Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
tempeltræ

Tempeltræ (Ginkgo biloba) – Den store guide

Tempeltræet, Ginkgo biloba, er et løvfældende træ. Det kommer oprindeligt fra Kina. Træet har en pyramideformet vækst, men det kan også få en bred eller kuplet vækst. Det får rigtig smukt efterårsløv, der er gult, så du kan rigtig nyde synet af træet om efteråret.

Om foråret og sommeren får det lysegrønne blade. Træet taber bladene om vinteren. Man mener, at træet har rødder tilbage til 230-250 millioner siden. Derfor er mange botanikere interesseret i træet.

Et træ med en lang historie og gode egenskaber

Tempeltræet har som sagt eksisteret i mindst 240 millioner år. Det er blevet set som et helligt træ, og det er ofte plantet ved buddhistiske templer og klostre. Det var i Japan, at europæere opdagede træet, selvom træet har hjemsted i Kina på Emeibjerget. Der er en art tilbage af tempeltræet. Man kender slægten fra Danmark også, hvor der findes 125 mil gamle forsteninger på Bornholm.

Man bruger træet i den medicinske verden. Det siges, at et ekstrakt fra træet blade er godt for blodomløbet og mod forstyrrelser i kredsløbet. Du kan ofte finde det i kosttilskud eller som medicin mod svampe- og bakterieinfektioner.

Træet egner sig godt til det danske klima. Det er meget robust og kan også tåle byluft. Du får et træ med en lang historie, som kan plantes de fleste steder.

Plantning af tempeltræet

Tempeltræet har ikke store krav til jordbund eller placering. Det skal gerne være en rimeligt veldrænet jord, hvor der ikke er alt for meget vind. Formering sker ved frø.

Træet skal have lidt beskyttelse mod frost den første vinter. Det kan blive op til 20 m højt, og det kan blomstre efter 20 år.

Tempeltræer er han eller hun. Huntræerne sætter frugter, og her kan frøene bruges til at formere planten. Frøene kan sås om forår og efterår.

Træet tåler sol eller halvskygge.

Placering af et tempeltræ i haven

Tempeltræet trives de fleste steder i veldrænet jord og på en plads uden for meget vind.

Vanding

Når træet er nyplantet, skal det vandes. Det er særligt i den første tid, indtil rødderne har fundet bundfæste. Du skal derfor vande det rigeligt. Når træet er etableret, skal det nok selv sørge for vand og næring.

Gødning

Det kan være godt at gøde to gange i løbet af en sæson. I maj-juni eller juli-august.

Opbinding af tempeltræer

Det kan være en god idé at opbinde et nyplantet træ. Rødderne kan blive ødelagt, hvis det får lov til at stå og vrikke for meget. Du skal bruge 1-2 pæl, som du banker ned i jorden, omkring 40-50 cm fra træet stamme. Du skal fastgøre nogle remme, der går omkring træet på de to pinde. Når der er gået nogle år, kan du fjerne opbindingen.

Du kan læse en mere detaljeret guide om opbinding af træer her.

Før plantning

Før du planter træet, skal du have et stort hul, som er tilpasset roden. Ukrudtet skal fjernes og bunden løsnes. Træet skal placeres i samme dybde som i den potte, det kom i. Du skal fylde hullet op med jord, når træet er sat i, og jorden skal trykkes til. Du skal huske også at fjerne græs, da træet ellers kan komme til at konkurrere med græsset om at finde vand og næring. Du skal gerne fjerne græs og ukrudt inden for 50-150 cm fra træet.

Beskæring af tempeltræer

Det er nødvendigt at beskære tempeltræet hvert 2-3 år. Du skal dog passe på ikke at ødelægge kronen ved at beskære for kraftigt.

Tempeltræ

Hvorfor plante træer i haven?

Træer har mange gode egenskaber og det bidrager positivt til fotosyntesen. Træer kan give skygge, og de kan skærme mod vinden. Træet er også flotte at se på, og man kan få en lang historie med dem, da de kan holde i hundredevis af år. Hvis du har en have, er det godt at variere, hvad du planter i din have. Det kan være træer, buske og blomster. Det er godt at have noget at se på året rundt.

Hvis du gerne vil have skygge, er det ideelt med et træ. Tempeltræet egner sig også til byluft, og derfor bruges det i mange parker i byerne. Det er bare én af de kvaliteter, som tempeltræet har.

Det er godt for os mennesker at have natur omkring os, og derfor kan det være godt at gøre lidt ud af din have. Et tempeltræ kræver ikke meget pasning, men du kan få masser af glæde af det. Det vil være lysegrønt om foråret og gult om efteråret.

Inspiration til andre planter

Når du er i gang med at arrangere din have, kan det være, der er andre planter, du gerne vil have med i samme omgang. Måske er du til farvestrålende blomster såsom dahlia eller høstanemone. Der er mange planter, der kan give liv og farve. Særligt om foråret og sommeren. Hvis du gerne vil have noget farve i din have om vinteren, kan det være, du skal vælge en stedsegrøn hæk eller stedsegrønne buske.

Tempeltræet kan passe med de fleste planter, og det kan endda passe i en have, der ligger ved en stor vej.

FAQ

Hvad er tempeltræ?

Tempeltræ er et træ, der stammer fra Kina og som er et af de ældste i verden. Det blev betragtet som et helligt træ. Træet egner sig godt til det danske klima, og derfor er det populært.

Hvordan planter jeg tempeltræ?

Tempeltræ er et rimelig nemt træ at have med at gøre. Det kan tåle det meste jord og placering, dog skal det ikke stå i for meget vind, og jorden skal være veldrænet. Husk at fjerne græs og ukrudt omkring træet, så det kan få vand og næring nok.

Hvad er gode egenskaber ved tempeltræet?

Nogle bruger et ekstrakt fra træet til blodomløbet og kredsløbet. Man kan også bruge det til svampe- og bakterieinfektion.

14 Kommentarer

 1. Har købt et hus hvor der er to tempeltræer (hanner). Disse er slanke og meget høje (6-7m). Kan de tåle at man beskære stammen et par meter i højden og hvornår er det bedste tidspunkt herfor?

  Lykke Hagelskjær
  1. Hej Lykke.

   Det kan du godt, du skal bare sørge for at ikke at beskære træet alt for voldsomt.
   Bekær lidt af træet, nænsomt. Så skal det nok gå.

   Med venlig hilsen
   Marc

 2. hvornår skærer man toppen af et tempeltræ ??

  Ove Geerthsen
 3. Hej 🙂 vi har plantet et tempeltræ i oktober22 og afvente nu blade på træet. Hvornår kan det forventes? Hvordan kan man se om træet et sundt/dødt?
  Mvh Simone

 4. Vi har et gammelt ( 85-118 år ) tempeltræ – hun – får mange frugter!
  En af grenene er efterhånden meget tæt på huset og vi vil gerne beskære den tæt ved stammen !
  Grenen er ved stammen ca 20 cm i diameter og stammen ca 60 cm.
  Beskæringen vil resultere i et mere harmonisk træ !
  Hvornår på året er det bedst at gøre det ?
  Skal man behandle snittet med “ et eller andet “ ?

  Jette Weiercke
  1. Hej Jette.
   Beklager langsomt svar.

   Det bedste tidspunkt at beskære dit tempeltræ er normalt om vinteren eller det tidlige forår, når træet er i dvale og har mistet sine blade. Dette giver træet tid til at hele og komme sig inden den aktive vækstsæson begynder.

   Når du beskærer grenen tæt ved stammen, er det vigtigt at foretage et korrekt snit for at minimere skader og fremme heling. Her er nogle trin, du kan følge:

   Brug en skarp beskæringssaks eller en beskæringssav til at lave et rent snit. Undgå at bruge en sløv værktøj, da det kan skade træet og gøre helingsprocessen vanskeligere.

   Lav snittet tæt på stammen, men sørg for ikke at beskadige selve stammen. Undgå at lave snittet for tæt på stammen, da det kan forsinke helingsprocessen.

   Når grenen er beskåret, er det normalt ikke nødvendigt at behandle snittet med et plaster eller en form for forsegling. Moderne forskning tyder på, at træer har bedre helingskapacitet, når snittet får lov til at helbrede naturligt uden brug af forseglingsmidler. Brugen af forsegling kan faktisk hæmme helingsprocessen og skabe fugt- og sygdomsproblemer.

   Husk at det kan være en god idé at konsultere en professionel arborist eller træplejespecialist, der kan vurdere træets tilstand og give dig specifikke anbefalinger baseret på træets art og omgivelserne.

   Martin Nissen
 5. Mit gingo biloba træ er ved at få bær. Hvad kan man eventuelt bruge dem til?

  1. Hej Ib
   Det er ikke noget vi har erfaring med. Men ved en hurtig google og bog søgning fandt jeg dette:

   Ginkgo biloba er en gammel art af træ, og det er faktisk kun hunnene, der producerer bær. Disse bær har en indre frøkapsel, som normalt er det ønskede produkt. Her er nogle anvendelser af ginkgo biloba-bær:

   1. Kosttilskud: Ekstrakter fra ginkgo biloba-bær bruges tit som kosttilskud, da de siges at have forskellige sundhedsmæssige fordele. Ginkgo biloba-ekstrakt indeholder flavonoider og terpenoider, der menes at have antioxidant- og antiinflammatoriske egenskaber.

   2. Traditionel medicin: Ginkgo biloba har en lang historie inden for traditionel kinesisk medicin, hvor den anvendes til at forbedre hukommelse og kognitive funktioner samt til behandling af forskellige lidelser som astma og åreforkalkning. Dog bør man altid konsultere en læge eller en kvalificeret sundhedsperson, inden man anvender det til medicinske formål.

   3. Madlavning: I nogle kulturer bruges ginkgo biloba-bær i madlavning. Frøkapslerne kan koges eller dampes og bruges i forskellige retter. Det er vigtigt at bemærke, at frøkapslerne skal tilberedes ordentligt, da rå frøkapslerne kan indeholde giftige forbindelser.

   Det er vigtigt at nævne, at ginkgo biloba-bær og ekstrakter ikke er uden risici. De kan interagere med visse medicin, og der kan være bivirkninger forbundet med deres brug. Hvis du overvejer at bruge ginkgo biloba-bær til nogen form for anvendelse, er det bedst at konsultere en sundhedsperson eller en læge for at få vejledning, der er specifik for din situation.

   Mvh

   Martin Nissen
 6. Hej Martin.. vi er super glade for vores tempeltræ. I forbindelse med vores flytning for 2.5 år siden tog vi det med og plantede det i haven. Vi havde stukket træet og gjort alt efter “bogen”. Her i år ser vi, at der er hul pletter, hvor den taber blade, hvilket er noget tidligere end sædvanligt. Har vi et problem, og er der mon noget, vi kan gøre? På forhånd tak for hjælpen. Pia og Lars B

  1. Hej Lars,

   Det er ikke unormalt at det sker i en periode efter flytning, som er meget stressende for planter og træer. Jeg vil anbefale at i er ekstra gavmilde med vand og gødning og holder godt øje med den. Denne sæson har også været ekstra stressende for havens planter pga. den lange tørke vi havde.

   Med venlig hilsen
   Mark
   Havehandel.dk

 7. Hej Martin.. tusind tak for svar. Vi vander.,gøder… og håber det bedste.
  Mvh. Lars B

  1. Jeg har fået et træ,som står i en potte planter det om i en større i weekenden.
   Hvordan er det med krukker? Kan træet holde til det et par år?

 8. Har læst at man skal beskytte tempeltræet mod frost de første par år, men er det hele træet eller er det bare rødderne? Hvis det er hele træet, har I då nogle forslag til hvordan man gør det?

  Henrik Møller
 9. Hej. Vi overtager en villa, hvor der står et 50 år gammel (stærkt beskåret) Gingo i atriumgård. Hvordan er rodnettet på et sådant stort træ

  Carsten Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove