Bøgehæk plantning og gødning

Bøgehæk guide – plantning m.m. 6

En bøgehæk er en meget nem og tæt form for hæk. Hækken kan nemlig klare sig med kun at blive klippet og gødet en gang om året. Den er derfor også meget populær rundt om de danske haver.


Bøgehækken deler første pladsen som den mest populære hæk i Danmark med ligusterhækken. Det skyldes, at bøgehækken er tæt hele året, så det ikke er muligt at se igennem den. Om sommeren har den flotte grønne blade, mens den om vinteren beholder sine visne, brune blade. Hækken er derfor oplagt for dig, der gerne vil have en hæk, der afspejler årstidernes skiften.

Derudover er bøgehækken også populær, fordi den ikke kræver særlig meget pasning. Du kan nøjes med at klippe den en enkelt gang om året og sørge for at rydde ukrudt. Hækken passer altså stort set sig selv det meste af året.

Læs med i dette indlæg inden du planter din bøgehæk.

Typer af bøgehækplanter

Når du køber en hækplante, kan du vælge mellem forskellige typer, der er defineret ud fra, hvordan roden er beskyttet.

1) bøgehæk barrodsplanter

Barrodsplanter er planter helt uden jord om rødderne. De tørrer hurtigt ud, og det er derfor vigtigt, at du ikke lader dem ligge for længe med rødderne blottede. De er den billigste form for hækplanter og typisk også den, der er nemmest for dig at sætte – hvis du har adgang til en rendegraver.

2) Bøgehækplanter med klump

Planter med en klump jord om rødderne er ikke lige så følsomme over for at tørre ud. Du behøver derfor ikke at være helt så hurtig med at få dem i jorden. De ligger i et mellem prisniveau.

3) Bøgehækplanter i potte

Bøgehækplanter i en potte er de dyreste planter. Deres rødder har alt, hvad de skal bruge, og du behøver derfor ikke at skynde dig lige så meget med at sætte dem ud. Det er praktisk, da det er hårdt og tungt arbejde at skulle plante mange bøgehækplanter i en potte på samme tid. De er den dyreste løsning.

Bøgehæk pris (hvad koster det)

Du kan finde hækplanter til en bøgehæk i stort set alle prisklasser. De billigste planter er barrodsplanter, der ikke er så høje. Typisk vil de være 30-50 cm. Der vil altså gå en del tid, før hækken er så høj og tæt, at den skærmer mod nysgerrige blikke.

De dyreste hække er omvendt de færdighække, der kommer i en potte. Dem kan du købe, hvor de allerede har den højde, som du gerne vil have. Det kan for eksempel være 180 cm. Dermed skal du bare vente på, at hækken bliver tæt, og du har derfor en god afskærmning fra start af.

Se et stort udvalg billige bøgehækplanter her.

Hvilke hækplanter du skal vælge, kommer altså helt an på, hvad dit budget til hækken er. Mange vælger at gå med en mellemvej, hvor hækken for eksempel er på 50-80 cm, så der ikke går helt så lang tid, før hækken er oppe i den ønskede højde.

Plantning af bøgehæk

Det bedste er, at du planter bøgehækken i oktober. Det er også det tidspunkt, hvor du vil have det største udvalg af planter på planteskolen. Du kan dog godt både købe og plante bøgehæk ud i foråret.

Selvom hækkens blade er begyndt at visne, vokser dens rødder helt frem til, at jorden er 3-4 grader. Om vinteren går de i dvale, men om foråret, når jorden igen er 3-4 grader, begynder de at vokse igen.

Når du planter om efteråret, har planten altså et langt større rodnet, end hvis den blev plantet om foråret. Det betyder, at du ikke behøver at vande bøgehækken, hvis du planter om efteråret. Hvis du planter om foråret, skal du dog holde øje med, at planten ikke tørrer ud, og vande, hvis det ikke har regnet længe.

Bøgehæk i efteråret
Er du vil med de brune efterårsfarver og en uigennemsigtig hæk året rundt, så bør bøgehækken være øverst på ønskelisten.

Hvor dybt skal hækken plantes?

Som udgangspunkt skal du grave en rende, der er 30 x 30 cm, når du skal plante bøgehækken. Deri placerer du bøgehækken, så den ikke kommer til at stå dybere, end den gjorde, da den stod på planteskolen. Du kan sætte en pæl op med en snor for cirka hver femte meter. Det hjælper dig til at få sat planterne lige.

Der skal være 4-5 hækplanter per meter. Ved både to og tre hækplanter per meter kan du godt få en hæk, der er tyk i toppen, men den vil ikke være det i bunden. Ønsker du en hæk, der er tæt både foroven og forneden, bør du altså som minimum gå med fire planter per meter.

Det nemmeste, når du skal plante bøgehæk, er, at du allierer dig med en anden, så der er en, der placerer og holder hækken, mens den anden skubber jorden ned omkring den.

Bedste jord til bøgehæk

Når vi som udgangspunkt siger, at du skal grave et hul, der er 30 x 30 cm, skyldes det, at du skal være opmærksom på, hvordan jordkvaliteten er, hvor du bor. Måske ved du allerede, om jorden er let, middel eller svær. Hvis du ikke ved det, kan du teste det.

Du tester jordkvaliteten ved at grave et hul på 30 x 30 cm der, hvor du gerne vil placere en hækplante. Vent, til der har været et stort regnskyl, og se, hvor længe vandet er om at forsvinde. Vandet bør ikke være mere end et døgn om at sive væk.

Hvis vandet enten forsvinder meget hurtigt på grund af let jord, eller det forsvinder meget langsomt på grund af svær jord, er det en god ide, at du graver hullet dybere og lægger noget godt hækjord i bunden af det.

Hækjorden som vi her på Havehandel.dk producerer på egne anlæg er lavet med henblik på at sikre en god jordstruktur samt en organisk næringssammensætning, som sikrer langsom og stabil frigivelse af næringsstoffer.

Køb vores hækjord her – Vi garanterer at din bøgehæk får de bedste vilkår i forhold til vand, ilt og næring.

Hent svampe til din bøgehæk

Undersøgelser viser, at bøgehække trives bedst, når der er nogle særlige svampe til stede i jorden. Hvis der ikke er bøgehække eller bøgetræer i nærheden af, hvor du bor, er det ikke sikkert, at de er i din jord.

De kommer med tiden fra dine planter, men for at sikre, at de får en god start, kan du hente dem fra et sted med bøgetræer. I det tilfælde skal du bare samle visne bøgeblade ind fra skovbunden og placere en håndfuld blade under hver plante. Sørg selvfølgelig for at spørge skovejeren om lov først.

Pasning af bøgehæk

En bøgehæk kræver ikke særlig meget pasning, hvilket også er med til at gøre den så populær. Planter du i foråret, skal du sørge for at vande den første sommer, og du skal derudover fjerne ukrudt rundt om hækken.

Ukrudtet stjæler bøgehækkens næring. Derfor er det særligt vigtigt, at du fjerner det de første år. Har du ikke lyst til at ligge på knæ og fjerne ukrudt hele vejen rundt, kan du i stedet lægge barkflis ud under hækken. Du skal lægge et lag på 5-8 cm, før ukrudtet ikke bryder igennem.

Når du lægger barkflis, skal du være opmærksom på, at fuglene er ret vilde med at rode i det. Du skal derfor fra tid til anden feje det ind på plads. Mange foretrækker det dog, da de i så fald kan stå oprejst i en noget mere behagelig stilling.

Gødning af bøgehæk

Som alle andre planter har bøgehække selvfølgelig brug for, at der bliver tilført gødning fra tid til anden. Det nemmeste er klart, at du tilfører jordforbedring som en topdressing fra oven. Der lægger du det bare ud under hækken, og så vil næringsstofferne langsomt sive ned i jorden.

Vores ukrudtshæmmende jordforbedring er meget effektiv som toplag til bøgehækken – Jordforbedringen kan købes her.

Hvis du ikke har gødet din hæk i flere år, og den derfor trænger meget til næring, kan du i stedet bruge kunstgødning. Det opløser du i vand og hælder derefter ud på jorden. Det trænger dermed hurtigere ned til rødderne.

Det bedste er, at du tilfører gødning lige efter, at hækken er sprunget ud. Hvis du gør det før, risikerer du at påvirke knopper, der ikke skulle være sprunget ud nu.

Klipning af bøgehæk

Din bøgehæk har ikke brug for at blive klippet særlig tit. Faktisk kan du nøjes med at klippe den en gang om året, hvis du ikke er så meget til det med at klippe hæk – og det er der mange, der ikke er. Hvis du vil have en tættere og pænere hæk, bør du dog klippe den to gange om året.

Et gammelt husråd siger, at du skal have klippet hækken inden Sankt Hans. Hækken kan dog både klippes længe før og efter Sankt Hans, så det er meget en smags sag. Hvis du klipper hækken før Sankt Hans, risikerer du at skulle klippe hækken to gange for at få den til at se pæn ud.

Fugle kan godt lide at bygge reder i bøgehække. Hvis du har en i din, bør du undgå at klippe det område af hækken til slutningen af juli eller ind i august. På det tidspunkt er ungerne nemlig fløjet fra reden, og du vil derfor ikke forstyrre dem med din klipning.

Hvornår skal jeg klippe en nyplantet bøgehæk?

En bøgehæk vokser typisk mellem 40 til 50 cm om året. Dog vokser den kun 20 – 25 cm det første år. Hvis du ikke har købt en færdighæk, der har den højde, som du gerne vil have, kan du vente med at klippe din hæk, til den har nået den fulde højde. Hvis du gerne vil studse den lidt for at få den til at se pænere ud, kan du dog også sagtens gøre det.

Hvor det er et valg, om du vil klippe den nyplantede hæk i toppen, bør du altid klippe den i siderne. Når du klipper hækkens sider, gør du den nemlig også tættere. Der, hvor der før var et skud, vil der efterfølgende komme to til tre skud efter en klipning.

Beskæring af bøgehækken

I nogle tilfælde kan din bøgehæk blive meget tyk. Det kan du særligt se på ældre ejendomme, hvor der måske ikke er blevet klippet så meget af bøgehækken, som der burde. I det tilfælde kan du beskære hækken, så den bliver tyndere igen.

Det bedste er, at du beskærer bøgehækken, inden den får knopper om foråret. På den måde undgår du, at du har en tynd og afpillet hæk at se på alt for længe.

Ved at sørge for at klippe din hæk en gang om året og give den gødning kan du altså sikre for, at du bliver ved med at have en flot og tæt hæk rundt om haven.

6 Kommentarer

 1. Hej. Hvor dybt ned bør man udskifte jorden ved en bøge hæk. Altså hvor meget skal graves væk og erstattes af hækjord. Vi har meget leret jord hvor der nærmest står blankt vand efter vanding/regn. Fik plantet bøgehæk ved indflytning for 2 år siden men den vokser meget langsomt og tænker det kan have meget med jorden at gøre…. Kunne derfor godt finde på at udskifte jorden KU. Her. Er det en dårlig ide?

  Bjarke Würtz
  1. Hej Bjarke

   Umiddelbart lyder det til at du kan nøjes med at forbedre jorden omkring hækken ved at lægge et topdække af organisk jordforbedring. Der er mange fordele ved at udlægge jordfordring omkring bunden af sin hæk. Jorden vil blive forbedret, der bliver tilført organisk næring til hækplanterne, den vil blive mindre sårbar overfor tørke da jordforbedring vil hjælpe med at holde på vandet. Derudover så virker et topdække på ca. 5 cm. også ukrudtshæmmende.
   Du kan eventuelt løsne jorden en smule inden du udlægger jordforbedringen. Her kan du bestille og læse mere om jordforbedring.

   Martin Nissen
 2. Dejlig artikkel.
  Har købt hus med gammel bøgehæk, den er meget tyk og åben. ca 60cm ind til stammen på hver side.
  spørgsmål.
  hvor tæt på stammen kan jeg klippe den tilbage til?
  ved godt at jeg kun kan klippe den ene side og så vente et par år eller ved god vækst til den anden side kan klippes, vil meget gerne klippe den langt ind.
  mvh. Peter Nielsen

  Peter Nielsen
  1. Hej Peter

   Som du selv siger kan man vælge at gøre det over 2 år, hvor man tager en side hvert år. Alternativt kan man klippe den helt til om vinteren hvor bøgehækken er gået i dvale. En grov vinterbeskæring vil være at foretrække, da det er det mest skånsomme for hækken.

   Martin Nissen
   1. Jeg har en 3-4 år gammel bøgehæk, som står meget tæt på andre hække/buske og delvist under to store birketræer. Hækken – især toppene – hælder nogle steder meget ud mod vejen for at få sol. Kan man opstramme den på en måde, eller skal jeg holde mig fra det? I forbindelse med tørke er en del af hækplanterne løbende udskiftet. Skal jeg klippe hækken i samme højde eller blot holde fast i den ønskede højde, hvor den er nået?

 3. Hej,
  Jeg har en to år gammel bøgehæk som har mange lange skud som knækker af her i blæsten.
  Jeg er meget i tvivl om hvornår jeg skal beskære den i højden da den flere steder er op til 2 meter høj.
  Mit spørgsmål er om jeg “bare” skal beskære i siderne så den ikke har lange skud så jeg kan nå min højde på hækken som jeg gerne vil have?
  Et andet spørgsmål er om hækken de steder hvor hovedstammen er knækket om den her stadig kommer med i højden?
  Jeg håber du kan guide mig i dette lidt forvirrede spørgsmål.
  Mvh
  Morten Vilhelmsen

  Morten Vilhelmsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *