Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
underlag til fliser og indkørsel

Underlag til fliser

Det er vigtigt, at du får skabt et godt og solidt underlag til dine fliser. Dermed sikrer du, at de kan blive liggende stabilt i mange år. Det tager tid at grave ud og lægge grus til underlaget, men det er ikke svært.

Skal du i gang med at lægge fliser i indkørslen eller på terrassen, er det vigtigt, at du sørger for at skabe det rette underlag. Dermed bliver fliserne liggende, hvor de skal, og det er nemt for vandet at løbe gennem fliserne og trænge ned i jorden.

Faktisk er der lige så meget arbejde, hvis ikke mere, i at skabe underlaget til dine fliser. Du skal derfor forberede dig på, at det bliver hårdt arbejde, men at det også er kræfter, der er givet rigtig godt ud. Når du bruger tiden på det, vil du få en terrasse eller indkørsel, der er stabil i mange år fremover.

Produkter omtalt i dette indlæg.

Fliser

Sørg for at få gravet nok ud

Når du skal skabe et underlag til fliser, skal du sørge for at grave nok ud. Der skal nemlig både være et lag med bundsikring, stabilgrus og afretningsgrus under fliserne. Hvor meget du skal grave ud, afhænger af, om der skal køre biler på fliserne eller ej. I en indkørsel skal du derfor grave 40-45 cm ud, til en terrasse behøver du kun at grave 30-35 cm ud.

Det er vigtigt, at du sørger for, at der er et fald væk fra bygninger. Det gælder både for terrasser og indkørsler. På den måde er du sikker på, at vandet løber væk fra bygningen, og du ikke får en oversvømmelse ved store regnskyl.

Faldet skal være på 2,5 – 4 cm per meter. Hvis du er i tvivl om, hvordan du får skabt et korrekt fald, er det bedste for dig, at du får en professionel til at hjælpe dig med den del.

De forskellige lag af grus

Nederst skal være et lag af bundsikringsgrus. Det hjælper med at lede vandet hurtigt væk. Når det regner på dine fliser, er det vigtigt, at vandet hurtigt kan sive væk, så der ikke kommer til at stå vand på dem. Det øger både sandsynligheden for alger og mos og kan gøre fliserne glatte.

Laget med bundsikringsgrus skal være på 15 cm til terrasser og lidt mere til indkørsler. Du skal regne med, at laget skal være 1,3 gange tykkere, inden det bliver stampet med en pladevibrator. Når laget skal ende med at være 15 cm, skal du altså lægge 19 cm grus.

Det kan klart bedst betale sig for dig, at du lejer en pladevibrator, når du skal lægge fliser. Med vibratoren kan du sikre, at de forskellige lag af grus bliver helt komprimerede og dermed kommer til at ligge fast. Det er svært for dig at sikre dig på anden måde.

Stabilgrus og afretningsgrus

Efter bundsikringsgruset skal du lægge et lag af stabilgrus. Det er med til at stabilisere fliserne, så de kan holde til, at der bliver kørt og gået på dem. Stabilgruset består af sten, der nærmest låser sig ind i hinanden, når de bliver stampet med pladevibratoren. Det giver et ekstremt holdbart lag.

Stabilgruslaget skal være på 12 cm, når det er en terrasse. Igen skal du huske, at laget skal være 1,3 gange tykkere, når du lægger det.

Den sidste form for grus er afretningsgrus. Det er en grusform, som du lægger fliserne på, og som sikrer, at fliserne kommer til at ligge godt fast. Du skal kun bruge omkring 3 cm afretningsgrus til en terrasse, men skal huske på, at det også skal være 1,3 gange så tykt, inden det bliver stampet.

Afretningsgrus bliver også typisk kaldt for flisesand.

Når du har lagt de tre lag af grus, har du skabt et solidt og stabilt underlag til dine fliser. Det er derfor bare om at komme i gang med at lægge dem efterfølgende.

FAQ

Hvilken type sand bruges under fliser?

Der skal bruges tre forskellige lag grus. Bundsikgringsgrus, stabilgrus og afretningsgrus. Disse er med til at sikre et ekstremt holdbart lag under dine fliser, der holder i mange mange år.

Kan man lægge fliser ovenpå jord?

Det er IKKE anbefalelsesværdigt at lægge fliser direkte ovenpå jord. Det vil ikke være stabilt nok til at fliserne bliver liggende plant og solidt over en længere periode.

Skal man bruge stabilgrus når man lægger fliser?

Hvis ikke du lægger stabilgrus som et stabiliserende lag, under dine fliser, vil fliserne ikke komme til at ligge jævnt på sigt - Især hvis det fx er en indkørsel med tung trafik. Det er muligt at de ligger udmærket til en begyndelse, men med tiden vil dette ændre sig især i indkørsler.

10 Kommentarer

 1. Hej,
  Jeg har netop fjernet en udestue og skal anlægge en terrasse. Under udestuegulvet ligger et lag på godt 30 cm. Leca-nødder. Kan jeg lade noget af Leca-laget ligge under stabilgruset? Selvfølgelig stampe det grundigt med pladevibrator.

  Søren Frandsen
  1. Hej Søren,

   Jeg må indrømme at jeg ikke har erfaring med leca som underlag under belægning. Når det så er sagt, så tænker jeg umiddelbart ikke at det er noget problem, da det blot er en terrasse. Var det derimod en indkørsel med tung trafik, ville jeg have fjernet det hele.

 2. Hej,
  Jeg skal til foråret lægge terrasse rundt om vores nybyggede hus. Jorden er leret/sandet. Kan jeg nøjes med at grave mulden væk, lægge 15 -20 cm stabilgrus, afretter sand af 3 cm og dernæst fliser.
  Mit spørgsmål lyder på om det er en nødvendighed med bundsikring slaget? Fliserne kommer til at have en vægt mellem 50 -74 kg pr. Flise.
  Mvh
  Glenn H.

  1. Hej Glenn,

   Ja det synes jeg lyder meget fornuftigt. Hvis du sørger for at der er korrekt hældning på flisebelægning, som leder vandet væk fra huset så bør det være fint uden.

   1. Hej Mark,
    Tusinde tak for svar, det vil jeg gøre 😊

 3. Hej Martin.
  Hvad nu, hvis man har en indkørsel der er lagt med mindre fliser, og efter 15 år er der kørespor. Nu vil jeg gerne lige 40×40 fliser i stedet for de nuværende. Skal jeg så fjerne det hele? Tænker jo egentlig at fjerne fliserne, fjerne afretter sandet. Ligge armeringsnet og så afrette sand igen. Derpå såde nye fliser. Ville det være OK

  1. Hej Sune.

   Hvis der er kørespor nu, betyder det formentligt at opbygningen af undergrunden er lavet dårligt. IBF anbefaler at man lægger 12 cm stabilgrus og så 2-4 cm afrettersand (hvis der er sand under stabilgruset). Når der kommer kørespor, er det ofte fordi man har sparet på stabilgruset og måske valgt for tynd en flise.

   Du kan eventuelt tage et enkelt sted hvor der er kørespor, og grave 20-25 cm ned med en spade, så kan du se opbygningen.. Hvis der er rent sand, så vil der komme kørespor igen senere. Hvis der er nok stabilgrus, så vil jeg mene at du blot kan udskifte fliserne.. Blot du sørger for at stampe/vibrere den nye afrettersand inden du lægger fliserne 🙂

   Som udgangspunkt kan vi ikke anvise hvordan du skal gøre, for vi har ikke været ude på din adresse og vurdere, hvis du stadig er i tvivl vil jeg anbefale du tager fat i en brolægger eller entreprenør.

   Mvh Martin

   Martin Nissen
 4. Skal have drivhus, og vil gerne have fliser som det står på, er i fuld gang med at grave ud, mit spørgsmål er om det skal være i vatter ?(ikke så nemt at planer jorden da den er våd), eller er det fint nok at stabilgrus ligger i vatter ?

 5. Hej

  Jeg har fået en nyttehave og vil ligge en gang med fliser ind i haven. Alt græs er fjernet og der er jord.
  Gangen med fliser, skal bruge til at gå på og med trillebør

  Hvad er dine anbefaling

  Mvh Heidi

 6. Hej
  Jeg har købt en havepavillon som er ca 16 kvm og til det skal jeg bruge et fast og stabilt underlag/fundament hvorpå jeg havde tænkt mig at bruge kunstig træfliser fra Jysk som måler 30×30.
  Hvordan synes du jeg skal lave fundament til det?
  Jeg skal bore 4 huller til stolperne sådan så det kan holde til hele året.
  På forhånd tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove