Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
dyrke havtorn i haven

Dyrkning af havtorn

Selvom havtorn normalt findes langs de danske kyster, kan de godt trives i en almindelig have, hvis du sørger for at sætte dem i den rette jord. Buskene kræver ikke meget pasning, men du skal sørge for at beskære dem og at fjerne rodskud, så de ikke breder sig for meget.


Havtorn blev for nogle år siden udråbt til at være den nye superfood, og den blev brugt i stort set alle fødevarer. Den er dog dyr at købe, så hvis du gerne vil spise mange af dem, er det bedst, at du selv dyrker dem i haven. Det kan du faktisk godt, selvom det ikke er den mest oplagte busk at have i haven. Havtorn vokser nemlig oprindeligt i sandjord på klitter og ved stranden.

Bor du et sted med meget sandet jord, eller vil du gerne kunne høste havtorn ved dit sommerhus, er det jo en oplagt plante for dig at have. For så kan du både nyde de syrlige bær friske – hvis du da kan klare smagen – eller du kan bruge dem i saft, marmelade eller grød, hvor du kan søde dem ved at blande dem med andre frugter eller sukker. Eller du kan bruge dem til snaps eller te.

Havtorn te

Havtorn bliver til store buske med torne på. De spreder sig nemt til et tæt krat, der er umuligt for både dyr og mennesker at komme igennem. Hvis du gerne vil have et hegn rundt om din have, kan du altså bruge havtorn til det. Det kan for eksempel være en smart plante til at holde rådyr ude af køkkenhaven.

Husk at have både en han- og en hunplante

Når du vil kunne høste havtorn i haven, er det vigtigt, at du har både en han- og en hunplante. Buskene er nemlig enten hanner eller hunner, og hunplanterne har brug for at blive bestøvet af hanplanterne for at kunne sætte bær.

Du behøver ikke at have en hanplante, for hver hunplante du har. Du skal bare have en hanplante for hver seks hunplanter. Der er jo ingen grund til, at du spilder mere plads end højst nødvendigt på hanplanterne, når de alligevel ikke giver nogen bær.

I nogle tilfælde kan du også finde havtornbuske, hvor hanplanten er podet til hunplanten. Så vil hver hunplante altså have en hanplante podet på, hvilket sikrer, at der ikke er for langt til en hanplante, og at bestøvningen derfor vil være optimal.

Sådan planter du havtorn

Du kan plante havtorn enten fra frø, stiklinger eller købe planter og sætte dem i haven. I alle tilfælde skal du sørge for, at de står på en sandet og næringsfattig jord. Der lever en bakterie rundt om havtornbuskens rødder, der hjælper den med at optage næring og vand. Det er derfor, at den kan klare sig på sådan en placering.

Den skal stå solrigt, men må gerne stå blæsende. Du kan også uden problemer plante den langs med vejen, da den sagtens kan tåle det vejsalt, der eventuelt bliver spredt om vinteren.

Når du vælger en placering til din havtorn, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at den bliver rimelig høj.  Planten kan blive mellem 3 og 6 meter, når den er udvokset, hvis du ikke beskærer den. Den ligner dermed mere et træ end en busk.

havtorn

Du skal også tænke over, at planten spreder sig via rodskud – og at den gør det ret hurtigt. Hvis du sætter den i et bed, vil den derfor hurtigt kunne overtage bedet, hvis den trives. Det nemmeste vil derfor være, at du sætter den i et bed midt i græsplænen. Når du slår græsset, slår du også de rodskud, der kommer fra busken.

Så havtorn fra frø

Hvis du vil dyrke havtorn fra frø, er det vigtigt, at du sliber dem mellem to stykker af sandpapir. I naturen spiser fuglene bærrene, og de spreder derefter frøene gennem deres afføring. Ved at slibe frøene får du dem til at tro, at de har været en tur igennem en fugls fordøjelsessystem.

Derefter skal du lægge frøene i køleskabet i 30-90 dage. Så kan du lægge dem i en lukket plasticpose med et vådt stykke køkkenrulle i til at give dem fugt. Læg posen i vindueskarmen, så frøene kan få masser af lys. Når frøene er spiret, kan du plante dem ud. De må endelig ikke blive dækket af for meget jord, men skal stadig kunne få lys. Du skal derfor bare drysse let med jord hen over dem.

Plant havtorn som stiklinger

En anden mulighed er, at du planter havtorn som stiklinger. Her skal du tage en stikling på cirka 20 cm og sætte den i et glas med vand. Efter fem til syv dage vil planten begynde at sætte rødder, og du kan nu plante den ud på den placering i haven, som du ønsker.

Når du tager stiklinger fra en havtornplante, så hold øje med, om det er en han- eller en hunplante, du tager stiklinger fra. Du har som nævnt brug for begge dele i haven. Hunplanterne er de eneste, der sætter bær, og det er derfor den nemmeste måde at kende forskel på de to.

Plant en voksen havtornplante

Hvis du gerne vil have en stor havtornhøst snart, kan du også vælge at købe en voksen havtornplante på planteskolen. På mange danske planteskoler planter de han- og hunplanter i samme potte. Dermed behøver du ikke at tænke på at skulle have en af hver.

Du planter havtorn ved at grave et hul, der er lidt større end den klump af jord, der er om plantens rødder. Derefter løsner du jorden i bunden af hullet, så plantens rødder nemt vil kunne trænge igennem det. Du sætter havtorn ned i hullet og trykker jorden til omkring den.

Pasning af havtorn

Du behøver hverken at tænke på at vande eller at gøde din havtorn. Den er vant til at gro på mager sandjord uden meget gødning og vand.

Den eneste pasning, som er påkrævet, er derfor, at du beskærer din havtorn regelmæssigt. Så kan du sikre, at den ikke bliver for stor. Samtidig kan du få den til at blive ved med at skabe nye skud. Bærrene kommer på skud, der er 2-3 år gamle. Ved at klippe de gamle skud af og få den til at blive ved med at danne nye skud, vil du altså hele tiden have mange grene, der danner bær.

Du må aldrig skære et skud af helt ind til stammen af busken. I stedet skal du lade en stump på omkring 2-5 cm sidde tilbage. Det vil være fra stumpen og ikke fra selve stammen, at der kommer et nyt skud på busken.

Hvornår er havtorn klar til høst?

Havtorn er modne i løbet af august og september. Det kan dog være noget af en udfordring at høste bærrene. Dels er de svære at komme til, fordi planten har mange torne, dels splatter bærrene nemt ud i hånden på dig, når du så endelig får fat på dem.

Derfor er det en god ide, at du ryster busken, så de modne bær falder af uden at gå i stykker. For at gøre det nemmere at samle bærrene op, kan du lægge et klæde under, som du kan samle dem i.

En anden mulighed er, at du simpelthen klipper grenene med bær af. Derefter lægger du grenene i fryseren i en halv time. Det gør bærrene hårde nok til, at du nemt kan plukke dem.

Opbevaring og brug af havtorn

Når du har høstet havtorn, kan du opbevare dem i køleskabet i cirka 5 dage. Hvis du har høstet så mange, at du ikke kan spise dem alle, kan du fryse dem ned.

Du kan spise havtorn rå, hvis du ikke har noget imod den rimelig syrlige smag. Du kan dog også vælge at bruge dem til saft, marmelade eller grød. Her kan du for eksempel blande dem med andre frugter eller søde dem med sukker, så de ikke er helt så syrlige.

Havtorn indeholder en lang række forskellige vitaminer. Det er både A, B, C og E vitaminer. Det er derfor ikke underligt, at vi i dag kalder dem for superfood. Det er dog ikke noget nyt i at spise bærrene. Tidligere var det almindeligt, at fattige familier på den jyske hede supplerede deres kost med den for at få ekstra vitaminer.

Almindelige problemer med havtorn

Som udgangspunkt er det ikke almindeligt, at havtornbuske får sygdomme eller bliver angrebet af skadedyr. Der er dog alligevel nogle stykker, der kan give problemer. De mest almindelige sygdomme, som planten kan få, er rodbårne sygdomme. Det er svært at opdage dem, inden det er for sent.

Sygdommene viser sig ved, at planten får gullige blade, udtørrede kviste og generelt trives dårligt. Hvis din havtorn er angrebet, bør du grave den op og fjerne den fra haven. Du bør ikke plante havtorn på det samme sted igen, da sygdommen er i jorden.

De mest almindelige skadedyr er forskellige former for frugtfluer, der lægger deres æg i bærrene. Deres larver lever derefter af bærrene. Den bedste måde at dæmme op for fluerne er, at du plukker bærrene, når de er modne.

Du behøver dog hverken at bekymre dig om sygdomme eller skadedyr, da de er forholdsvis sjældne. Du kan derfor sagtens kaste dig ud i at dyrke disse lækre bær i din have uden problemer.

FAQ

Hvad smager havtorn af?

Havtorn smager lidt af passionsfrugt. Den er syrlig men meget frisk i smagen.

Hvor sundt er havtorn?

Havtorn bliver af mange kaldt for en slags superfood. Havtorn indeholder bl.a. C-vitamin, B2-vitamin og Omega-7.

Hvor stor bliver en havtorn?

Havtorn kan blive mellem 3 og 6 meter, når den er udvokset, hvis du ikke beskærer den. Det betyder at den faktisk kan komme til at ligne et træ mere end en busk.

Hvordan plukker man havtorn?

Det er en god ide, at du ryster busken, så de modne bær falder af uden at gå i stykker. For at gøre det nemmere at samle bærrene op, kan du lægge et klæde under, som du kan samle dem i. En anden måde at plukke havtorn på er at du simpelthen klipper grenene med bær af. Derefter lægger du grenene i fryseren i en halv time. Det gør bærrene hårde nok til, at du nemt kan plukke dem.

3 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Hvordan kan man se forskel på han og hin havtorn

    Mvh Tom Sachse

    1. Hej Tom.

      Det ved jeg faktisk ikke, men hvis du er på jagt efter havtorn kan de oftes købes som en busk hvor du får både han og hun planter.

      Med venlig hilsen
      Marc

  2. hvornår er det bedst at plante havtorn

    Hans Peter Borup

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove