Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
MCPA græsplæne

MCPA ukrudtsmiddel og græsplænen – Guide

MCPA er et ukrudtsmiddel, der kan hjælpe dig med at tøjle din plænes ubudne gæster. Vi giver en hurtig guide til, hvad det er, og hvordan det bruges.

Du bør vide at MCPA kræver sprøjtecertifikat, hvilket betyder at det kun kan købes og bruges af personer og virksomheder med et gyldigt sprøjtecertifikat.


Professionelt ukrudtsmiddel

MCPA er et professionelt ukrudtsmiddel, der i en periode på 40 år har været Danmarks næstmest brugte aktivstof. Det selektive og kraftigt virkende herbicid kaldes også 2-methyl-4-chlorophenoxy eddikesyre.

Det aktive stof MCPA er et hormonmiddel, der primært optages af planter gennem deres grønne dele. Derefter bliver stoffet ført rundt i resten af planten – også på flerårigt ukrudt med udløbere. Det forårsager en ukontrolleret vækst, som vil få følsomme planter til at kollapse.

Det er muligt at danne harmoni mellem MCPA og græsplænen, så længe midlet bruges rigtigt. Hvis instrukserne ikke følges nøje, kan du nemlig komme til at skade nye græsskud i plænen.

Er du en privatperson, som ønsker at bruge MCPA mod ukrudt i græsplænen, så kan du købe det i en klar-til-brug opgave, som oftest kaldes for plænerens. Plænerens indeholder typisk ca. 5 gram MCPA pr. liter.

LÆS OGSÅ: Plænerens – Hvad er det og hvordan bruges det?

Det er væsentligt dyrere at anskaffe MCPA i en klar-til-brug udgave, men de færreste privatpersoner har brug for mere end et par liter. Anlægsgartnere derimod, som bekæmper ukrudt for en bred vifte af kunder, kan købe billigere ikke-opblandet MCPA produkter, men det kræver et sprøjtecertifikat.

MCPA cirka-priser:

  • Klar-til-brug: 25 kr. pr. gram.
  • Køb til professionel brug: 5 kr. pr. gram.

Sådan bruges MCPA

Det er bedst at bruge MCPA til græsplænen fra starten af maj til midten af juni. Du skal afskærme det, du vil behandle – oftest bruges MCPA til agerpadderokke og agersnerler. Det er vigtigt, at du sprøjter klatreplanter, før de begynder at krybe.

Det er bedst at sprøjte med MCPA, når temperaturen er mellem 12 og 25 grader, og luftfugtigheden er mellem 60% og 90%. De ideelle forhold er 20 grader med 70-90% luftfugtighed, og der skal helst være mellem 3 og 6 timers tørvejr efter sprøjtningen. Vi anbefaler selvfølgelig, at du læser instrukserne på din beholder, før du går i gang.

LÆS OGSÅ: Sådan gøder du din græsplæne korrekt

Værd at vide om MCPA

MCPA må kun bruges mod ukrudt i pyntegrønt og juletræer én gang om året og ikke efter den 1. august. Til en græsplæne skal du altid læse instrukserne nøje og aldrig blande det kraftigere end anbefalet.

MCPA kan godt skade en græsplæne, hvis det ikke bruges det forsvarligt. Vær altid forsigtig når du bruger kemikalier i din have og vær særlig opmærksom med vand i den forbindelse, så det ikke trækkes ned i undergrunden.

Når en beholder med MCPA græsplænemiddel er tom, må den ikke smides i plast. Den tomme emballage skal nemlig afleveres som kemikalieaffald gennem din kommunale modtagerordning. Dette er dog ikke altid tilfældet med plænerens – Du kan altid læse på produktet hvordan emballagen skal håndteres.

FAQ

Hvad er MCPA?

MCPA er et ukrudtsmiddel af professionel kaliber, som effektivt fjerner ukrudt fra din græsplæne og have. Det bruges også i forbindelse med juletræer og pyntegrønt.

Kan MCPA skade græsplænen?

Hvis du ikke er forsigtig, kan MCPA godt skade din græsplæne. Derfor skal du huske at følge anvisningerne nøje og læse på pakken, før du tager det i brug.

Hvor kan man købe MCPA?

Du kan købe MCPA hos mange havecentre. Midlet er kraftigt og sælges derfor ikke hvor som helst, men kan godt findes.

11 Kommentarer

  1. hej
    Vi er flyttet ind i et nybygget hus og har lige fået anlagt græsplæne. Nu er der kommet masser af ukrudt i græsset, hvad kan jeg gøre ved det. findes der et middel, som kan hjælpe. der er ca 4-500 m2 græs areal.
    Vi skal være opmærksomme på, at vi har 3 drikkevandsboringer inden for 20 meter fra vores grund
    hilsen
    Åge Hofmann

    Åge Hofmann
    1. Hej Åge,
      Det er ikke unormalt at der kommer, hvad der virker som uoverskueligt meget ukrudt, ved nysåning af en græsplæne. Det bliver dog hurtigt bedre, når i begynder at klippe græsset. Ukrudtsplanterne kan ikke tåle regelmæssigt klipning og græsplanterne vil efter kort tid få overtaget og lukke helt af for ukrudtet.

      Mht. om du bør få det sprøjtet, så skal du kontakte en professionel anlægsgartner med sprøjtecertifikat, de kan fortælle dig om mulighederne. 🙂

      Mvh Martin Havehandel.dk

      Martin Nissen
  2. Hej Martin
    Du skriver at professionelle med sprøjte certifikat godt må købe MCPA i koncentreret form, og derefter blande selv og bruge i græsplænen.
    Men kigger man på middeldatabasen på eksempelvis Metaxon som er mcpa 750g/l så står der ikke at den må bruges i private haver, men i princippet kan jeg jo blande den ned i samme forhold som den der købes i byggemarked.
    Jeg kontaktede miljøstyrelsen for at være sikker på at det var lovligt at købe den og selv opblande Metaxon, dette var i følge dem ikke lovligt, da der i middeldatabasen ikke står at det er godkendt til private haver??? Dette giver ikke rigtig mening for mig, da jeg jo har et sprøjtecertifikat og kan finde ud af at dosere det koncentreret middel korrekt.
    Så spørgsmålet er har miljøstyrelsen misforstået mit spørgsmål til dem, eller findes der andre koncentreret mcpa producenter som er godkendt til private haver og offentlige steder???
    Mvh. Dan

    Dan Jørgensen
    1. Hej Dan,

      Det kunne godt lyde som om at i har snakket forbi hinanden, men reglerne ændrer sig hele tiden, så det er svært at holde sig opdateret. Jeg ville kontakte en af de virksomheder som sælger midlerne til professionelt brug og forhøre mig os dem.

      Martin Nissen
  3. Har en have med tiltagende mange paderokker (formentlig Agerpaderokke).
    Er det realistisk at enten jeg selv, eller med hjælp fra en almindelig gartner kan fjerne disse helt gennem gentagen sprøjtning med MCPA-produkter? Er det klaret på en sæson, eller hvad skal man forvente? Planten virker ualmindelige genstridig, når jeg læser om planten…
    Overvejer, at omlægge haven og det er jo en større investering, som vil være lidt spildte penge, hvis det igen bare gror til med Paderokke.. 🙁

    Henrik Rasmussen
  4. Hej
    Jeg har omkring 4 ha hvor der nærmest er fyldt med agerpadderokker på hele grunden. Græsset bliver brugt til heste og dermed farligt for dem at gå på foldene, de er nu blevet sat på små folde hvor de ikke er men hvordan bekæmper vi selv resten af vores græs? Og er det en mulig kamp og komme af med dem?

    1. Hej Mie,

      Agerpadderokker er svær at bekæmpe og især hvis man har 4 hektar som er ramt. Vi har skrevet et indlæg om bekæmpelse af padderokker her: https://havehandel.dk/bekaempelse-af-padderokker/, som du måske kan finde lidt inspiration i.

      Martin Nissen
  5. Hej Martin.
    Kan du svare mig på, hvor lang tid der skal gå når der er blevet sprøjtet med MCPA og til jeg kan lukke mine heste ud hvor der er blevet sprøjtet?
    Mvh Line

    Line Bjerregaard
    1. Hej Line,

      Her må jeg være dig svar skyldig, da det er ikke er noget jeg har erfaring med og jeg ville være ked af at give et forkert råd. Så du bør tage fat i personen med sprøjtecertifikat, som har udført arbejdet for jer.

      Martin Nissen
      1. Hej Martin.
        Tak for svar.
        Mvh Line

        Line Bjerregaard
  6. Tak for en fint indlæg og en rigtig brugbar side 🙏

    Min mand og jeg har købt et hus – hvor vi har fundet ud af, at der er japansk pileurt i den bagerste del af staudebedet. Det gror i bedet, samt skel til nabo, hvor det ikke rigtig er til at komme til for træer, skråning og hegn, samt på den anden side på naboens del. Nabo er også indforstået med at sprøjte på begge sider.

    Er det muligt at bekæmpe med mcpa (måske bare duppe/pensle/hvad man nu gør inde imellem stauderne) og sprøjte ind i skellet, som så også vil ramme træerne? Og måske nogle af blomsterne.

    Har ligeledes forfærdeligt meget snerle i 3-4 i haven 🥱. Flere af dem på ikke særligt tilgængelige steder. Kan de bruges på dem også mon ?

    Vældig mange tak for hjælpen.
    Og herlig sommer fra Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove