Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
kastanjetræer

Kastanjetræer – Sorter, udplantning og pleje

Kastanjetræer er nemme træer, der ikke kræver meget pasning. De bliver smukke og krogede og giver masser af karakter til haven. Du kan vælge mellem hestekastanjer, som du kan lave kastanjedyr af, og spisekastanjer, som du – sjovt nok – kan spise.


Har du plads til et stort træ i haven, og vil du gerne have et smukt, kroget træ med masser af karakter, skal du vælge et kastanjetræ. De får nogle meget karakteristiske krogede stammer, selv som unge træer. De bliver typisk mellem 15 og 20 meter høje og får store, smukke kroner med grønne blade, der bliver gule og orange om efteråret. Om foråret får træerne nogle meget kønne blomster, der næsten kan minde lidt om orkidéer.

Overordnet findes der to forskellige former for kastanjetræer: Spisekastanjer – også kaldet ægte kastanjer – og hestekastanjer, som er de kastanjer, børn sætter tændstikker i og bruger til små figurer. Lige meget hvad vil du altså få masser af kastanjer, som du enten kan spise eller bruge til fantasifulde dyr.

Har du en stor have, ser det selvfølgelig flot ud med et kastanjetræ, der står midt i græsplænen. Har du ikke plads til det midt i haven, kan du også bruge det som afskærmning langs med haven. Træets store og tætte krone kan skærme godt for nysgerrige blikke eller kraftig blæst.

Hvilken sort af kastanjetræer skal jeg vælge?

Først og fremmest skal du selvfølgelig bestemme dig for, om du vil have en spisekastanje eller en hestekastanje i haven. Er du vild med at spise kastanjer, vil det selvfølgelig være noget helt særligt at kunne gå ud at hente dem i haven – og så er der jo mange penge at spare. Spisekastanjer kan være ret dyre at købe.

En hestekastanje er et smukt og charmerende træ. Har du ikke behov for at kunne spise afgrøderne, vil det derfor være det helt rette valg. Der findes mange forskellige sorter, så hvis du er bange for, at træet vil blive for højt og dominerende i din have, skal du vælge en sort, der ikke bliver så høj.

For spisekastanjer gælder det, at de bliver høje, men at de ikke vokser så hurtigt. Der vil derfor gå lang tid, før de når deres endelige højde – og du kan nå at høste mange kastanjer, inden de kommer op i fuld højde.

Nogle tror, at det kommer til at tage meget lang tid, inden de kan høste kastanjer fra deres spisekastanje. Sådan var det også tidligere, hvor det var normalt at dyrke dem fra frø. I dag køber du jo et træ på en planteskole, der er podet. Du kommer derfor til at kunne høste kastanjer allerede efter 4-5 år for de hurtigste træer. Derefter giver træet kastanjer i cirka 200 år.

Gode sorter af hestekastanjer:

  • Aesculus hippocastanum: Almindelig hestekastanje, der bliver op til 30 meter højt. Vokser omkring en halv meter om året.
  • Rød hestekastanje: Bliver op til 20 meter højt og vokser omkring 25 cm om året. Kastanjerne er mindre end almindelige hestekastanjer.
  • Laciniata: Bliver mellem 1,5 og 2 meter højt. Får grønne, meget fligede blade og en lettere overhængende vækst.

Gode sorter af spisekastanjer:

  • Marigoule: Er en blanding af en japansk og europæisk kastanje. Sorten stammer fra Frankrig. Den får meget smagfulde kastanjer og skal stå på en solrig placering.
  • Belle Épine: Sort, der giver et stort udbytte selv i køligere somre. Den får mellemstore til store kastanjer med en smuk mahognifarve.
  • Rousse de Nay: Fungerer godt i det danske klima, hvor den giver et stort udbytte. Den har store kastanjer med en lækker smag.

Kastanjetræ

Plantning af kastanjetræer

Spisekastanjer skal stå på en solrig placering og gerne i læ. Hestekastanjer kan godt klare en mere udsat placering. Når du planter spisekastanjer, er det bedst, at du planter mindst to træer i haven. Selvom nogle træer er delvist selvbestøvende, giver de et langt bedre udbytte, hvis de bliver bestøvet af et andet træ.

Det er ikke særlig kompliceret at plante et kastanjetræ. Du skal bare grave et hul, der er lidt større end træets rødder. Fyld hullet med vand, og lad det sive ned, inden du sætter træet ned i det. Spisekastanjer har ofte en stor og tyk rod i midten – lidt som en gulerod. Det er dens ”hovedrod”, og du må endelig ikke klippe, beskadige eller bøje den.

Træet skal stå i samme højde i hullet, som det har gjort tidligere – altså i samme højde som i potten. Du kan også købe kastanjetræer som barrodstræer. Et barrodstræ har en tydelig farveforskel mellem rødderne og stammen.

Pasning af kastanjetræer

Kastanjetræer kræver stort set ingen pasning, når de først er blevet etableret i haven. Det er derfor et meget nemt træ at have.

Har du brug for at beskære kastanjetræet, for eksempel for at det bevarer en smuk form, kan du gøre det i juli-september for hestekastanjer. Du bør ikke gøre det med spisekastanjer, da de jo har frugter på det tidspunkt. Når du beskærer en hestekastanje, skal du sørge for at skære grenen af helt inde ved grenkraven, da de mindsker risikoen for svamp og råd.

Har du overtaget en have, hvor der er stynede kastanjetræer, bør du fortsætte styningen af dem, hvis du vil bevare deres udseende. Men generelt er det ikke sundt for et kastanjetræ at blive stynet, da hver afklippet gren giver en øget risiko for, at træet kan blive ramt af råd eller svamp.

Når du styner et kastanjetræ, skal du gøre det i januar eller februar måned. Grenene skal fjernes helt ind til den knudeagtige del i midten af træet. Det er vigtigt, at du styner træet hvert år, ellers bliver grenene for tykke og efterlader for store åbne sår, når træet så først igen bliver stynet.

Høst og brug af kastanjer

Har du valgt en spisekastanje, vil du kunne begynde at høste kastanjer fire til fem år efter, at du har plantet det. Faktisk skal du ikke høste dem fra træet, men samle dem op fra jorden. Det er nemlig, når kastanjerne ligger på jorden og er røget ud af deres piggede skal, at de er blevet klar til at blive spist.

Kastanjerne skal ikke tørres som andre nødder. I stedet skal du opbevare dem i en lufttæt beholder på et køligt sted. Her kan de holde sig i tre til fire uger.

Den klassiske måde at tilberede kastanjerne på er ved, at du hælder salt i bunden af et fad, skærer et kryds i toppen af kastanjerne og placerer dem i fadet. Derefter bager du dem i ovnen. Det kan være noget af et pillearbejde at få alle skallerne af kastanjerne, men det er det hele værd, når du spiser de lækre søde kastanjer med smør på.

Lige meget om du vælger en spisekastanje, der kan give dig lækre kastanjer, eller du vælger et flot hestekastanjetræ, vil du helt sikkert få et smukt træ, som du kan glæde dig over i mange år fremover.

5 Kommentarer

  1. God information – men hvilken jordtype er bedst at plante i? Surbundsjord eller plantejord?

    Birgit Jensen
    1. Hej Birgit,

      Godt spørgsmål – Hhelt almindelig plantejord er ganske fint. Alternativt kan man bare blande sin havejord op med 1/3 jordforbedring.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  2. Hej. Vi har en spisekastanje som er blevet meget stor og fylder meget i bredden. Hvordan kan det beskæres bedst muligt, så det fylder mindre i omkreds, men stadig er pænt og harmonisk at kigge på? Vil det eks. lave en form for vandris/nye skud der hvor det er blevet beskåret?
    Mvh Carina

  3. Hvorfor skal spisekastanjen helst stå i læ, vil den ikke kunne klare sig hvor det står mere udsat?

    Anne Kirstine Engel
    1. Hej Anne Kirstine,

      Mange tak for dit fine spørgsmål. 🙂
      Det ved jeg desværre ikke, men jeg søgte lige lidt på nettet for at finde ud af det.
      Ud fra hvad der står på nettet så trives spisekastanjer bedst i læ, primært på grund af deres følsomhed over for frost og skadelige virkninger af kraftige vinde.
      Placering i læ beskytter mod frostskader, fremmer en stabil vækststruktur og reducerer risikoen for fysisk skade forårsaget af vind.
      Derudover bidrager en læfuld placering til en veldrænet jord, hvilket er vigtigt for at undgå rådne rødder.

      Håber det eventuelt kunne bruges, rigtig god dag til dig.
      Mvh Nadia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove