Fragt fra 49,- Fri fragt over 899,-
Fiberdug og ukrudtsdug

Fiberdug – den store guide

Vil du gerne komme ukrudtet i din have effektivt til livs? Så bør du overveje en fiberdug eller en ukrudtsdug, der er et underlag, som sørger for at holde ukrudt nede

En fiberdug kan både bruges direkte på jorden til beskyttelse af nytteplanter eller under fliser, træ eller andre typer belægninger i haven, indkørslen eller på terrassen.


Læs alt om, hvordan du vælger fiberdug og bruger fiberdugen i kampen mod ukrudtet i denne guide. Vi giver dig en række tips til fiberduge her på siden, så du er klædt ordentligt på og har helt styr på, hvordan du får mest muligt ud af fiberduge i haven.

Forhåbentligt vil det krible i dine grønne fingre efter at komme i gang med at få en fin ukrudtsfri have!

Hvad er en fiberdug?

En fiberdug er en god erstatning for kemikalieholdige midler, som Miljøstyrelsen også fastslår i deres Pesticidstrategi, og den hjælper med at holde bedene i din have fri for ukrudtsplanter.

Hvis du gerne vil have gavn af dine blomsterbede og/eller din køkkenhave, er det en rigtig god idé at tænke langsigtet, når du anlægger bedene. Det handler nemlig om at få en smuk og frugtbar have, du kan nyde hele året rundt, uden at skulle bruge en masse tid og kræfter på at bekæmpe ukrudtsplanter.

Se vores ukrudtsdug og fiberdug herunder.

Fiberdugen anbefaler vi altid at bruger under materialer som fx granitskærver, grus og ærtesten. Ukrudtsdugen er anbefalelsesværdig at bruge under lettere materialer som fx træflis og barkflis.

Sådan bruger du en fiberdug

Uanset hvor du vil ukrudtet til livs, kan du komme rigtigt langt med en fiberdug. Du kan både bruge den i bede, på græsplænen eller under belægninger. Hvis du gerne vil genstridigt ukrudt til livs i bedene, kan du gøre det ved at følge denne fremgangsmåde:

  • Først skal du sørge for at fjerne så meget som muligt af ukrudtet over jorden samt skarpe sten, grene og andet, der kan forårsage huller i dugen. Fjern sten, grene og lignende med håndkraft, og det værste ukrudt med en græstrimmer.
  • Dernæst lægger du fiberdugen løst ud over området.
  • Ukrudtet vil nu have plads til at spire, men da der ikke kommer sollys igennem fiberdugen, hvilket giver næring til ukrudtet, vil spirene efterhånden blive slappe og miste deres kræfter til at vokse.
  • Når ukrudtet har mistet deres første kræfter og er blevet slappe efter et par uger, fastgør du endelig dugen over bedet, så den ligger fast og solidt de næste mange år frem.
  • Sørg for, at underlaget er plant, og hvis du lægger flere baner, skal de gerne overlappe hinanden med cirka 10-15 cm.
  • Efterhånden som ugerne, månederne og årstiderne skifter, vil alt ukrudt være rådnet bort, og du skal ikke længere bekymre dig om at bruge flere timer på at vedligeholde dit bed.

5 fordele ved at bruge fiberdug i haven:

  • Vand trænger nemt igennem fiberdugen, hvormed du undgår vandpytter ovenpå, som risikerer at ”drukne” planterne.
  • Fiberduge med høj fibertæthed er med til at forhindre, at sollys trænger igennem og giver næring til ukrudtet.
  • Fiberduge med høj fleksibilitet er både nemme at håndtere og anlægge i dine bede.
  • En fiberdug under barkflis og træflis nedsætter formuldningen af flisen og forlænger dets livetid.
  • En miljøvenlig og bæredygtig erstatning for giftige kemikalier.

Med en fiberdug kan du holde al ukrudt nede, og dens høje fibertæthed forhindrer sollys i at trænge ned og give næring til ukrudtet. Ved at bruge fiberduge får du en kemikaliefri løsning og en dug, som kan ånde. Planterne er dermed sikret optimale vækstforhold, eftersom både vand og luft trænger igennem.

Fiberduge i forskellige kvaliteter

De populære fiberduge kommer i mange forskellige kvaliteter, men fælles for alle dugene er, at de alle holder ukrudtet væk fra dine bede. Du skal altså ikke bekymre dig om, hvorvidt der pludseligt dukker ukrudt op, hvis du benytter en billig ukrudtsdug. Spørgsmålet er så, hvad det er, der adskiller de dyre fiberduge fra de billige?

Alt i alt adskiller de dyre og billige fiberduge sig fra hinanden i forhold til mængden af gram pr. m2 og åndbarhed. Når du skal investere i en ukrudtsdug eller fiberdug, handler det altså om at overveje, hvad fiberdugen skal kunne holde til, hvor lang tid den skal holde og hvor meget luft der skal igennem.

Vi anbefaler de billige ukrudtsduge med omkring 40 g/m2 til bede, hvor der ikke skal være trafik. Har du en indkørsel eller stier med fx granitskærver bør du vælge en tykkere kvalitet på +80 g/m2.

Et andet tip er at vælge en fiberdug med UV-beskyttelse. Selvom den bliver dækket med flis, skærver eller noget andet, vil solens varme stråler slide på dugen, hvilket kan give huller. Derfor er det smart at vælge en termisk behandlet ukrudtsdug, som er den absolut bedste dug i bekæmpelsen af ukrudt.

Du kan desuden også komme ud for ukrudt med spidse spirer, hvilket også kan ende med at give huller i fiberdugen, når de vokser, hvis fiberdugen ikke er stærk og tæt nok.

Rolls-Royce inden for fiberduge

Som tidligere skrevet kan du finde mange forskellige typer fiberduge på markedet. Fibertexdugen er blandt de absolut bedste, og det er ikke uden grund. Du finder Fibertexduge i to forskellige kvaliteter: en ren ukrudtsdug og en universaldug. De kan både bruges under og over bede og belægninger.

Ligesom alle andre ukrudtsduge holder den naturligvis ukrudt fra at vokse op, da sollys ikke trænger igennem dugen. Den kan tåle solens stråler og ikke mindst de vekslende vind- og vejrforhold i Danmark. Derudover rådner eller mugner den heller ikke, og den er altså utrolig slidstærk og kan holde stort set for evigt.

Universaldugen har samme egenskaber som ukrudtsdugen, men hvis du både lægger et lag dug nede i jorden samt under fliserne, så forhindrer den faktisk, at myrer og andre kryb trænger igennem. Universaldugen er altså et smart valg, hvis du står og skal anlægge ny terrasse, da du én gang for alle kan komme både myrer og ukrudt mellem fliserne til livs.

Universaldugen forhindrer desuden også, at dit bed drukner i kraftigt regnvejr. Det unikke ved en universaldug er, at den både kan bruges som fiberdug og bekæmpe ukrudt i bede og under belægninger. Dog kan den også bruges som underlag i sandkasser og badebassiner eller til at dække havemøblerne og lignende i haven med. Det er nemlig muligt at sy, klippe og skære i fiberduge, så du kan lave poser til opbevaring. Modsat mange andre typer plastikduge, kan universaldugen også ånde, og derfor risikerer tingene under ikke at blive ramt af hverken fugt eller råd.

Hvad koster en fiberdug?

Prisen er meget forskellig på fiberduge, og du finder både billige fiberduge til 5 kroner per kvadratmeter samt dyrere Fibertexduge til 10 kroner per kvadratmeter. De dyrere fiberduge kan altså være op til dobbelt så dyre som de billige, men hvis du køber stort ind, kan du typisk opnå en besparelse.

FAQ

Skal man bruge fiberdug under granitskærver?

Du kan med fordel bruge en fiberdug under dine granitskærver. En fiberdug vil i høj grad have en forebyggende effekt mod ukrudt imellem skærverne.

Kan vand trænge igennem en fiberdug?

Vand kan nemt trænge igennem almindelige fiberduge.

Virker fiberdug mod ukrudt?

Fiberduge med høj fibertæthed er med til at forhindre, at sollys trænger igennem og giver næring til ukrudtet.

Hvad er en fiberdug?

En fiberdug hjælper med at holde bedene i din have fri for ukrudtsplanter. Det er en tæt dug, der bruges i f.eks. indkørsler under granitskærver. En fiberdug er en god erstatning for kemikalieholdige midler, som Miljøstyrelsen også fastslår i deres Pesticidstrategi.

33 Kommentarer

  1. Hej Martin
    Tak for din fine og informative artikel om fiberdug.
    Vi har lige købt nye højbede. Skal vi fore dem med fiberdug eller noget andet – eller skal man bare komme jord i?

    Mvh Charlotte

    1. Der er forskellige holdninger til om man bør fore eller ej, men det kommer meget an på det materiale højbedet er lavet i. Man siger fx at højbede i træ holder længere, hvis man forer med fx fiberdug, da jorden så ikke kommer i direkte kontakt med træet og derved forsinker forrådnelsen af træet.

      Højbede i jern, stål og lignende kan man også med fordel fore med fiberdug, da materialet faktisk kan blive så varmt i fuld solskin at det i værste fald kan “svitse” planternes rødder, hvis de er i direkte kontakt.

      Martin Nissen
  2. Vi har ryddet ca 35kvm der var ødelagt af over/underjordiske brombærstilke og vil nu anlægge
    græs- Vi har købt ukrudtdug og vil ad den vej fortsætte… Ovenpå dugen ønsker vi at lægge
    kompostjord fra genbrugspladsen.. Hvor højt lag skal vi anvende og er den slags jord ok?

    Hanne L. Andrsen
    1. Hej Hanne

      Hvis det almindelig plænegræs i ønsker at anlægge, så er der umiddelbart ingen grund til at bruge ukrudtsdug.
      Mht. komposten fra genbrugspladsen, så skal du passe på – Den er fyldt med store grene, sten og løv som ikke er særlig hensigtsmæssigt når man skal anlægge en græsplæne. Jeg ville tage noget fint jordforbedring og fræse ned i den eksisterende jord, hvorefter der skal planeres og så udlægges nye græsfrø.

      Martin Nissen
  3. Jeg har en stor og flot troldhassel som hvert år sender rigtig mange små vildskud op, i en omkreds af ca. 50 cm fra moderplanten. Jeg har gennem årene klippet dem ned flere gange i løbet af sommeren, men synes der bliver flere og flere. Kan en fiberdug hæmme væksten af disse vildskud?

    1. Hej Lone
      Det vil kunne hæmme vildskudene ja. Nu ved jeg dog ikke hvor kraftige de er, så lad os sige de er så stærke at de kan briste fiberdugen, så vil problemet dog fortsætte. Jeg synes dog en fiberdug er et forsøg værd.
      Mvh Martin

      Martin Nissen
    2. Hej Lone
      En sort ukrudtsdug er helt sikker værd at prøve, men du slipper nok aldrig helt for lidt manuel nedklipning. Sådan nogle vildskud kan være meget ihærdige..

      Martin Nissen
  4. Hej Martin
    Jeg har ca 30m2 med græs, som jeg gerne vil omdanne til et stykke “English Cottagegarden” kan jeg “dræbe” mit græs ved at lægge fiberdug ovenpå græsset?
    Mvh Jette Bille

    1. Hej Jette
      Hvorvidt det kan lade sig gøre at “kvæle” græs med en fiberdug har jeg ikke den store erfaring med, men jeg tror umiddelbart at ikke at det kan lade sig gøre.

      Hvis jeg skulle frigøre 30 kvm for græs, så ville jeg tage en plænelufter/vertikalskærer og sætte den i laveste indstilling, hvilket vil rive stort set det hele med op. Alternativt kunne du tage en havefræser og fræse området op.

      Martin Nissen
      1. Hej Martin
        Jeg havde som Jette også forestillet mig at kvæle et større stykke græs ved hjælp af fiberdug, men kan forstå, at det først skal bearbejdes grundigt med en plænelufter/vertikalskærer, hvis jeg skal gøre mig forhåbninger om succes. Nu er der bare det, at det græs jeg vil have væk, findes omkring vores forholdsvis små frugttræer. Hvis jeg bruger en vertikalskærer her, så risikerer jeg vel at beskadige frugttræernes rødder?

        1. Hej Monica

          Med en almindelig plænelufter/vertikalskære skal du ikke være bange for at ramme rødderne på dine frugttræer, de kan indstilles i højden, så du selv kan styre hvor dybt de skal “lufte”.

          Man kan dog ikke bruge en havefræser, da den uden tvivl vil fræse for dybt.

          Martin Nissen
  5. Hej Martin
    jeg har lige lejet en pensionist have i min kommune .Den har ikke været brugt i seks år . Det har været fræset fornyeligt , men nu ligger der gamle ukrudt fræset ned i jorden . Jeg har købt en del plantfolie til at lægge på jorden med nogle mursten på for at hold det ned . Hvor længe skal skal jeg lade det lægge for at opnå det maksimum effekt – altså før jeg planter noget i foråret 2021 ?

    1. Hej David

      Jeg vil anbefale dig at få det plantet til så snart vejret tillader det i 2021.

      Det er svært at helt undgå ukrudt, men den bedste måde er altid at få jorden plantet til eller sået græs, således ukrudten ikke har bar jord at bredde sig på.

      Hvor lang tid folien bør lægge ved jeg faktisk ikke, men hvis du holder øje med udviklingen, kan det ikke gå helt galt. 🙂

      Martin Nissen
  6. Hej jeg har 20 m2 jord, som er blevet fræset, desværre pibler det op med ukrudt deriblandt tidsler. Hvordan holder jeg ukrudsdugen på plads for vind og vejr, hvis man ikke må ligge noget ovenpå? Der skal stå et tunnel drivhus.
    Mvh Julie

  7. Hej Martin
    Hvilken fiberdug kan du anbefale til foring af et højbed?
    Kan man være sikker på, at der ikke er skadelige stoffer i dugen? Jeg skal bruge højbedet til grønsager.
    Venlig hilsen
    Camilla

    Camilla Jørgensen
    1. Hej Camilla

      Jeg kan anbefale Danspira Fiberdug som jeg ved at rigtig mange af vores kunder bruger til foring af deres højbede.
      Den kan du være sikker på at der ikke er skadelige stoffer i. 🙂

      Martin Nissen
  8. Hej. Vi vil anlægge et bed med buske i et stykke af græsplænen. Det blir omkranset af stammer og så kommer der fiberdug og et godt lag flis i bedet. Hvilken fiberdug bør vi bruge? Er det nødvendigt at fjerne græsset (bortset fra rundt om buskene)? På forhånd tak.
    Vh Sonja

    Sonja Kaspersen
    1. Hej Sonja

      Jeg ville umiddelbart fjerne alt græsset i bedene, eller evt. “vende” græsset med en spade eller havegreb, så græstørvet hurtigere formulder og bliver til en gavnlig kompost – området vil dog blive ret ujævnt.

      Mht. fiberdug, så vil jeg anbefale dig vores ukrudtsdug, som af mange også kaldes for en “barkdug”. Den vil helt sikkert hjælpe med at holde flisen på plads, minimere formuldningen af flisen og holde nedefra kommende ukrudt væk.

      Martin Nissen
  9. Hej Martin,
    Kan man bruge diffusionsåben undertagsdug til at komme indvendig i højbede og plantekasser?

  10. Hej Martin. Hvad er fiberdug lavet af? Ved du hvad der sker når det med årene nedbrydes, for det gør det jo, selvom der måske skal gå mange år.
    Hvad efterlader det så i jorden.
    Nogle gange bliver fiberdug jo liggende i årtier.
    Vh Peter

    Peter Lund
    1. Hej Peter

      Rigtig godt spørgsmål. Fiberduge og ukrudtsduge er som udgangspunkt fiber lavet af polypropylen eller polyester. Nedbrydningstiden er utrolig lang og man forventer faktisk ikke at det nedbrydes inden det har udtjent sit formål og på sigt bliver fjernet.

      Man kan sagtens bruge “plastik” i naturen med god samvittighed, når det har et formål. Smider man tomme plastik flasker osv. i naturen er snakken selvfølgelig en helt anden.

      På grund af de mange fordele ved brug af fiberduge og ukrudtsduge, så anser man dem faktisk i industrihenseende for at være et miljøvenligt produkt. Det gør man bl.a. fordi at de modvirker ukrudt i en grad, som mindsker brugen af ukrudtsmidler. Desuden gør fiberduge/belægningsduge arbejdsgange lettere, som indirekte mindsker klimaaftrykket (det gælder især ved større byggerier/konstruktioner/gartneropgaver).

      Jeg håber at det giver mening.

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  11. Hej Martin

    Jeg har et stykke af haven med vildtvoksende snebær, tidsler og værst brombær.
    Vi ønsker at etablere en græsplæne med klatrestativ.
    Vil en ukrudtsdug i dette tilfælde være nyttig eller vil den hyppige græsslåning være nok til at holde nye skud nede?
    Kan en ukrudsdug og efterfølgende rullegræs være en en hurtig løsning?
    På forhånd tak for svar
    Mvh Sanne

    Sanne Olsen
    1. Hej Sanne

      Metoden med ukrudtsdug er en langsom løsning, men det burde kunne lade sig gøre.

      Nu ved jeg ikke hvor mange kvadratmeter det drejer sig om, men det hurtigste og mest effektive ville være at fjerne det hele manuelt og efterså nye græsfrø. Kommer der nye skud, skal de selvfølgelig også fjernes.

      Er der tale om mange kvm, så ville jeg køre området igennem med en havefræser eller en vertikalskærer i laveste indstilling, planere området og så lægges rullegræs/græsfrø.

      Martin Nissen
  12. Hej Martin

    Jeg skal til at anlægge en gravplads, og er på udkig efter en løsning, som kan holde ukrudt væk “for evigt”. Hvad vil du anbefale?

    Mvh Mie

    1. Hej Mie.
      Der findes ikke noget som holder ukrudt væk for evigt. Og grunden til det er, at ukrudt kommer både fra jorden under, men også flyvende med luften. Du kan begrænse ukrudtet som kommer fra den underlæggende jord, ved at bruge en ukrudtsdug, og eventuelt lægge nogle granitskærver oven på. Ukrudtet som kommer “flyvende”, kan ikke gro i granitskærver, men når der kommer noget sand blæsende hen og ligger sig i mellem granitskærverne, så kan det gro i selve sandet. Så derfor er det svært at pege på en løsning som fjerne ukrudt for evigt 🙂 Den bedste løsning vil jeg dog mene er den som jeg lige har nævnt.
      Mvh Martin

  13. Hej Martin
    Jeg går med en idé om at lave et støjhegn, tænker at grave nogle 100×100 stolper ned og sætte rionet på begge sider, så vil vil lægge en stærk fiberdug ned og op og fylde det op med sand, men hvilken fiberdug vil kunne holde til det i mange år?

    1. Hej Carsten.

      Sørg for at finde en dug med en høj vægt.
      Det tyder generelt på en god kvalitet.

      Med venlig hilsen
      Marc

  14. Hej Martin.

    jeg har “anlagt” en bakke i min have da grunden er i to niveauer. Dvs selve haven ligger nede foran huset.
    Bakken er lavet af store marksten, granit skærver, sand og muldjord. Selve jorden er der højst sandsynligt alt muligt blandet blomsterløg, ukrudt, tørv osv i.
    Min plan var at dække det med fiberdug/universaldug, og så lave nogle lave højbede ovenpå hvor der skal være lidt nyttehave i.
    Lyder løsningen Ok, og er det hensigtsmæssigt at have dug under sine afgrøder?
    Vh Mads

    Mads kilstrup
    1. Hej Mads.

      Så længe der er tale om at lægge en dug og sætte et højbed ovenpå, så lyder løsningen helt fin.
      Det kan du sagtens.

      Med venlig hilsen
      Marc

  15. Hej. Kan jeg stampe stabilgrus der ligger ovenpå fiberdug, uden at skade fiberdugen? Ovenpå stabilgruset skal der perlesten
    Mvh. Tobias

    Tobias Hoffmann
    1. Hej Tobias

      Ja helt bestemt. du bør faktisk stampe stabilgrusen. 🙂

      Mvh Martin

      Martin Nissen
  16. Tak for hurtigt svar

    Tobias Hoffmann
  17. Kære Martin
    Vi har netop etableret et stort højbed af træ i vores baghave, højbedet er uden bund og står direkte på græsset. Det er beklædt med sort fiberdug både op langs siderne og i bunden. Det bliver en af de nærmeste dage fyldt med 1500 l højbedsmuld fra jer.
    Skal vi skære nogle huller i fiberdugen i bunden for at dræne vandet fra. I bekræftende fald, hvor vil du anbefale?
    Mange hilsner
    Gitte Eggers

    Gitte Eggers

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

e-remove