æggeskaller i haven

Æggeskaller som gødning til planter Skriv en kommentar

Vores planter og blomster kan flere gange igennem væksten have brug for en hjælpende hånd til at opretholde liv og sundhed i form af gødning. Der findes 2 typer af gødning – den fremstillede udgave du finder i plantemarkeder samt den naturlige udgave.

Vil du give dine planter de bedste vækstbetingelser, kan du nære jorden omkring dem med knuste æggeskaller. Skallerne indeholder en stor mængde kalk, der er et vigtigt mineral for dine afgrøder.


Herunder kan du læse om Æggeskaller til planter – guide og om, hvordan du bruger knuste æggeskaller til dine planter i haven eller i krukkerne på altanen eller terrassen. Du får svar på, hvilke planter der har godt af kalkrig jord. Og du får information om, hvilke planter du ikke må give æggeskaller i jorden omkring.

Sådan bruger du skaller fra æg til dine planter

Det særlige ved æggeskaller er, at de fungerer som en mild gødning i din have, i jorden i plantekrukker og i drivhuset som næringsgiver. Du kan bruge skallerne både til forspiring af planter, når du har sået frø. Og du kan bruge knuste skaller til trætte afgrøder, der har brug for ekstra tilførsel af næring.

Den store fordel ved at bruge skaller fra æg til gødning og forspiring er, at det er en nem, miljøvenlig og simpel måde at give dine planter sunde vækstbetingelser.

Er det første gang, du bruger æggeskaller til planter, kan du bruge denne guide som inspiration:

  • Gem dine æggeskaller
    Det er en praktisk, god idé at gemme æggeskaller fra madlavningen. Den bedste måde at gemme skallerne på er ved at opbevare dem i en pose i køleskabet, hvor de kan stå i kølige omgivelser. Af hensyn til hygiejnen anbefales det, at du vasker skallerne fri for æggehvide- og blomme, så de er rene.
  • Knus skallerne
    Når du har samlet dén portion skaller, du vil bruge som gødning, skal de knuses. Bruger du en plastikpose, kan du let knuse skallerne ved hjælp af håndkraft. Des finere skallerne knuses, det nemmere er det at opnå en jævn gødning, så de kalkholdige skaller lettest fordeles i jorden.
  • Gødning 
    Hvordan du skal bruge din billige og miljøvenlige gødning, afhænger af, hvad dit formål er. Drejer det sig om forspiring, skal du vende en lille mængde skaller sammen med jorden, hvor du ønsker at plante frø. Har du derimod udvoksede planter, skal du drysse de knuste æggeskaller på jorden omkring planten.

Sørg for at vande jorden godt, når du har gødet den. Du skal have styr på jordens pH-værdi for at sikre dig, at næringen fra æggeskallerne optages optimalt. I starten kan det være en god idé at bruge æggeskaller i vandingsvand. Dette giver en mere sikker måde at gøde jorden på til dine planter. Du skal bruge skallerne fra 2 medium æg til 1L vand. Lad skallerne befinde sig i vandet i 2 døgn, før du anvender det til dine planter.

LÆS OGSÅ: Kaffegrums som gødning (Guide)

Kan jeg bruge æggeskaller som gødning til alle mine planter?

Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle planter og blomster, der har godt af at blive tilført kalk. Surbundsplanter såsom rhododendron, bregner og primula må ikke gives kalkholdig gødning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *