Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
plænerens

Plænerens – Den store guide

Plænerens er en nem måde at slippe af med ukrudt i græsplænen på, da du bare sprøjter det direkte på ukrudtet, der derefter dør. Du skal dog være opmærksom på, at det er et giftstof, og passe meget på med ikke at bruge for meget plænerens. Har du gammel plænerens stående, bør du aflevere det på genbrugsstationen, da en del former for plænerens blev forbudt i 2014.


Drømmer du om at få en flot, grøn græsplæne, der er helt fri for ukrudt? Så har du sikkert set nærmere på mulighederne for at bruge plænerens på den. Plænerens er et ukrudtsmiddel, der bliver sprøjtet direkte på de planter, som du gerne vil have til at forsvinde.

Efter et par uger visner planterne og dør, og de kommer ikke igen. Det er derfor en måde nem og effektiv måde at komme af med ukrudt, som for eksempel mælkebøtter på.

Ofte når noget er nemt, vil der være en bagside ved det. Det er der også med plænerens. Ligesom med alle andre former for giftstoffer, du bruger i haven, kan de nemlig trænge ned i jorden og forurene grundvandet. Derfor er det meget vigtigt, at du kun bruger plænerens, når det er tørt, og at du sørger for at følge anvisningerne på emballagen, så du ikke bruger for meget.

Sådan bruger du plænerens

Plænerens er meget simpelt at bruge. Det skal sprøjtes direkte på det ukrudt, som du gerne vil af med. I mange græsplæner vil det særligt være mælkebøtter, der er et problem i forhold til at få en flot og ensartet grøn græsplæne.

Du må ikke klippe græsset i to-tre dage, inden du bruger plænerens, lige som du heller ikke må klippe det i to til tre dage efter, at du har brugt det. Det kræver altså en smule planlægning. Derudover er det vigtigt, at det er tørt, når du bruger det. For så bliver det ikke skyllet af planten og ned i grundvandet, men har tid til at trænge ind i planten.

Plænerens virker nemlig på den måde, at det trænger ind i planten og ødelægger dens celleopbygning. Det får planten til at visne og dø. Du slipper derfor fuldstændig af med planten. Det sker dog ikke fra den ene dag til den anden. Det kan godt tage nogen tid for plænerens at virke.

toxan plænerens
Trim Toxan plænerens fra Protect Garden er den mest populære i Danmark.

Bliver du utålmodig, kan det være fristende at påføre mere, men det skal du ikke gøre. Der skal gå i hvert fald seks uger mellem, at du behandler den samme plante.

Hvilke typer af ukrudt virker plænerens imod?

I modsætning til for eksempel Roundup går plænerens ikke ind og påvirker græsset, men kun det bredbladede ukrudt. Det er særligt ukrudt som mælkebøtter, at det kan bruges imod, da det skal sprøjtes direkte på planten.

Hvornår må du bruge plænerens?

Du skal bruge plænerens mellem maj og august, hvor ukrudtet er i vækst. Efter august giver det ikke mening at bruge det længere. Dels fordi ukrudtet ikke vokser så meget mere, og dels fordi græsplænen er på vej i dvale, og den derfor har brug for at være i fred og ro.

Har du en ny græsplæne, er du måske især meget opmærksom på, at den helst skal være så smuk, grøn og indbydende som muligt. Det kan derfor være fristende, at du lige fra starten af bruger plænerens til at holde ukrudtet væk. Men det bør du endelig ikke gøre. Du skal vente mindst til græsplænen er 4-6 måneder gammel, inden du bruger det.

Når du begynder at slå din græsplæne regelmæssigt, når græsset er omkring 5 cm højt, vil du dog også opleve, at der kommer til at være markant mindre ukrudt i den. Når du bliver ved med at slå ukrudtet, så det skal blive ved med at skyde, vil det slet ikke have lige så meget energi til at brede sig.

Brug aldrig gammel plænerens

Hvis du beslutter dig for at bruge plænerens i haven, er det vigtigt, at du ikke bruger en gammel en, som du har haft stående i årevis. Der var nemlig mange typer, der blev forbudt i 2014. Du bør derfor sikre dig, at du bruger en af de varianter, der stadig er tilladte.

Har du en gammel variant stående, kan du aflevere den på genbrugspladsen. De har et område, hvor det er muligt at aflevere Miljøskadeligt affald.

Grunden til, at mange typer af plænerens blev forbudt i 2014, var, at de blev ved med at sidde på planterne i flere dage efter. Når børn eller dyr opholdt sig i haven, kunne de altså få det på sig – og det er som bekendt giftigt. Den daværende miljøminister mente, at alle børn skulle kunne lege sikkert i haven uden at frygte at blive forgiftet. En stor del af de typer af plænerens, der var i handlen på det tidspunkt, blev derfor forbudt.

Hvilke alternativer er der til plænerens?

Ønsker du ikke at bruge gift i haven, er der heldigvis mange alternativer til at fjerne ukrudtet i græsplænen. Først og fremmest er det en god idé, at du er tidligt ude i forhold til at fjerne ukrudt. Jo mere du får fjernet tidligt på sæsonen, des mindre ukrudt vil du have i græsplænen senere hen.

Fjern mælkebøtterne

Hvis du er særligt irriteret over mælkebøtterne i græsplænen, kan du bruge et mælkebøttejern eller en mælkebøttefjerner til at tage dem op med. Det tager nogen tid med håndkraft, men når du først har gjort det grundigt et år, vil du opleve, at der er langt færre året efter. Når du fjerner mælkebøtter, er det vigtigt, at du husker på, at du skal have mindst 2/3 af roden med, for at planten ikke kan skyde fra roden igen.

Det er vigtigt, at du ikke lader mælkebøtter og andet ukrudt ligge på græsplænen. De vil nemlig i mange tilfælde kunne så sig selv igen, og så er du jo lige vidt. Mælkebøtter med frø på skal du altså smide ud uden for haven, så du er sikker på, at frøene ikke flyver rundt i haven og sår sig selv.

Dér, hvor du har hevet en mælkebøtte op af græsplænen, kan der godt komme et lille hul. Et hul med bar jord vil altid blive indtaget af en anden plante. For at sørge for, at det er græs, der kommer til at være der, bør du komme lidt jord blandet med græsfrø eller lidt topdressing i hullet.

Du kan læse mere om bekæmpelse af mælkebøtter i græsplænen i her.

Giv græsplænen kalk og topdressing

For at holde ukrudt væk fra græsplænen kan du med fordel give den lidt kalk en gang imellem. Kalk er med til at hæve pH-værdien i jorden en anelse. Ukrudt trives særlig godt i sur jord, så derfor giver du dem lidt dårligere vækstbetingelser, når jorden er lidt mere basisk.

Derudover er det også en god idé, at du giver græsplænen topdressing, da det også hjælper med til at holde ukrudtet væk fra din græsplæne.

Du kan læse mere om topdressing i vores guide her.

Slå græsplænen regelmæssigt

Hvis du drømmer om en græsplæne så grøn som en golfbane, har du sikkert allerede et stort fokus på at slå din græsplæne. Har du ikke det, bør du dog få det, da klipning af græsset også er med til at holde ukrudt væk.

Dels hjælper klipningen med til, at ukrudtet ikke har lige så meget energi til at brede sig. Og dels vil ukrudtsfrøene have sværere ved at nå ned til jorden og spire, når der ligger et lag af afklippet græs. I stedet for vil de ende med at lægge sig oven på græsset, hvor de tørrer ud og dermed mister evnen til at spire.

Lev med ukrudtet

Hvis du ikke vil bruge en masse tid på at fjerne ukrudt i din græsplæne, kan du selvfølgelig også bare vælge at slå dig til tåls med, at din græsplæne bare ikke bliver en helt perfekt grøn flade, men at der kommer til at være lidt blomster og ukrudt i den. At få en helt fin pæn græsplæne kan faktisk være noget af det mest tidskrævende havearbejde overhovedet. Mere krævende end at passe grøntsager i en køkkenhave.

I sidste ende er det selvfølgelig helt op til dig, om du vil bruge plænerens eller ej. Når du gør det, er det dog vigtigt, at du gør det med åbne øjne og er opmærksom på de konsekvenser særligt overforbrug af plænerens kan have for miljøet.

FAQ

Er plænerens forbudt?

Plænerens er ikke forbudt, men har du plænerens fra før 2014, så er det formentlig en ulovlig type, som desværre blev siddende på planterne for længe og derved var usundt for dyr og mennesker som opholdte sig på plænen. Den type af plænerens, som du kan finde online og i butikker nu, er helt lovlig at bruge.

Hvor hurtigt virker plænerens?

Plænerens virker typisk efter et par uger, da det tager noget tid for midlet at ødelægge celleopbygningen i ukrudtet, hvorefter det visner.

Hvornår er det bedst at bruge plænerens?

Det er bedst at bruge plænerens, når ukrudtet er i vækst. Det betyder at plænerens har størst effekt fra april til august. Ukrudtet skal desuden være tørt, når du bruger plænerens. Derudover bør du ikke bruge plænerens lige inden en periode med regn, da det kan mindske effekten. Derfor er det en god ide at holde øje med vejrudsigten, når der skal bekæmpes ukrudt i plænen.

2 Kommentarer

  1. Hej , jeg har en græsplæne på 1000m 2 , som i år trænger til en gang plænerens , men det kan ikke praktisk lade sig gøre med et færdig produkt i sprayflaske . Jeg har en rygsprøjte , som jeg ville bruge , men hvad og hvor kan jeg købe et konc. produkt til fortynding . Hvad vil du /i anbefale . Kan jeg få et godt råd ? På forhånd tak !

    Jan Bacher
    1. Hej Jan.
      Sådanne produkter og i den mængde du søger, findes ikke. Det er kun professionelle med sprøjtecertifikat som kan købe produkter som det.
      Så jeg vil anbefale dig at kontakte et firma som tilbyder at udføre “plænerens”, og bede dem klare opgaven. 🙂
      Mvh Martin.

      Martin Nissen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove