Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
birketræ plantning og pasning

Birketræ – Guide

Birketræet skiller sig ud fra havens andre træer med sin smukke hvide stamme. Det kan give noget mere kontrast i haven, men vær opmærksom på, at det suger meget næring fra jorden, den står i. Det er derfor ikke en god nabo for andre planter. Til gengæld vil den være et fint træ, som du endda kan tappe saft af om sommeren, hvis du har lyst.


Ønsker du et smukt træ i haven, som du kan have glæde af i mange år fremover, er det værd at overveje et birketræ. Den smukke hvide stamme får det til at skille sig ud fra andre træer. Det vil tage sig særligt godt ud, hvis du har en mørk hæk eller et buskads bag det og sørger for, at der ikke står høje planter foran det.

Birketræet har vokset i Danmark siden Istiden, og det er derfor godt tilpasset til vores klima. Du får altså et robust træ, der kan tåle både kulde, blæst og regn. Dog skal du være opmærksom på, at træets grene let knækker i kraftigt blæsevejr, og når der falder meget sne.

Når du har plantet dit birketræ i haven, kan du regne med at have glæde af det i 60-70 år. Træet kan derfor ikke blive helt så gammelt som andre typer af træer. Har du et gammelt birketræ i haven, bør du overveje at fælde det, hvis det begynder at blive sygt eller svagt. Ellers kan det nemlig vælte ind i huset eller andre bygninger, hvis det bliver stormvejr.

Sorter af birketræer

I Danmark vokser der to sorter af birketræer naturligt: vortebirken (betula pendula) og dunbirken (betula pubescens). Der findes forskellige undersorter af disse to sorter. For eksempel er rødbirken, sørgebirken og troldebirken alle sorter af vortebirk.

Ud over de to former for birk, der er naturligt hjemmehørende i Danmark, findes der også en række andre sorter af birk, der blandt andet er hjemmehørende i Nordamerika og Japan. Det er for eksempel sortbirken (betula nigra), himalayabirken (betula utilis) og hængebirken (betula verrucosa ”Tristis”).

birketræ

Hvilken sort af birk du vælger, kommer selvfølgelig helt an på, hvilket udtryk du ønsker i din have, og hvor højt træet skal ende med at blive. Nogle af de mest populære birketræer herhjemme er faktisk hængebirk og himalayabirk, der jo ellers ikke er hjemmehørende i Danmark.

LÆS OGSÅ: Opstammede træer til haven (Inspiration)

Vælg den rette placering til dit birketræ

Når du har besluttet dig for, hvilken sort af birketræer der er den rette for dig, skal du finde ud af, hvor du vil placere det henne i haven. Birketræer kan stå i stort set alle former for jord, men de foretrækker, at rødderne er i skygge det meste af dagen, mens kronen er i solen. Det er derfor en god ide at placere træet nord eller øst for et hus, så det kommer til at skygge for det en stor del af dagen.

Hvis du vil plante et birketræ i en allerede etableret have, skal du tænke særligt grundigt over placeringen. Birketræer suger nemlig meget næring fra jorden, og der er derfor ingen planter, der vil trives under dem. Heller ikke græs. Du bør altså ikke placere træet lige op ad dit yndlingsblomsterbed eller din velholdte græsplæne.

Plantning af birketræer

Det bedste tidspunkt at plante et birketræ på er om foråret eller om efteråret. Her er jorden våd og medgørlig, hvilket gør det let at placere træet, og nemt for træet at sprede sine rødder. Herudover er der endnu noget tid til sommeren, der er den hårdeste tid for træet, fordi det skal bruge meget energi på at sætte blade og klare det tørrere vejr.

Når du planter dit birketræ, skal du grave et hul, der er større end den jordklump, der er om træets rødder. Løsn jorden i bunden af hullet, så det er nemt for træets rødder at trænge igennem den. Du bør også løsne de yderste af træets rødder i jordklumpen lige så forsigtigt. Derefter kan du placere træet i jorden og skubbe jord ned omkring det.

Hvis du synes, at det ser pænt ud, at der er flere birketræer, der vokser fra det samme hul, kan du for eksempel plante tre træer, hvor deres rødder næsten rører hinanden. Når de bliver etablerede, vil de vokse så tæt, at det ser ud som om, at det er et træ med flere stammer. Det kan give en meget flot effekt i haven.

Pasning af birketræer

Birketræer har som udgangspunkt ikke brug for særlig meget pasning, når de først er blevet etableret i haven. De tåler dog ikke længere perioder med tørke særlig godt, så hvis det er en meget varm og tør sommer, er det vigtigt, at du sørger for at vande dem, for at de kan trives.

Du behøver ikke at give dine birketræer gødning. De kan sagtens selv få næring fra jorden. Den eneste undtagelse er, hvis de vokser i jord med en meget høj pH-værdi. Her kan de godt komme til at mangle jern. Det viser sig ved, at bladene begynder at blive gule. Det bedste ville selvfølgelig have været, hvis du havde plantet dem i en pH-neutral jord, men er det sket, kan du give dem en langsomt opløselig kvælstofgødning, der indeholder jern.

Beskæring af birketræer

Birketræer har som udgangspunkt ikke brug for beskæring, men hvis du synes, at dit birketræ ikke har den rette form, kan du beskære det i efteråret eller om vinteren, når det er i dvale. Det er vigtigt, at du ikke beskærer det om foråret. Her flyder saften nemlig i det, og du kan derfor komme til at dræne træet for saft, hvis du beskærer det på det tidspunkt. Mister træet for meget saft, kan det gå ud.

Du må aldrig beskære selve hovedstammen på træet. Du har derfor ingen mulighed for at ændre på, hvor højt dit birketræ er. Når du beskærer træet, skal du kun beskære de grene, der vokser ud fra stammen.

Beskæring af birketræ

Når du beskærer træet, er det selvfølgelig altid vigtigt, at du har styr på, hvordan du skal betjene værktøjet, og hvordan du undgår, at afsavede grene rammer personer eller bygninger. Har du ikke det, bør du hyre et professionelt firma til at stå for at beskære dit træ. De har den nødvendige viden og det rette udstyr til at gøre det.

Har du et højt birketræ, som du gerne vil have trimmet, så kan du læse mere om professionel topkapning her.

Det spiselige birketræ

Store dele af birketræet er faktisk spiseligt. Både bladene og barken kan spises, selvom det primært er saften, som vi er interesserede i i dag. Om foråret flyder der store mængder af saft gennem træet. Den kan du tappe og drikke, som den er, bruge i is, bagværk, frugtsaft, koge ind til sirup, eller hvis du er mere eksperimenterende brygge den til øl.

Der er flere måder at tappe birkesaft på. Du kan for eksempel save en mindre gren af træet. På det, der er tilbage af grenen, hænger du en flaske, som du kan opsamle saften i. Det tager tid, men du vil i løbet af en dag, kunne tappe 4-7 liter saft fra dit birketræ. Du kan også bore et let skråt hul i stammen, stikke en ren gummislange i hullet og den anden ende ned i en flaske, som du har bundet fast til stammen. På den måde vil din aftapning gå hurtigere, og du vil kunne tappe 8-10 liter på en dag.

Dit birketræ skal være sundt, have nogle år på bagen og have en pæn størrelse, før du tapper saft af det. Du kan tappe fra omkring midten af marts og frem til træet springer ud i april.

Almindelige problemer med birketræer

Den mest almindelige sygdom på birketræer er heksekoste. Det ligner fuglereder i træet, men skyldes en svamp, der får birkens grene til at danne en masse ris, der stritter i alle retninger. Den findes kun på dunbirken. Du kan få bugt med svampen ved at fjerne heksekostene og brænde dem.

Herudover er birkerust også en sygdom, som du kan komme til at forholde dig til. Den giver rustrøde og gule plamager på bladene. På et mindre træ kan du holde sygdommen nede ved at sprøjte med kobbermidler, men på et større træ er det umuligt at gøre noget ved den.

De mest almindelige skadedyr på birketræer er birkebladshvepsens larver. De spiser af bladene, så hvis der er nogle steder, hvor der helt mangler blade, eller hvor der ligesom er et filigranmønster i bladene, er det tegn på, at birkebladshvepselaverne har været på spil. Larverne ligner sommerfuglelarver, men du kan kende forskel ved, at de har fem gangvorter, hvor sommerfuglelarver har færre. Hvis du opdager dem på dit birketræ, kan du spule dem af med en vandslange.

Du behøver altså ikke at frygte de store angreb fra skadedyr eller sygdomme. Når du først har fået etableret dit birketræ i haven, vil du få et smukt træ, som du kan glæde dig over i mange år fremover.

FAQ

Hvor hurtigt vokser birketræer?

Birketræer vokser forholdsvis hurtigt indtil træet bliver omkring 20-30 år. Herefter aftager vækstraten, indtil træet når slutningen af dets levetid.

Hvor højt kan et birketræ blive?

Et birketræ bliver op imod 25-30 meter højt. Det afhænger af forholdene, hvor det er plantet og mængden af sol det får.

Hvilke slags birketræer findes der i Danmark?

I Danmark vokser der to sorter af birketræer naturligt: vortebirken (betula pendula) og dunbirken (betula pubescens). Der findes forskellige undersorter af disse to sorter. For eksempel er rødbirken, sørgebirken og troldebirken alle sorter af vortebirk.

Hvornår er det bedst at beskære birketræer?

Birketræer har som udgangspunkt ikke brug for beskæring, men hvis du synes, at dit birketræ ikke har den rette form, kan du beskære det i efteråret eller om vinteren, når det er i dvale. Du må aldrig beskære birketræer i foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove