Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
skvalderkål

Skvalderkål bekæmpelse

For mange haveejere er skvalderkål den absolut værste form for ukrudt. Den breder sig hurtigt og kan sprede sig via både sine frø og sine rødder. For at slippe af med skvalderkålen handler det om, at du dels er villig til at bruge noget energi på det, dels har en stor portion tålmodighed til projektet.


Skvalderkål kom oprindeligt til landet i middelalderen som en nytteplante. De urtekyndige munke mente nemlig, at den kunne bruges til at bekæmpe blandt andet podagra. I dag er skvalderkål dog for de fleste haveejere blevet en plage, da den breder sig hurtigt. Du er derfor nødt til at handle hurtigt, hvis du vil holde den nede.

Heldigvis findes der flere forskellige måder, hvorpå du kan holde skvalderkål nede. De er vidt forskellige alt efter, hvor meget arbejde du vil lægge i at fjerne den irriterende plante.

Slå skvalderkål ned med græsslåmaskinen

Står skvalderkålen i græsplænen eller et andet sted, hvor du nemt kan komme til med græsslåmaskinen, handler det simpelthen bare om, at du slår den. Hvis du slår den med græsslåmaskinen en gang om ugen i sommerhalvåret, vil planten til sidst give op. Rødderne under jorden bliver udsultede, fordi planten over jorden ikke er der til at skabe den livsvigtige fotosyntese.

Kommer der meget skvalderkål gennem hækken fra din nabo, kan det være en god løsning for dig, at du har et stykke med græs, som du bare kan slå. På den måde undgår du konflikter med naboen over, at de ikke fjerner deres skvalderkål.

Klip den ned – eller klip blomsterne af

Hvis skvalderkålen har etableret sig et sted, hvor du ikke kan komme til med græsslåmaskinen – for eksempel i staudebedet eller under en hæk – kan en strategi være, at du klipper planten ned. Igen skal du sørge for at gøre det mindst en gang om ugen, så du stresser planten, indtil du til sidst har slået den ihjel. Det kan godt tage flere somre at komme planten til livs på denne måde.

skvalderkål

Har du ikke tålmodighed til at slå skvalderkål ihjel ved at klippe dem ned, kan du i stedet klippe blomsterne af, når de dukker op. Planten blomstrer i oktober og spreder jo plantens frø i din have. Hvis du sørger for at klippe dem af, kan du i hvert fald dæmme op for farten, hvormed planten spreder sig.

Skvalderkål spreder sig dog ikke kun ved hjælp af blomsterne, men også ved hjælp af sit rodnet.

Plast eller ukrudtsdug mod skvalderkål

Har du ikke overskud til at være efter skvalderkålen med græsslåmaskinen eller saksen hver uge, kan du i stedet dække den over med sort plast eller ukrudtsdug. Du bør dog klippe skvalderkålen ned først, så overdækningen kan ligge jævnt.

Når du dækker skvalderkålen til, får den selvfølgelig ikke det livsnødvendige sollys. Derved kan du langsomt slå den ihjel. Der ligger dog masser af kraft og energi gemt i skvalderkålens rødder. Derfor tager det lang tid at slå den ihjel på denne måde. Det tager i hvert fald en sommer, muligvis også to.

Fordelen ved det er dog, at du kun behøver at gøre arbejdet én gang. Derudover kan du klippe hul i overdækningen til de planter, du gerne vil have, skal overleve. Du skal dog sørge for, at hullerne slutter tæt omkring planten, så skvalderkålen ikke kan titte op dér.

Grav en grøft, eller brug bedafgrænsning

Hvis du vil indgå en våbenhvile med skvalderkålen, inden du tager kampen op igen, kan en god måde at inddæmme den være, at du graver en grøft eller sætte en bedkant/græskant ned i jorden. Selvom skvalderkålens rodnet er stort, går det ikke dybere end 15 cm ned i jorden.

Ved at grave en grøft, der er dybere end det, eller sætte en metalplade, der er bredere ned, kan du altså dæmme op for spredningen. Hverken grøft eller græskant hjælper dog på det område, der allerede er inficeret.

En grøft og en bedafgrænser er også en god løsning, hvis skvalderkålen kommer fra din nabo. Det kan føre til mange stridigheder, hvis du hele tiden beder din nabo om at fjerne ukrudtet i haven, så det ikke breder sig ind til dig. I stedet er det langt nemmere for dig, at du tager forholdsregler på din egen grund, så du kan stoppe spredningen.

Fjern skvalderkålens rødderne

Er du på samme tid virkelig indædt rasende på skvalderkål og samtidig ekstremt tålmodig, er en meget effektiv måde, at du fjerner alle rødderne. Og det er virkelig alle rødderne, der er tale om. Selv en lille stump rod kan blive til en ny plante.

Skvalderkål uden blomster
Skvalderkål blade uden blomster.

Det bedste er, at du har en stor si, hvor du kan si jorden igennem. Så vil du kunne få fat på alle skvalderkålens rødder – selv de mindste stykker. Skvalderkålen har et kæmperodnet på op til en meter, så denne metode kræver meget arbejde. Det er dog også klart den mest effektive til at få bugt med planten én gang for alle.

Når du har fjernet rødderne fra jorden, skal du smide dem ud. Som i helt ud. De må ikke komme i kompostbunken, og du gør alle en kæmpe bjørnetjeneste, hvis du kommer dem i kommunens grønne affald. Skvalderkål kan nemlig sagtens etablere sig i en kompostbunke.

Gift mod skvalderkål

Du kan selvfølgelig også slå skvalderkål ihjel med gift. Det er en effektiv metode, da det dræber både planten og dens rodnet. Det er dog også en metode, som du bør være meget forsigtig med at bruge.

De fleste private haveejere kommer nemlig til at bruge for meget gift i haven – og gift i haven er som bekendt ikke godt. Det kan sive ned i grundvandet og forurene det.

Hvis du vælger at bruge gift, er det altså vigtigt, at du følger varedeklarationen meget nøje og husker på, at selvom du bruger gift, er det altså ikke et mirakelmiddel. Det tager også tid for giften at virke og slå planten ihjel. Du skal derfor ikke bare begynde at pøse mere gift på, selvom du ikke ser en effekt så hurtigt, som du ønsker.

Få dine høns til at spise den

Har du høns, kan du etablere en løbegård til dem på det område, hvor der er skvalderkål. Hønsene elsker skvalderkål og vil hurtigt kunne få bugt med den. Som tak giver de dig frisklagte æg til gengæld. Det må da siges at være et godt bytte.

Du kan spise skvalderkål

Hvis du ikke har høns eller har mod på at anskaffe dem, kan en mulighed også være, at du selv begynder at spise skvalderkålen. Den er nemlig spiselig for mennesker. De friske skud om foråret er de bedste og kan for eksempel bruges i salater, i raviolier, boller, lasagne, tærter eller på samme måde, som du bruger spinat. Det smager også godt som drys på pizzaer, æggekage osv. Og så kan du lave pesto af det. Få opskriften lidt længere nede på siden.

Hvis du alligevel har valgt strategien med at klippe den af, kan du jo lige så godt få glæde af det afklippede ukrudt. Det handler derfor bare om, at du er kreativ, så du kan få spist dig gennem skvalderkålen – eller i hvert fald noget af den.

Opskrift på skvalderkålspesto

En meget populær måde at bruge skvalderkål på er ved at bruge den til pesto. Det er utrolig simpelt at tilberede, og så smager det godt. Her er en opskrift på det:

Du skal bruge:

  • 1-2 dl friske skud af skvalderkål
  • 1 fed hvidløg
  • 1 stykke parmesanost – svarende til ca. en spiseske revet
  • Lidt knækkede valnødder
  • 1 spsk. solsikkekerner
  • 1 dl olivenolie
  • Salt

Sådan gør du:

  1. Skyl og rens den nyplukkede skvalderkål grundigt.
  2. Blend skvalderkål, hvidløg, ost, nødder og lidt olivenolie.
  3. Tilsæt mere olivenolie lidt ad gangen til pestoen får den rette konsistens.
  4. Smag til med salt.

Skvalderkål pesto

Kombination af flere strategier

I artiklen her har vi delt metoderne til at komme af med skvalderkål op. I virkeligheden giver det nok mest mening for dig, at du kombinerer flere forskellige metoder. Først og fremmest kan det være en god idé, at du dæmmer op for, at skvalderkålen ikke spreder sig.

Det kan du som nævnt gøre med en grøft, græskant eller etablere et græsområde rundt om, som du slår regelmæssigt.

Derefter skal du lægge en strategi for, hvordan du kommer af med selve skvalderkålen på det angrebne område. Her handler det i høj grad om, hvor aggressivt du vil gå til værks, og hvor tålmodig du er.

Lige meget hvilken metode du vælger, så er det dog vigtigt, at du husker på, at du godt kan komme af med skvalderkålen – det kommer bare til at kræve både tid og energi.

FAQ

Hvordan ser skvalderkål ud?

Skvalderkål ligner en mindre udgave af hyldeblomst. Den har også fine små blomster, og grønne blade.

Hvad er mest effektivt mod skvalderkål?

Mod skvalderkål er det bedste man kan gøre, hvorom end det er omstændigt, at fjerne alle rødderne, og her menes virkelig alle rødderne. Det er en større operation at gå i gang med, men det vil være dét værd i det lange løb.

Kan man spise skvalderkål?

Skvalderkål er faktisk en fantastisk spise. De friske skud om foråret er de bedste og kan for eksempel bruges i salater, i raviolier, boller, lasagne, tærter eller på samme måde, som du bruger spinat. Det smager også godt som drys på pizzaer, æggekage osv. Der er i øvrigt også rigtig mange som laver pesto på skvalderkål.

Findes der gift mod skvalderkål?

Roundup virker effektivt mod skvalderkål, men det er meget vigtigt at du ikke rammer andre planter, når du bruger Roundup.

Hvordan smager skvalderkål?

Mange mener at skvalderkål smager af en blanding af gulerod og bladselleri med en lille eftersmag af syre, som fra fx en grapefrugt. Blomsterne på skvalderkål er dog mere neutrale i smagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove