hurtig med at få dem i jorden. De ligger i et mellem prisniveau.

3) Bøgehækplanter i potte

Bøgehækplanter i en potte er de dyreste planter. Deres rødder har alt, hvad de skal bruge, og du behøver derfor ikke at skynde dig lige så meget med at sætte dem ud. Det er praktisk, da det er hårdt og tungt arbejde at skulle plante mange bøgehækplanter i en potte på samme tid. De er den dyreste løsning.

Plantning af bøgehæk

Det bedste er, at du planter bøgehækken i oktober. Det er også det tidspunkt, hvor du vil have det største udvalg af planter på planteskolen. Du kan dog godt både købe og plante bøgehæk ud i foråret.

Selvom hækkens blade er begyndt at visne, vokser dens rødder helt frem til, at jorden er 3-4 grader. Om vinteren går de i dvale, men om foråret, når jorden igen er 3-4 grader, begynder de at vokse igen.

Når du planter om efteråret, har planten altså et langt større rodnet, end hvis den blev plantet om foråret. Det betyder, at du ikke behøver at vande bøgehækken, hvis du planter om efteråret. Hvis du planter om foråret, skal du dog holde øje med, at planten ikke tørrer ud, og vande, hvis det ikke har regnet længe.

Bøgehæk i efteråret
Er du vild med de brune efterårsfarver og en uigennemsigtig hæk året rundt, så bør bøgehækken være øverst på ønskelisten.

Hvor dybt skal hækken plantes?

Som udgangspunkt skal du grave en rende, der er 30 x 30 cm, når du skal plante bøgehækken. Deri placerer du bøgehækken, så den ikke kommer til at stå dybere, end den gjorde, da den stod på planteskolen. Du kan sætte en pæl op med en snor for cirka hver femte meter. Det hjælper dig til at få sat planterne lige.

Der skal være 4-5 hækplanter per meter. Ved både to og tre hækplanter per meter kan du godt få en hæk, der er tyk i toppen, men den vil ikke være det i bunden. Ønsker du en hæk, der er tæt både foroven og forneden, bør du altså som minimum gå med fire planter per meter.

Det nemmeste, når du skal plante bøgehæk, er, at du allierer dig med en anden, så der er en, der placerer og holder hækken, mens den anden skubber jorden ned omkring den.

Bedste jord til bøgehæk

Når vi som udgangspunkt siger, at du skal grave et hul, der er 30 x 30 cm, skyldes det, at du skal være opmærksom på, hvordan jordkvaliteten er, hvor du bor. Måske ved du allerede, om jorden er let, middel eller svær. Hvis du ikke ved det, kan du teste det.

Du tester jordkvaliteten ved at grave et hul på 30 x 30 cm der, hvor du gerne vil placere en hækplante. Vent, til der har været et stort regnskyl, og se, hvor længe vandet er om at forsvinde. Vandet bør ikke være mere end et døgn om at sive væk.

Hvis vandet enten forsvinder meget hurtigt på grund af let jord, eller det forsvinder meget langsomt på grund af svær jord, er det en god ide, at du graver hullet dybere og lægger noget godt hækjord i bunden af det.

Hækjorden som vi her på Havehandel.dk producerer på egne anlæg er lavet med henblik på at sikre en god jordstruktur samt en organisk næringssammensætning, som sikrer langsom og stabil frigivelse af næringsstoffer.

Køb vores hækjord her – Vi garanterer at din bøgehæk får de bedste vilkår i forhold til vand, ilt og næring.

Hent svampe til din bøgehæk

Undersøgelser viser, at bøgehække trives bedst, når der er nogle særlige svampe til stede i jorden. Hvis der ikke er bøgehække eller bøgetræer i nærheden af, hvor du bor, er det ikke sikkert, at de er i din jord.

De kommer med tiden fra dine planter, men for at sikre, at de får en god start, kan du hente dem fra et sted med bøgetræer. I det tilfælde skal du bare samle visne bøgeblade ind fra skovbunden og placere en håndfuld blade under hver plante. Sørg selvfølgelig for at spørge skovejeren om lov først.

Pasning af bøgehæk

En bøgehæk kræver ikke særlig meget pasning, hvilket også er med til at gøre den så populær. Planter du i foråret, skal du sørge for at vande den første sommer, og du skal derudover fjerne ukrudt rundt om hækken.

Ukrudtet stjæler bøgehækkens næring. Derfor er det særligt vigtigt, at du fjerner det de første år. Har du ikke lyst til at ligge på knæ og fjerne ukrudt hele vejen rundt, kan du i stedet lægge barkflis ud under hækken. Du skal lægge et lag på 5-8 cm, før ukrudtet ikke bryder igennem. Se vores udvalg af barkflis her.

Når du lægger barkflis, skal du være opmærksom på, at fuglene er ret vilde med at rode i det. Du skal derfor fra tid til anden feje det ind på plads. Mange foretrækker det dog, da de i så fald kan stå oprejst i en noget mere behagelig stilling.

Gødning af bøgehæk

Som alle andre planter har bøgehække selvfølgelig brug for, at der bliver tilført gødning fra tid til anden. Det nemmeste er klart, at du tilfører jordforbedring som en topdressing fra oven. Der lægger du det bare ud under hækken, og så vil næringsstofferne langsomt sive ned i jorden.

Vores ukrudtshæmmende jordforbedring er meget effektiv som toplag til bøgehækken – Jordforbedringen kan købes her.

Hvis du ikke har gødet din hæk i flere år, og den derfor trænger meget til næring, kan du i stedet bruge kunstgødning. Det opløser du i vand og hælder derefter ud på jorden. Det trænger dermed hurtigere ned til rødderne.

Det bedste er, at du tilfører gødning lige efter, at hækken er sprunget ud. Hvis du gør det før, risikerer du at påvirke knopper, der ikke skulle være sprunget ud nu.

rødbøg hæk set om vinteren
Her ser du en smuk rødbøg i fantastiske vinteromgivelser

Klipning af bøgehæk

Din bøgehæk har ikke brug for at blive klippet særlig tit. Faktisk kan du nøjes med at klippe den en gang om året, hvis du ikke er så meget til det med at klippe hæk – og det er der mange, der ikke er. Hvis du vil have en tættere og pænere hæk, bør du dog klippe den to gange om året.

Et gammelt husråd siger, at du skal have klippet hækken inden Sankt Hans. Hækken kan dog både klippes længe før og efter Sankt Hans, så det er meget en smags sag. Hvis du klipper hækken før Sankt Hans, risikerer du at skulle klippe hækken to gange for at få den til at se pæn ud.

Fugle kan godt lide at bygge reder i bøgehække. Hvis du har en i din, bør du undgå at klippe det område af hækken til slutningen af juli eller ind i august. På det tidspunkt er ungerne nemlig fløjet fra reden, og du vil derfor ikke forstyrre dem med din klipning.

Hvornår skal jeg klippe en nyplantet bøgehæk?

En bøgehæk vokser typisk mellem 40 til 50 cm om året. Dog vokser den kun 20 – 25 cm det første år. Hvis du ikke har købt en færdighæk, der har den højde, som du gerne vil have, kan du vente med at klippe din hæk, til den har nået den fulde højde. Hvis du gerne vil studse den lidt for at få den til at se pænere ud, kan du dog også sagtens gøre det.

Hvor det er et valg, om du vil klippe den nyplantede hæk i toppen, bør du altid klippe den i siderne. Når du klipper hækkens sider, gør du den nemlig også tættere. Der, hvor der før var et skud, vil der efterfølgende komme to til tre skud efter en klipning.

Beskæring af bøgehækken

I nogle tilfælde kan din bøgehæk blive meget tyk. Det kan du særligt se på ældre ejendomme, hvor der måske ikke er blevet klippet så meget af bøgehækken, som der burde. I det tilfælde kan du beskære hækken, så den bliver tyndere igen.

Det bedste er, at du beskærer bøgehækken, inden den får knopper om foråret. På den måde undgår du, at du har en tynd og afpillet hæk at se på alt for længe.

Ved at sørge for at klippe din hæk en gang om året og give den gødning kan du altså sikre for, at du bliver ved med at have en flot og tæt hæk rundt om haven.

Hvad koster en bøgehæk?

Du kan finde hækplanter til en bøgehæk i stort set alle prisklasser. De billigste planter er barrodsplanter, der ikke er så høje. Typisk vil de være 30-50 cm. Der vil altså gå en del tid, før hækken er så høj og tæt, at den skærmer mod nysgerrige blikke.

De dyreste hække er omvendt de færdighække, der kommer i en potte. Dem kan du købe, hvor de allerede har den højde, som du gerne vil have. Det kan for eksempel være 180 cm. Dermed skal du bare vente på, at hækken bliver tæt, og du har derfor en god afskærmning fra start af.

Hvilke hækplanter du skal vælge, kommer altså helt an på, hvad dit budget til hækken er. Mange vælger at gå med en mellemvej, hvor hækken for eksempel er på 50-80 cm, så der ikke går helt så lang tid, før hækken er oppe i den ønskede højde.

FAQ

Hvilken gødning er bedst til bøgehæk?

Som alle andre planter har bøgehække selvfølgelig brug for, at der bliver tilført gødning fra tid til anden. Det nemmeste og bedste er klart, at du tilfører jordforbedring som en topdressing fra oven. Der lægger du det bare ud under hækken, og så vil næringsstofferne langsomt sive ned i jorden.

Hvornår planter man bøgehæk?

Det bedste er, at du planter bøgehækken i oktober. Det er også det tidspunkt, hvor du vil have det største udvalg af planter på planteskolen. Du kan dog godt både købe og plante bøgehæk ud i foråret. Selvom hækkens blade er begyndt at visne, vokser dens rødder helt frem til, at jorden er 3-4 grader. Om vinteren går de i dvale, men om foråret, når jorden igen er 3-4 grader, begynder de at vokse igen.

Hvornår er det bedst at klippe en bøgehæk?

Din bøgehæk har ikke brug for at blive klippet særlig tit. Faktisk kan du nøjes med at klippe den en gang om året. Hvis du vil have en tættere og pænere hæk, bør du dog klippe den to gange om året. Et gammelt husråd siger, at du skal have klippet hækken inden Sankt Hans. Hækken kan dog både klippes længe før og efter Sankt Hans, så det er meget en smags sag.

Hvor hurtigt vokser en bøgehæk?

En bøgehæk vokser typisk mellem 40 til 50 cm om året. Dog vokser den kun 20 – 25 cm det første år. Hvis du ikke har købt en færdighæk, der har den højde, som du gerne vil have, kan du vente med at klippe din hæk, til den har nået den fulde højde.

43 Kommentarer

  1. Hej. Hvor dybt ned bør man udskifte jorden ved en bøge hæk. Altså hvor meget skal graves væk og erstattes af hækjord. Vi har meget leret jord hvor der nærmest står blankt vand efter vanding/regn. Fik plantet bøgehæk ved indflytning for 2 år siden men den vokser meget langsomt og tænker det kan have meget med jorden at gøre…. Kunne derfor godt finde på at udskifte jorden KU. Her. Er det en dårlig ide?

    Bjarke Würtz
    1. Hej Bjarke

      Umiddelbart lyder det til at du kan nøjes med at forbedre jorden omkring hækken ved at lægge et topdække af organisk jordforbedring. Der er mange fordele ved at udlægge jordfordring omkring bunden af sin hæk. Jorden vil blive forbedret, der bliver tilført organisk næring til hækplanterne, den vil blive mindre sårbar overfor tørke da jordforbedring vil hjælpe med at holde på vandet. Derudover så virker et topdække på ca. 5 cm. også ukrudtshæmmende.
      Du kan eventuelt løsne jorden en smule inden du udlægger jordforbedringen. Her kan du bestille og læse mere om jordforbedring.

      Martin Nissen
  2. Dejlig artikkel.
    Har købt hus med gammel bøgehæk, den er meget tyk og åben. ca 60cm ind til stammen på hver side.
    spørgsmål.
    hvor tæt på stammen kan jeg klippe den tilbage til?
    ved godt at jeg kun kan klippe den ene side og så vente et par år eller ved god vækst til den anden side kan klippes, vil meget gerne klippe den langt ind.
    mvh. Peter Nielsen

    Peter Nielsen
    1. Hej Peter

      Som du selv siger kan man vælge at gøre det over 2 år, hvor man tager en side hvert år. Alternativt kan man klippe den helt til om vinteren hvor bøgehækken er gået i dvale. En grov vinterbeskæring vil være at foretrække, da det er det mest skånsomme for hækken.

      Martin Nissen
      1. Jeg har en 3-4 år gammel bøgehæk, som står meget tæt på andre hække/buske og delvist under to store birketræer. Hækken – især toppene – hælder nogle steder meget ud mod vejen for at få sol. Kan man opstramme den på en måde, eller skal jeg holde mig fra det? I forbindelse med tørke er en del af hækplanterne løbende udskiftet. Skal jeg klippe hækken i samme højde eller blot holde fast i den ønskede højde, hvor den er nået?

  3. Hej,
    Jeg har en to år gammel bøgehæk som har mange lange skud som knækker af her i blæsten.
    Jeg er meget i tvivl om hvornår jeg skal beskære den i højden da den flere steder er op til 2 meter høj.
    Mit spørgsmål er om jeg “bare” skal beskære i siderne så den ikke har lange skud så jeg kan nå min højde på hækken som jeg gerne vil have?
    Et andet spørgsmål er om hækken de steder hvor hovedstammen er knækket om den her stadig kommer med i højden?
    Jeg håber du kan guide mig i dette lidt forvirrede spørgsmål.
    Mvh
    Morten Vilhelmsen

    Morten Vilhelmsen
  4. Hej Martin,

    Vi har en 1 år gammel bøgehæk hvor der er lagt træflis ud under hækken. Skal det fjernes for at hækken overlever Eller kan man gøre andet. Har først set nu at det ikke er så godt:-).

    1. Hej Christian,
      Du har ret, træflisen kræver noget kvælstof som den vil tage en smule fra, af det som ville have gået til hækkens forbrug. Det kan du opveje ved at gøde ekstra. F.eks. bruge dette produkt et par gange ekstra i løbet af året, end man normalt ville gøre. (Mængde og hvornår på året står inde på produktsiden) https://havehandel.dk/produkt/haekgoedning-10-kg/
      Mvh Martin 🙂

  5. Mange tak for svar Martin, det er hermed købt:-)

  6. Vil det give mening at ligge et lag jordforbedring som toplag her i slut oktober måned?

    1. Hej Morten

      Ja det ville det helt bestemt. Det er der rigtig mange haveejere der gør med stor succes. et godt lag jordforbedringen vil, udover at gøde, også holde jordtemperaturen højere i længere tid, samt minimere ukrudt.

      Martin Nissen
  7. Hej Martin

    Vi er igang med at finde ud af hvad den bedste løsning er for vores bøgehæk er, vi bor ikke langt fra Vesterhavet og synes den har lidt svært ved at komme, den blev plantet sidste år i efteråret.
    Den har set okay ud her i sommers men synes godt den kunne have set bedre ud (vi er en af dem med den pænest hæk her i kvarteret)
    Vil du anbefale jordforbedring eller bark flis? Hvis bark flis ville du så a betale at man lage et ukrudt dug under?
    Eller hvad tænker du er den bedste løsning?

    Vh Camilla

    Camilla Schmidt
    1. Hej Camilla

      Dejligt at i allerede har nabolagets pæneste hæk. 🙂

      Hvis man udelukkende tænker på at skabe de bedste betingelser for hækken, så vil jeg altid anbefale jordforbedring som topdække – den organiske næring fra jordforbedringen, som langsomt frigives er det bedste man kan give sin hæk.

      Barkflis derimod er efter manges mening pænere og lidt lettere at holde mht. ukrudt, da man som du selv nævner typisk bruger en ukrudtsdug under. Det er dog ikke ligeså nærende sammenlignet med jordforbedring. Vælger du barkflis kan jeg anbefale at du gøder hækken med en omgang organisk havegødning, inden du lægger ukrudtsdug og barkflis på.

  8. Hej.
    Vi har netop sat en ny bøgehæk i størrelsen 50-80 cm.
    Nogle steder har vi i kampens hede sat hækken, så der næsten er 6-7 hækplanter Per meter. Det er dog få steder, generelt er det 5-6 planter Per lb meter. Er det okay eller skal vi lave det om?

    1. Hej Henrik
      Umiddelbart så er det ikke nødvendigt at lave om, hvis i synes at det ser fint ud. Hvis bøgehækken lige er sat, kan i dog sagtens flytte rundt på dem uden det skader dem.

  9. Først mange tak for al den gode information. Vi har netop plantet barrodsplanter og de er allerede visnet og tørre at se på, vi har vandet dem lidt, men ikke noget særligt. Vi fik ikke holdt rødderne fugtige under udplantningen. Så mit spørgsmål er, hvad gør vi nu? Er der en chance for at de kommer sig, kan vi vande dem ekstra meget, eller er det okay at de allerede er visnet? Mange hilsner novicen

    1. Hej Mads

      Det er svært at sige, men jeg ville afvente og se tiden an – forhåbentligt skyder de igen. Sørg for at få vandet, hvilket er nemt med en siveslange. Er der nogle af hækplanterne som er helt døde, eller ikke skyder igen, så udskift disse med nye hækplanter til foråret.

      Sørg for at jorden er godt gødet – Udlæg evt. et toplag med 5 cm. jordforbedring, hvilket også hjælper med at holde på varmen i jorden her henover vinteren.

  10. Hej
    Jeg skal have fyldt et stykke jord 6,0 m x 1,2 m.
    med bøgeplanter.
    Hvordan gør jeg det bedst med at grave rækker , overskydende jord og kun 20 cm mellem rækkerne ??

    Iben Beck-Hansen
  11. Vi er flyttet ind i et hus med nyplantet bøgehæk. Der er mange egetræer tæt på, og de visne blade fra egetræerne har samlet sig omkring bøgehækken.

    Er de visne blade en god beskytrelse mod frost eller giver de risiko for svamp eller lignende?

    Med andre ord, bør vi fjerne de visne blade eller lade dem ligge vinteren over?

    1. Hej Iben

      Godt spørgsmål! Du behøves ikke fjerne de nedfaldne blade. Mange vælger faktisk at tage alle deres nedfaldne blade og lægge dem ud under hækken. Et lille fif til at holde på bladene, så de ikke blæser væk er, at lægge et lag jordforbedring eller kompost oven på bladene.

      Det eneste sted i haven hvor løse blade kan gøre skade er på din græsplæne.

      Mvh Martin.

  12. Hej
    Hvordan får vi en meget gammel fin lav bøgehæk højere og fortsat være tæt ? Hæk er ca 50 år gammel, 80 cm bred og 100 cm høj. Vi ønsker den højere gerne 180 cm. Skal vi lade den langsomt blive højere og stadig klippe toppe lidt hvert år? Eller skal vi blot klippe siderne? Blot bange for, at den så bliver for transparent/ranglet , da den som sagt er 50 år og meget fin og tæt med store stammer.
    Mange tak

    1. Hej Mette

      Det afhænger af hvor travlt i har med at få hækken op i højde. Læg en plan alt efter hvor tålmodige i er. I kan godt bare lade toppen gro vildt og nøjes med at klippe siderne, men det vil naturligvis give en mere “ranglet” hæk på kort sigt.

      Alternativt kan i fx klippe den ned på toppen, så den kun vækster med 15-20 cm. på toppen hvert år.

      Mvh Martin.

  13. Hej
    Jeg har en gammel bøgehæk der er 2,5 meter høj og godt bred. Jeg vil gerne beskære den ene side næsten helt ind til stammen samt 0,5 meter af toppen. Vil det være fint at gøre det nu(slut Jan/start feb)? Det virker ikke til der kommer det vilde frost i år, men har hækken godt af frost når den lige er blevet beskåret?

    1. Hej Henrik

      Ja vejret er umuligt at spå om, men lige nu er et ganske fint tidspunkt at give en den grov klipning. 🙂

      Martin Nissen
  14. I efteråret beskar jeg min gamle bøgehæk markant på den ene side af hækken – og i går lod jeg den så beskære på den anden side. Hækkens bredde er næsten halveret og udgør på midten cirka 60 cm i tværmål. Nu opdager jeg så, at mange fagkyndige åbenbart anbefaler, at man foretager beskæringerne henover flere år, men det er jo for sent for mig.

    Derfor er mit egentlige spørgsmål: Det er hensigten også nu at beskære hækkens top markant fra sine nuværende 165 til 120 cm. Tåler bøgehækken en sådan tilgang?

    Tak på forhånd!

  15. Hej.
    Har nogle plantekassens “hjemmelavede” 40x40x100 og 200…
    Er det mulig og plante en bøgehæk i disse.?
    Skal bruges til afskærmning på min terrasse.
    Er der en speciel gødning der er god til bøg? Hækplante str 50-80 cm
    Pft Kennet

    1. Hej Kennet

      Ja det kan sagtens lade sig gøre.

      Hvis du planter bøgehækkene i en god hækmuld, eller bruger noget jord fra haven, som du forbedre med kompost eller jordforbedring, så skal du ikke tænke på gødning de første 12-24 måneder.

      Senere kan du enten gøde med kunstgødning, eller med organisk gødning i form af et topdække med jordforbedring.

      Martin Nissen
  16. Hej Martin.
    Jeg har en gammel bøgehæk, som er meget bred (ca 120) og som jeg gerne vil beskære. Er det for sent på året beskære nu? Og hvor langt ind kan man beskære, hvis man gerne vil have en grøn hæk og ikke kun se på stammer i år?

  17. Hej
    Jeg fik plantet en ny bøgehæk i januar mdr. den er stadig ikke sprunget ud.
    De står rigtig fint med skud og har kakaoflis og fået vand.
    Springer de ikke ud første år? Eller springer de senere ud?

    Dorte

    Dorte Gantzhorn
  18. Hej Martin

    Vi har overtaget et gammelt hus og derved ogsp en gammel bægehæk. Den er slet ikke tæt og meget høj. Det vil vi så gerne lave om på. For den er ikke særlig pæn.
    Den er over 2 meter nu med tykker stammer og grene. Hvor meget må vi beskære i højden. Vi tænker nemlig 1/2 meter ned. Og den en sude har næsten ingen grene dermed meget svær at besvære og får de. Tykkere og tættere. Hvad søren gør vi lige. ‍♀️

  19. Hej Martin,

    Jeg har en bøgehæk som er 1,5 år gammel, som jeg gerne vil have flyttet. Jeg kan læse, at det ikke er en god idé at flytte hækken før efter 10. november, men gælder det også nyere hække, som endnu ikke har et stort rodnet? Hvis jeg vælger at tage chancen, hvordan opbevarer jeg så bedst hækplanterne mens jordarbejdet udføres og indtil hækken skal plantes påny? På forhånd tak for svar

    Karen-Marie
  20. Hej Martin

    Har plantet en ny bøgehæk for ca. 2 mdr. Siden. Den så rigtig fin og grøn ud for en uge siden, men bladene er begyndt at krølle og visne. Det er faktisk hele hækken.

    Jeg har været flittig med at vande både med siveslage og vandslange selv og har lagt jordforbedring ud som toplag. Er det meget normalt det første år, eller er det pga. For lidt eller for meget vand eller noget helt tredje?

    Mvh Michael

    1. Kigger lige med her, har også selv plantet barrods planter i samme periode, en del af planterne har slet ikke fået blade endnu, imens andre har sporadiske blade, som dog også krøller og ser visne ud.

  21. Hej Martin

    Jeg har en bøgehæk, som er ca. 14.år gammel, den er ca. 180 cm høj og ca. 50 cm bred. vi har boet i huset siden 2016. Vores bøgehæk har kun blade i den ydereste række, og efter vi har kikppet hækken, kan vi se at der er vissen grene og hækken har mange huller, det ser ud som om, den er ved at går ud. Kan vi redde hækken.

    Mvh Heidi

    Heidi Christoffersen
  22. Hej
    Jeg har en bøgehæk ind til naboen.
    Hækken er som aftalt sidste år klippet ned til 180 på min side. Naboen har ikke gjort helt det samme.
    I år er hækken ikke klippet endnu ( sikkert fordi de skal flytte)
    Kan jeg forlange at hækken bliver klippet ned til 180, inden de rejser??

    1. Hej Berit

      Man kan godt pålægge naboer at holde hækken “behørigt klippet”, men det er en længere proces at anmelde et hegnsyn ved kommunen. I tilfælde hvor hækken ikke er holdt i en forsvarlig stand, kan de blive pålagt at klippe den.

      Der skal dog være tale om en hæk der er så misvedligeholdt at der er chance for at den fx vælter når det sner, eller er over 2 meter i højden.

      Vælger i at tage sagen op hos kommunen vil jeg dog anbefale jer først at henvende jer til naboen via brev, hvor i anmoder om at hegnlovens regler bliver overholdt – Notér at i efter 7 dage uden svar, vil tage sagen videre til hegnssynet.

      Martin Nissen
  23. kære Martin Nissen, kan du hjælpe med en forklaring på sætningen “Hvor det er et valg, om du vil klippe den nyplantede hæk i toppen, bør du altid klippe den i siderne.” ? Jeg er nemlig meget i tvivl om hvordan jeg skal klippe min 2 år gamle bøgehæk.

    mvh
    Troels

    Troels Aagaard Loua
  24. Hej
    Vi har en stor flot bøgehæk som er mange år gammel, sidste år skulle vi have fræst nogle træstubben ned.
    Dem der gjorde det kom desværre lidt for tæt på vores hæk og hækken blev brænd der hvor maskinen have ramt.
    Mit spørgsmål er om det kommer sig eller skal vi gøre noget?

    Vh Regitze

    Regitze Witte
  25. Hej Martin,

    Vi har sat en bøgehæk i april månede. og vi på tænker at give den et ekstra skud inden vinteren kommer for tæt på.
    Hvordan vil du gribe den an? vi har et tyndt lagt træfils i toppen. skal det væk inden? eller kan vi bare ligge det oveni?

    Jordforbedring og et huk gødning. og gøre det til foråret igen.?

    1. Hej Martin.
      Jeg ligger et lag på 7-10 cm jordforbedring ind under hækken nu, eller inden for de næste par uger. Så kan næringen fra jordforbedringen sive ned til rødderne sammen med regnen og selve jordforbedringen giver et beskyttende lag mod vinterens frost 🙂 Det vil jeg anbefale at alle gør. Så kan du evt. gøde igen til forår, men du bør ikke gøre det samtidigt, da der er næring nok i jordforbedringen.
      Mvh

  26. Har plantet ca 90 m2 bøgepur på en meget skrånende skrænt med dårlig sandjord i november i år. Hvilken specifik jordforbedring vil du anbefale og i hvilken mængde?
    P.f.h.t.

    1. Hej Mogens,

      Jeg vil anbefale en organisk jordforbedring (Link). Læg et lag på ca. 5-6 cm.

      Lad os sige at du har 25 cm. bar jord på hver side af hækplanterne, som skal jordforbedres, så skal du bruge jordforbedring til 0,5 meter x 90 meter.
      Til det skal du bruge ca. 2,5 m3 jordforbedering, såfremt du sigter efter et lag på 5-6 cm.

      Det håber jeg giver mening. 🙂

  27. Vi har plantet ny bøgehæk tilbage i oktober og har ventet med jordforbedring (topdække) til nu her. Men kan læse i skriver at det potentielt kan ødelægge skudene hvis man gøder inden de er sprunget ud. Er dette kun tilfældet hvis det er kunstgødning? Eller skal jeg også afvente med jordforbedringen som topdække indtil de er sprunget ud?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove