Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
dværgmispel

Dværgmispel – sorter, udplantning og pleje

Dværgmispler kan bruges både til bunddække, træer og som hækplanter. Så de er meget alsidige. Samtidig er de også meget smukke med deres dybgrønne blade, røde bær og hvide blomster, der dufter af æbleblomster. Buskene kræver ikke særlig meget pasning, når de først er etableret, ud over at du skal beskære dem, hvis du ønsker, de skal have et bestemt udseende.


Dværgmispler er kønne og alsidige buske, som du kan bruge på mange forskellige måder i haven. Nogle bliver ikke mere end 15 cm høje og er derfor perfekte at bruge som bunddække i et bed. Andre sorter kan blive op til tre meter høje og er derfor ideelle at bruge som hæk.

Buskene har alle sammen grønne blade og får fine, hvide blomster om foråret. De dufter meget kraftigt og har en duft, der minder om æbleblomster. For dværgmispel er i familie med æbletræet. Om efteråret får buskene fine røde bær. Nogle sorter af dværgmispel er stedsegrønne, mens andre er løvfældende.

Med en så alsidig plante vil det altså være nemt at finde en, der passer til det sted i haven, hvor du gerne vil have, at den skal stå, og til den måde, som du gerne vil bruge den på.

Hvilken sort af dværgmispel skal jeg vælge?

Der er stor forskel på de forskellige dværgmispelsorter. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at du gør klart, hvad du skal bruge dem til. Skal de være bunddække eller en hækplante for eksempel? Derudover er det også vigtigt, at du tænker over, om det skal være en stedsegrøn eller en løvfældende variant.

Gode sorter af dværgmispel:

  • Krybende dværgmispel: Bliver et sted mellem 10 og 20 cm høj. Den er stedsegrøn og har mørkegrønne, ovale blade. Regn med, at du skal sætte 10 planter pr. kvadratmeter.
  • Cotoneaster Dammeri ”Queen”: Bliver 20-30 cm høj og er en meget frodig plante. Den er stedsegrøn, og du skal regne med at bruge 8- 12 planter pr. kvadratmeter.
  • Streibs Findling: Kan bruges både som bunddække og som opstammet variant, hvor den kan blive op til 80 cm. Kan tåle at stå i skygge og på vindomsuste placeringer.
  • Cotoneaster Watereri ”Brændkjær”: Bliver 2-3 meter høj og 2-3 meter bred. Vokser forholdsvis hurtigt. Kan stå i både sol og halvskygge. Perfekt som hækplante.

LÆS OGSÅ: 13 træer og buske der er ideelle at opstamme

Plantning af dværgmispel

Dværgmispel trives i en almindelig næringsrig og veldrænet havejord. Har du meget sandet eller meget lerholdig jord, kan det derfor være en god idé, at du forbedrer den med organisk jordforbedring.

Hvor den skal placeres i haven, kommer helt an på, hvilken sort du vælger, og hvordan du vil bruge den. De fleste dværgmispler, der egner sig til bunddække, tåler både sol og halvskygge, men det er mere sjældent, at du kan finde en art, der kan stå i fuldstændig skygge.

Dværgmispel

Læs også: 15 ideelle bunddækkeplanter – Inspiration og vejledning

Nogle arter har det bedst med at blive bundet op, hvorfor du i det tilfælde selvfølgelig skal placere dem op ad en husmur eller et espalier. De fleste arter kan tåle både rimelig meget vind og salt. Du kan derfor sagtens bruge dem som en hæk ud mod vejen.

Selve plantningen af dværgmispel er ikke svær. Du graver et hul, der er stort nok til, at dværgmisplens rodklump kan være i det. Løsn jorden i bunden, så rødderne nem kan trænge igennem den, eller grav hullet lidt dybere, og fyld så op med løs jord. Sæt dværgmisplen ned i hullet, og fyld forsigtigt op med jord rundt om den.

Fordi der er så stor forskel på størrelsen på dværgmispel, er det meget forskelligt, hvor tæt sorterne skal stå. De mindste sorter skal du plante mellem 10 og 12 af på en kvadratmeter, mens de større sorter kræver langt større afstand end det. Det skal du derfor sørge for at undersøge under beskrivelsen af den sort, du vælger.

Pasning af dværgmispel

Dværgmispler er nogle meget nøjsomme og hårdføre planter. Det første år bør du sørge for at vande dem, men ellers vil de ikke have brug for ekstra vand i løbet af året.

På samme måde har de ikke brug for gødning, hvis jorden ellers er næringsholdig nok. Synes du, at dine dværgmispler har brug for gødning, kan du lægge noget kompost eller jordforbedring ud under dem en gang om året.

Når du planter dværgmispler som bunddække, er det en god idé at lægge for eksempel barkflis ud mellem dem. Selvom pointen med bunddække jo egentlig er, at det skal holde ukrudtet væk, kan der godt komme noget op imellem planterne, lige når de er blevet plantet. Og det kan være svært at fjerne, fordi planterne står forholdsvis tæt og vokser rimelig hurtigt.

Beskæring af dværgmispel

Hvis du vil beskære din dværgmispel, kan du gøre det i løbet af foråret, inden den begynder at skyde. Du skal klippe grenene af helt inde ved stammen i stedet for at lade et stykke sidde.

Har du et dværgmispeltræ, vil du som regel ikke have brug for at beskære det særligt meget. Kun for at rette kronen til, så den bliver ved med at have en flot form. Der er altså ikke særligt meget arbejde med dværgmispler.

Almindelige problemer med dværgmispler

Dværgmispler er som nævnt generelt hårdføre planter, der kan tåle både kulde, tørke og vind. Du vil derfor som udgangspunkt ikke få særlig mange problemer med dem, og når de først er blevet etableret i haven, kræver de ikke særlig meget pasning.

Du kan dog godt opleve, at dine dværgmispler bliver ramt af sygdommen ildsot. Det er en svampesygdom, der dræber blomster og skud. Sygdommen er mest kendt for at ramme æble- og pæretræer og kan slå en plantage ihjel, hvis forholdene er optimale for den. Dværgmispler er i familie med æbletræer og kan derfor også blive ramt. Og hvis først din busk er blevet ramt, skal du ikke regne med, at den overlever.

Læs også: Paradisæbletræer – Sorter, udplantning og pasning

Det er dog sjældent, at planten bliver ramt af sygdommen, ligesom det også er sjældent, at den bliver ramt af angreb af for eksempel bladlus. Gør den det, vil fuglene og andre insekter som regel tage sig af det, inden det bliver et problem.

Med en dværgmispel får du altså en meget nem og flot plante i haven, som du kan have glæde af i mange år fremover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove