Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Ranunkel vejledning

Ranunkel guide – sorter, udplantning og pasning

Vil du have mere farve i haven, er ranunkler (Ranunculus) de rette blomster. De fås i en række forskellige farver og passer stort set sig selv, når de først er blevet plantet. Du skal dog være opmærksom på, at nogle ranunkler ikke kan overleve de danske vintre. Du skal derfor enten grave knoldene op eller have dem i en krukke, som du kan flytte til en frostfri placering om vinteren.


Ranunkler er smukke og fås i mange forskellige farver. De er derfor perfekte til at skabe mere farve og liv i haven. Det kan være i et blomsterbed eller i en krukke. Blomsterne vil nemlig trives begge steder. Derudover er de nemme at passe. Du skal bare sørge for at vande dem i de varme, tørre måneder.

Til gengæld bliver de lidt mere besværlige om efteråret. I hvert fald hvis du har valgt haveranunkler. De stammer nemlig oprindeligt fra Anatolien – tidligere Lilleasien – og er derfor vant til varmere himmelstrøg og tåler ikke frost. Hvis du vil have glæde af dem år efter år, skal du derfor grave dem op og lægge dem et frostfrit, tørt sted. Hvis du har dem i en krukke, kan du selvfølgelig bare flytte hele krukken ind, men har du dem i et bed, må du altså i gang med at grave dem op.

For dit arbejde bliver du dog næste år belønnet med masser af smukke ranunkler – når de er lagt i jorden igen – og du sparer penge, når du ikke endnu en gang skal forbi planteskolen for at købe ranunkelknolde.

Hvilken sort af ranunkel skal jeg vælge?

Når du skal vælge sorter af ranunkel, skal du først og fremmest tænke over, om det er en stauderanunkel eller en haveranunkel. Forskellen er, at en stauderanunkel kan stå i haven hele året og formeres ved deling, mens haveranunklernes knolde skal graves op om efteråret, fordi de som nævnt ikke kan tåle frost. Vil du ikke have så meget arbejde, skal du derfor gå med sorter af stauderanunkel.

Stauderanunkel:

Stauderanunklerne ligner meget smørblomster. De har lange stilke og små blomster. Den mest almindelige sort af stauderanunkel hos de danske planteskoler er Ranunculus Acontifilolius “Pleniflorus”, som også kaldes for en sølvknap. Den blomstrer i april-maj med små hvide blomster og bliver mellem 30 og 50 cm høj.

Haveranunkel:

Haveranunklerne er nok dem, som de fleste forbinder med ranunkler. De har spinkle stængler med store blomsterhoveder, der minder om bonderoser eller pæoner.

Vælger du haveranunkler, skal du først og fremmest tænke over, hvilken farve ranunkel du gerne vil have. Du kan få ranunkler i alt fra hvid over gul til dyb rød. Der er derfor rig mulighed for at lege med farverne, hvis du ønsker det.

Nogle ranunkelknolde sælges i en pose, hvor alle er ensfarvede. Hvis det er en bestemt farve, du går efter, skal du selvfølgelig vælge dem. Andre sælges i net, hvor der er flere forskellige farver i. Så går du efter looket med en spraglet blomstermark, er det derfor selvfølgelig de blandinger, du skal vælge.

Den mest almindelige sort af haveranunkel hos de danske planteskoler er Ranunculus Asiaticus, der får store, fyldige blomster sidst på foråret og hen over sommeren. Blomsterne kan være hvide, gule, røde og rosa.

Ranunkel

Bedste placering af ranunkel

Ranunkel foretrækker en næringsrig og porøs jord. Den må gerne være fugtig, men den skal ikke være decideret våd, for så vil knoldene kunne rådne. Det kan du opnå ved at blande din jord op med en smule jordforbedring eller kompost.

Blomsterne kan godt trives på en placering i halvskygge, men har det klart bedst på en placering i fuld sol. Hvis du vil give dine ranunkler de bedst mulige vilkår, er det derfor dér, du skal placere dem.

Stauderanunkler tåler bedre skygge end haveranunkler. Skal du have plantet noget på en mere skyggefuld placering, vil de altså klart være de smarteste at vælge.

Bedste tidspunkt at plante ranunkel

Da ranunkler ikke tåler frost, kan du først plante dem i løbet af foråret, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Det vil typisk være en gang i løbet af sidste halvdel af april. Men det kommer selvfølgelig an på, hvor varmt et forår det er.

Plantning af ranunkel

Selve plantningen af ranunkel er rimelig simpel. Du skal grave et hul, der er tre gange så dybt, som ranunkelknolden er lang. Er den tre centimeter lang, skal hullet altså være ni centimeter. Du lægger knolden ned i hullet med spidsen nedad. Når du har lagt ranunkelknolden ned, skubber du jorden på plads og vander rigeligt.

For at få et flot bed eller en krukke fyldt med ranunkel skal du selvfølgelig plante mange flere end bare en. Du bør mindst plante 10 for at få den fulde effekt af den smukke plante. Du skal sætte planterne med fem centimeters mellemrum for at give dem nok plads.

Pasning af ranunkel

Ranunkler kræver nok med vand, men kan som regel sagtens klare sig med de mængder af regn, der falder i løbet af foråret. Det er først i løbet af sommeren, at det kan begynde at blive så tørt, at du er nødt til at vande. Og så er det vigtigt, at du giver meget vand, men heller ikke for meget. Hvis knoldene får for meget vand, kan de rådne.

Ranunkler har ikke brug for gødning, hvis du ellers har sat dem i en næringsrig jord.

Opgravning af ranunkler inden vinteren

Når det begynder at blive køligere i vejret i løbet af september, bør du grave dine ranunkelknolde op, hvis du har plantet dem ud i haven. Det gør du nemmest med en greb, så du ikke kommer til at beskadige dem. Derefter skal du lægge dem tørt og frostfrit. På den måde sikrer du, at du kan bruge dem igen til næste år.

Hvis du har plantet dine ranunkel i en krukke, skal du bare flytte krukken til et tørt og frostfrit sted. Det er altså væsentligt nemmere at dyrke ranunkler i krukker, fordi du så ikke behøver at grave dem op om efteråret og plante dem igen om foråret.

Ranunkler er altså rimelig nemme planter at have med at gøre. Når du bare husker på, at de ikke kan tåle den danske vinter, kan du have glæde af dine ranunkler i mange år fremover, og de vil være et smukt og farverigt indslag i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove