thuja hæk plantning og klipning

Thujahæk – guide Skriv en kommentar

Thujahække vokser hurtigt, giver godt læ og er stedsegrønne. Det gør dem til populære hækplanter. Derudover er de også nemme at passe. Så længe du sørger for ikke at beskære dem for meget, vil du kunne glæde dig over en flot, grøn hæk i mange år fremover.


Thujahække er tykke, vokser hurtigt, er nemme at passe og er grønne hele året. En thujahæk vil derfor både være smuk og praktisk, når du skal etablere en ny hæk rundt om din have. Thujaplanter giver også godt læ, så du kan også vælge at have en hæk inden i haven, for eksempel rundt om en terrasse, hvis du ønsker ekstra læ.

Thujatræet kommer oprindeligt fra USA og kom til Europa i løbet af 1800-tallet. I takt med at man fandt ud af, at thujaplanter er gode hækplanter, blev der avlet mere intenst på dem for at fremavle sorter, der egner sig særlig godt til det. De meste almindelige sorter af thuja at bruge til hækplanter i Danmark er Thuja Brabant og Thuja Smaragd.

Hvad koster en thujahæk?

Hvor meget din thujahæk kommer til at koste, kommer selvfølgelig helt an på to vigtige detaljer: hvilken sort af thuja du vælger, hvor mange du har brug for, og hvor høje planterne er, når du køber dem. Hvis du ønsker en høj hæk fra start af, kan du vælge planter, der allerede har den højde, du ønsker. Dermed skal hækken bare vokse sig tykkere, men det kommer selvfølgelig til at koste dig ekstra.

Du skal regne med, at du skal bruge fire planter per meter for at få en tæt hæk. Thujaplanter koster typisk 30 til 100 kroner per plante. Du vil derfor cirka komme til at betale mellem 120 og 400 kroner per meter hæk.

Placering af thujahæk

En thujahæk kan stå i både fuld sol og halvskygge. Hvis du vil placere den ud mod vejen, skal du være opmærksom på, at den ifølge nogle kilder ikke tåler urin og salt. Hvis en hund tisser på en gren, skulle den derfor gå ud.

Bor du i et område, hvor der bliver saltet på vejene, kan saltet ramme hækken og skade den. Det er derfor værd for dig at overveje, om en thujahæk er det rette for dig, hvis den skal placeres helt ud til vejen.

Plantning af thujahæk

Når du planter en hæk, er det altid en god ide, at du sætter en rettesnor op, der hvor du skal grave renden til planterne. På den måde hjælper du dig selv til at grave mere lige, og du får dermed en mere lige hæk. Du skal grave en rende, der er cirka 30 cm dyb.

Der skal stå fire thujaplanter per meter, og det nemmeste er, at du sætter planterne enkeltvis og så træder jorden til omkring dem. Når du har plantet dem, bør du vande dem. Har du købt barrodsplanter, bør du tage dem ud af posen i takt med, at de skal plantes, så rødderne ikke tørrer ud. Planter med klump kan du godt placere i renden, inden du planter dem.

Har du købt høje thujaplanter, kan de have brug for hjælp til at holde sig oprejste, indtil de har fået etableret et solidt rodnet. Det er derfor en god ide, at du sætter en snor op, som planterne kan støtte sig til.

Bedste jord til thujahæk

Thujahække kan som udgangspunkt klare sig i helt almindelig havejord. Hvis du har meget tung og leret jord i haven, er det dog en god ide, at du forbedrer jorden. Den tunge jord kan holde for meget på vandet. Det er derfor en god ide, at du graver renden til hækken lidt dybere og lægger grus i bunden.

Oven på gruset kan du lægge særlig hækjord. Det er næringsjord, der giver din hæk den optimale start på livet, da det er nemt for dens rødder at trænge gennem jorden. Jorden holder derudover på vandet i lang nok tid til, at rødderne kan nå at optage det, men ikke så lang tid, at de bliver rådne af det.

Sådan passer du din thujahæk

De første år, mens din thujahæk er ved at etablere sig, er det vigtigt, at du sørger for, at den ikke tørrer ud. Derfor kan det være en god ide, at du lægger en siveslange ud langs med hækken. På den måde kan du nemt og enkelt vande den på tørre dage. Efter et par år vil planten have et så etableret rodnet, at du ikke behøver at vande den.

Planten har typisk heller ikke brug for at få tilført gødning. Hvis du bor et sted, hvor der er en meget næringsfattig jord, kan det dog fra tid til anden betale sig, at du spreder ekstra jord ud som jordforbedring. Det bedste er dog, at du har plantet hækken i god og næringsjord fra start af, eventuelt ved at udskifte jorden med decideret hækjord som beskrevet ovenfor.

Beskæring af thujahæk

Du skal beskære din thuja en til to gange om året, for at den kan holde formen. Det kan du gøre fra juni til september. Er der kommet frostskader på nogle af grenene, kan du fjerne dem i marts måned. Det er vigtigt, at du ikke klipper din hæk på den dag, hvor det er høj sol, da de afklippede steder så kan få brandsår af solen.

Når du klipper din thujahæk, skal du altid kun klippe i den del, hvor der er grønt på grenene. Hvis du klipper planten så langt ind, at der ikke længere er grønt, vil der ikke komme blade på den igen.

Hvis du har en thujahæk, der er blevet meget tyk, kan du derfor ikke bare beskære den meget på en gang. Du er nødt til at gøre det gradvist. Derfor er det også så vigtigt, at du sørger for at klippe den flere gange om året, så det ikke sker.

Hvornår skal jeg klippe en nyplantet hæk?

Du kan begynde at klippe din thujahæk, når den har haft tre år til at etablere sig på pladsen. Det giver den tid til at etablere et godt og robust rodnet, så den kan klare at blive klippet.

Når din hæk thujahæk først har fået tid til at etablere sig, vil du have en nem og tæt hæk, som du kan glæde dig over i mange år fremover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *