Tempeltræet, Ginkgo biloba, er et løvfældende træ. Det kommer oprindeligt fra Kina. Træet har en pyramideformet vækst, men det kan også få en bred eller kuplet vækst. Det får rigtig smukt efterårsløv, der er gult, så du kan rigtig nyde synet af træet om efteråret.
Om foråret og sommeren får det lysegrønne blade. Træet taber bladene om vinteren. Man mener, at træet har rødder tilbage til 230-250 millioner siden. Derfor er mange botanikere interesseret i træet.
Et træ med en lang historie og gode egenskaber
Tempeltræet har som sagt eksisteret i mindst 240 millioner år. Det er blevet set som et helligt træ, og det er ofte plantet ved buddhistiske templer og klostre. Det var i Japan, at europæere opdagede træet, selvom træet har hjemsted i Kina på Emeibjerget. Der er en art tilbage af tempeltræet. Man kender slægten fra Danmark også, hvor der findes 125 mil gamle forsteninger på Bornholm.
Man bruger træet i den medicinske verden. Det siges, at et ekstrakt fra træet blade er godt for blodomløbet og mod forstyrrelser i kredsløbet. Du kan ofte finde det i kosttilskud eller som medicin mod svampe- og bakterieinfektioner.
Træet egner sig godt til det danske klima. Det er meget robust og kan også tåle byluft. Du får et træ med en lang historie, som kan plantes de fleste steder.
Plantning af tempeltræet
Tempeltræet har ikke store krav til jordbund eller placering. Det skal gerne være en rimeligt veldrænet jord, hvor der ikke er alt for meget vind. Formering sker ved frø.
Træet skal have lidt beskyttelse mod frost den første vinter. Det kan blive op til 20 m højt, og det kan blomstre efter 20 år.
Tempeltræer er han eller hun. Huntræerne sætter frugter, og her kan frøene bruges til at formere planten. Frøene kan sås om forår og efterår.
Træet tåler sol eller halvskygge.
Placering af et tempeltræ i haven
Tempeltræet trives de fleste steder i veldrænet jord og på en plads uden for meget vind.
Vanding
Når træet er nyplantet, skal det vandes. Det er særligt i den første tid, indtil rødderne har fundet bundfæste. Du skal derfor vande det rigeligt. Når træet er etableret, skal det nok selv sørge for vand og næring.
Gødning
Det kan være godt at gøde to gange i løbet af en sæson. I maj-juni eller juli-august.
Opbinding af tempeltræer
Det kan være en god idé at opbinde et nyplantet træ. Rødderne kan blive ødelagt, hvis det får lov til at stå og vrikke for meget. Du skal bruge 1-2 pæl, som du banker ned i jorden, omkring 40-50 cm fra træet stamme. Du skal fastgøre nogle remme, der går omkring træet på de to pinde. Når der er gået nogle år, kan du fjerne opbindingen.
Du kan læse en mere detaljeret guide om opbinding af træer her.
Før plantning
Før du planter træet, skal du have et stort hul, som er tilpasset roden. Ukrudtet skal fjernes og bunden løsnes. Træet skal placeres i samme dybde som i den potte, det kom i. Du skal fylde hullet op med jord, når træet er sat i, og jorden skal trykkes til. Du skal huske også at fjerne græs, da træet ellers kan komme til at konkurrere med græsset om at finde vand og næring. Du skal gerne fjerne græs og ukrudt inden for 50-150 cm fra træet.
Beskæring af tempeltræer
Det er nødvendigt at beskære tempeltræet hvert 2-3 år. Du skal dog passe på ikke at ødelægge kronen ved at beskære for kraftigt.
Hvorfor plante træer i haven?
Træer har mange gode egenskaber og det bidrager positivt til fotosyntesen. Træer kan give skygge, og de kan skærme mod vinden. Træet er også flotte at se på, og man kan få en lang historie med dem, da de kan holde i hundredevis af år. Hvis du har en have, er det godt at variere, hvad du planter i din have. Det kan være træer, buske og blomster. Det er godt at have noget at se på året rundt.
Hvis du gerne vil have skygge, er det ideelt med et træ. Tempeltræet egner sig også til byluft, og derfor bruges det i mange parker i byerne. Det er bare én af de kvaliteter, som tempeltræet har.
Det er godt for os mennesker at have natur omkring os, og derfor kan det være godt at gøre lidt ud af din have. Et tempeltræ kræver ikke meget pasning, men du kan få masser af glæde af det. Det vil være lysegrønt om foråret og gult om efteråret.
Inspiration til andre planter
Når du er i gang med at arrangere din have, kan det være, der er andre planter, du gerne vil have med i samme omgang. Måske er du til farvestrålende blomster såsom dahlia eller høstanemone. Der er mange planter, der kan give liv og farve. Særligt om foråret og sommeren. Hvis du gerne vil have noget farve i din have om vinteren, kan det være, du skal vælge en stedsegrøn hæk eller stedsegrønne buske.
Tempeltræet kan passe med de fleste planter, og det kan endda passe i en have, der ligger ved en stor vej.
Har købt et hus hvor der er to tempeltræer (hanner). Disse er slanke og meget høje (6-7m). Kan de tåle at man beskære stammen et par meter i højden og hvornår er det bedste tidspunkt herfor?
Hej Lykke.
Det kan du godt, du skal bare sørge for at ikke at beskære træet alt for voldsomt.
Bekær lidt af træet, nænsomt. Så skal det nok gå.
Med venlig hilsen
Marc
hvornår skærer man toppen af et tempeltræ ??
Hej 🙂 vi har plantet et tempeltræ i oktober22 og afvente nu blade på træet. Hvornår kan det forventes? Hvordan kan man se om træet et sundt/dødt?
Mvh Simone
Vi har et gammelt ( 85-118 år ) tempeltræ – hun – får mange frugter!
En af grenene er efterhånden meget tæt på huset og vi vil gerne beskære den tæt ved stammen !
Grenen er ved stammen ca 20 cm i diameter og stammen ca 60 cm.
Beskæringen vil resultere i et mere harmonisk træ !
Hvornår på året er det bedst at gøre det ?
Skal man behandle snittet med “ et eller andet “ ?