Der er mange planter, som er udbredt over hele verden, og så er der dem, der mere tydeligt kommer fra en bestemt egn. Japansk pil kan sagtens klare sig i det danske vejr, så længe du er opmærksom på den og beskytter den mod frost, når det er nødvendigt.
Her kan du læse alt det, du har brug for at vide, når det kommer til japansk pil. Uanset om du allerede har én, du vil lære mere om, eller hvis du vil købe eller dyrke en ny til din have, kan du få svar på dine spørgsmål i den her store oversigt.
Hvilke arter af japansk pil findes der?
I Danmark er det kun Hakuro Nishiki, broget japansk pil, der falder under kategorien ”japansk pil”. Det flotte træ er derfor en kategori for sig, men er beslægtet med mange andre piletræer.
Piletræet kaldes også Salix integra ’Hakuro Nishiki’. Den får flotte, hvide blomsterblade med rosa spidser, som bliver grønnere i løbet af sommeren. Japansk pil bliver kun op til 3 meter høj, men kan godt holde sig på 2 meters højde.
Plantevejledning: Sådan planter du japansk pil
Broget japansk pil er typisk et træ, du vil skulle købe opstammet. Du får det lille træ på nogle få centimeter hjem, og så er det dit ansvar at nære den og plante den ud. Her kan du få hjælp til, hvordan du bedst muligt gør dét.
Placering
Du kan plante japansk pil direkte i haven eller i et bed, og her vil den sagtens kunne stå flot – dog skal den helst stå i læ. Japansk pil har brug for enten fuld sol eller halvskygge, og den skal ikke stå i fuld skygge. Den kraftige vækst kan komme som en forskrækkelse for nogen, så det er godt at sørge for, at pilen har plads i hvert fald de første to år. Derefter kan du dyrke mere omkring den.
Du kan dog også vælge et dyrke pilen i en krukke eller fx i en halv vintønde, hvor den kan give et unikt udtryk til altanen eller terrassen – ja, du læste rigtigt. Japansk pil er en lavere plante, der kan pryde på din altan, så du kan få lidt planteliv, også midt inde i byen.
Bemærk, at når du planter et træ i en krukke eller blomsterkumme, hæmmer du væksten, så det ikke bliver så stort.
Valg af jord
Japansk pil stiller ikke nogen specifikke krav til jorden, og den kan sagtens klare sig i almindelig, fugtig havejord. Jorden må dog ikke være for sandet eller lerholdig, da det kan give pilen besværligheder i forhold til vækst og næring.
Hvis du har svært ved at bedømme, om din jord er fugtig nok, bør du investere i en fugtighedsmåler. Den kan hjælpe dig med at få styr på jorden og din plante, indtil du selv lærer, hvornår der er brug for vand.
Tidspunkt
Du bør plante japansk pil ud i løbet af foråret eller den tidlige sommer, når du ved, frosten ikke kommer igen, men hvor regn stadig er en jævnlig gæst. Jorden skal gerne være konstant fugtig, når du dyrker japansk pil, og hvis der er meget tørt, må du ud og vande træet.
Flytning
Du kan dyrke japansk pil i krukke, så den er nem at flytte rundt på. Hvis du skal flytte træet, skal du sørge for at få så mange rødder med som overhovedet muligt. Træet skal helst sættes i jorden igen så hurtigt, som muligt, og rødderne skal holdes fugtige, men ikke våde, hele tiden. Vand træet jævnligt, når det er blevet sat ned igen, indtil det finder sig til rette.
Pasning og beskæring af japansk pil
Japansk pil er forholdsvis nem at holde, så længde den kan få lov til at stå i en fugtig havejord. Pilen når en makshøjde og bliver ikke større, men beskæring i løbet af foråret kan være en god idé for at gavne væksten af nye skud.
Pasning
I en hård vinter skal du dække de nye skud til, for de kan nemlig ikke så godt tåle frost. Træet skal vandes ofte, så det kan holde sig sundt og stærkt, og du kan med fordel give dig selv nem adgang til vand med en regnvandstønde. Placer den i nærheden af din japanske pil, så du ikke skal gå langt for at hente vand.
Beskæring
Det er en god idé at beskære japansk pil ofte. Selvom planten får en endelig størrelse og ikke bliver højere end dét, vil jævnlig beskæring stimulere de nye skud, så trækronen bliver tættere og flottere at se på. Sørg for ikke at skære alle de nye skud af, selvom du godt kan klippe et par grene og tage dem ind i en vase i stuen.
Du skal ikke beskære en japansk pil efter juli.
Sådan får du japansk pil til at blomstre
Japansk pil får smukke, hvide blomster med lyserøde spidser, der springer ud i løbet af mart og april. Hen over sommeren vil bladene gå over i en mere grønlig og hvid farve, så du får et smukt farveskift hen over sæsonen.
Japansk pil blomstrer som sådan ikke – de flotte farver kommer fra bladene og skuddene, der er nydelige at se på. Hvis dit træ ikke blomstrer, kan det ske, det er gået ud. Det kan være sket på grund af frost eller ubudne gæster som hjorte, der har spist træet.
Du beskytter bedst muligt din japanske pil fra frost ved at dække skuddene til. Hvis du ser hjorte i din have, som spiser af træet, kan du finde forskellige planter, som kan få dem til at holde sig væk – eller du kan sætte et hegn op.
Den manglende blomstring kan også være skyld i, at jorden ikke har været fugtig nok, eller at jorden ikke er tilstrækkelig. Japansk pil kan sagtens tage til takke med almindelig havejord, men hvis din jord er for hård, kalkfyldig, lerholdig eller sandet, kan det give udfordringer.
Hvis du ikke ved, hvad der er galt, kan du få behov for at ringe til en gartner, eller du kan søge hjælp hos din lokale planteskole.
Inspiration til andre planter
En japansk pil er flot i haven, og hvis du vil have træer, der kan komplimentere den, eller som kommer fra samme område, får du her nogle bud på træer, du kan overveje.
- Japansk kirsebær
- Guldhængepil
- Japansk løn
De fleste kender til det flotte, lyserøde, japanske kirsebærtræ, der også er kendt som sakura. Træets unikke blomster ses hvert forår på notesbøger, dekorationer og i drikkevarer, men vidste du, at du sagtens kan dyrke det i din egen have?
Et japansk kirsebærtræ kan sagtens klare sig i det danske vejr, hvor det kan agere som prydtræ. Det har en flot, unik farve, som skiller sig ud fra havens yderligere beboere.
En guldhængepil er ikke et træ, du skal plante i en lille have, men det yndefulde træ ses ofte i parker og større haver. Det kan blive meget stort, men er karakteristisk for utallige malerier og folkeeventyr. Pilen er utrolig smuk, og hvis du har god plads og måske endda vand i haven, er det et rigtig godt valg til dig.
Sidst kommer den japanske løn, som, ligesom det japanske kirsebærtræ, har en meget unik farve. Hvis du elsker efterårsfarver og ville ønske, du kunne se dem hele året, er den løvfældende busk, som nemt kan blive til et træ, det perfekte valg til dig.
Med sine klare, røde farver har træet først en opret vækst, hvorefter det begynder at blive overhængende. Træet kan også bruges som bonsaiplante og kan dyrkes i krukker.
Hej, jeg har en japansk pil i krukke. Træet har haft det fint indtil fornyeligt hvor jeg synes at det har virkeligt mange vidne og brune blade. Jeg er ludt i tvivl om hvad der sker og hvad dette skyldes. Vi vander jævnligt så jorden hele tiden er fugtig.
Hej Peter.
Det tør jeg faktisk ikke sige.
Er det mon ramt af en svampesygdom?
Med venlig hilsen
Marc
Hej jeg beskar min japanske pil sidste sensommer da den fyldte meget. Den har ikke haft blade siden. Den er helt udtørret. Er den helt død eller er der håb?
Jeg har en japansk hængepil som har blomstret fint fra jeg satte den i jorden i april måned og til juni så begyndte den at tabe bladene, men ikke over det hele, og det er ikke kommet nye blade der hvor de er faldet af, der er små knopper men de bliver ikke større, så hvorfor er den sådan ? Jeg vander når jorden er tør og ellers får den vand foroven.