Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
parykbusk dyrkning

Parykbusk – Alt om sorter, plantning og pleje

Parykbusk er en smuk busk, der giver farve i din have. Den er løvfældende, og der findes flere sorter, hvor Royal Purple er den mest anvendte. Den har nemlig mørkelilla blade, som er super smukt. Når solen rammer parykbusken får den et rødligt skær, hvor den ellers vil være grønlig. Den får blomster om sommeren, som vil fylde det meste af busken. Du får dermed en busk, der har rigtig mange farver.

Historien bag parykbusken

Parykbusken er som sagt meget smuk, og den vil skabe opmærksomhed i din have. Den egner sig derfor bedst til parker eller større haver. Den kan blive op til 5 meter høj og 6 m bred. Oprindeligt stammer den fra Middelhavet, Himalaya bjergene og Centralasien. Man finder den på skråninger med masser af sol. Om sommeren får den blomster, der kan ligne en paryk, deraf navnet, fordi de dækker hele busken.

Hvilke parykbuske findes der?

Royal Purple

Som nævnt er Royal Purple den mest anvendte sort. Den har blade, der er hjerteformede og bliver purpurrøde. Den blomstrer i juni-juli, hvor den får lilla blomster. Om efteråret bliver løvet bronzefarvet. Den bliver som regel 4-6 m høj og 2-3 m bred. Du skal gøde den mellem og placere den i solen.

Den vokser opret, og det er en hårdfør busk.

Golden Spirit

Det er en smuk busk med lysegrønne blade, der kan lyse op i haven. Den bliver op til 2-4 meter høj og 2-3 meter bred. Den blomstrer i juli-september, hvor den får gulgrønne blomster. Den skal placeres i fuld sol, og den er hårdfør nok til danske forhold.

Den har en tæt og uregelmæssig vækst.

Young Lady

Young Lady er en smuk busk, der får pink blomsterfaner. Busken bliver 1-2 meter høj og 75 cm bred. Den blomstrer fra juni-juli måned. Den har det bedst i fuld sol eller halvskygge, og den er hårdfør.

Parykbusk

Hvornår skal parykbuske beskæres?

Beskæring skal ske om foråret, da busken kan fryse, hvis det er en kold vinter. Hvis den ikke har nogle frostskader, og den gror godt, behøver du ikke beskære den. Hvis du beskærer den hvert år, vil den blive mindre eller ophøre med at blomstre, fordi blomsterne, som man også kalder parykken, er to år gamle skud. Parykbuske med røde blade er mindre hårdføre end dem med grønne blade.

Under hvilke forhold vokser parykbusken bedst?

Parykbusken skal stå på en syd- eller vestvendt plads, hvor jorden skal være kalkholdig og ikke for fugtig. Det kan anbefales at dække den til om vinteren, da den ikke er helt hårdfør.

Hvordan planter jeg parykbusk?

Parykbusken skal plantes solitært. Du må gerne tiløje en god beriget plantemuld, når den skal plantes for at give planten en god start.

Hvis du ønsker formering, skal du købe frø eller gøre det vegetativ ved stiklinger, skåret i juni eller ved rodstiklinger.

Du skal være opmærksom på, at busken kan være eksemfremkalende hos personer med følsom hud.

Inspiration til andre planter

Når du skal beslutte dig for, hvilke planter du skal have i haven, er der mange muligheder. Det kan være, du ønsker en blåregn, der kan lyse smukt op med sine farver. Der findes mange farverige blomster og buske, som kan passe smukt til parykbusken.

Parykbusken tager meget opmærksomhed, så det kan være fint at placere den, hvis du har en stor have. Hvis din have ikke er så stor, kan den hurtigt tage opmærksomhed fra alt andet, da den både bliver stor og har stærke farver. Den er også ideel at placere i en park. Du kan altid sætte andre planter omkring, som er mere afdæmpede.

FAQ

Hvad er en parykbusk?

En parykbusk er en busk, der har forskellige farver alt efter sorten. Den er smuk og egner sig godt til de danske haver. De blomstrer med fine blomster i sommerperioden, og bladene har også smukke farver. 

Hvilke slags sorter findes?

Den mest brugte og populære er Royal Purple, men der findes også Young Lady og Golden Spirit. De er alle smukke med deres farver. 

Hvordan passer jeg parykbusken?

Parykbuskene skal have masser af sol, og du skal passe på med at beskære dem for hårdt. Det kan gøre, at de får flere frostskader om vinteren. De skal plantes solitært. 

3 Kommentarer

 1. Hvor dybt stikker parykbuskens rødder??
  Min parykbusk hat fået 2 aflæggere ved rodskud.

  Mette Damgård
  1. Hej Mette,
   Jeg har ikke specifikt den viden, men det her er hvad jeg kan finde frem til på nettet – vær opmærksom på det blot er en søgning jeg selv har lavet, så jeg tør ikke stå 100% inde for svaret. Mvh Martin

   Parykbuskens (Cotinus coggygria) rodsystem kan variere i dybde afhængigt af jordbundens forhold og vækstbetingelser. Generelt har de fleste buske og små træer et rodsystem, der strækker sig over en større del af det øverste jordlag, hvor der er tilstrækkelig ilt og næringsstoffer.

   Når det kommer til rodskud (aflæggere) fra en parykbusk, vil disse normalt have rødder, der er ret tæt på overfladen, da de typisk opstår som et resultat af skud, der stammer fra de eksisterende rødder eller rodkraven (området tæt på jordoverfladen).

   For at give de nye rodskud de bedste betingelser for at etablere sig, kan du overveje følgende:

   Jordforberedelse: Sørg for at have en veldrænet jordbund med tilstrækkelig næring. Parykbusken foretrækker normalt godt drænet jord.

   Beskæring: Klip eventuelt en del af de lavere blade og begræns det øverste løv for at reducere fordampning og lette vandoptagelsen for de nye rodskud.

   Vanding: Hold jorden omkring rodskuddene jævnt fugtig, men undgå oversvømmelse, da det kan føre til rodskader.

   Skygge: Beskyt rodskuddene mod stærkt sollys i de første uger for at mindske vandfordampning og stress.

   Sørg for luftcirkulation: Plant ikke rodskuddene for tæt på hinanden eller for tæt på den eksisterende parykbusk, da det kan føre til konkurrence om ressourcer.

   Det er altid en god idé at overvåge plantens sundhed og justere dine plejepraksisser efter behov. Hvis du har specifikke spørgsmål om din parykbusks rodskud, kan det være nyttigt at konsultere en lokal haveekspert, der kan tage højde for de specifikke forhold i din have.

   Martin Nissen
 2. Jeg har en parykbusk med nogle mosbelagte grene.
  Skal de skæres af ?

  Karen Lynge Oxlund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove