Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
porre dyrkning

Dyrkning af porrer

Hele efteråret og vinteren kan du have glæde af porrer, der kan blive stående i haven, selvom det bliver frostvejr. Porrerne kræver noget arbejde i forhold til forkultivering og udplantning, men er derefter nemme for dig at tage dig af. Du skal bare sørge for at fjerne ukrudt og at hyppe porrerne, så de får den karakteristiske hvide bund.


Porrer er en af de mest almindelige afgrøder i de danske køkkenhaver. Sådan har det dog langt fra altid været. Det er nemlig først sent blevet almindeligt at dyrke porrer i Danmark.

Planten, der ellers oprindeligt stammer fra Sydeuropa, trives ellers godt i det danske klima og kan holde til at stå i jorden hele vinteren – også hvis det er frostvejr. Det giver dig forsyning af friske porrer hele vinteren.

Du kan bruge porrerne i klassiske retter som farserede porrer, porretærte eller porresuppe. De er dog også velegnede i for eksempel wokretter.

Hvilken porresort skal jeg vælge?

Der findes overordnet to sorter af porrer: efterårsporrer og vinterporrer. Efterårsporrerne er klar til høst om efteråret og tåler ikke kulde og frost lige så godt, som vinterporrerne gør. Vil du have porrer fra efteråret og hele vinteren, bør du altså vælge en kombination af de to.

Det er ikke alle steder, hvor du kan købe porrefrø, at du kan se på pakken, om det er efterårsporrer eller vinterporrer. Derfor kan det godt kræve lidt eftersøgning for at finde den rette slags.

Såning af porrer

Det bedste er, at du forkultiverer porrerne indenfor eller i drivhus, da det giver dem flere måneder at vokse i. Du kan begynde at forkultivere dem allerede i januar og frem til april.

Det gør du ved at fylde en beholder med kompostjord og derefter et lag af såjord. På såjorden lægger du porrefrøene og oven på dem lægger du et tyndt lag såjord. Det skal bare være på 0,5 cm til 1 cm. Derefter kan du dække porrerne over med plastfolie, så de har det varmere.

I starten skal frøene stå indenfor et sted, hvor det er køligt og lyst. Når der ikke længere er risiko for nattefrost i drivhuset, kan du flytte porrerne derud. Det er en god ide, at du vender porrerne til temperaturen i drivhuset ved i en lille uge at sætte dem ud i drivhuset om dagen og tage dem ind i huset om natten.

Hvis du vil så porrefrøene direkte på friland, skal du vente til maj måned, hvor der ikke længere er risiko for nattefrost. Det giver dog ikke lige så store porrer, som hvis du har forkultiveret dem, da de jo i så fald har færre måneder til at vokse.

Når porrerne er spiret, skal du tynde ud i dem, så der kommer til at være to cm mellem planterne – lige meget om du har forkultiveret eller sået direkte på friland.

Udplantning af porrer

I maj måned, når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du begynde at sætte kasserne med porrerne udenfor. Det er med til at hærde dem. Efter nogle dage kan du plante dem ud. Det er en god ide at gøre en dag med regn, så jorden er fugtig og nem at arbejde med.

Du bør grave en cirka 10 cm dyb rille, som du planter porrerne i. Den dybe rille gør, at det bliver nemmere for dig senere at hyppe porrerne. Hypningen gør, at porrerne får det hvide stykke nederst, som de er så kendte for.

Når du planter porrerne ud, kommer afstanden mellem planterne an på, hvor store porrer du gerne vil have. De fleste foretrækker i dag tynde porrer med en diameter på 2 til 4 cm. I det tilfælde skal der være cirka 10 cm mellem porrerne. Vil du have tykkere porrer, som det var mere normalt tidligere, skal du plante dem med 50 cm imellem.

Fordi porrer først er klar om efteråret og vinteren, er de gode at have stående mellem andre planter. Det kan for eksempel være gulerødder, selleri og broccoli. Dermed udnytter du pladsen i køkkenhaven optimalt og dæmmer samtidig op for en række sygdomme.

Sygdomme og skadedyr på porrer

Sår du porrer mellem andre planter, altså som blandingskultur, vil risikoen for sygdomme og skadedyr være mindre. Du kan dog aldrig være helt sikker. Porremøl er det mest almindelige skadedyr. De lægger første runde af æg før Grundlovsdag.

Hvis alle i området venter med at plante porrer til efter den 5. juni, undgår du som regel de værste angreb. Bliver planten angrebet af andet kuld porremøl, der kommer i juli-august, skal du plukke bladene af og brænde dem.

Porrer bliver også nogle gange angrebet af rust. Det giver røde pletter, der ligner rust på jern. Planten kan sagtens spises ved at fjerne de yderste lag, men det ser grimt ud. For at undgå sygdommen bør du plante med større afstand mellem planterne næste gang

Porre rust
Her kan du se hvordan porrerust typisk ser ud. Det er som regel ret nemt at se om ens porrer er ramt af porrerust.

Nogle sorter er immune over for porrerust. Hvis du har været meget plaget af det, kan det derfor være en god ide for dig at vælge dem.

Pasning af porrer

Porrer kræver ikke så meget pasning. Det er dog vigtigt, at du sørger for at holde ukrudtet væk rundt om planterne, da det ellers stjæler deres næring. I starten kan du holde ukrudtet væk ved at vende jorden, senere er det smart, at du planter bunddække eller lægger et lag af for eksempel afklippet græs på til at holde ukrudtet væk.

For at porrerne får den karakteristiske hvide farve nederst, skal du hyppe dem. Det gør du ved at skubbe jord omkring planten. Du bør ventet noget tid efter, at du har plantet porrerne ud med at hyppe dem. Det er en smart måde til at slippe af med det første ukrudt, at du vender jorden op ad porrerne.

Porrerne vokser langsomt, og der går derfor noget tid, inden de har brug for gødning. Vent derfor til juni med at gøde dem.

Har du sået vinterporrer, kan du i efteråret dække med blade imellem dem. Det er med til at holde på vandet, hvis det bliver frostvejr.

Hvornår kan jeg høste mine porrer?

Du kan høste porrerne i løbet af efteråret og om vinteren. Du skal selvfølgelig starte med at høste efterårsporrerne. Derefter skal du høste de store vinterporrer, da de mindre vinterporrer bedre kan tåle frost.

Du kan også høste alle dine porrer og så fryse dem ned, så du kan gemme dem til senere. De kan dog sagtens klare sig i jorden, selvom det bliver frostvejr.

FAQ

Hvornår er det bedst at høste porrer?

Du kan høste porrerne i løbet af efteråret og om vinteren. Du skal selvfølgelig starte med at høste efterårsporrerne. Derefter skal du høste de store vinterporrer, da de mindre vinterporrer bedre kan tåle frost. Du kan også høste alle dine porrer og så fryse dem ned, så du kan gemme dem til senere. De kan dog sagtens klare sig i jorden, selvom det bliver frostvejr.

Kan porrer overvintre?

Du kan godt dyrke porrer henover vinteren. Du skal blot vælge nogle porresorter som egner sig til dette.

Hvornår skal man udplante porrer?

I maj måned, når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du begynde at sætte kasserne med porrerne udenfor. Det er med til at hærde dem. Efter nogle dage kan du plante dem ud. Det er en god ide at gøre en dag med regn, så jorden er fugtig og nem at arbejde med.

13 Kommentarer

  1. Mine porre har meget lange grønne blade (top), skal – eller kan jeg klippe lidt af dem for at få dem til at gro mere opad?
    Mvh.
    Kjeld Sørensen.

    Kjeld Sørensen
    1. Hej Kjeld
      Der er delte meninger om hvorvidt man bør klippe bladene på sine porrer. Nogle har erfareret at det hjælper mod rustangreb, at klippe sine porrer.
      Om det skulle få porrerne til at vokse mere opad, ved jeg faktisk ikke, men du kunne eventuelt give det et forsøg.

  2. Kan jeg dyrker porer i den samme bed, år efter år? Eller skal jeg skifter bed?

  3. Hvilken god kompostjord anvendes til at lægge i bunden når jeg skal så porrer.

    Karin Thomsen
    1. Hej Karin

      Hvis du ikke har din egen kompost, så kan jeg anbefale denne jordforbedring, eller eventuelt kompost fra din lokale affaldsterminal, hvis den har et godt ry. 🙂

      Martin Nissen
  4. Må man plante porre hvor der har været plantet løg fra frø, året før, eller er det no-go, fordi porren er i familie med løg?

  5. Vi har de fineste porre i haven,men da vi skulle bruge nogle,og min kone tog ind og lige tog det første lag af,kunne vi se små hvide orme,som arbejdede inde i porren,skal man lægge noget pulver ned i rillen,når vi planter dem ud,lige som man gør ved gulerødder,eller hvad?
    Hilsen Bent.

  6. hvor tit skal man vande porrer mens de forkultiveres.

    1. Hej Ralf.

      Vand jævnligt, så porrerne har noget vand at tage af.

      Med venlig hilsen
      Marc

  7. problem! Hvert år udvikler porrer en hård stilk i midten, som jeg ikke vil spise?

  8. Hej mine porer er hvert år angrebet af dyr det borer sig ind i porer og de ligner små kommen. Når jeg har skåret det af de har angrebet er der næsten ingenting tilbage. Er det noget du kender ellers sender jeg gerne billeder
    Mhv
    MB

    Maj-Britt Nielsen
    1. Det er Løgminérfluen, den ødelægger både porre og løg. Den kom til Danmark i 2019 startede på Sydsjælland og syd Fyn og er snart over alt. Overdækning med finmasket net er vist ind til nu det eneste der hjælper. Mine løg klarede sig fint under nettet men porrene gik til sidst på efteråret men fik dog flere porrer ud af det under net end året før.
      Prøver igen i år på et stykke jord der aldrig er dyrket porre før, lidt ærgerligt for porre har altid været så nemt at dyrke.

      Erling B. Nielsen
      1. Det med minérfluen ( porremøl ) først viste sig i 2019 holder ikke, den har hærgether i Himmerland i mange år, hvorved jeg har holdt pause med porrer i i hvert fald 15 år. Jeg har nu sidst dyrket Allium porrum Autumn Ideal, en lækker, langstilket vinterporre med blågrønne blade, jeg har haft små hundrede af dem, og dem har jeg stort set kunne have i fred.

        Henning Højen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove