Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
morgenfrue plantevejledning

Morgenfrue guide om sorter, såning og pasning

Morgenfruen (Calendula) er en af de mest kendte sommerblomster og for mange vækker de minder om glade sommerdage i haven. De er nemme at dyrke, så det er bare at gå i gang.

Dog skal man passe på, at de ikke tager solen fra lavere planter. Nogle morgenfruer bliver op til 70 cm. høje. De kan klare sig i både sol og skygge og skal ikke gødes.


Her kan du læse, hvordan du kommer i gang med at sprede orange og gul glæde i din have.

Morgenfrue sorter

Morgenfrue tilhører kurvblomstfamilien, der også rummer tagetes, dahlia, asters og solsikke – blandt andre. Planten er et-årig, men den selvsår villigt, og derfor kan du sagtens opleve, at den kommer igen år efter år. Morgenfruer begynder at blomstre i juni og bliver ved længe – de tåler nattefrost og kan godt lyse op i begyndelsen af en mild vinter.

Der er ca. 20 forskellige arter af morgenfrue, der på latin hedder Calendula. I Danmark vil du kun støde på den, der hedder Calendula officinalis – havemorgenfruen. Her kan du læse om fem ret forskellige sorter.

Calendula officinalis ’Neon’

Neon bliver 70 cm. høj og sætter store blomsterhoveder i orange til vinrøde nuancer. Neon vil gerne have fuld sol. Blomsten holder 6-8 dage i en vase.

Calendula officinalis ’Pink Surprise’

Pink Surprise bliver 45 cm. høj og sætter blomster, der changerer fra orange til abrikos. Pink Surprise vil gerne have fuld sol.

Calendula officinalis ’Touch of Red Buff’

Touch of Red Buff bliver 40-50 cm høj og springer ud med halvfyldte blomsterhoveder i forskellige creme og orange nuancer.

Calendula officinalis ’Ivory Princess’

Ivory Princess har sartgule kronblade med en mørkere midte. Den bliver 70 cm høj og holder 6-8 dage i en vase. Ivory Princess vil gerne have fuld sol.

Calendula officinalis ’Orange Flash’

Orange Flash er ikke orange, men ferskenfarvet. Denne blomst bliver 60 cm. høj, vil gerne have fuld sol og holder 6-8 dage i en vase.

Morgenfrue – guide til såning

Der er ingen ben i at så morgenfruer. Forspiring kan være smart, hvis du vil have dine blomster i krukker, men skal de gro i haven, er det lige så nemt at så dem direkte. Fra du sår til du kan plukke de første blomster går der ca. 60 dage.

Forspring med forspiring af morgenfrue

Du kan forspire i marts. Fyld små potter eller en spirebakke med så- og priklemuld. Almindelig pottemuld er for kraftigt gødet. Jorden skal være fugtig men ikke drive af vand. Så frøene ca. 1 cm nede i jorden og stil potterne i et øst- eller vestvendt vindue, så de får sol uden at blive stegt.

Hold jorden fugtig med en forstøver eller dæk potten med plastikfilm. Husk at prikke huller i. Fjern filmen når spirerne rører undersiden. Når blomsterne har kimblade, skal de flyttes til større potter. Du kan plante de små blomster ud i maj.

Såning på friland

Morgenfruer kan sås på friland i april-maj. Læg frøene i én centimer dybe riller og dæk med jord. Hold jorden fugtig efter såning og mens planterne er spæde. Der skal være 20-25 cm. mellem planterne, men du kan sagtens så tættere og tynde ud, når planterne spirer.

Du kan faktisk også så dine frø i efteråret før frosten går i jorden, men det kræver at de frø du sår er vinterhårdføre. Det betyder ikke at planten skal være det. Selvom du skal så før frosten går i jorden, må du ikke så for tidligt, for så risikerer du at frøene spirer og blomsterne bliver ødelagt af frost.

Morgenfrue spiselige blomst
Orange morgenfruer (Calendula “Orange Flash”)

Morgenfruer i bed eller rækker

Morgenfruer gør sig fint både på rad og række og i bede. Planter du rækker, lægger du frøene et ad gangen i rillerne, men sår du i bed, strør du ud med rund hånd og river forsigtigt bagefter. Og vander, naturligvis.

Jordbund og sol

Morgenfruer er hjemmehørende ved Middelhavet og foretrækker fuld sol. Men de kan såmænd sagtens trives i skygge, hvis du er løbet tør for solrige placeringer. De kønne blomster stiller ikke de store krav til jorden, men de fleste frø har det nemmere i en jord, der er løsnet lidt inden såning.

Høst dine egne frø af morgenfruen

Hvis du gerne vil have kontrol over, hvor morgenfruerne kommer op næste år, kan du selv høste dens frø. Når blomsten har smidt kronbladene, sidder der en grøn knop tilbage. Det er simpelthen en håndfuld frø. Pluk knoppen af og tag den med ind og tør den på et luftigt sted til frøene bliver brunlige. Derefter kan du opbevare dem i et kaffefilter i fryseren.

Morgenfrue – guide til pasning

Morgenfrue er en nøjsom blomst, som du nærmest bare kan læse dig tilbage og nyde. Blomsterne skal ikke gødes. Gøder du, risikerer du, at dine planter sætter store blade og ingen blomster. Så snart planterne er kommet op, er det eneste, du skal gøre at nippe de visne blomsterhoveder af og plukke masser af buketter. Jo flere blomster, du plukker, jo flere kommer der.

Morgenfruer kan sidst på sommeren blive ramt af meldug. Det kan du som regel redde ved at skære planten ned. Derefter vil den skyde og sætte blomster igen.

Pluk buketter

Som nævnt er det bare med at plukke løs af morgenfruerne. Hvis du gerne vil have din buket til at holde længe, skal du pille de nederste blade af stilken før du sætter den i vand. På den måde rådner bladene ikke nede i vandet. Morgenfruer er gode i buketter med knald på farverne og kan med held sættes i vase med kornblomster, zinnia eller solsikker.

FAQ

Kan morgenfruer spises?

Ja. Kronbladene kan for eksempel drysses over en salat eller pynte i en drink. Du kan også drysse dem på desserter eller i kager. De smager ikke rigtigt af noget, så de er mest til pynt – men det er de til gengæld også.

Tiltrækker morgenfruer insekter?

Ja. Morgenfruer tiltrækker bier, svirrefluer, humlebier, sommerfugle og mange andre insekter. Så du gør din have og den danske natur en tjeneste, når du sår morgenfruer.

Kan morgenfrue bruges til hudpleje

Morgenfruen har gode hudplejende egenskaber. Du kan nemt lave en ansigtsmaske af to blomsterhoveder, ½ dl yoghurt, ½ revet agurk og ½ dl havregryn. Rør sammen, smør masken ud på ansigtet, lad sidde et kvarter og skyl af.

1 kommentar

  1. Hvorfor vælter de morgenfruer, der er forspiret og planter ud i nye potter. Hvad kan man gøre. Selv om der er kommer mere jord om bliver de ved med at vælte og være tynde i stænglerne

    Gitte Hansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove