Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
brændenælde gødning

Brændenældegødning (gør-det-selv guide)

Har du nogensinde hørt om brændenældegødning? Hvis ikke, er du havnet det rette sted. Hjemmelavet brændenældegødning er vundet frem de seneste år, og det er der flere gode grunde til. En af dem er, at du med brændenældegødning ender i lidt af en win-win situation: Du kan få bugt med brændenælderne, som du helt sikkert ikke ønsker overtager hele din have. Samtidig kan du bruge nælderne til noget nyttigt, nemlig gødning.


Læs her vores brændenældegødning – guide. Vi fortæller dig, hvordan du gør, hvorfor du skal gøre det, og hvilke fordele og ulemper der er ved at bruge brændenælder til gødning.

Sådan laver du din egen brændenældegødning

Det er meget enkelt at lave din egen brændenældegødning. Du skal heller ikke bruge noget særligt. Det eneste du skal bruge er:

  • Brændenælder
  • En spand med låg
  • En pose af fiberdug eller en kartoffelsæk
  • Vand
  • En pind til at røre med

Du skal plukke brændenælderne, inden de begynder at danne frø. Det vil sige om foråret eller i den tidlige sommer. Du skal bruge ca. 1 kg brændenælder til 10 L vand. Processen forløber således:

Du plukker dine brændenælder (husk handsker!) Brændenælderne klippes i mindre stykker. Hele planten kan bruges. Herefter placeres nælderne i en finmasket pose, som du binder en knude på.

Læg posen med brændenælder ned i en spand med vand og læg låget på, som dog ikke skal lukke helt tæt.

Nu skal brændenælderne stå og gære i 10-14 dage, alt efter temperaturen. Sørg for at røre i spanden én gang dagligt.

Brændenældevandet er klar til brug, når det er blevet mørkt og tyktflydende i konsistensen og ikke længere skummer. Så tager du posen op af spanden og smider brændenælderne væk. Det er selve vandet, du kan bruge som gødning. Og voila! – Du er færdig.

Her kan du bruge gødningen

Du kan bruge dit brændenældevand både i haven og i drivhuset. Gødningen fungerer særdeles godt, hvis du vil dyrke tomater og andre grøntsager. Du kan bruge gødningen i køkkenhaven, ligesom du også kan bruge den til blomster og i krukker.

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke planter der har brug for gødning. Det kan nemlig variere meget fra plante til plante. Sørg også for at dosere den rigtige mængde gødning, så dine planter ikke får hverken for meget eller for lidt gødning.

LÆS OGSÅ: Kaffegrums som gødning (Guide)

Hvordan virker brændenældegødning?

Hvordan kan det være, at brændenælder fungerer så godt som gødning? Det skyldes ganske enkelt det høje indhold af kvælstof i planten. Kvælstof er det rene slik for de fleste planter. Ligesom mennesker har planter brug for at blive “fodret” med næringsstoffer – altså gødet. Her er kvælstof et vigtigt element, og det kan du giver dine planter med brændenælder.

Ved at følge vores guide sørger du for at udvinde kvælstoffet korrekt, og du får på den måde lavet den mest effektive gødning.

Brændenældegødning

Fordele ved brændenældegødning

Hvad er fordelene ved brændenældegødning? Vi har listet dem her:

  • Naturlig gødning: Mange mennesker kan ikke lide at bruge kunstgødning i haven. Her er brændenældegødning en glimrende form for naturlig gødning. Med brændenældegødning undgår du, at dine planter påvirkes af diverse former for kemikalier og kunststoffer.
  • Billig gødning: Det koster meget tæt på ingenting at lave brændenældegødning. Det er altså en meget billig form for gødning.
  • Du bruger dine brændenælder: Hvis du alligevel har brændenælder, kan der være noget meget tilfredsstillende i at bruge dem. Giv nælderne en funktion i stedet for bare at lade dem være ukrudt.
  • Nem proces: Det er nemt at lave brændenældegødning og måske også sjovt;)
  • Effektiv gødning med højt indhold af kvælstof

Ulemper ved brændenældegødning

Der er selvfølgelig også nogle ulemper… Dem har vi listet her:

  • Besværlig proces: Det kræver lidt mere indsats og lidt længere tid at lave din egen brændenældegødning, hvis du sammenligner det med at køre ned og købe noget på planteskolen.
  • Lugt: Under gæringsprocessen kommer gødningen til at lugte noget så forfærdeligt. Sørg derfor for at stille gødningen et sted, hvor du ikke kommer så ofte.

Vidste du..?

At du skal plukke brændenælderne, inden de danner frø, hvis du vil bruge dem til gødning? Det skyldes to ting. Du vil selvfølgelig ikke have frøene ned i din gødning, da det kan resultere i uønskede brændenælder overalt. Derudover er det også lige inden planten danner frø, at indholdet af kvælstof er højest. Når vi skal lave brændenældegødning, er det lige netop kvælstofindholdet, som er så vigtigt. Derfor skal du plukke brændenælderne i foråret eller først på sommeren!

4 Kommentarer

  1. Hej Martin.Kan du forklare, hvorfor brændenældegødning ikke produceres kommercielt? Det er meget effektivt, og det må være billigt at fremstille.

    Mogens Johansen
    1. Hej Mogens,

      Jeg er overbevist om at der findes brændenældegødninger, men det er ikke noget der fylder meget i det kæmpestore udvalg der findes af gødninger i Danmark.

      Uden at være sikker, så kunne jeg også forestille mig at det bliver brugt i samtlige flydende gødninger, selvom de ikke bliver kaldt for “brændenældegødninger”.

      Hvorvidt det er billigere for producenterne at fremstille end andre typer gødninger ved jeg ikke, men for private er det helt sikkert en af de billig gør-det-selv løsning. 🙂

      Mvh Martin.

      Martin Nissen
  2. Skal man blande brændenældevandet op med mere vand, eller skal man bruge det, som det er og hælde direkte i planten??

    Annette Hvidberg
  3. Jeg har læst andre steder, at det er en god idé at fortynde brændeældegødning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove