Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
montbretia plantevejledning

Montbretia guide – Alt om udplantning og pleje

Montbretia kaldes også “Crocosmia” og er en smuk plante, der er kendt for sine ildblussende farver i form af rød, gul og orange. Stauden kan være med til at sætte kulør på din have, og den kan uden problemer plantes ud enten direkte i jord eller i en plantekrukke.


Vil du være klogere på planten? Læs med i vores Montbretia guide her.

Værd at vide om forskellige arter af montbretia

Montbretia er en overordnet betegnelse for en staudefamilie, der har flere arter under sig. Stauden findes i forskellige udgaver, hvoraf nogle bliver høje, mens andre bliver mere tætte i blomstringen.

Crocosmia masoniorum er én af arterne, som hører til de højeste udgaver af Crocosmia. Denne art egner sig primært til udplantning i haven, da den vil tage til i højden og med tiden få brug for støtte fra et plantestativ.

Plantevejledning: Sådan planter du montbretia

Der findes 2 metoder til at få skønne staudebede med Crocosmia i haven. Du kan vælge at købe planten i etableret form (som rod med jord omkring), eller du kan selv så frøene og følge planten i vækst i en spirebakke.

Vælger du den sidstnævnte løsning, kan du gøre brug af denne plantevejledning:

  • Læg frøene i en spirebakke.
  • Sørg for at holde jorden i spirebakken fugtig.
  • Plant frøene ud i en plantekrukke når de har fået rødder.

Det er ikke kun haveejere, der kan få glæde af den ildblussende staude. Du kan plante dine spirende frø ud i en halvstor krukke og have den stående på altanen, hvor den næres med masser af lys.

Du skal vælge en plantekrukke med hul i bunden, så vand kan løbe væk. Rødderne må ikke udsættes for for meget vand, da det vil skabe råd og få din staude til at dø.

Placering af montbretia

Når du vil højne succes for vækst og give din Montbretia de bedste levevilkår, skal du finde et sted i haven med enten direkte sol eller halvskygge. Stauden trives bedst i fugtig jord med masser af næring, og hvor dræningsforholdene er optimale.

Valg af jord

Som udgangspunkt er Crocosmia en hårdfør plante. Når du udplanter stauden, skal jorden være særlig næringsrig, så løgene kommer godt fra start. Du kan gøde jorden med jordforbedring omkring det sted, hvor du har plantet din staude, hvis du vil optimere leveforholdene. Det bedste tidspunkt at gøde på er i forbindelse med vanding.

Du skal være opmærksom på, at der ikke må samle sig vand omkring rødderne på stauden (der er formet som knolde). Står rødderne i vand, vil de med tiden rådne.

Det optimale tidspunkt at plante montbretia

Den smukke og elskede Montbretia blomstrer fra højsommeren af. Den skal plantes ud i haven i det sene forår, hvor frosten har sluppet jorden, og hvor solen begynder at få kraft. Maj er som tommelfingerregel en god måned at plante Crocosmia på.

Du har selv indflydelse på, hvor lang tid du skal have glæde af de charmerende farver. Des mere solrigt sted du planter stauden, des mere varme vil den få, og des længere tid vil den pryde din have med blomstring.

Udplantning af montbretia

Den hårdføre plante er egnet til at blive udplantet direkte i haven, når den er blevet etableret med rødder. Det særlige ved stauden er, at den er sårbar overfor kraftig vind i forbindelse med udplantning. Derfor skal du vælge en vindstille dag, når du vil grave stauden ud i haven.

Vil du beskytte din plante i vinterperioden, kan du grave knoldene op og opbevare dem et frostfrit sted. Det kan være i et udeskur eller i din garage. Til næste forår kan du genetablere dit staudebed.

Montbretia

Pasning og beskæring af Montbretia

Montbretia er en flerårig staude, der kan blomstre i op til 4 måneder. Er det første gang, du planter stauden ud i haven, er det værd at være på forkant med gode råd, du skal benytte dig af i forhold til pasning og beskæring.

Pasning

Når du har plantet din jordknold/rod ud i haven, skal du sørge for at vande de hyppigt. Jorden omkring stauden må ikke udtørre i forbindelse med etablering.

Beskæring

Det er ikke nødvendigt at beskære din staude.

Sådan får du Crocosmia til at blomstre

Montbretia er en knoldplante. Dens rødder udvikler sig med tiden til en solid og fast knold, som skaber “udløbere”. Mange knoldplanter har en hurtig vækst, hvor planten formerer sig kraftigt i haven. Sådan er det ikke med Crocosmia. Den formerer sig langsomt, og den får de bedste betingelser for blomstring, når du deler knolden.

Deling af knoldplanter skal ske ente forår eller efterår. Her er jordforholdene bedst, og du kan plante din Crocosmia et andet sted, eller du kan lade den overvintre og finde en ny placering til den i haven til næste forår.

Brug en god spade når du skal dele knoldplanten. Skær et skarpt snit midt imellem knolden, så den deler sig i 2 lige store dele. Plant dine delte studer i et 5-10cm dybt hul.

Sørg for vande rigeligt efter deling og genetablering, så løgene får gode muligheder for at få næring hurtigt, og din plante kan udvikle sig fremadrettet.

Inspiration til andre planter

Vil du i gang med at skabe de skønneste oaser i haven med hårdføre, flerårige planter? Hos Havehandel.dk kan du købe både danske, klassiske planter, ligesom du kan finde specialblomster- og planter.

Montbretia kan blandt andet blive plantet sammen med høstanemoner, dahlia eller blåregn.

Når du mixer flere typer planter, skal du være opmærksom på, hvilken type jord de forskellige afgrøder trives i, og du skal forholde dig til krav til pleje.

FAQ

Hvor kan jeg plante Montbretia?

Hvor du skal udplante din staude, er påvirket af, hvor etableret og udviklet stauden er. Sår du selv frøene, skal du bruge en spirekasse i de første måneder. Herefter skal rødderne plantes over i en plantekrukke, hvor stauden kan næres videre. Har du købt din Montbretia som jordknold fra et havecenter, kan du plante den ud i en stor plantekasse (med dræn) eller direkte i haven.

Hvordan plejer jeg Crocosmia?

Crocosmia kan være det rette valg af staude for dig, der ikke ønsker at bruge mange timer i haven om ugen på at passe og pleje dine planter. Med et lille omfang af pasning kan du se frem til at få glæde af de skønne farver fra den blomstrende staude i mange år i træk.

Hvornår skal jeg omplante Crocosmia?

Det anbefales, at du planter din staude om cirka hvert 3.-4. år. Omplantningen er med til at give Montbretia nyt liv, og det er den mest betydningsfulde metode til at få glæde af stauden igennem mange år. Blomstrer din staude ikke? Eller begynder planten at se mat og træt ud, er det et godt tegn på, at du skal genetablere den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove