Fragt fra 49,- Fri fragt over 799,-
fjerne padderokker

bekæmpelse af padderokker

Der er få ukrudtsplanter, der giver haveejere så mange søvnløse nætter, som padderokke, og planten er da også ekstremt overlevelsesdygtig.

Padderokken var en af de allerførste planter, der voksede på landjorden, og den har knap 400 millioner år på bagen. Når man tænker på, hvor mange millioner år, padderokken har overlevet, er det ikke underligt, at den er svær at få bugt med i haven.


Men der findes heldigvis padderok bekæmpelse, som virker. Læs med her, og få en effektiv opskrift på, hvordan du fjerner padderokke fra haven.

Ager-padderokke er hyppigste havegæst

I urtiden var der mange slægter af padderokplanter, men i dag er der kun en enkelt slægt tilbage, som til gengæld gror over næsten hele kloden. Der findes flere forskellige arter padderokke indenfor slægten, men det er primært ager-padderokken (Equisetum arvense), der forpester din have.

Sådan ser padderokker ud

Ager-padderokken ligner et lille, spinkelt juletræ eller en grøn rævehale – derfor kaldes ager-padderokken også rævehale. Planten bliver 10-50 cm høj og de første skud er 2-5 mm. tykke. De skud, der kommer op om foråret, er brunlige, mens de senere skud er grønne.

padderokke

Ager-padderokken har et dybt og vidt rodnet, og det er en af grundene til, at padderok bekæmpelse er så udfordrende. En anden grund er, at rødderne er skrøbelige og nemt knækker, og de rodstumper, der efterlades i jorden, bliver til nye padderokker. Padderokken formerer sig desuden gennem sporer, der spreder sig med vinden fra de første forårsskud i april. De senere skud danner ikke sporer.

Seks metoder til padderok bekæmpelse

Herunder kan du læse om seks forskellige løsninger til padderok bekæmpelse. Uanset, hvilken metode du vælger, skal du dog ikke regne med at din have er ukrudtsfri om et par måneder. Padderokken er sejlivet, og det kan tage årevis at komme af med den.

Tag solen fra padderokkerne

Hvis du har et stykke af haven, som er helt i padderokkens magt, kan du købe en kraftig ukrudtsdug eller fiberdug og dække området til. Padderokkens skud er spidse og kan bore sig igennem tyndere duge. Du kan læse mere om de forskellige typer af belægningsduge i vores guide til valg af fiberduge.

Du skal væbne dig med tålmodighed, når du går i kast med padderok bekæmpelse på denne måde. Det kan tage 3-4 år at komme den helt til livs. Dog kan du også være så uheldig, at dine padderokker udspringer et sted udenfor din have, og så vil den komme igen – også efter 4 års tildækning.

Klip, nip eller brænd dit ukrudt ned

Der er stort set ingen planter udover græs, der kan tåle at blive klippet eller nippet jævnligt, så den metode kan du også bruge til padderok bekæmpelse. Du kan med fordel så græs, der hvor padderokken gror og slå græsset, som du ellers ville. For at sikre, at padderokken ikke bare skyder rødder udenfor græsområdet, skal du så græs 75-100 cm. bredere end området i alle retninger. Det er nemlig cirka så langt rødderne kryber. Hvis du gerne vil give græsset et forspring, kan du bruge rullegræs. Hvordan du bærer dig ad med det, kan du læse om i vores guide til lægning af rullegræs.

Slå naboens ukrudt ned

Den viden kan du også bruge, hvis planterne kommer fra naboens have og sniger sig under hækken til dig. Du kan også der så græs i en bredde på omkring 1 meter op til hækken og klippe det jævnligt.

I dine beplantede bede eller mellem fliser kan du nippe skuddene af, men du skal gøre det ofte og aggressivt – og blive ved længe. Planten giver op til sidst, hvis du holder ved og får alle skuddene.

Mellem fliser kan du også vælge at bruge en gasbrænder eller en elektrisk ukrudtsbrænder til at slå padderokkerne ned. Men pas på, du ikke starter en brand under din padderok bekæmpelse.

Grav dybt og længe

Selvom det er umuligt at fjerne alle padderokkens rodstumper, kan det godt betale sig at grave dem op som et led i din padderok bekæmpelse. Det er bedre at bruge en greb end en spade, som skærer rødderne over og efterlader flere og større rodstumper. Med en greb kan du få mere af rodnettet med – og jo mere, jo bedre. Grav dybt. Rødderne stikker så dybt som 50-150 cm. Du kan på denne måde slå planterne kraftigt ned og dermed nemmere få nippet topskuddene af, når de kommer op.

Kvæl padderokken med bunddække

Hvis du har gravet så meget padderokke som muligt op, kan du holde planten nede med bunddække. Det kræver, at du vælger en bunddækkeplante med store, skyggende blade, som f.eks. hosta. De skal desuden plantes tæt, så de dækker jorden indenfor relativt kort tid. Kommer der alligevel padderokker op gennem bunddækket, skal de selvfølgelig klippes eller nippes ned.

LÆS OGSÅ: Hosta plantevejledning – Udplantning, sorter og pasning

Padderok kan ikke forgiftes

Gift virker ikke ret godt på padderokker. Det skyldes dels, at selvom du dræber det, du kan se over jorden, kan planten komme igen fra rødderne, og dels, at padderokker har en vokslignende overflade, der er svær for giften at trænge igennem. Så spar dig selv og miljøet for ukrudtsmidlerne. Den eneste padderok bekæmpelse, der virker, er hårdt arbejde.

Mest effektivt: Lav om på levevilkårene

Før padderokken indtog landjorden var den en hav-plante, og nutidens padderokker elsker stadig fugt og desuden en næringsfattig, sur jord. En effektiv måde til padderok bekæmpelse er derfor at lave om på dens levevilkår og gøre din jord mere tør, mere næringsrig og mindre sur.

Dræn vandet væk

En måde at fjerne fugten er, at lægge drænrør. Drænrør fungerer som en slags underjordisk tagrende, der leder vandet væk fra det sumpede område. Derfor skal rørene graves ned, så de har en hældning, der er højest i det våde område og hælder nedad, som røret kommer længere væk. Et drænrør er ca. 10 cm. i diameter og perforeret med huller.

Da padderokkens rødder stikker dybt, skal drænet omkring en meter ned i jorden, når det skal tjene til padderok bekæmpelse. Ovenpå fylder du grus eller lignende, så vandet har fri adgang til drænet. De sidste 20-25 cm fylder du op med jord. Bemærk, at du ikke må slutte drænet til en kloak – det skal der en autoriseret VVS-mester til. Men du kan lave et regnbed eller en havedam og lede vandet derhen.

Se vores udvalg af grus i bigbags her ->

Skift jorden ud eller bland op

Det er samtidig en god idé at erstatte jorden, som padderokkerne trives i, eller blande den op. Hvis du helt erstatter jorden, skal du vælge jordtype efter, hvilke planter, du gerne vil have der. Vil du plante hæk skal du f.eks. vælge hækjord. Du kan evt. blande grus i. Du behøver dog ikke komplet at erstatte jorden i din padderok bekæmpelse, men kan nøjes med at forbedre den jord, du har.

Bland ler i sandet og omvendt

Har du en tung og tæt lerjord, kan du tilføre mager sandet jord. Der skal 5-8 kubikmeter til pr. 100 kvadratmeter. Det skulle gerne give jorden såkaldt krummestruktur, der tillader vandet at dræne væk. Den sandede jord skal fræses eller graves ned i lerjorden.

Hvis du har en sandet, næringsfattig jord, skal du gøre det modsatte og lægge lerjord ud. Du skal lægge 1,5 kubikmeter ud pr. 100 kvadratmeter jord. Læg det ud om efteråret og fræs eller grav det ned om foråret sammen med spagnum.

Gør jorden neutral og næringsrig

Padderokken kan bedst lide jord uden ret meget næring, så uanset din jordtype, skal du sørge for, at din jord er proppet med næring. Du kan f.eks. sprede kompost eller bruge en anden form for gødning. Det er ikke kun godt som padderok bekæmpelse, men gør også dine andre planter glade.

Padderokker kan desuden godt lide sur jord, så er din jord sur, skal du hæve pH-værdien, så den bliver neutral – altså får en værdi på 7. Først skal du teste din jord med f.eks. lakmuspapir, så du er sikker på, at den er sur – altså under 7. Derefter kan du sprede 5-6 kg kalk pr. 10 kvadratmeter leret jord og 3-4 kg. til 10 kvadratmeter sandet jord. Der skal altså mere kalk til padderok bekæmpelse end når du ellers kalker haven.

padderokker

FAQ

Er padderokke giftig?

Både og. Padderokker indeholder thiaminase, der nedbryder B1-vitamin og kan give vitaminmangel, men der skal ualmindeligt meget til, så det er ikke en reel risiko for mennesker. Til gengæld indeholder kærpadderokken alkaloider, der er giftig for heste og får.

Kan man spise padderokke?

Det kan man. De tidlige skud smager lidt af asparges og kan tilberedes på samme måde. Du kan også lave te af tørret padderokke og drikke det, hvis du har væske i kroppen. Det smager ikke ret god, men det virker. Padderokke virker også mod mange andre ting som gigt og stofskiftelidelser, infektioner og hudproblemer.

Kan padderokke gavne i haven?

Ja. Et udtræk af ager-padderokke kan styrke de andre planters forsvar mod sygdomme. For eksempel kan det beskytte frugttræer mod skurv og roser mod rosenrust. Du kan sagtens lave det selv og derefter spraye det på havens andre planter. Opskriften kan du finde på nettet. På den måde kan du få et glimrende biprodukt af din padderok bekæmpelse.

3 Kommentarer

  1. Hejsa .

    Jeg har padderokker på min heste fold
    Jeg har fået af vide af en skoventrerprenør at det er ager padderok
    Er de så ikke giftige ?

    Går og hiver dem op med rod når det har regnet, folden er ikke taget i brug endnu
    Håber at hører fra jer

    Mvh Heidi

  2. Spray dem med eddike det virker

  3. Hejsa
    Jeg har lige fået en nyttehave, det viser sig, at den er overgroet med Padderokke. Jeg vidste ikke hvad det var, så gik i gang med at slå græs og anlægge højbede, disse uden ukrudtsdug. Nu er mine højbede så ramt af padderokke.
    Mit spørgsmål er, hvilken virkning har det på det jeg planter, feks krydderurter, løg, blomkål og broccoli?
    Forhindre det vækst?
    Får lagt ukrudtsdug i til næste år, men er min høst ødelagt?
    Takker på forhånd for hjælpen

    Vibeke Bøtkjær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove