Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
tang gødning

Tang som gødning (Guide)

Du kan tage forskellige metoder og produkter i brug, når du vil gøde jorden omkring dine planter i haven. I plantecentre finder du fremstillede produkter, du kan bruge til dine afgrøder og blomster. 

Ønsker du at bruge et naturligt, skånsomt og billigt produkt til gødning, kan du gå en tur langs én af Danmarks mange strande. Her kan du samle tang, du kan bruge som gødning og bunddække.


Herunder får du en Tang gødning – guide, hvor du kan læse mere om fordelene ved at bruge tang som gødning. Du får indblik i, hvordan du selv samler, tørrer og anvender naturmaterialet til dine planter i haven eller i krukkerne derhjemme.

Derfor er tang et populært naturprodukt til gødning

Der er flere grunde til, at tang egner sig ideelt som gødning til planter og blomster. Du kan blandt at nyde godt af følgende fordele, når du bruger tang som gødning:

 • Du sparer penge.
 • Du får sund og god vækst omkring dine afgrøder.
 • Du kan samle tang ved stort set alle strandområder herhjemme.
 • Det er nemt og enkelt at lave komposten.
 • Du kan spare på vandforbruget i forhold til vanding.
 • Du kan let opbevare din naturlige gødning over flere måneder.

Fremfor at bruge flere hundreder kroner på køb af gødning i havecentre, kan du lave dit eget produkt, som ikke koster dig andet end en berigende gåtur ved en strand. Du skal hverken bruge specialværktøj eller en særlig maskine til fremstillingen.

Foruden den økonomiske besparelse på køb af gødning kan du også se frem til at minimere dit vandforbrug til vanding af planterne. Tang har den særlige egenskab at kunne holde på vand. Det betyder, at du i mindre omfang skal vande planterne i haven eller på terrassen, når du bruger tang som gødning.

Sådan bruger du tang til dine planter

Før du går i gang med at samle tang ind og nedbryde det til kompost, skal du have styr på, hvilke planter du kan bruge den naturlige gødning til. Det er særligt afgrøder, som i forvejen trives i områder nær strand, der er gode modtagere for tanggødning. Det gælder blandt andet asparges samt kål, der oprindeligt er kendt som “strandplanter”, og som er udviklet til fra naturens side at have tang som bunddække.

Du kan bruge denne guide som inspiration til at komme godt i gang med at gøde dine planter med tørret tang:

 • Saml tang ved stranden og opbevar materialet i en pose til du kommer hjem.
 • Vask og tør tangen og læg materialet på udfoldede aviser.
 • Vend tangen efter 1 døgn så det tørrer igennem.

Når materialet er tørret, kan du bruge det i blanding med jord, eller du kan anvende det direkte som dække nær dine afgrøder.

Det er vigtigt, at du er omhyggelig med at vaske tangen, når du kommer hjem efter din strandtur. Der kan ophobes meget salt i tangen, som kan dræne dine afgrøder for vand og næring. Derfor kan du med fordel vaske naturmaterialet af et par omgange, så du sikrer dig, at det er renset fri for salt.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du kaffegrums som gødning i haven

Tang som gødning

Eksperimentér med din tang-gødning

Det er i princippet kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge din naturlige gødning til derhjemme. Tang nedbrydes organisk. Det vil sige, at næringen fra materialet stille og roligt vil optages af den omgivende jord. Du kan bruge tang både ved grønsager, buske, træer samt blomster.

Vil du være sikker på at skåne dine afgrøder mod for meget salt, kan det svare sig at samle tang ind, som ligger et par meter fra vandkanten. Det er det tørrede tang, som mærkes stift.

Næringsindholdet i tang kommer ikke kun til at bidrage til sunde planter. Du kan også se frem til, at forekomsten af snegle og uønskede biller samt orme mindskes.

Har du for meget, tørret tang tilovers, kan du opbevare din gødning i en lille papkasse. Skulle der være fugt på materialet, vil det fordampe, når det ligger op ad pap.

13 Kommentarer

 1. Hvad med PFAS i tang til dyrkning af fødevare, er det et problem?

  1. Hej Jakab,

   Det er jeg overbevist om at det ikke – Det ville jeg i hvert fald ikke bekymre mig om.

   Mvh Martin

   Martin Nissen
 2. Hej Martin

  Da jeg har en strandgrund, hvor der altid skylles megen ålegræs op, vil jeg gerne vide, om ålegræs kan bruges på samme måde som tang. På forhånd tak for svar.

  Vh
  Helle Krogh Hansen

  Helle Krogh Hansen
  1. Hej Helle,

   Ja du kan godt bruge ålegræs til jordforbedring i haven. Det er dog vigtigt at du skyller det inden, da det ikke er alle planter som kan tåle det høje saltindhold der er i det.

   Martin Nissen
 3. Om foråret lægger jeg et trygt lag frisk tang på mine havegangen i køkkenhaven. Det holder ukrudtet væk det meste af sommeren, sandsynligvis også på grund af saltet
  Næste forår river jeg det samme, der er tilbage, og nu afsaltet og smider det på bedene som jordforbedring.
  Ga vide om saltet der bliver afgivet til havegangen spreder sig i d i bedene. Nogen der ved noget om det?

  Kirsten Lange
  1. Hej Kirsten,

   Saltet fra tangen bliver afgivet til jorden som ligger under, men jeg tror ikke at det spreder sig helt ud i bedene – Medmindre du lægger et meget tykt lag tang.

   Hvis du længe har brugt tang uden problemer, så ville jeg bare forsætte med det. Men hvis planterne i dine bede lige pludselig begynder at mistrives, så kunne det være en af grundene.

   Martin Nissen
 4. Er der nogle former for tang der anbefales mere end andre?
  Måske nogle former der egner sig bedre til visse afgrøder og andre der egner sig til andre?

 5. Kan man bruge tang i jordbærbedet i stedet for halm?

  1. Hej Lone,
   Det er ikke lige noget jeg har hørt om før, men på nettet kunne jeg læse mig frem til det.
   “Ja, du kan bruge tang som et mulchmateriale i dit jordbærbed i stedet for halm. Tang kan være en effektiv måde at forhindre ukrudt i at vokse, bevare fugtighed i jorden og beskytte jordbærplanterne mod at rådne ved at holde dem væk fra jorden.”
   Håber det evt. kunne bruges.
   Mvh Nadia

 6. Hej Martin
  Hvordan laver man en extrakt af havtang der bevarer alle tangens gode egenskaber og som fordeles på planterne med sprøjte ?
  Mvh
  Tommy

  1. Hej Tommy,
   Det er desværre ikke noget vi har den store erfaring med at lave, men jeg fandt denne trin for trin guide jeg håber du kan bruge.

   Trin for trin –
   Forbered tangen:
   Skyl tangen grundigt under rindende vand for at fjerne eventuelle urenheder eller sand.

   Klip tangen:
   Klip tangen i mindre stykker.

   Blød tangen op:
   Placer de klippede tangstykker i en stor skål og dæk dem med rent vand. Lad det stå i mindst et par timer eller natten over.

   Blend tangen:
   Brug en blender til at blende tangen sammen med vandet, indtil du får en jævn pulp.

   Sigt ekstraktet:
   Placer et klæde eller en finmasket si over en anden skål eller beholder. Hæld tangblandingen igennem klædet eller sien for at adskille væsken fra faste stoffer. Dette resulterer i en tangekstrakt.

   Opsamling af ekstraktet:
   Pres forsigtigt klædet eller sien for at udtrække al den væske, du kan, og saml ekstraktet i skålen eller beholderen.

   Anvendelse på planter:
   Fyld din sprayflaske med den udvundne tangekstrakt. Brug denne opløsning som en plantesprøjtning ved at sprøjte den på blade og stængler.

   Jeg håber denne guide kan bruges…
   Husk at putte extrakten på køl, da den forringes over tid.
   Med venlig hilsen
   Nadia – Havhandel.dk

 7. Hejsa
  Tak for en virkelig god artikel. Jeg sad og så Vilde Eventyr – med Vicki og Rane i går, og jeg spærrede øjnene op, da Vicki nævner, at man kan bruge tang som gødning. Efterfølgende faldt jeg over denne fine artikel. Nu ved jeg, hvad jeg skal gøre. Jeg er dog bekymret for mængden af tungmetaller i tangen. Hvad tænker I om det?
  Mange hilsener fra Pia

 8. Hej Pia,

  Tak for din besked.
  Lige vedr. tungemetaller i tang, så er der mange forskelle råd.
  Jeg har søgt om det på nettet, da jeg ikke har personlig erfaringer med brug af tang i køkkenhaven.
  Jeg kan læse mig frem til at fødevarestyrelsen skriver dette på deres hjemmeside omkring benyttelse af tang: Naturgødning fra dyr og tang:
  Tang anbefales ofte som en god naturgødning, og selvom der kan være fx arsen og andre stoffer i tang, er vurderingen, at det ikke har væsentlig betydning for, hvor meget afgrøderne optager.
  Rigtig god dag til dig.
  Med venlig hilsen
  Trine – Havehandel.dk

  Trine Gravesen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove