Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
muldvarpe i græsplæne

Reparation af skud fra muldvarpe og mosegrise i græsplænen

Mange haveejere er plaget af muldvarpe og mosegrise. Den største gene er de skud, de skaber i græsplænen. Heldigvis er det forholdsvis nemt for dig at komme af med skuddene igen. Du skal bare fylde dem op og derefter så græs på stedet.


Både muldvarpe og mosegrise graver store gangsystemer, hvor de skubber jorden op til overfladen, når der ikke er plads til den i gangen. Det giver irriterende tuer på din græsplæne og kan være med til at underminere hele plænen, så du kan synke i, hvis du kommer til at stille dig på en gang.

Heldigvis kan du forholdsvis nemt reparere skuddene fra muldvarper og mosegrise. Det kræver bare, at du fylder dem op, og at du sår græs efterfølgende.

Hvis du helt vil slippe af med muldvarper og mosegrise i din have, kan det straks blive sværere for dig at gøre det. Hvis du får bugt med et dyr, vil der nemlig ofte hurtigt komme et andet og overtage dets gange. Du må dog gerne slå dyrene ihjel med enten fælder eller gift. Det bedste tidspunkt til at gøre det er maj til juni og oktober til november.

Fyld hullet op med muld eller topdressing

Når du finder et muldvarpeskud i haven, handler det om, at du jævner området ud. Er der ikke nok jord fra skuddet, kan du bruge harpet muld eller topdressing. Begge dele forhandles mange steder, så det er nemt at få fat på.

Den vigtigste forskel i forhold til at bruge det til at fylde muldvarpeskud er, at topdressing indeholder gødning, mens harpet muld ikke gør. Det kan derfor være nødvendigt at tilsætte gødning efterfølgende alt efter, hvad du sår, der hvor skuddet har været.

Læs også: Topdressing trin-for-trin guide

Sørg for at så græs i skuddet

Når muldvarpen eller mosegrisen har skubbet jorden op, kommer den til at ligge bar. Som haveejer ved du helt sikkert, at bar jord ikke er bar ret længe. Der kommer hurtigt til at vokse planter i den. Det er særligt ukrudt, der har det med at slå sig ned på bar jord.

Det er de færreste, der har lyst til at have tuer af ukrudt i deres haver. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at have en pose græsfrø stående, så du hurtigt kan hælde dem ud i skuddet. Dermed kommer der til at vokse græs på stedet frem for ukrudt.

Til reparation af skudhuller anbefaler vi eftersånings græsfrø. Lær alt om eftersåning i denne guide.

Du kan altså relativt simpelt slippe for de grimme muldvarpehuller i græsplænen. Dermed kan du få en flot og grøn plæne igen.

Muldvarpeskud

FAQ

Hvad gør man ved muldvarpeskud i græsplænen?

Når du finder et muldvarpeskud i haven, er der ikke andet for en at få jævnet området ud. Er der ikke nok jord fra skuddet, kan du bruge muld fra andre steder i haven, eller alternativt harpet muld eller topdressing. Til sidste skal der udlægges nye græsfrø.

Hvorfor laver muldvarpe huller i græsplænen?

Det er typisk i forbindelse med at muldvarpen bygger sine underjordiske gange i din have, at den lave sine muldvarpeskud. Når der ikke er plads til den overskydende jorden nede i gangen, så skubber de jorden op til overfladen.

Virker muldvarpeskræmmere?

Det er svært at sige om muldvarpeskræmmer virker eller ej. Der er adskillige beretninger om at de virker, men lige så mange som siger at de overhovedet ikke virker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove