Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
tromle græsplæne

Tromling af græsplænen

Skal man tromle sin græsplæne eller ej? Det er et spørgsmål som vi ofte hører, og som der er flere svar på, da det afhænger af hvilken anledning det er i forbindelse med.

Når vi snakker om tromling af græsplænen så er det typisk i forbindelse med:

  • Anlægning af ny græsplæne
  • Udjævning af en eksisterende græsplæne

Skal man tromle en ny græsplæne?

Ved etablering af nye græsplæner er det ofte nødvendigt at tromle, eller på anden vis komprimere jorden, hvis man gerne vil have en jævn græsplæne fra starten af. Det er nødvendigt, da man i forbindelse med anlægning af en ny græsplæne typisk både tilfører nyt jord, samt kører området igennem med en fræser, hvilket gør jorden meget porøs og skaber luftlommer.

Ved små græsplæner kan man sagtens komprimere jorden ved selv at træde hele arealet igennem med sin fødder, men ved store arealer kan det være fordelagtigt at bruge en tromle.

Du kan læse meget mere om hvordan du selv anlægger en græsplæne i vores Trin-for-trin vejledning her.

Skal man tromle efter såning af nye græsfrø?

Som udgangspunkt anbefaler vi altid at man tromler/komprimerer og udjævner sit jordareal inden man fordeler græsfrøene.

Man kan dog med fordel give hele arealet en let rivning, efterfulgt af en let tromling efter græsfrøene er spredt. Det sørger for at de nye græsfrø får en bedre kontakt med jorden, samt minimerer risikoen for at frøene blæser væk.

Kan man tromle sin græsplæne jævn?

Kort fortalt, så kan man faktisk i mindre grad minimere små ujævnheder i sin græsplæne ved hjælp af en havetromle. De små ujævnheder i græsplænen, som oftest skyldes regnormeskud og som kan føles ubehagelige at gå på med bare fødder, kan godt udbedres vha. en tung havetromle.

Det er dog vigtigt at understrege at tromling ikke udbedre huller og større ujævnheder, da der ikke bliver ”flyttet” jord ved tromling. Her skal der andre metoder i brug – Du kan læse mere om reparation af ujævne græsplæner her.

Ulempen ved at tromle eksisterende græsplæner

Som sagt kan tromling få ens græsplæne til at føles mere jævn at færdes på, men der er dog en hage ved at tromle sin græsplæne.

Det at tromle sin græsplæne forringer faktisk vækstbetingelserne for ens græsplanter, som kan have svært ved at trives i hård og kompakt jord. Det er dog ikke ensbetydende med at man ikke må tromle sin græsplæne, men man skal holde øje med eventuelle vækstproblemer i plænen.

Hvis det skulle vise sig at græsplanterne mistrives i månederne efter en tung tromling af græsplænen, så kan man heldigvis hurtig udbedre problemet ved hjælp af bl.a. en vertikalskærer. En vertikalskærer hjælper bl.a. ved at skabe nem adgang for luft og næring til græsplanternes rødder, samt ved at skære rødderne over, hvilket fremmer væksten af nyt græs.

FAQ

Kan man tromle sin græsplæne jævn?

Kun i mindre grad. Man kan udjævne de små ormeskud i græsplænen med en tromle. En meget ujævn græsplæne skal jævnes ved at topdresse.

Hvad koster det at leje en tromle?

Skal man leje en håndtromle koster det ofte omkring 100,- pr. døgn at leje en sådan. Hvis man skal ud og leje en maskintromle, eksempelvis en tandemtromle koster det ofte omkring 1500,- pr. døgn.

Hvornår er det bedst at tromle sin græsplæne?

Det er bedst at tromle sin græsplæne når jorden er forholdsvis tør. Hvis du vælger at tromle den efter det har regnet og jorden er våd, risikere du at lave spor i plænen, i stedet for at gøre den jævn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove