Cedertræer (Cedrus) er smukke og velduftende stedsegrønne træer. De kan blive både høje og brede og kan derfor give godt med læ i haven. Ønsker du ikke et så stort træ, kan du vælge et, der kan stå i en krukke. Selvom cedertræer oprindeligt stammer fra Mellemøsten, kan de sagtens klare vores koldere og noget mere regnfulde klima.
Cedertræer er smukke stedsegrønne træer med blågrønne eller nærmest sølvblå nåle. De vil derfor være meget smukke at se på hele vinteren. Derudover kan de give godt med læ i haven, da de bliver både høje og brede. Har du pladsen til det, vil det derfor være et meget smukt træ at have.
Vil du gerne nyde cedertræets grønne nåle, men har du ikke plads til et stort træ i haven, kan du sætte et cedertræ i en krukke. Her vil det ikke vokse sig lige så stort, men du kan stadig nyde den behagelig duft fra dets flotte nåle.
Cedertræer kræver ikke meget pasning, når de først er blevet etableret i din have. Selvom de egentlig kommer fra Mellemøsten, blandt andet vokser de i vildt i Libanon, kan de sagtens klare den danske vinter og vores mere omskiftelige årstider.
Hvilken sort af cedertræ skal du vælge?
Der findes overordnet fire typer af cedertræer: Libanon Ceder, Atlas Ceder, Cypern Ceder, og Himalaya Ceder. Der er en lille smule forskel mellem nålene på de fire sorter, men ellers er træerne meget ens i forhold til, hvor høje og brede de bliver. I naturen kan et cedertræ sagtens blive mellem 40 og 60 meter høje.
Atlas Ceder
Atlas Ceder er et af de bedste cedertræer til at blive plantet i en krukke. I naturen bliver det omkring 25 meter højt, men det behøver du ikke at frygte, at det bliver i din have – og slet ikke i en krukke. Træets nåle varierer fra blålige til nærmest sølvskinnende. Der er derfor mange, der vælger Atlas Ceder udelukkende på grund af deres smukke nåle.
Himalaya Ceder
Som navnet antyder, stammer Himalaya Ceder ikke fra Mellemøsten, men fra Himalaya. Du tror måske nu, at det så er perfekt tilpasset til kulden i Danmark – Himalaya er jo fyldt med sneklædte tinder, men faktisk tåler Himalaya Ceder ikke kulden så godt som de andre sorter. Du bør derfor dække træets rodnet til om vinteren i hvert fald de første år. Træet har et lidt mere forpjusket udseende og minder udseendemæssigt meget om lærketræet. Dog taber det ikke sine nåle.
Libanon Ceder
Libanon Ceder (Cedrus libani) var tidligere et meget udbredt træ i Mellemøsten, for eksempel er der blevet brugt Libanon Ceder til at bygge pyramiderne med. Fordi det er så godt at bygge med, har træet været udryddelsestruet, og derfor er cederskove med Libanon Ceder i dag fredede. Træet har grågrønne grene, der vokser nærmest vandret.
Cypern Ceder
Cypern Ceder (C. brevifolia) er den mest sjældne af de fire forskellige sorter af cedertræer. Den minder meget om Libanon Ceder i udseendet, men bliver ikke nær så højt. Den anses også for at være en underart/variant af Libanon ceder. Hvis du ikke har plads til et højt træ i haven, vil det derfor være oplagt at se nærmere på en Cypern Ceder. Træet er særligt kendetegnet ved at danne en flad, horisontal krone.
Bedste sted og tidspunkt at plante cedertræer
Når du skal plante et træ, er det altid bedst at gøre det om efteråret eller om foråret. Her falder der masser af nedbør, og træet bliver ikke presset af den varme, der kan være om sommeren. Når der ikke er tale om barrodstræer, kan du dog plante dem på alle tidspunkter af året, så længe det ikke er frostvejr. Hvis du planter dem midt om sommeren, skal du imidlertid være mere opmærksom på at vande det, så det kan få en god start.
På grund af cedertræets oprindelse i Mellemøsten har træet brug for at stå på en solrig placering i haven. Særligt Himalaya Ceder er glad for en beskyttet placering i læ også. Det skal du derfor ikke forvente, at du kan bruge til at skabe ekstra læ i din have. Jorden skal være veldrænet og næringsrig. Har du lerjord eller sandjord, kan det være nødvendigt at tilsætte jordforbedring.
Plantning af cedertræ
Det er meget simpelt at plante et cedertræ. Du skal starte med at grave et hul, der er lidt større end jordklumpen rundt om træets rødder. Derefter skal du fylde vand i hullet og vente på, at det er sivet væk. Så vil der være masser af vand i jorden til det nyplantede træ.
Inden du planter dit cedertræ, er det en god idé at løsne jorden i bunden af hullet. På den måde gør du det nemmere for det nyplantede træs rødder at trænge igennem jorden. Sæt træet ned i hullet og fyld op med jord rundt om det, så det står fast. Træet skal stå i samme højde i jorden, som det gjorde i potten.
Pasning af cedertræ
I de første år af træets liv er det en god idé at holde øje med, at det får nok vand. Når du vander, er det vigtigt, at du giver meget vand på en gang, og at du så venter noget tid, inden du vander igen. Jorden skal være tørret helt ud, inden du vander igen. Når træet er blevet større og har fået et stort rodnet, vil det typisk sagtens selv kunne finde vand.
For at holde på fugten i jorden er det en god idé at lægge for eksempel flis ud under træet. Læg et lag på omkring fem centimeter, men sørg for, at det ikke kommer helt ind og rører ved stammen. Læg flis ud en gang om året i foråret.
Hvis jorden er næringsrig, behøver du ikke at give træet gødning. Det vil fint kunne finde de næringsstoffer, som det har brug for, i jorden.
Beskæring af cedertræ
Cedertræer er tricky at beskære, og du bør derfor undgå at gøre det mere end højst nødvendigt. Det skyldes, at træerne vokser hurtigt, og at deres nye grønne løv skygger for det løv, der er længere inde. Det dør derfor, og det er ikke muligt for træet at skyde fra det døde løv. Hvis du kommer til at beskære træet for meget, kan du altså komme til at skabe områder, hvor der ikke kan vokse løv igen.
Når du har plantet et nyt cedertræ i haven, er det vigtigt, at du holder øje med, hvordan det udvikler sig. Nogle cedertræer kan udvikle to toppe, men det er klart det smukkeste, at det kun har en top. Du bør derfor se på, hvilken top der er den stærkeste og så skære den anden af.
Cedertræer vokser rimelig hurtigt og kan blive fire til seks meter brede. Hvis dit cedertræ er blevet for bredt til det sted, hvor det står, kan du have brug for at beskære det. I det tilfælde er det vigtigt, at du ikke skærer det for langt ind.
Hvis du vil beskære dit cedertræ, fordi det har knækkede eller døde grene, og du ikke kan undgå at komme til at skære ind til det døde område tættest på stammen, er det bedste, at du skærer grenen af helt inde ved stammen. Så vil den døde gren nemlig ikke være at se, og det omgivende løv kan forhåbentlig dække for hullet.
Når du beskærer, er det altid vigtigt, at du sørger for at rengøre dit værktøj, inden du bruger det. På den måde undgår du, at du kommer til at overføre sygdomme mellem to forskellige planter.
Cedertræ i krukker
Selvom cedertræer kan blive meget høje og brede, når de vokser vildt, kan de faktisk sagtens stå i krukker. Har du ikke så meget plads i haven, er det derfor en oplagt mulighed. Når du har et cedertræ i en krukke, skal du dog være særligt opmærksom på, at det ikke får for meget vand. I krukken kan vandet blive i længere tid, men cedertræer har netop godt af at tørre ud mellem vandingerne.
For at undgå, at træet kommer til at stå og soppe i for meget vand, er det vigtigt, at du hæver krukken lidt, så overskydende vand nemt kan løbe ud af bunden.
Derudover er det vigtigt, at du sørger for at beskytte cedertræets rødder mod kulde om vinteren, når det står i en krukke. Derfor bør du stille krukken et så lunt sted som muligt – dog uden at flytte den indenfor. Det kan træet ikke tåle. Nogle bruger cedertræer i krukker som juletræer, men det har træet ikke godt af. Ud over at sætte krukken lunt bør du også vikle den ind i bobleplast.
Når du dyrker træer i krukker, bør du altid være opmærksom på, at jorden skal have nok næring. Det vil ofte være nødvendigt at tilføre næring til jorden, så træet kan få den næring, som det har brug for. Hvert andet til tredje år bør du derudover skifte jorden i krukken.
Almindelige problemer med cedertræer
Der er forskellige insekter, der kan finde på at angribe cedertræer. Det kan for eksempel ses ved, at deres løv bliver brunt eller gult, at der ikke er lige så meget saft i træet, at der danner sig sort mug og selvfølgelig, at der finder pupper i træet. Hvis angrebet er meget slemt, kan du bruge insektmidler til at komme insekterne til livs, men så store angreb er dog meget sjældne.
Derudover er der også nogle gnavere og endda hunde, der godt kan lide at bide i barken på cedertræet. Hvis du har problemer med det, bør du selvfølgelig tage foranstaltninger for at holde dem væk fra træet, for eksempel med et hegn.
Generelt vil du dog ikke opleve at have særlig mange problemer med dit cedertræ. Når blot du sørger for, at det får nok vand, og at du ikke beskærer det for meget, vil du kunne have glæde af dit smukke og velduftende cedertræ i mange år fremover.
Læs også:
Stedsegrønne træer – inspiration
Jeg har et cedertræ i en stor krukke, men den taber nåle, hvad kan jeg gøre?
Hej Anita.
Sørg for at den får vand engang imellem uden at overvande den, og har den behov for det så eventuelt en smule gødning. Det er også vigtigt at den ikke bliver frostskadet, det har rødderne ikke godt af.
Med venlig hilsen
Marc
Hej
Jeg fik et cedertræ i potte i januar. Jeg havde ikke læst på lektien, så jeg kan se at det har haft det helt forfærdeligt på min altan. Det stod i blæst og fik virkelig meget regn. Jeg pakkede det dog ind for at det ikke skulle få frost.
Nu er hele toppen af træet med brune nåle. Den nederste del er grøn, så jeg håber det kan reddes.
Skal jeg plante det om eller lade det tørre ud og derefter give vand med gødning? Og kan det nogensinde få nye grønne nåle i toppen og på det yderste af grenene?
Hvad skal jeg gøre? På forhånd tak. Rikke
Hej.. Jeg bor på en nu nedlagt landejendom, afgrøjorden er udforpagtet (16 td. land), selve ejendomsgrunden (3500 kvm.) er godt beskyttet af et højt bakket terræn mod vest. Og grundvandsspejlet ligger høj udenom selve matriklen. Og mod vest og det bakket terræn og i skel står 8 stks. 12 – 14 meter høje Sitkagranner. De led en del skade i decemberstormen i 1999, og voldsomt meget mere ved stormen i 2013. Her sprængte stormen et af Sitkagrannerne og som i en dominoeffekt ydede ubodelig skade på mere end halvdelen af de tilbageværende Sitkagranner. Nu kommer sommeren 2023, og her vil jeg fjerne fjerne alle de søgelige Sitkagranner og plante nogle imponerende kraftige, tætte og noget højere Cedertræer… Hvilken sort ville du anbefale udfra mine oplysninger? Carsten Sørensen.