Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
thuja hæk plantning og klipning

Thujahæk – guide

Thuja hække vokser hurtigt, giver godt læ og er stedsegrønne. Det gør dem til populære hækplanter. Derudover er de også nemme at passe. Så længe du sørger for ikke at beskære dem for meget, vil du kunne glæde dig over en flot, grøn hæk i mange år fremover.


Thuja hække er tykke, vokser hurtigt, er nemme at passe og er grønne hele året. En thujahæk vil derfor både være smuk og praktisk, når du skal etablere en ny hæk rundt om din have. Thujaplanter giver også godt læ, så du kan også vælge at have en hæk inden i haven, for eksempel rundt om en terrasse, hvis du ønsker ekstra læ.

Thujatræet kommer oprindeligt fra USA og kom til Europa i løbet af 1800-tallet. I takt med at man fandt ud af, at thujaplanter er gode hækplanter, blev der avlet mere intenst på dem for at fremavle sorter, der egner sig særlig godt til det. De meste almindelige sorter af thuja at bruge til hækplanter i Danmark er Thuja Brabant og Thuja Smaragd.

Placering af thuja hæk

En thuja hæk kan stå i både fuld sol og halvskygge. Hvis du vil placere den ud mod vejen, skal du være opmærksom på, at den ifølge nogle kilder ikke tåler urin og salt. Hvis en hund tisser på en gren, skulle den derfor gå ud.

Bor du i et område, hvor der bliver saltet på vejene, kan saltet ramme hækken og skade den. Det er derfor værd for dig at overveje, om en thuja hæk er det rette for dig, hvis den skal placeres helt ud til vejen.

stor thuja hæk

Plantning af thuja hæk

Når du planter en hæk, er det altid en god ide, at du sætter en rettesnor op, der hvor du skal grave renden til planterne. På den måde hjælper du dig selv til at grave mere lige, og du får dermed en mere lige hæk. Du skal grave en rende, der er cirka 30 cm dyb.

Der skal stå fire thujaplanter per meter, og det nemmeste er, at du sætter planterne enkeltvis og så træder jorden til omkring dem. Når du har plantet dem, bør du vande dem. Har du købt barrodsplanter, bør du tage dem ud af posen i takt med, at de skal plantes, så rødderne ikke tørrer ud. Planter med klump kan du godt placere i renden, inden du planter dem.

Har du købt høje thujaplanter, kan de have brug for hjælp til at holde sig oprejste, indtil de har fået etableret et solidt rodnet. Det er derfor en god ide, at du sætter en snor op, som planterne kan støtte sig til.

Bedste jord til thuja hæk

Thuja hække kan som udgangspunkt klare sig i helt almindelig havejord. Hvis du har meget tung og leret jord i haven, er det dog en god ide, at du forbedrer jorden. Den tunge jord kan holde for meget på vandet. Det er derfor en god ide, at du graver renden til hækken lidt dybere og lægger grus i bunden.

Oven på gruset kan du lægge særlig hækjord. Det er næringsjord, der giver din hæk den optimale start på livet, da det er nemt for dens rødder at trænge gennem jorden. Jorden holder derudover på vandet i lang nok tid til, at rødderne kan nå at optage det, men ikke så lang tid, at de bliver rådne af det.

Pasning af en thuja hæk

De første år, mens din thuja hæk er ved at etablere sig, er det vigtigt, at du sørger for, at den ikke tørrer ud. Derfor kan det være en god ide, at du lægger en siveslange ud langs med hækken. På den måde kan du nemt og enkelt vande den på tørre dage. Efter et par år vil planten have et så etableret rodnet, at du ikke behøver at vande den.

Planten har typisk heller ikke brug for at få tilført gødning. Hvis du bor et sted, hvor der er en meget næringsfattig jord, kan det dog fra tid til anden betale sig, at du spreder ekstra jord ud som jordforbedring. Det bedste er dog, at du har plantet hækken i god og næringsjord fra start af, eventuelt ved at udskifte jorden med decideret hækjord som beskrevet ovenfor.

Beskæring af thuja hæk

Du skal beskære din thuja en til to gange om året, for at den kan holde formen. Det kan du gøre fra juni til september. Er der kommet frostskader på nogle af grenene, kan du fjerne dem i marts måned. Det er vigtigt, at du ikke klipper din hæk på den dag, hvor det er høj sol, da de afklippede steder så kan få brandsår af solen.

Når du klipper din thuja hæk, skal du altid kun klippe i den del, hvor der er grønt på grenene. Hvis du klipper planten så langt ind, at der ikke længere er grønt, vil der ikke komme blade på den igen.

Hvis du har en thuja hæk, der er blevet meget tyk, kan du derfor ikke bare beskære den meget på en gang. Du er nødt til at gøre det gradvist. Derfor er det også så vigtigt, at du sørger for at klippe den flere gange om året, så det ikke sker.

Hvornår skal jeg klippe en nyplantet thuja hæk?

Du kan begynde at klippe din thuja hæk, når den har haft tre år til at etablere sig på pladsen. Det giver den tid til at etablere et godt og robust rodnet, så den kan klare at blive klippet.

Når din hæk thuja hæk først har fået tid til at etablere sig, vil du have en nem og tæt hæk, som du kan glæde dig over i mange år fremover.

Hvad koster en thuja hæk?

Hvor meget din thuja hæk kommer til at koste, kommer selvfølgelig helt an på to vigtige detaljer: hvilken sort af thuja du vælger, hvor mange du har brug for, og hvor høje planterne er, når du køber dem. Hvis du ønsker en høj hæk fra start af, kan du vælge planter, der allerede har den højde, du ønsker. Dermed skal hækken bare vokse sig tykkere, men det kommer selvfølgelig til at koste dig ekstra.

Du skal regne med, at du skal bruge fire planter per meter for at få en tæt hæk. Thujaplanter koster typisk 30 til 100 kroner per plante. Du vil derfor cirka komme til at betale mellem 120 og 400 kroner per meter hæk.

FAQ

Hvilken thuja er bedst til hæk?

De 2 mest egnede sorter af thuja til brug som hæk er Thuja Brabant og Thuja Smaragd. Vælger du en af disse får du en fantastisk thuja hæk.

Hvor hurtigt vokser en thuja hæk?

Thuja Smaragd vokser hurtigst af de 2 thuja sorter, som vi anbefaler. Den vokser mellem 30 og 50 cm. om året. Thuja Brabant er lidt langsommere og vokser kun 20-30 cm. om året. Ønsker du en høj og tæt thuja hæk hurtigt, så bør du vælge Smaragd.

Hvornår er det bedste tidspunkt at plante en thuja hæk?

Det absolut bedste tidspunkt at plante sine thuja hækplaner er i efteråret, når der ikke længere er chance for tørke. Her er jorden stadig varm og vejret er fugtigt. Alternativt kan man plante dem i foråret, når der ikke længere er chance for frost.

Hvilken gødning er bedst til thuja?

En thuja hæk er ikke særligt gødningskrævende, men vil nyde godt af at få tilført et lag jordforbedring en eller to gange om året. Giver du jordforbedring, vil du desuden opleve at din thuja hæk bliver højere og tættere meget hurtigere.

17 Kommentarer

  1. Hej Martin,

    Jeg er kommet lidt i klemme med min hæk og kommunen. Den skal beskæres så den i mindre grad ikke går ud over fortorvet. Jeg læser i dit indlæg at den ikke må skæres ind forbi det grønne, men hvis jeg skal overholde gældende regler for hæk og fortov skal den som jeg ser skæres ind forbi det grønne. Hvordan kan jeg uden at ødelægge hækken langsomt få den skåret ind så jeg overholder kommunens krav?

    Bh, Michael

    1. Hej Michael,

      Det bliver svært at skåne din thujahæk, hvis de ikke kan vente på at du beskærer den over flere gange. Det lyder jo til at din eneste mulighed er at klippe den ind så den overholder kommunens krav, og så blot håbe på det bedste.

      Jeg har desværre ikke lige en god løsning i ærmet til dit problem, beklager.

      Med venlig hilsen
      Martin

    2. Hej Martin vi har en thuja hæk den ser lidt lysegrøn ud og er ikke særlig tæt,den er 4 år hvad gør vi for at få den mere tæt Vh Berit

      Berit Rosendal Hartmann
  2. Hej Martin,

    Kan man heller ikke skære den ned i højden (altså længere ned end de grønne top-grene) uden af den ikke kommer igen? Min tuja-hæk er simpelthen blevet for høj, og jeg havde tænkt mig skære 30-50 cm af højden…

    Med venlig hilsen,
    Peter

    1. Hej Peter.

      Du kan godt skære den ned i højden, hvis du gør det i perioder uden frost og for meget solskin.
      Gør det eventuelt gradvist, så du ikke klipper for meget af ad gangen.

      Det er med et lille “men”.
      Du kan ikke klippe den så langt ned, at der ikke længere er noget grønt. Ligesom hvis du klipper den så langt ind i siden at det kun er de tykke grene der er tilbage, så kommer der ikke længere blade.

      Held og lykke med det.

      Med venlig hilsen
      Marc

  3. Hej, nu har jeg plantet ud til vejen uden at læse den artikel. De var meget fine i starten,men nu starter de at se tørt ud fra bundet. og en af dem er helt tørt ud. Hvad gør jeg?

    1. Hej Natalija.

      Får hækken nok vand?
      Hvis du planter hækken og den ikke får vand i tørkeperioder, så har den altså meget svære vækstbetingelser i starten af dens liv. Det har den naturligvis ikke godt af.
      Jeg ville forsøge mig med at lægge noget jordforbedring rundt om hækken, og eventuelt lægge en siveslange ovenpå som du kan tænde efter behov, således at hækken får både væske og næring til at hjælpe den igang.

      Med venlig hilsen
      Marc

  4. nogle af mine tuiaplanter bliver brune.jeg vander meget.hvad er problemet

    john mogensen
    1. Hej John.

      Har hækken fået noget næring at leve af?
      Hvis ikke kan du lægge et lag jordforbedring rundt om hækken.
      Så kan hækken, i takt med at det regner eller at du vander, tage det næring den har brug for.

      Med venlig hilsen
      Marc

  5. Uha uha vi har lige befriet 20 år gamle tujaer i indkørslen de har været gemt i skygge og er mere visne end grønne, kan de reddes og evt hvordan? Mvh Pernillr

    Pernille Jepsen
    1. Hej Pernille.

      Det er svært at sige.
      Forsøg dig ad med at giv den en masse god næring, eventuelt i form af jordforbedring, og giv den en masse vand.

      Med venlig hilsen
      Marc

  6. Hej,

    Vi har plantet nogle i vores plante kasser rund ved terrassen, der hvor den er ramt at meget vind der ligner det at den er gået ud men på den anden sode hvor der ikke er vind er den så fin, kan jeg gør noget for at rede den / hjælpe den så den bliver flor igen.

    Vh Camilla

    Camilla Schmidt
    1. Hej Camilla,

      Hvis det er vinden, som er for hård ved dine thujaplanter, så er du nødt til at skærme for vinden eller flytte den, for at den har en chance.

      Martin Nissen
  7. Kære Martin,

    Jeg har netop købt 3 stk. Thuja planter, som var planen at plante ved vor terrasse.

    Og jeg har slet ikke tænkt over den del før, men kan forstå der findes giftige planter (både for dyr og for mennesker), og disse ønsker jeg på ingen måde i vor/min have.

    VI bor på en meget, meget stormfuld, og meget åben grund. Har søgt rådgivning i forhold til, hvilke planter, buske m.m., der kan klare dette, og jeg købte i mandags de 3 tujaplanter i Grønne Hjem i Gentofte.

    Desværre ser jeg nu, da jeg læser om plantning af dem at de er utrolig giftige for alle dyr, og faktisk også for mennesker.

    Derfor er det nok noget af det værste køb i forhold til planter, da vi bor hvor der går harer, fasaner, hjorte, vor egen hund, naboers dyr m.m. igennem vor have konstant.

    Kan du oplyse mig om, hvorvidt, det vil være farligt for de skønne dyr at jeg planter disse til at skabe lidt læ og privatliv ved vor terrasse? Vor egen hund ville være helt ligeglad, så er ikke nervøs for hende.

    Nogle meget sagkyndige venner siger, det ikke kan være farligt, da de kender utallige, der planter thuja hække m.m.

    Dog vil jeg ikke risikere noget som helst, og da jeg i går så nogle solsorte hunner og andre fugle fare hen i mod dem (da de jo er nysgerrige på de 3 nye planter, der var sat i spande på terrassen) Ja, så tog jeg dem straks indenfor, og ved ikke om jeg så desværre må kassere dem.

    Forstår slet ikke, de sælges, hvis/når de er giftige for dyr, og at der ikke informeres om risikoen for at skade dyr/mennesker, når de så sælges i en forretning.

    På forhånd mange tak for svar og rådgivning.

    HIlsner Kit (& Peter)

    1. Hej Kit,

      Det er rigtigt at Thuja er giftig for mennesker og dyr. Mht. dyr, så er det kun kæledyr, som fx hunde og katte man skal være særligt opmærksomme på. Har man en hund eller kat, som man ved godt kan finde på at spise havens planter, så ville jeg ikke anbefale Thuja.

      Vilde dyr skal du ikke bekymre dig om. De ved godt hvad de kan tåle og ikke tåle. Skoven er fyldt med farlige planter, bær, svampe osv. som også er meget giftige og dem formår de jo at holde sig fra.
      Fugle kan faktisk tåle utrolig mange forskellige giftige bær, så dem skal du heller ikke bekymre dig om.

      Ligusterhækken er også giftig (Både bær og planten), og det er Danmarks mest solgte hæktype, så det er ikke så usædvanligt at der bliver plantet planter, som ikke må spises.

      Hvis du er sikker på at dine kæledyr og medmennesker ikke spiser dine nye thujaplanter, så ville jeg ikke være så bekymret. 🙂

  8. Hej,

    Er afskårne skud og grene fra thuja giftig eller skadelig for andre planter? Eller kan man godt bruge det som flis og bunddække i f.eks. et blomsterbed?

    Mvh,
    Søren

    Søren Jacobsen
  9. Hej Martin,- jeg skal sætte en stedsegrøn hæk rundt om min grund og tænker, at Thuja Brabant kunne være et godt bud.
    Jeg er dog lidt i vildrede, da jeg et sted læser, at Thuja er fin som læ mod vind og et andet sted læser, at planten går ud ved for meget vind. (Min have er omgivet af marker og åben for vind fra øst og vest). En anden ting er, at min grund er lavt liggende og grundvandet står højt. Faktisk så højt, at der står vand i haven i de meget våde perioder. Tænker du, at jeg kan forsætte med projektet eller kan du forslå en anden hæk der bedre egner sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove