Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
tranebær dyrkning

Dyrkning af tranebær

Tranebær er en af de mest besværlige bærbuske at have med at gøre. Det siger en del, da bærbuske ellers generelt er meget nemme at få succes med. Tranebær skal nemlig have samme forhold, som hvis de stod i en mose. Det betyder, at der både skal være surbundsjord og masser af fugt. Er du frisk på en udfordring, kan du glæde dig over lækre, friske tranebær af egen avl til efteråret.


Er du nybegynder udi at dyrke bærbuske, er det ikke tranebær, du skal starte med. Det er nemlig en krævende plante, der har brug for masser af vand og at vokse i surbundsjord. Det er derfor typisk først en plante, du kaster dig ud i at dyrke, når du har godt styr på det med at dyrke bær i haven.

Hvis du har tålmodigheden til at dyrke tranebær, vil du få nogle tranebær, som du blandt andet kan bruge til juice, smoothie, tørre dem og komme dem på din morgenmad, eller du kan tilberede dem som tranebærsovs, der er en populær spise i USA og helt uundværlig til Thanksgiving.

Selvom det primært er fra det amerikanske køkken, at vi har hørt om tranebær, kan busken sagtens klare sig i Danmark. Faktisk kan den klare temperaturer helt ned til -18° C. Så selvom du bor et sted, hvor der bliver meget koldt om vinteren, kan du altså sagtens dyrke den.

Placering af tranebær

Tranebær har brug for at stå i surbundsjord. Inden du overhovedet kan placere den, skal du derfor til at skabe et bed med en lav pH-værdi, hvis du da ikke allerede har det. Har du rhododendron, blåbær eller tyttebær i haven, vokser de også i surbundsjord, og du kan derfor sætte dine tranebær sammen med dem.

Du kan købe færdigblandet surbundsjord, som du kan fylde i bedet – Her på Havehandel.dk, kalder vi vores surbundsjord for “Rhododendron jord”. Du kan også blande det selv ved at blande grannåle og sand. Det kan du gøre ved at lægge grangrene og sand lagvist i en kasse med huller i bunden. Når det har stået i et år, er de blevet til surbundsjord.

Hvorfor overhovedet gå gennem al besværet med at lave sin egen jord, når du kan købe det? Det skyldes, at der er spagnum i færdigblandet surbundsjord. Spagnum bliver udvundet fra højmoser, der er meget gode til at binde CO2. Hver gang der bliver udvundet spagnum, bliver der derfor udledt store mængder af CO2. I sidste ende er det selvfølgelig op til din samvittighed, hvilken form for jord du vil bruge.

Tranebær skal stå på en solrig placering i haven med fuld sol hele dagen. Den kan både dyrkes i højbede, i krukker og på friland, alt efter hvad der er mulighed for i din have.

Du kan se et lille udvalg af vores spagnum og surbundsblandinger her:

Plantning af tranebær

Det er bedst at plante tranebær om efteråret, så de har lang tid til at etablere sig inden sommeren, hvor de begynder at producere bær. Du skal grave et hul i dit surbundsbed, der er lidt større end den potte, som tranebærbusken står i. Derefter fylder du hullet med vand og venter, til det er væk, før du sætter planten.

Du bør altid plante mindst to tranebærplanter, når du vælger at have dem i haven. Det hjælper nemlig med bestøvningen af dem. Der bør være mellem 30 og 60 cm mellem dine buske. Så er der rigeligt plads til, at deres udløbere kan sprede sig fra planten.

Tranebær

Pasning af tranebær

Tranebær må endelig ikke tørre ud. I naturen vokser de i moser, og når de bliver dyrket industrielt, bliver markerne som regel oversvømmet for at sørge for, at de har nok vand. Du skal selvfølgelig være særligt opmærksom i tørre perioder, men generelt vil dine tranebærbuske typisk have brug for ekstra vand i løbet af sommeren.

Har du plantet tranebær i højbede eller krukker, skal du være ekstra opmærksom på, at de ikke tørrer ud. Vandet forsvinder nemlig hurtigt fra krukker og højbede, og du skal derfor regne med at skulle vande jævnligt, for at de har nok. Du kan evt. lette opgaven ved at anskaffe dig en siveslange.

Når du vander, er det vigtigt, at du så vidt muligt bruger regnvand. Vand fra vandhanen indeholder nemlig kalk. Nogle steder i landet endda rigtig meget kalk. Kalk hæver pH-værdien lige så stille. Derfor vil dit surbundsbed med tiden få en neutral pH-værdi, hvis du bliver ved med at vande med vand fra vandhanen.

For at holde på fugten i jorden kan du lægge et lag af barkflis ud omkring planterne. Ud over at holde på fugten holder det også ukrudtet væk. Det er vigtigt, da de nyplantede buske bedre kan etablere sig, når de ikke skal kæmpe med ukrudt om vand og næring.

Du behøver som regel ikke at bekymre dig om at give dine tranebær gødning. Den vil fint kunne klare sig med det, der er i jorden i forvejen.

Beskæring af tranebær

En gang om året i foråret bør du fjerne eventuelle døde og visne skud fra planten. Hvis der er nogle udløbere af den, der er særligt lange, bør du også klippe dem af.

Vil du gerne have flere tranebærbuske i din have, kan du bruge udløberne til det. Du kan klippe dem af og sætte dem i en potte, eller du kan tynge dem ned med en sten og så klippe dem af, når de selv har dannet rødder.

Hvornår er tranebær klar til høst?

Du kan høste tranebær fra september til november. Det bedste er, at der har været i hvert fald let nattefrost en gang, inden du høster dem. Også meget gerne to gange, hvis du har tålmodighed til at vente så længe. Når bærrene har været udsat for frost, bliver de nemlig sødere.

Selvom bærrene har fået frost, er de dog ikke til at spise friske. De har en sur eller bitter smag, og de kræver derfor tilberedning, før de smager godt. Du kan for eksempel tørre dem, bruge dem i juice eller marmelade, bruge dem i kager eller selvfølgelig i en tranebærsovs.

Tranebær kan holde sig i tre til fire uger i køleskabet. Hvis du vil have glæde af dem i længere tid, kan du sagtens fryse dem ned. I fryseren kan de holde sig i 10 til 12 måneder. Hvis du for eksempel vil bruge dem i bagning, kan du tage dem direkte fra frost og komme dem i dejen. Du behøver ikke at tø dem op først.

Almindelige problemer med tranebær

De mest almindelige sygdomme i tranebær er forskellige former for svampeangreb. De dræber ikke hele planten på en gang, men spreder sig langsomt over den. Det betyder, at sygdommen vil kunne sprede sig fra en busk til en anden, hvis du ikke gør noget ved den.

Er en af dine tranebærbuske blevet angrebet af svamp, er der ikke noget at gøre ved det. Skulle det ske må du fjerne og destruere busken, så svampesygdommen ikke kan sprede sig.

Et af de mest almindelige problemer i forhold til skadedyr er fugle, der godt kan lide at spise bærrene. Du kan dække dine buske over med net, hvis du har problemer med dem.

Det er altså ikke lige til at få succes med tranebær. Hvis du har mod på det, vil du dog kunne glæde dig over at dyrke en afgrøde i haven, som det ikke er mange andre, der har. Og så smager tranebærrene jo godt – tilberedt.

FAQ

Er tyttebær og tranebær det samme?

Tyttebær og tranebær er ikke helt det samme bær. Forskellen ligger i at Tyttebær ikke er lige så store som tranebær, til trods for at de deler farve og smag.

Hvad er trænebær godt for?

Tranebær er rig på C-vitaminer, der er intet fedt i dem, sukkerindholdet er lavt samt der er masser af fibre i tranebær. Herudover mener nogle at der er stoffer i tranebær der kan forebygge urinvejsinfektioner.

Hvornår er det bedst at plante tranebær

Det bedste tidspunkt at plante tranebær er om efteråret, så de har god tid til at etablere sit rodnet inden sommeren, hvor de begynder at producere bær.

Hvor meget skal man vande tranebærbuske?

Tranebær trives i fugtig surbundsjord, hvilket betyder at det er vigtigt at du sørger for at holde øje med jordbundsforholdene ved dine tranebærbuske. Det er især vigtigt at vande nyplantede tranebærbuske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove