En takshæk (Taxus Baccata) er en nem hæk, der stort set passer sig selv, når den først er etableret. Den er stedsegrøn, så haven har et grønt skær hele året. Den kan klare at stå på stort set alle placeringer, men hold øje med, at den ikke kommer til at stå i for vandholdig jord.
Takshækken er en kraftig og stedsegrøn hæk, der tiltrækker fugle med sine små, røde bær og gode muligheder for beskyttelse mellem grenene. Den vokser ikke så hurtigt, men giver til gengæld godt med læ, når den først er udvokset.
Du kan bruge den som en hæk rundt om din grund eller til at opdele eller afskærme grunden. For eksempel kan den være smart at sætte rundt om en affaldscontainer eller kompostbunke, som du ikke ønsker at gå og se på til daglig.
Du behøver ikke at bruge meget tid på at passe takshækken, når den først er etableret. Den skal bare klippes en gang om året, og så skal du holde øje med, at den får nok vand i tørre perioder. Gør du det, kommer du ikke til at have meget besvær med den, men kan bare nyde dens afskærmning og smukke farver hele året.
Trin for trin vejledning til takshæk:
Her får du en kort guide til, hvordan du planter og passer din takshæk:
- Overvej, om han- eller hunplanter er bedst, og om planten må spidse til i toppen.
- Sæt 4 planter pr. meter for en tæt hæk – grav en rende hvor du vil have hækken.
- Foretag jordforbedring af sandet, vandholdig og leret jord, inden du planter ud.
- Klip takshækken en gang om året, og sørg for, at den ikke står for vådt eller tørt.
- Beskær hækken yderligere, hvis den er blevet for tynd i toppen eller bunden.
Plantning af takshæk
Du kan etablere en takshæk i stort set alle former for jord og på alle placeringer. Den trives lige så godt i fuld sol som i skygge og kan både stå i sand, muldjord og lerholdig jord. Hvis jorden er meget sandet eller meget lerholdig, er det dog bedst at give den en gang effektiv jordforbedring, da det vil gøre det nemmere for taksen at etablere sig.
Hvis planten skal stå på et sted, hvor der samler sig meget vand, er det også vigtigt, at du forbedrer jorden inden. Planten er følsom over for at stå og svuppe i vand, og dens rødder kommer nemt til at rådne, hvis det er tilfældet.
Du skal bruge fire taksplanter pr. meter hæk og planter dem, som du vil plante andre typer af hækplanter. Det nemmeste er, at du graver en rende, dér hvor hækken skal være, og at du så placerer planterne med 25 cm mellem hver hækplante. Det bedste tidspunkt at plante den på er september til oktober. Når du det ikke dér, kan du dog også gøre det i marts til april.
Hvilken type af taks skal jeg vælge?
Taks er ikke bare taks, selvom det med det utrænede øje måske kan se sådan ud. Dels er der han- og hunplanter. Dels er der forskellige typer af taks.
Busken er kendt for sine små røde bær. De smager sødt, men er giftige for mennesker. Hvis du er bange for, at dine børn eller børnebørn ikke kan lade være med at spise bærrene, kan du vælge kun at have hanplanter. De får nemlig ikke bær. Bærrene tiltrækker dog fugle og giver en meget smuk kontrast til den grønne hæk.
Ud over han- og hunplanter kan du også tænke over, om du vil have en taks, der bliver smallere i toppen. Denne type af taks har skud, der gror meget lige op i luften. Hvis du vil have planten stående for sig selv, kan det give en flot effekt, men det kan være mere besværligt at have med at gøre, hvis du ønsker en klassisk firkantet hæk. Ønsker du derimod at udnytte effekten til en hæk, der er smallere i toppen, er den jo det perfekte valg.
Pasning af hækken
Hvis du sørger for at plante din taks i en god og næringsrig jord, behøver du ikke at tænke på gødning til den. Hvis planten begynder at få bronzefarvede blade, bør du dog undersøge jorden. Det kan være et tegn på, at jorden enten er for tør eller for fugtig. Og så bør du afhjælpe problemet, så planten kan overleve.
LÆS OGSÅ: Optimal vanding af nye hækplanter
Ud over at holde øje med plantens farve skal du selvfølgelig også klippe den. Det er bedst at gøre i august måned, og du behøver kun at gøre det én gang om året. Som nævnt vokser en takshæk ikke så hurtigt.
Hvis din takshæk ikke længere er så pæn i toppen, kan du klippe den ned til 15 cm under den højde, som du gerne vil have den i. Så vil den nemlig begynde at danne nye skud, der kan bevirke, at toppen bliver tættere.
Er det i bunden, at hækken er blevet tynd, er du nødt til at klippe den helt ned til 15 cm over jorden for at gøre den tættere. Det får planten til at sætte mange nye skud forneden, hvilket giver en tyk hæk hele vejen op, men det tager selvfølgelig flere år, inden den igen er oppe i den højde, den havde før.
Pris på takshæk
En taksbusk koster typisk mellem 120 og 200 kroner for en enkelt plante. Du skal som nævnt bruge fire planter pr. meter. Så det er altså bare at måle op for at finde ud af, hvor mange planter du har brug for.
Prisen er høj i forhold til andre hækplanter, til gengæld får du en nem hæk, der er grøn hele året, og hvor du kun behøver at klippe den én gang årligt.
Hvilken taks vil du anbefale til gravsteder og små urnegravsteder ( 1m x 1m) med lav hæk på kirkegård ?
Hej 🙂 Kan du anbefale mig, hvilken type taks, som jeg skal bruge som erstatning for buksbom (både hæk og kugleformet i store krukker). Er ved at opgive kampen mod buksbomhalvmøl, men er vild med det udtryk buksbom har. Hvilken taks kommer tættest på? På forhånd mange tak.
Mvh Dominique