Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
Gode råd om sandkassesand

Sandkassesand og sandkasser

Beslutter man sig for at anskaffe en sandkasse til sin have, skal man tage stilling til flere ting. Hvor stor en sandkasse skal man købe, og hvilket materiale skal den være lavet i? Hvor køber man sandkassesand og hvordan får man det hjem i haven?

Det blot få af de spørgsmål vi får fra vores læsere og kunder. Her på siden har vi samlet alt, som er værd at vide om sandkasser og sandkassesand.

Udpluk af produkter som bliver nævnt i indlægget.

Sandkassen er et fantastisk sted i haven, især hvis man er et barn. Er man forældre, er det dejligt med et sted i haven, hvor ens børn aktivt kan tilbringe flere timer, udfolde sig kreativt og få en masse frisk luft.

Derfor synes vi, at alle forældre med plads i haven bør overveje at investere i en sandkasse.

Oversigten kan bruges til finde svar på specifikke spørgsmål og navigere rundt på siden

Sandkassesand

Er det første gang, at man skal ud og købe sand til sandkassen, er der nogle ting man bør vide inden man enten spænder traileren efter bilen, eller bestiller en bigbag online.

Hvad er godt og rigtig sandkassesand?

Sandkassesand har mange forskellige navne, alt efter hvor man køber det henne. Vasket sand og sandkassesand er ordene man skal lede efter, når man søger det bedste sand til sandkassen.

Strandsand og havsand bruges også af rigtig mange i sandkassen, men sandet hænger ikke ligeså godt sammen som vasket sand. Har man børn som elsker at bygge små slotte osv. i sandet, så bør man købe vasket sand.

Vores sandkassesand i bigbag er rent vasket sand, der er nemt for børnene at bygge i.

Mange tror fejlagtigt, at man lige kan bruge det overskydende flisesand fra terrasse projektet til at fylde sandkassen, men den går altså ikke. Det gør det ikke, da sand med ler simpelthen ødelægger børnenes tøj.

Det bliver hurtigt dyrt, hvis man skal smide et sæt tøj eller en flyverdragt ud, hver gang børnene har leget i sandkassen. I det lange løb er det derfor en rigtig god investering at købe det rigtige sandkassesand.


Man også kan lege i sand på stranden. Man skal blot huske sin plastik spand og skovl.

Det billigste sted at købe sandkassesand

Det billigste sted at købe sandkassesand vil altid være direkte fra kilden, som er i en grusgrav.

De er dog meget sjældent interesserede i at betjene private, som kommer med en deres lille 400 kg. trailer. I grusgrave arbejder man med store maskiner som flytter flere tons afgangen, de er derfor slet ikke gearet til at læsse små havetrailere. De arbejder derfor kun sammen med vognmænd, som kommer i deres store lastbiler.

Kender man en som arbejder i en grusgrav, kan man måske være heldig at snakke sig til et læs direkte fra grusgraven. Hvis ikke, må man nøjes med nedenstående muligheder.

Ynder man at bruge strandsand i sandkassen, så finder du det ikke i en grusgrav, da de udelukkende arbejde med bakkematerialer og ikke sømaterialer.

Køb sandkassesand af en vognmand

Skal man bruge store mængder sand til sandkassen, er det en rigtig god ide at kontakte en vognmand. De behøver ikke at tjene penge på sandet, da det er prisen for levering de lever af. Derfor er de som regel billigst, hvis man skal bruge mange kubikmeter sandkassesand.

Køb sandkassesand i dit lokale havecenter

Havecentre og butikker som har specialiseret i at servicere private, er et godt sted at hente små eller mellemstore mængder sandkassesand.

Havehandel.dk er en del af Holstebro Sand & Grus, som er vores fysiske butik, hvor folk kan komme med deres trailere, spande eller poser og hente alt fra 1 kg. til flere tusinde kg. sand, jord, flis og granit. I butikken har vi hvert år mange som kommer og henter mindre portioner vasket sand til deres gamle eller nye sandkasser.

Ligger der en lignende butik i nærheden af dig, er det helt sikkert et besøg værd. Der kan man også stille spørgsmål og få vejledning af kompetente fagfolk.

Bestil sandkassesand online i bigbags

Sandkassesand leveret i bigbags er til alle dem, som ikke har mulighed for at hente selv, eller som bare gerne vil gøre det nemt.

I nogle tilfælde er det billigere at bestille sandkassesand online. Bor man ikke i nærheden af en grusgrav, kan det hurtigt blive dyrt at få fragtet sandet med en vognmand. Langt de fleste vælger dog at bestille online, fordi det er nemt og overskueligt.

Skal man bruge mellem 1-3 tons sandkassesand, kan det være en fordel at bestille i bigbagsHer på Havehandel.dk kan man bestille sit sandkassesand i bigbags, til branchens bedste pris.

Så meget sandkassesand skal man bruge til sandkassen

Er matematik ikke ens stærke side, kan det godt være besværligt at udregne hvor meget sandkassesand man skal bruge.

Ser man et eksempel, plejer det hele at give lidt mere mening, så vi har herunder lavet et eksempel på hvordan en udregning kunne se ud.

Vi har købt en ny sandkasse og den måler:
Længde: 150 cm.
Bredde: 100 cm.
Højde: 30 cm.

Målene laves om til meter, og så lyder regnestykket:
1,5 * 1 * 0,3 = 0,450 kubikmeter

1 kubikmeter er det samme som 1000 liter, hvilket betyder at vi skal bruge 450 liter sandkassesand, men hvor meget vejer 450 liter sand?

En liter sand vejer 1,6 kg. derfor kan man blot gange 450 med 1,6, hvilket giver 720 kg.

Vi skal altså bruge 720 kg sandkassesand til vores nye sandkasse.

Læs mere om: vægt og massefylde af sand, jord, flis og granit

Vedligeholdelse af sandkassesand

Det anbefales at man udskifter sandet i sandkassen 1 gang om året. Men er det virkelig nødvendigt?

Faktisk er børnehaver og andre institutioner underlagt at skulle udskifter deres sand mindst 1 gang om året eller efter behov, ifølge Sundhedsstyrrelsen (sst.dk).

Det er dog ikke noget krav for private husstande og heller ikke nødvendigt, hvis man gør brug af nogle enkelte tiltag, kan man nemlig sagtens forlænge sandets levetid.

Få et låg på sandkassen

Sandkasse med låg

Der medfølger et låg til de fleste plastik sandkasser.

Det første og det bedste råd til at holde sit sandkassesand rent og pænt, er at dække den til, når den ikke bliver brugt.

En sandkasse skal dækkes, fordi dyr – især katte – elsker sandkasser. Bliver ens sandkasse til kvarterets kattebakke, er det ikke længere en sandkasse som man bør lade sine børn lege i, det giver sig selv.

Det er lige meget hvordan man vælger at dække sin sandkasse til, så længe at den ikke er helt tæt.

Dækker man eksempelvis sin sandkasse helt til med lufttæt presenning, opstår der kondensvand som kan føre til mug og skimmel. Derfor er færdiglavede sandkasser ofte lavet med et smart låg, som er nemt at lukke og åbne.

Man kan købe sandkassenet, som holder uønskede dyr væk i nattetimerne, og som kan fås i forskellige størrelse til overkommelige priser.

Placeringen af sandkassen

Det er en god ide at placere sin sandkasse væk fra buske og træer, så der ikke kan drysse blade, grene og insekter ned i sandet. Mange vælger at gøre det alligevel for at få skygge på de varme sommerdage, men så er det altså smartere at anskaffe sig en parasol eller lignende.

Har man en lille sandkasse, som er nem at flytte på, behøver man ikke spekulere på placeringen. Har man derimod planer om at anlægge en stor sandkasse, bør man tænke på placeringen.

Sandkassen

Når man skal ud og investere i en ny sandkasse, bør man gøre sig nogle tanker hjemmefra, inden man enten bestiller den online eller går i butikken.

Der er ingen grund til at bruge penge på en sandkasse, som enten er for lille eller for stor. Køber man for billigt, er man ligeledes i fare for at få en sandkasse, der ikke holder i mere end 1 sæson.

Hvor stor skal sandkassen være?

Størrelsen på en sandkasse bør variere alt efter hvor mange børn man har, og hvor ofte man har andres børn på besøg. Forudser man at der nok kun vil være 1-2 børn, som kommer til at bruge sandkassen, vil man som regel kunne nøjes med de mindre plastik sandkasser, som kan købes i alverdens legetøjsbutikker.

Med mere end 1-2 børn, anbefaler vi at man ser på lidt større løsninger.

Sandkasse i plastik eller træ?

Sandkasse i træ med siddepladser

Sandkasser kan også fås med siddepladser.

Der er mange forskellige holdninger til hvad der er pænest, men i forhold til hvad der er billigst og nemmest at flytte rundt med, så vinder plastik.
Sandkasser lavet i træ, har dog et mere naturligt look, og kan fås i mange flotte udgaver.

Det skal dog siges, at skal man bruge en større sandkasse, så er træ typisk den eneste mulighed.

Vælger man at bygge selv eller at købe sin sandkasse i træ, så er det ikke helt lige meget hvilken træsort man vælger. Uanset om man bygger sin egen sandkasse eller køber en, så skal man altid undgå trykimprægneret træ. Imprægneringsmidler er sundhedsskadelige, de er giftige og/eller kræftfremkaldende.

Lærketræ har en god holdbarhed, koster ikke alverden og er en køn træsort. Derfor anbefaler vi altid at man går efter lærk, dog kan andre træsorter også sagtens bruges.

Husk underlaget i sandkassen

Inden man fylder sandkassen, skal man være sikker på at man har et godt underlag i bunden af sandkassen.

Det er vigtig at der er en eller anden form for bund, da man ikke bare må fylde sandkassesand ovenpå jord. Sandkassen bliver forurenet nede fra, hvis man ikke har lavet et ordentligt underlag. Det er ligeledes vigtigt at regnvand kan løbe ud af sandkassen.

Har man købt en færdig sandkasse med tilhørende bund, behøver man ikke bekymre sig om forurening.

Man kan bruge mange ting som underlag, eksempelvis er en tyk ukrudtsdug eller fiberdug et godt alternativ. Et 5-10 cm. tykt lag af store ralsten, eller betonfliser kan også bruges som underlag.

4 gode råd til sandkassen

  • Anlæg et godt faldunderlag rundt om sandkassen. Det bedste faldunderlag er gummimåtter, men træflis eller græs kan også bruges.
  • Tjek sandkassen for skruer der stikker ud, skarpe kanter og træ som splintrer.
  • Hold sandkassen ren for især krummer og madrester, det tiltrækker dyr som fugle, mus og katte.
  • Skift gerne sandkassesandet 1 gang om året eller efter behov.

FAQ

Hvor meget sand skal man bruge i en sandkasse?

Det finder du let ud af med dette regnestykke: Længde * bredde * højde. Eksempel: Længde: 150 cm. Bredde: 100 cm. Højde: 30 cm. Målene laves om til meter, og så lyder regnestykket: 1,5 * 1 * 0,3 = 0,450 kubikmeter dvs. 450 liter

Hvilket sand er bedst til en sandkasse?

Man bruger enten strandsand eller vasket bakkesand som sandkassesand. Begge af disse sandtyper er fri for ler, som kan smitte af på tøjet. Strandsand er næsten helt hvidt og meget porøst. Vasket sand er lidt mørkere og bedre nemmere at bygge med, da det hænger bedre sammen.

Skal man have låg på sin sandkasse?

Det er en rigtig god ide at investere i et låg eller overdække til sin sandkasse. Ved at lukke af for sandkassen om natten undgår man forurening fra fx katte, som kan finde på at bruge sandkassen som en stor kattebakke.

Skal man bruge en dug under sandet i sandkassen?

Ja, hvis sandkassen er bundløs og stilles direkte oven på jord, så bør man lægge en fiberdug eller ukrudtsdug under sandet. På den måde undgår man forurening af sandet.

e-remove