Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
cypres

Cypres – Sorter, plantning og beskæring

Cypresser (Cupressus) er smukke, stedsegrønne træer, der også egner sig godt som hække. De højeste bliver 30 meter høje, men der findes mange forskellige sorter i forskellige højder og farver. Det vil derfor være nemt at finde en cypres til haven til lige præcis dit formål med den.


Vil du have et flot og stedsegrønt træ i haven? Eller en hurtigvoksende hæk, der i løbet af kort tid blokerer for naboerne? Så skal du overveje at få et cyprestræ eller en hæk af dem. Det er nemlig en hurtigvoksende plante. I løbet af kort tid vil du derfor få et stort træ, hvis du lader det stå, eller en tæt og høj hæk.

Det er en stor fordel her i Danmark at have nogle stedsegrønne træer eller buske, da vinteren jo ellers mest er brun og grå. Med cypresser i haven vil du dog altid have noget grønt at se på – året rundt. Derudover har træet en meget behagelig duft – en blanding af harpiks og persille.

Med et cyprestræ i haven får du et nemt træ, som du ikke behøver at bruge så meget tid på. Det skal vandes, hvis det er meget tørt, men du behøver ikke at gøde det. Det er også helt op til dig selv, hvor meget tid du vil bruge på at beskære det.

Hvilken sort af cypres skal jeg vælge?

Nogle sorter af cyprestræer kan blive helt op til 30 meter høje. Vil du have et træ i haven, men har du ikke så meget plads, er det derfor vigtigt, at du ser på, hvor høje de forskellige sorter bliver.

Når du skal vælge en sort af cypresser, kan du også se på, hvilken farve nåle du bedst kan lide. Nogle er meget klart grønne, mens andre er mere blågrønne. Derudover er der også forskel på udseendet på nålene. Nogle er krusede, andre mere lige.

Mange er i tvivl om, hvorvidt det er en cypres eller en thuja, de står over for. De to arter ligner meget hinanden, og de er da også i familie. Men du kan kende forskel ved, at tujaens topskud stritter op i luften, hvorimod cypressens hænger til siden. Derudover har tujaen blødere og lettere nåle.

Anbefalelsesværdige arter af cypresser:

  • Chamaecyparis Lawsoniana Columnaris – er en søjlecypres, der bliver 2-3 meter høj og får små, runde kogler. Den har blågrønne nåle og trives i sol og halvskygge.
  • Chamaecyparis Lawsoniana Ellwoods Empire – er en søjleformet cypres med grønne nåle med gule spidser. Den vokser langsomt og passer derfor godt til små haver. Bliver op til 3,5 meter højt.
  • Chamaecyparis Lawsoniana Van Pelts Blue – har blålige, nærmest stålgrå nåle og bliver pyramideformet. Bliver op til 8 meter høj. Tåler ikke salt og vind.

Cypres

Bedste placering af cypres

Cypresser kan stå i de fleste former for jord, men trives bedst i en næringsrig og veldrænet muldjord. Har du ikke det i haven, er det derfor en god idé, at du forbedrer jorden, inden du planter cypressen. Det kan du gøre med fx havekompost, eller alternativt organisk jordforbedring – Læs mere om vores jordforbedring her.

De fleste cypresser tåler en del vind, når de er blevet ordentligt etableret på stedet, men er følsomme over for kraftig vind i de første år, de står i din have. Du kan derfor med fordel binde dem op, indtil de har udviklet et stærkt rodnet.

De tåler ikke salt særlig godt, og du skal derfor passe på med at placere dem lige ud til vejen, hvor de kan blive ramt af salt fra saltvognen om vinteren.

De fleste cypresser foretrækker enten at vokse i direkte sol eller i halvskygge. Har du en skyggefuld placering i haven, hvor du gerne vil have en stedsegrøn plante, er det derfor ikke en cypres, du skal vælge.

Læs også: Vores top-7 smukke stedsegrønne træer – Inspiration & vejledning

Plantning af cypres

Det bedste tidspunkt at plante en cypres på er marts til april og august til september. Lige meget hvilket tidspunkt du vælger, er det en god idé, at du gør det en overskyet dag, så jorden ikke er for tør.

Start med at grave et hul, der er stort nok til, at cypressens rodklump kan være deri. Det er en god idé, at du løsner jorden i bunden af hullet, så rødderne nemt kan trænge igennem. Gennemvæd både rodklumpen og hullet, inden du sætter planten ned i og fylder jord op omkring den.

I de første måneder efter du har plantet, er det vigtigt, at planten får rigeligt med vand, så den ikke tørrer ud. Det er bedre at give meget vand få gange om ugen end at gå og klatvande. Når du vander meget få gange, vil du hjælpe træet med at skabe et dybere rodnet.

Det kan være en god idé at binde din cypres op de første år, da den ikke er så stabil i kraftig blæst. Står den på en placering, hvor det blæser meget, bør du bruge tre pæle, og ellers kan du nøjes med to pæle.

Pasning af cypres

Når først du har fået etableret din cypres i haven, kræver den ikke særlig meget pasning. Du bør vande den, hvis det er meget tørt, da den ikke har godt af at tørre helt ud. Derudover er det ikke nødvendigt at vande den.

Du behøver heller ikke at tænke på at gøde den. Hvis du har plantet den i en almindelig næringsrig jord, vil det være nok til, at den kan klare sig. Hvis du beskærer den meget kraftigt, kan du dog hjælpe den til hurtigere at komme sig over det ved at give den noget gødning. Det kan for eksempel være at lægge et lag af ca. 5 cm. jordforbedring ud omkring den.

Beskæring af cypres

Det er helt op til dig, hvor meget du vil beskære din cypres. Det er ikke vigtigt for cypressens vækst at blive beskåret. Den skal nok klare sig fint, indtil den når sin fulde højde. Når du beskærer, er det altid bedst, at du klipper hele grene af frem for, at du kun klipper spidsen af grenene af. Når du klipper hele grenen af, hjælper du planten til hurtigere at hele såret bagefter.

Hvornår du vil beskære din cypres, kommer an på, hvor meget du skal beskære den. Er det en foryngelsesbeskæring, hvor du klipper mange grene af og måske fjerner en ekstra stamme fra flerstammede træer, er det bedst at gøre fra oktober til marts.

Hvis det derimod bare er en vedligeholdelsesbeskæring, hvor du kun klipper planten til, for at den kan holde formen, er det bedst at gøre det om foråret og sommeren. Dog skal du sørge for, at planten har nok tid til at kunne hele sine sår.

Hvis du gerne vil have en plante i haven, som du kan formklippe, kan du sagtens bruge en cypres. Har du ikke prøvet at formklippe en plante før, er det nemmeste, at du køber en, der allerede er formklippet. For så skal du bare vedligeholde formen på den. Du skal klippe cirka 1/3 af planten ved formklipning, og du bør gøre det om foråret og i de tidlige sommermåneder.

Det er altså helt op til dig, hvor meget beskæring din cypres skal have – og dermed også hvor meget arbejde du vil have med at holde den. Vælger du kun at beskære din cypres minimalt, vil du få en meget nem og meget flot plante til haven.

LÆS OGSÅ: Opstammede træer og buske – Inspiration og vejledning

2 Kommentarer

  1. Har 2 meget store cypresser i indkørslen. De er 20 år gamle og har ikke været beskåret rigtigt tidligere, så nu hænger de ud over indkørslen og hænger på tagrenden. Kan de beskæres? Hvor meget må/kan jeg klippe dem ned, så de kommer igen? Skal de fjernes helt med roden ?

    Dorte Jørgensen
  2. Har en stor Cypres stående midt i vores lille have (ca. 12 m. høj og 5 m. bred, målt ved jorden), som vi syntes er blevet for høj. Vi er glade for det stedsegrønne look i haven og har snakket om, om man mon ville kunne top-kappe træet?
    Vil det kunne vokse pænt til, eller vil det altid komme til at se amputeret ud?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove