thuja hæk plantning og klipning

Thujahæk – guide 6

Thujahække vokser hurtigt, giver godt læ og er stedsegrønne. Det gør dem til populære hækplanter. Derudover er de også nemme at passe. Så længe du sørger for ikke at beskære dem for meget, vil du kunne glæde dig over en flot, grøn hæk i mange år fremover.


Thujahække er tykke, vokser hurtigt, er nemme at passe og er grønne hele året. En thujahæk vil derfor både være smuk og praktisk, når du skal etablere en ny hæk rundt om din have. Thujaplanter giver også godt læ, så du kan også vælge at have en hæk inden i haven, for eksempel rundt om en terrasse, hvis du ønsker ekstra læ.

Thujatræet kommer oprindeligt fra USA og kom til Europa i løbet af 1800-tallet. I takt med at man fandt ud af, at thujaplanter er gode hækplanter, blev der avlet mere intenst på dem for at fremavle sorter, der egner sig særlig godt til det. De meste almindelige sorter af thuja at bruge til hækplanter i Danmark er Thuja Brabant og Thuja Smaragd.

Hvad koster en thujahæk?

Hvor meget din thujahæk kommer til at koste, kommer selvfølgelig helt an på to vigtige detaljer: hvilken sort af thuja du vælger, hvor mange du har brug for, og hvor høje planterne er, når du køber dem. Hvis du ønsker en høj hæk fra start af, kan du vælge planter, der allerede har den højde, du ønsker. Dermed skal hækken bare vokse sig tykkere, men det kommer selvfølgelig til at koste dig ekstra.

Du skal regne med, at du skal bruge fire planter per meter for at få en tæt hæk. Thujaplanter koster typisk 30 til 100 kroner per plante. Du vil derfor cirka komme til at betale mellem 120 og 400 kroner per meter hæk.

Placering af thujahæk

En thujahæk kan stå i både fuld sol og halvskygge. Hvis du vil placere den ud mod vejen, skal du være opmærksom på, at den ifølge nogle kilder ikke tåler urin og salt. Hvis en hund tisser på en gren, skulle den derfor gå ud.

Bor du i et område, hvor der bliver saltet på vejene, kan saltet ramme hækken og skade den. Det er derfor værd for dig at overveje, om en thujahæk er det rette for dig, hvis den skal placeres helt ud til vejen.

stor thuja hæk

Plantning af thujahæk

Når du planter en hæk, er det altid en god ide, at du sætter en rettesnor op, der hvor du skal grave renden til planterne. På den måde hjælper du dig selv til at grave mere lige, og du får dermed en mere lige hæk. Du skal grave en rende, der er cirka 30 cm dyb.

Der skal stå fire thujaplanter per meter, og det nemmeste er, at du sætter planterne enkeltvis og så træder jorden til omkring dem. Når du har plantet dem, bør du vande dem. Har du købt barrodsplanter, bør du tage dem ud af posen i takt med, at de skal plantes, så rødderne ikke tørrer ud. Planter med klump kan du godt placere i renden, inden du planter dem.

Har du købt høje thujaplanter, kan de have brug for hjælp til at holde sig oprejste, indtil de har fået etableret et solidt rodnet. Det er derfor en god ide, at du sætter en snor op, som planterne kan støtte sig til.

Bedste jord til thujahæk

Thujahække kan som udgangspunkt klare sig i helt almindelig havejord. Hvis du har meget tung og leret jord i haven, er det dog en god ide, at du forbedrer jorden. Den tunge jord kan holde for meget på vandet. Det er derfor en god ide, at du graver renden til hækken lidt dybere og lægger grus i bunden.

Oven på gruset kan du lægge særlig hækjord. Det er næringsjord, der giver din hæk den optimale start på livet, da det er nemt for dens rødder at trænge gennem jorden. Jorden holder derudover på vandet i lang nok tid til, at rødderne kan nå at optage det, men ikke så lang tid, at de bliver rådne af det.

Sådan passer du din thujahæk

De første år, mens din thujahæk er ved at etablere sig, er det vigtigt, at du sørger for, at den ikke tørrer ud. Derfor kan det være en god ide, at du lægger en siveslange ud langs med hækken. På den måde kan du nemt og enkelt vande den på tørre dage. Efter et par år vil planten have et så etableret rodnet, at du ikke behøver at vande den.

Planten har typisk heller ikke brug for at få tilført gødning. Hvis du bor et sted, hvor der er en meget næringsfattig jord, kan det dog fra tid til anden betale sig, at du spreder ekstra jord ud som jordforbedring. Det bedste er dog, at du har plantet hækken i god og næringsjord fra start af, eventuelt ved at udskifte jorden med decideret hækjord som beskrevet ovenfor.

Beskæring af thujahæk

Du skal beskære din thuja en til to gange om året, for at den kan holde formen. Det kan du gøre fra juni til september. Er der kommet frostskader på nogle af grenene, kan du fjerne dem i marts måned. Det er vigtigt, at du ikke klipper din hæk på den dag, hvor det er høj sol, da de afklippede steder så kan få brandsår af solen.

Når du klipper din thujahæk, skal du altid kun klippe i den del, hvor der er grønt på grenene. Hvis du klipper planten så langt ind, at der ikke længere er grønt, vil der ikke komme blade på den igen.

Hvis du har en thujahæk, der er blevet meget tyk, kan du derfor ikke bare beskære den meget på en gang. Du er nødt til at gøre det gradvist. Derfor er det også så vigtigt, at du sørger for at klippe den flere gange om året, så det ikke sker.

Hvornår skal jeg klippe en nyplantet hæk?

Du kan begynde at klippe din thujahæk, når den har haft tre år til at etablere sig på pladsen. Det giver den tid til at etablere et godt og robust rodnet, så den kan klare at blive klippet.

Når din hæk thujahæk først har fået tid til at etablere sig, vil du have en nem og tæt hæk, som du kan glæde dig over i mange år fremover.

FAQ

Hvilken thuja er bedst til hæk?

De 2 mest egnede sorter af thuja til brug som hæk er Thuja Brabant og Thuja Smaragd. Vælger du en af disse får du en fantastisk thuja hæk.

Hvor hurtigt vokser en thuja hæk?

Thuja Smaragd vokser hurtigst af de 2 thuja sorter, som vi anbefaler. Den vokser mellem 30 og 50 cm. om året. Thuja Brabant er lidt langsommere og vokser kun 20-30 cm. om året. Ønsker du en høj og tæt thuja hæk hurtigt, så bør du vælge Smaragd.

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante en thuja hæk?

Det absolut bedste tidspunkt at plante sine thuja hækplaner er i efteråret, når der ikke længere er chance for tørke. Her er jorden stadig varm og vejret er fugtigt. Alternativt kan man plante dem i foråret, når der ikke længere er chance for frost.

Hvilken gødning er bedst til thuja?

En thuja hæk er ikke særligt gødningskrævende, men vil nyde godt af at få tilført et lag jordforbedring en eller to gange om året. Giver du jordforbedring, vil du desuden opleve at din thuja hæk bliver højere og tættere meget hurtigere.

6 Kommentarer

 1. Hej Martin,

  Jeg er kommet lidt i klemme med min hæk og kommunen. Den skal beskæres så den i mindre grad ikke går ud over fortorvet. Jeg læser i dit indlæg at den ikke må skæres ind forbi det grønne, men hvis jeg skal overholde gældende regler for hæk og fortov skal den som jeg ser skæres ind forbi det grønne. Hvordan kan jeg uden at ødelægge hækken langsomt få den skåret ind så jeg overholder kommunens krav?

  Bh, Michael

  1. Hej Michael,

   Det bliver svært at skåne din thujahæk, hvis de ikke kan vente på at du beskærer den over flere gange. Det lyder jo til at din eneste mulighed er at klippe den ind så den overholder kommunens krav, og så blot håbe på det bedste.

   Jeg har desværre ikke lige en god løsning i ærmet til dit problem, beklager.

   Med venlig hilsen
   Martin

 2. Hej Martin,

  Kan man heller ikke skære den ned i højden (altså længere ned end de grønne top-grene) uden af den ikke kommer igen? Min tuja-hæk er simpelthen blevet for høj, og jeg havde tænkt mig skære 30-50 cm af højden…

  Med venlig hilsen,
  Peter

 3. Hej, nu har jeg plantet ud til vejen uden at læse den artikel. De var meget fine i starten,men nu starter de at se tørt ud fra bundet. og en af dem er helt tørt ud. Hvad gør jeg?

 4. nogle af mine tuiaplanter bliver brune.jeg vander meget.hvad er problemet

  john mogensen
 5. Uha uha vi har lige befriet 20 år gamle tujaer i indkørslen de har været gemt i skygge og er mere visne end grønne, kan de reddes og evt hvordan? Mvh Pernillr

  Pernille Jepsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *